Partij voor de Dieren wil dat de gemeente stopt met het doden van ratten in Utrecht Partij voor de Dieren wil dat de gemeente stopt met het doden van ratten in Utrecht

Partij voor de Dieren wil dat de gemeente stopt met het doden van ratten in Utrecht

Partij voor de Dieren wil dat de gemeente stopt met het doden van ratten in Utrecht
De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over het tegengaan van ratten in de stad. De partij constateert dat er op sommige plekken nog steeds ‘ontelbaar veel’ klemmen staan en dat er een externe bestrijdingsdienst is ingeschakeld om de ratten op het Stationsplein aan te pakken. Dit terwijl de gemeente zegt in te zetten op preventie.

De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over het tegengaan van ratten in de stad. De partij constateert dat er op sommige plekken nog steeds ‘ontelbaar veel’ klemmen staan en dat er een externe bestrijdingsdienst is ingeschakeld om de ratten op het Stationsplein aan te pakken. Dit terwijl de gemeente zegt in te zetten op preventie.

Volgens de Partij voor de Dieren is het op sommige plekken in de stad echter zo’n bende dat ratten er ‘als magneten naartoe getrokken worden’. De partij spreekt van een ‘(vr)eetplein’ onder het Bollendak, waar veel etensresten zouden liggen. Ook op het Smakkelaarsveld ligt volgens de partij veel afval en in het Julianapark worden de kippen en andere vogels – ondanks het voederverbod – nog steeds gevoerd met brood en ander voedsel, dat ook ongedierte aantrekt.

De gemeente probeert naar eigen zeggen de overlast van ratten ‘zoveel mogelijk diervriendelijk’ aan te pakken, bijvoorbeeld door te zorgen dat ratten niet worden aangetrokken en niet kunnen nestelen. De Partij voor de Dieren wijst er echter op dat onder meer in het Julianapark nog rattenklemmen worden gebruikt en dat op het Stationsplein onlangs een bestrijdingsdienst is ingeschakeld.

De Partij voor de Dieren vraagt de gemeente nu om per direct te stoppen met het doden van ratten en in plaats daarvan in te zetten op meer preventie en het opruimen van de etensresten. Ook wil de partij weten of er in het Julianapark wordt gehandhaafd op het voederverbod en wat de gemeente gaat doen aan het afval op het Smakkelaarsveld en de voedselresten op het Stationsplein.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

36 Reacties

Reageren
  1. Hans

    Goed punt van de Partij voor de Dieren. De beestjes worden aangetrokken door de zooi die mensen maken. Misschien bestaat er een anticonceptiemiddel voor de rat zodat in elk geval voortplanting wordt tegengegaan? Bij duiven is dat mogelijk. Geen idee, dierenartsen weten dit soort dingen. In combinatie met tegengaan van verloedering door rondslingerende voedselresten zou dit een alternatief zijn voor die lullige, wrede methode van klemmen zetten.

  2. Wim Vreeswijk

    Hun liefde voor dieren is kennelijk zo onbegrensd dat ze zelfs van ratten houden !

  3. Utrechtse Jantje

    Ik zou zeggen …ratten weg ermee !!!

  4. Janah

    Nou de reptielen nog….

  5. Binnenstadbewoner

    Partij voor de Dieren leeft met hoofd in de wolken. Zonder dodelijke klemmen explodeert de rattenpopulatie. Preventie alleen is niet voldoende.

  6. Fred

    @wim: ja mooi toch?! Kunnen andere mensen nog een voorbeeld aan nemen!

  7. Aniwe

    Zijn ze nu helemaal van de ratten besnuffeld… weg met dat ongedierte!

