Oproep voor textielcontainers naast toekomstige Primark | De Utrechtse Internet Courant Oproep voor textielcontainers naast toekomstige Primark | De Utrechtse Internet Courant

Oproep voor textielcontainers naast toekomstige Primark

Oproep voor textielcontainers naast toekomstige Primark
Toekomstbeeld van het vernieuwde V&D-pand aan de Rijnkade.
“De kwaliteit van goedkope kledingstukken is dusdanig slecht dat deze na enkele keren dragen, afval worden. Welke mogelijkheden ziet het Utrechts college om textielcontainers te plaatsen naast de Primark?” De ChristenUnie (CU) en de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn duidelijk bij het stellen van vragen over de komst van de kledinggigant naar Utrecht: maak afspraken met ze.

“De kwaliteit van goedkope kledingstukken is dusdanig slecht dat deze na enkele keren dragen, afval worden. Welke mogelijkheden ziet het Utrechts college om textielcontainers te plaatsen naast de Primark?” De ChristenUnie (CU) en de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn duidelijk bij het stellen van vragen over de komst van de kledinggigant naar Utrecht: maak afspraken met ze.

De twee partijen hebben vragen gesteld over de eventuele komst van de Primark naar Utrecht. De Ierse keten zou zijn intrek gaan nemen in het voormalige V&D-pand aan de Rijnkade. De fracties willen dat Utrecht afspraken met ze maakt op het gebied van mensenrechten en duurzaamheid.

Vorige week plaatsten de twee partijen samen met andere fracties nog een open brief waarin ze een beroep deden op zowel Primark als Hudson’s Bay, dat ook in verband wordt gebracht met een komst naar het voormalige V&D-pand. Volgens het CU en de PvdD profileert Utrecht zich als een mensenrechtenstad en Fairtrade gemeente. En juist daarom moet het stadsbestuur zich actief bezighouden met de eventuele komst van de twee kledingwinkels.

Textielcontainers

De partijen zien dan ook graag dat de gemeente gaat kijken voor mogelijkheden van een textielcontainer naast de Primark. Dit om mensen bewust te maken van duurzaamheid. Ook wordt er benadrukt dat in Zwolle en Enschede al eerder initiatieven zijn genomen om textielcontainers te plaatsen naast de Primark.

Daarnaast zou het college andere manieren moeten onderzoeken om consumenten in de drukke Utrechtse winkelstraten bewust te maken van mensenrechten en duurzaam consumeren.

 

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Sjonnie

  Sjonge jonge jonge. Hoe ondernemersonvriendelijk kan een stad zijn. Het gaat van kwaad tot erger in Utrecht.

 2. JdV

  Laten we alleen nog toegang verlenen aan de binnenstad aan mensen die schriftelijk verklaren dat ze mensenrechten en duurzaam consumeren heel belangrijk vinden. De rest wordt geweerd via een nieuwe milieuzone aan de rand van het centrum.

 3. M

  Misschien moeten er dan textielcontainers komen naast elke winkel, want in mijn ervaring is de kwaliteit van de kleding van Primark echt niet slechter dan die van veel andere (en duurdere) winkels. Wat een neerbuigend gedoe zeg.

 4. Poehee

  Wat is er ondernemersonvriendelijk aan het plaatsen van kledingcontainers?

  Of wacht, maak je die opmerking, omdat de kritiek die achter de actie zit wel heel erg hout snijdt?

 5. Cico

  Wat is dat toch met Utrecht en dorpse gemeentepolitiek? Dit is een topstad, zeer kapitaalkrachtig, een jonge bevolking, een leger aan zowel hoogopgeleid als lager opgeleid personeel. En dan verkoopt Utrecht voor een appel en een ei *wederom* A-locaties aan vastgoedboeren, met als enige eis wat gewauwel over klimaat en een textielcontainer. VVD doet niet onder en wilt ook verkiezingsaandacht. Niemand denkt aan het lange termijn of aan de eigen bevolking.
  Ik snap hier geen reet van. Pleur die Primark lekker in een weiland met hun Bangladesh kleertjes en flexcontractjes. Maak van Utrecht geen groot overdekt winkelparadijs waar de baten allemaal bij de vastgoedboertjes van Corio en een buitenlandse keten terechtkomen, terwijl de lasten worden gedragen door de Utrechtse burger.
  Kies nou eens voor kleinschalig, wees bewust wat je met een schitterende, 2000 jaar oude stad met een de beste ligging die je maar kan wensen kan doen. Maak het kleinschaliger, lokaler en biedt meer variatie. Primarks gaan de komende jaren in iedere middelgrote stad verschijnen, het is niet een soort godsgeschenk een logische ontwikkeling nu de nationale ketens wegkwijnen door grotere spelers. Niks nieuws aan.

 6. Dirk

  Wat een treurigheid. Ik dacht dat symboolpolitiek iets van de landelijke politiek was, maar hier in Utrecht kunnen ze er tegenwoordig ook wat van. Het is helemaal nog niet officieel bevestigd dat deze partijen zich in Utrecht gaan vestigen en alle do-gooders zien hun kans nu al schoon om zich even van hun beste kant te laten zien.

 7. BdV

  @Sjonnie en JdV (geen familie denk ik?)
  Volgens mij hoeft de stad niet altijd lief naar elke ondernemer te glimlachen. Het lijkt mij zelfs belangrijk dat af en toe juist niet te doen, om minder gewenste gevolgen proberen te voorkomen.

  Juist wel een goeie en eerlijke actie, zo’n container. Na een paar keer wassen kun je meteen je niet zo oude kleren mee terug nemen.

