Moet er nu wel een “superprovincie” komen of niet? Het is een vraag die je zou verwachten in de, door de provincie, aangekondigde opiniepeiling over de mogelijke provinciefusie. Maar, zo stellen SP, CDA en 50PLUS: de hamvraag ontbreekt.
De peiling onder zo’n 4000 provinciebewoners wordt uitgevoerd door TNS-NIPO en zal deel uitmaken van de zienswijze die het provinciebestuur op de plannen rondom de provinciefusie van Utrecht, Flevoland en Noord-Holland zal indienen.
Te ingewikkeld
Petra Doornenbal, CDA Statenlid: “Op zich lijkt het me wel wijs om een enquête in te stellen, maar dan moet je wel de juiste vragen stellen. Vragen die je aan ieder willekeurig persoon kan stellen, nu moet je al behoorlijk veel kennis van zaken hebben wil je een weloverwogen antwoord kunnen geven.”
Volgens Caroline Dulleman, woordvoerster van GroenLinks gedeputeerde Mariëtte Pennarts (Bestuurlijke Zaken) is het daar niet mee eens. “We hebben TNS-NIPO gevraagd de vragen op te stellen, volgens mij hebben die genoeg expertise om dat op een begrijpelijke manier te doen.”
De hamvraag
Neemt niet weg dat volgens Statenlid Mieke Hoek van 50PLUS de hamvraag niet wordt gesteld: “Het enige wat je hoeft te vragen is of mensen voor of tegen zijn.”
Volgens Dulleman komt die vraag wel degelijk aan bod. “De vraag wordt niet expliciet gesteld, dan zou het een referendum zijn. Er wordt nu gevraagd: als Utrecht moet fuseren, met wie zou dat volgens u moeten zijn? De optie om ‘niemand’ in te vullen is er ook, dus impliciet wordt de vraag gewoon gesteld.”
Stem van het volk
Hoewel Plasterk eerder, ook bij provincie Utrecht op veel verzet stuitte lijkt Pennarts nu wel open te staan voor een eventuele fusie. “Wij zijn niet op voorhand tegen een fusie. We denken mee over de beste optie voor Utrecht. De mening en wensen van onze inwoners zijn daarbij van groot belang”, zei Pennarts maandag.
Hoek vreest echter dat er helemaal niet zo goed geluisterd zal worden naar de Utrechtse bevolking. “Zo’n opiniepeiling midden in de zomer, ik ben het er niet mee eens. Het moet allemaal zo snel, voor oktober moet er al een visie worden ingediend. Wij zouden liever een grondig onderzoek en een referendum zien.”
Ook de SP is niet te spreken over de gang van zaken. De Statenleden mochten reageren op de ontwerpenquête maar kregen de vragenlijst pas één dag voor het reces onder ogen, volgens de partij. “Het bestuur laadt zo de verdachtmaking op zich dat het geen inspraak wil”, aldus SP Statenlid Anne-Marie Mineur in de Telegraaf.
7 Reacties
Reageren‘Niemand’ invullen biedt niet de mogelijkheid om aan te geven dat álle provincies beter kunnen worden opgeheven. Scheelt veel (on)kosten, een hele bestuurslaag ertussenuit. Zijn ‘we’ wellicht meteen uit de financiële problemen.
Arend heeft het bij het juiste eind. De provincie is een volstrekt overbodige bestuurslaag. Men ontvangt veel te gemakkelijk veel te veel geld en heeft van gekkigheid geen idee waar en wanneer ze het kunnen rondstrooien.
Wat ‘iedereen’ vergeet bij de fusieplannen om tot een Superprovincie (Flevoland, Noord-Holland, Utrecht) te komen, is dat het een puur politiek-bestuurlijke aangelegenheid is.
Niemand buiten ‘Den Haag’ – waar ze zo gek zijn zijn op grote eenheden en dan met ‘efficiënt’ als magisch toverwoord – die erom vraagt.
En (ook dit moet worden gesteld) niemand van al die provincies die in al die jaren helder maakte en maakt WAAROM het historische fenomeen ‘provincie’ er eigenlijk is en zal moeten blijven.
Namelijk als een soort bescherming – symbolisch, wat geen kattenpis is weet hebbend van de kracht van symbolen – tegenover een maatschappij waarin op letterlijk alle mogelijke en onmogelijke manieren vervreemding aan de orde is.
Lastig onderwerp dus. Zoals het ook lastig is om het bestaan van het historische fenomeen ‘stad’ en zelfs ‘land’ plausibel te argumenteren is. Alsof dat ook echt zou kunnen.
Schaalvergroting in het democratische bestuur leidt tot onacceptabele vervreemding tussen burger en overheid, maar daar hebben in abstracte tabellen denkende politici en ambtenaren in ‘Den Haag’ weinig of zelfs helemaal geen boodschap aan. Dat zijn gevaarlijke flauwekulfiguren die de pest zijn voor een toch al wankele democratie.
Je zou je gezien de opeenstapeling van ellende die de politiek veroorzaakt je als provincie Utrecht haast gaan losmaken van de rest van Nederland 🙂
Daar waar we het boeltje beter lokaal moeten gaan inrichten wil de regering voor groot,groter,grootst.
Past geheel in het plaatje van het nieuwe Europa wat hierdoor zijn ondergang tegemoet gaat daar zo’n beetje niemand meer weet/begrijpt waar ze daar mee bezig zijn.
Over 100 jaar dan ook het eerste eeuwfeest”de onafhankelijksheidverklaring” van Utrecht.
Ik begin me steeds meer zorgen te maken over een aantal politici die het belang van de Nederlandse burgers verkwanselen voor iets wat steeds oncontroleerbaarder word.
Ik kan hierover genoeg voorbeelden geven en weet dat we het woord parlementaire democratie kunnen gaan vervangen voor “bananenrepubliek”.
Bestuursregio’s en gemeenten opheffen en enkele hele grote provincies (4-5). Dat is pas bezuinigen in het overheidsapparaat. Mogelijk gaat dan het kruideniersdenken weg en komen er bestuurders met lef en visie die hun hoofd op het hakblok durven leggen.
Nederland moet vooruit en dat begint bij besturen ipv hobby politiek (voor je eigen egocentrisme).
Welk probleem lost het samenvoegen van provincies op? Geen.
Het probleem is eerder dat provincies nauwelijks echte bestuurlijke taken hebben.
Het probleem is ook dat sommige provincies veel hebben uit de de verkoop van energiebedrijven dat ze niet aan burgers terug willen of kunnen geven (bijv. door maatschappelijke investeringen).
Een ander probleem is dat er veel regionale samenwerkingsverbanden zijn (voor de gemiddelde gemeente (25-40) waar de provincies niets mee van doen hebben en waar ook de gemeenteraden nauwelijks invloed op uitoefenen.
Los deze problemen op, en kijk aan de hand van de oplossingen of de provincies nog zin hebben…
Gooi die hele bestuurslaag er toch uit en geef ruimte aan gemeentelijke samenwerkingsverbanden (zoals de voormalige regio Utrecht, regio Arnhem-NIjmegen, Amsterdam-Almere etc)