  8. Kathy

    Die beesten lekker opruimen….die partij spoort niet. Er zijn belangrijkere dingen

  9. Hans

    Ratten zijn bijzonder intelligente dieren. Ze hebben net als alle andere dieren een bewustzijn. Ze zijn empathisch en zorgzaam voor elkaar. Als je een tamme rat als huisdier houdt kun je daar, net als met een hond of kat, zelfs een band mee opbouwen waar wederkerigheid een rol in speelt. Ratten kunnen pijn ervaren en daaraan lijden. Daarom is het geen goed idee om een rattenplaag met voor deze dieren pijnlijke methoden (klemmen, vergif) te bestrijden. Dat voegt leed toe. Beter is het om te voorkomen dat ratten afkomen op voedselresten.
    De term ‘ongedierte’ is een uitvinding van de menselijke diersoort.
    In werkelijkheid bestaat er geen ongedierte. Wel bestaan er dierplagen die in vrijwel alle gevallen door de mens in gang zijn gezet.
    Ratten kunnen zeker ziekteverwekkers met zich meedragen. Dat is een probleem.
    Daarom is het – nogmaals – het allerbeste om te voorkomen dat wij als mensen een rattenplaag op gang brengen. Dat kunnen we doen door niet achteloos met voedselresten om te gaan. Als we dat wel doen – kijk maar eens wat er tijdens middagpauzes bijvoorbeeld rond middelbare scholen structureel op straat wordt gesmeten – lokken we rattenpopulaties aan. Die dieren vervolgens op een tamelijk wrede manier doden is nogal onethisch. Net als het uitstallen van nog levende vissen op ijsblokjes trouwens. Dat laatste zie je bijvoorbeeld op de markt en dat is tevens een bewijs van de onverschilligheid van de menselijke diersoort t.o.v. andere weerlozere mededieren.

  10. Kees

    Deze partij is volledig losgezongen van de werkelijkheid. Ik heb het idee dat er toch wat belangrijker problemen spelen in de stad.

  11. Geenstijl@Utrecht

    De ratten zullen toch ergens hun voedsel moeten halen,misschien dat aanhangers van de PvdD graag ratten in hun woning willen hebben,kijken hoe ver hun dierenliefde gaat.
    Anticonceptie is een goed idee lijkt mij ….

  12. Lombokker

    Ook hier in Lombok regelmatig ratten te zien, o.a. op het Westplein, Damstraat en aan de Timorkade. Aangetrokken door de etensresten die daar op straat worden geflikkerd. Maar zolang handhaving bij de gemeente niet serieus wordt genomen . . .

    Bij de PvdD zijn de volgens mij niet helemaal goed bij hun hoofd. Ik kan deze ‘partij’ in ieder geval niet meer serieus nemen.

  13. Per Ommegaande

    Waarom hebben we, naast ratten, veel te veel duiven en meeuwen?

    De Utregse horeca zet vooral in op streetfood. Lekker lopend eten…en knoeien!
    Zouden we ook eens mee moeten ophouden. Eten doe je met aandacht, zittend of staand of liggend, maar niet voortbewegend terwijl je met andere dingen bezig bent.

  14. Wil

    Als je de oorzaak van een probleem niet wegneemt (voedselresten, vuilniszakken naast containers) is het dweilen met de kraan open. Klinkt allemaal wel lekker doortastend die reacties hierboven, maar leidt uiteindelijk nergens toe. De pvdd heeft een punt.

  15. Ton

    Mensen die niet zien dat een groot deel van de Utrechtse bevolking de standpunten van de PvdD min of meer delen hebben duidelijk het contact met de werkelijkheid verloren.

  16. Claudia

    Gezellig! Ik zou zeggen beste partij van de dieren, ga es lekker in Lombok kijken en daar bij het begin van de Leidseweg. Das altijd zo’n mooi spektakel daar! Ik zie daar van die groene kastjes met gif? staan terwijl de bewoners (denk ik?) daar dan bezig zijn met het voeren van meeuwen/duiven en ander addergebroed. Goed bezig!

  17. zjin

    Ehhh, Ton, bestaat een groot deel van de Utrechtse bevolking uit rattenfluisteraars zoals Hans?

  18. het oranje mannetje

    zeker nog nooit op Utrecht centraal geweest TOTAAL uit de hand gelopen de ratten plaag neemt ernstige vormen aan , soms met 6 tegelijk rennen ze van bloembak naar bloembak . vooral op het nieuwe Central-park is het een ratten paradijs.

  19. Hans

    @ zjin
    Ik ben geen rattenfluisteraar, wat dat ook moge wezen. Ik probeer alleen wat feiten op een rij te zetten over deze dieren. En verder klopt het als u mocht denken dat ik tegen vermijdbaar dierenleed ben daar waar andere oplossingen ook mogelijk zijn (om overlast van ratten tegen te gaan). We moeten dus ook naar onszelf (durven) kijken als mogelijke veroorzaker van het in het artikel beschreven probleem. Ik besef wel dat niet iedereen dat even gemakkelijk vindt, dat blijk ook uit veel van de reacties op dit platform.