 8. Poehee

  @ Sjonnie

  Wat is er ondernemersonvriendelijk aan het plaatsen van textielconrainers?

  O nee wacht…..of is het zo dat de kritiek die er achter verscholen zit eigenlijk wel heel erg veel hout snijdt?

  @ JdV je eerste bijna echt goede idee. Echter gaat het niet ver genoeg. In mijn optiek alleen nog maar vergunningen verstrekken aan bedrijven die aan duurzaamheid en fair trade doen en die fatsoenlijk met Nederlands/ Europees personeel omgaan in de geest van de wet. Ik vind het heel raar dat dit niet al decennia lang gebeurt eigenlijk.

 9. Bernd

  Poehee: symboolpolitiek mijn beste. Omdat het zo makkelijk scoren is bij lieden zoals jij. Als je dat als bestuur vindt, leg dan elke ondernemer langs de lat van ethisch moreel hoogstaand ondernemen. Blijft er geen bedrijf over kan ik je verzekeren. Niet omdat er geen enkel bedrijf is die ethisch moreel hoogstaand onderneemt. Wel omdat ondernemers zich niet de maat willen laten nemen door feel good/do good dorpspolitici.

 10. JdV

  @Poehee: Als jij bewijzen hebt dat de Nederlandse wet wordt overtreden door huidige of toekomstige ondernemers raad ik je aan onmiddellijk aangifte te doen. En het discrimineren van personeel dat niet-nederlands/europees is zie ik als een overtreding dan wel misdrijf aangezien volgens de grondwet je geen onderscheid mag maken op afkomst. Schandalig dat zo’n discriminerend persoon als jij nog ruimte op dit platform krijgt om zijn afkeer van niet-nederlanders cq niet-europeanen te spuien. Alsof de werkomstandigheden van iemand in azie of afrika minder belangrijk zijn. Ga je schamen!

 11. Wim

  Misselijk makend gezemel van die partijen.
  Laat ze zelf eens wat goeds doen dat mensen met een kleine beurs kan helpen.
  Nee ze zijn er voor de dieren.
  Bah.

 12. Poehee

  @ JdV

  Hahaha.

  Het punt is nu net dat de overheid deze bedrijven geen strobreed in de weg legt om de wet of de belasting te ontduiken. Zie bijv hoe dmv handelsverdraging aparte aanpassingen worden gedaan.

  Wat is er discriminerend aan de belangen van inwoners van de staat of het samenwerkingsverband waarin ik en wij in wonen te behartigen? Misschien moet je eens opzoeken wat discriminatie eigenlijk betekent, zomaar een tip. Het behartigen van eerdergenoemde belangen komt overigens ook ten goede aan de inwoners van buiten Nederland en de EU, doordenkertje.

  Juist doordat ik opkom voor de belangen van bijv. Een Afrikaan of Aziaat. Omdat ik vind dat Europese en Amerikaanse multinationals de arbeiders daar misschien wel moeten behandelen op basis van hun Europese en Amerikaanse wetgeving. Zo niet beter.

  @ Bernd. Ik vind ook dat je iedere ondernemer langs diezelfde strenge ethische en morele meetlat miet leggen. Precies dat schreef ik ook. Dat volgens jou de gemiddelde ondernemer lak heeft aan het bestuur, dat namens ons de burger opereert, is toch wel ernstig en triest te noemen.

  Juist een reden om de gemiddelde ondernemer kans een strenge ethische en morele meetlat te leggen. Het algeheel belang overstijgt het economische met gemak.

 13. cas

  hahaha, kan je gelijk die gekochte troep weggooien

 14. Katja

  “VVD heet Primark en Hudson’s Bay van harte welkom”.
  Eigenaar van Hudson Bay, dit jaar 250.000.000 verlies.
  Nieuw zeepbel ?

 15. Monique

  @Poehee helemaal eens dat Utrecht op kwaliteit dient in te zetten. Rommelwinkels zijn er al genoeg.

 16. katja

  “duurzaam consumeren”.
  Ten eerste, dat kan niet.
  Ten tweede, kunnen we in 2017 verlost worden van het woord “duurzaam” ?

 17. JdV

  @Poehee. Bedrijven ontduiken geen belasting, ze ontwijken. Mischien moet je het verschil eens opzoeken. Verdragen over het ontduiken van belasting bestaan niet. Klein beetje dom hoor.

 18. Bernd

  Poehee. Het economische belang is het algemene belang mijn beste. Kijk maar eens wat een opstand er onstaat als er een half procentje minder te besteden is. Of als de werkloosheid een half procentje stijgt. Enzovoorts enzoverder. Ernstig en triest zijn zij die dogmatisch zijn.

 19. Zo is het ook weer

  @ Bernd Ik heb al decennia geen opstanden gezien, terwijl dit wel gebeurd, verklaar u nader? Of probeert u mensen gewoon voor te liegen?

  Mensen vinden welzijn, leefbaarheid, gezondheid vele malen belangrijker dan economie. echter wil de neo-liberale wereld mensen anders doen geloven en zij schuwen dan ook geen enkel middel om mensen van hun dogmatische doctrine te doordingen dmv manipulatie. Maar kijk nu maar eens wat de gevolgen zijn voor de wereld sinds het neo-liberale beleid begonnen is. Volgens mij wordt de 1% mensen die steeds meer al het beschikbare geld in hun zakken laten verdwijnen toch echt steeds rijker en rijker ten kosten van de rest.

 20. Embe

  Briljant idee! Verder uitwerken zou ik zeggen: naast iedere goedkope snackbar een braakcontainer, naast ieder tuincentrum een compostbak, naast de blokkers en xenossen een grote afvalcontainer, naast slagers een bio-energiebak enz, enz…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).