  20. vak K

    In wat voor land leven we zeg! Nu mogen de ratten hun gang gaan van die Partij vd Dieren, je zal ze maar in huis hebben of in je tuin/ straat. Er zijn er gewoon veels te veel PvdDieren, net als jullie de veestapel te groot vinden. Daarbij gaan jullie voorbij aan de burgers en winkels die er veel last van hebben.

    Gewoon uitroeien die beesten…ze worden steeds groter en zichtbaarder op straat en huis…..bah…bah…bah..

  21. Realist

    De partij heeft gelijk wat afval betreft, geen twijfel over mogelijk maar de ratten moeten wel bestreden worden. Gezien de aantallen (het is een plaag) kan dat niet echt met zachte hand zoals een enkele rattenfluisteraar zou willen, dat moet rigoureus aangepakt worden als je feitelijk bewust bent wat een rattenplaag is en wat het gevolg daarvan is.

  22. Ton

    @ het oranje mannetje
    Ik kom meerdere keren per week op CS maar heb er nog nooit een rat gezien.
    Hoe kan dat ?
    Een enkele keer per jaar zie ik er een bij de singel of de gracht maar volgens mij niet meer dan 10 of 20 jaar geleden.

  23. Utrechtse Jantje

    Wijze woorden beste @ realist , ik ben het helemaal met je eens , ik ben zelf al mijn leven lang ‘n dierenliefhebber … Maar ratten horen niet thuis in ‘n stad …..En ze met zachte hand uitroeien lukt echt niet !!!

  24. Jeroen

    Met droogijs kan je ook de ratten bestrijden. Geen gif geen pijn. Heeft goed gewerkt in mijn tuin.

    https://www.trouw.nl/buitenland/parijse-burgers-jagen-op-gestigmatiseerde-bruine-rat~b9e8a2a6/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  25. Len

    Als je de oplossing van de mens zelf moet hebben dan kan ik je al bij voorbaat vertellen wat de uitkomst daarvan gaat zijn. Het gevolg hiervan zal de mens derhalve dan ook zelf moeten dragen in de vorm van het discomfort wat dit oplevert. Aangezien dit vast niet zal gebeuren, wordt het weer een kwestie symptoombestrijding.

    En dat bedoel ik allerminst cynisch, het is schijnbaar gewoon een reaguurders pavlov effect.

  26. Koel Hoofd

    @Hans
    Ratten kunnen ook iets met hun voortplanting waardoor ze zo lastig zijn om te bestrijden.
    Die vrouwtjes paren met meerdere mannetjes maar kunnen dat zaad ergens opslaan en selecteren om zo zichzelf bezwangeren als de omstandigheden goed zijn. De uitgestelde conceptie.
    Dat kunnen ze nog lang doen ook en hun nesten kunnen ook zomaar 12 jongen hebben, en dat kunnen ze ook nog heel rap meerdere keren per jaar doen.

    Dus je maakt die stad helemaal schoon en dan lijkt het alsof die ratten ook vertrekken….om maanden later als de mens weer ‘business as usual’ doet weer massaal op te duiken.

    Ben bang dat anticonceptie niet gaat werken, tenzij je die ratten zo vol hormonen pompt dat ze acuut het loodje leggen.
    En zelfs dat gaat lastig worden want hun neus is zo goed dat ze alles wat niet goed is voor ze kunnen herkennen en dus niet eten rn… die kennis ook nog eens doorgeven aan hun soortgenoten die het nog niet gezien/besnuffeld hebben.
    Dan is er ook nog het probleem van gifresisitentie, per generatie kan dat aangepast worden.

    Allemaal verbazingwekkende dingen voor een obscuur knaagdier wat zelfs door beton kan knagen, maar daarom zijn het wel plaagdieren, de kakkerlakken onder de zoogdieren, die dankzij hun leefomgeving dodelijke ziektes kunnen overbrengen.
    Snel doden met klem (die echt acute dood veroorzaakt) is enige wat werkt, of weer rattenvangers (hondjes) gaan fokken zoals vroeger.
    Want in het smorgasbord van menselijke steden kunnen ze echt zo groot als katten worden.

  27. Nina

    Vroeger had je rattenvangers om de overlast te beperken.

    Ratten en muizen zijn een bedreiging voor de volksgezondheid en moeten bestreden worden anders worden het er veel te veel.

    In Amsterdam zat laatst iemand op het toilet en voelde een rat aan haar snuffelen. Ik bedoel maar.

    @ Hans
    Begin vast met het bouwen van een rattenopvang in je tuin, zou ik zeggen. Kunnen we ze bij jou onderbrengen. Wellicht eerst even laten castreren en steriliseren bij aankomst.

  28. Jos van der Sluis

    Gewoon dood maken die ratten.

  29. Hans

    Dank aan @ Nina voor de aardige suggestie om een rattenopvang te beginnen in mijn tuin, indien ik die had. Welnu wat is daar voor nodig: voedsel, water en onderdak. Dat zijn namelijk precies de zaken waar ratten zo van houden. En wij mensen zorgen daarvoor. Daarom houdt de rat van ons! Daarom zoeken deze zich zo sucesvol voortplantende beestjes ons gezelschap. Want wij laten maar al te graag voedselresten slingeren, plaatsen structureel vuilniszakken naast de containers mochten die vol zitten, gooien graag voortdurend oud brood over ons balkon voor ‘de vogels’ (meeuwenoverlast tot gevolg hebbende) We laven ons in middagpauzes van onze school graag aan grote hoeveelheden patat, chips, pakjes frisdank etc. Maar: te veel, te vet, te weet-ik-veel-wat en donderen vervolgens de restanten in de bosjes waar onze harige vrienden zich eraan tegoed doen. We doen het helemaal zelf! Rattenplagen hebben we dus volledig aan ons eigen gedrag te danken. Om dan die beesten de schuld te geven van hun eigen succes, dat gaat er bij mij niet in. We moeten ons eigen gedrag aanpakken!

  30. Koel Hoofd

    @Hans
    Veel succes met het heropvoeden van 17 miljoen eigen nestbevuilers…
    Opvoeding wordt tegenwoordig overgelaten aan derden die daar ook geen voor hebben omdat ze druk zijn met verantwoording afleggen over waarom ze het zo druk hebben….

    25% van de 4 jarigen is tegenwoordig niet eens zindelijk als ze de kleuterschool binnenkomen, en dan is er nog een groot deel wat wel zindelijk is toch incontinent omdat die pampers zo goed werken. En, omdat hun ouders veel te druk met zichzelf om potty training te doen want pampers doet dat wel….
    Hoezo denk je dat dergelijke verwende kinderen dan als volwassenen wel in staat zijn om hun eigen zooi op te ruimen?

  31. Nina

    @ Hans

    Ik snap nu dat je minder problemen hebt met de rat; ze leven vooral op de begane grond natuurlijk. Een rattenflat op je balkon kan ook. Opvang binnen is ook een optie.

    Ratten zijn al eeuwen een probleem. Volksgezondheid boven ratten.

    Je kunt ze ook eten, volgens mij. Daarnaast scheelt het een berg stikstof, als er minder van zijn.

    De gemeente is een paar jaar geleden gestopt met ongediertebestrijding in de openbare ruimte. Ik vermoed vanwege de kosten. Vandaar de grote overlast.

  32. Nina

    @Hans

    Nog een interessant weetje over de rat:

    “Voortplanting van de rat
    Elke vier tot zes weken kan een vrouwtjes rat gedekt worden. Dit kan zelfs gebeuren als de rat nog bezig is het met het zogen van de vorige jongen. Na de dekking is de draagtijd van een nestje 21 tot 23 dagen. Bij een worp kan een bruine rat één tot twintig jongen per keer krijgen.”

    Bron: https://www.ongediertebestrijden.nl/kennisbank/voortplanting-van-de-bruine-rat/

  33. Hoera

    @Jos van der Sluis,
    Ik ben altijd zo blij met deze constructieve bijdragen. Je hebt je echt ingelezen, goed nagedacht over het item en vervolgens een helder en duidelijk standpunt ingenomen. Vooral ook fijn dat DUIC dit soort bijdragen plaatst, dan weet je gewoon wat speelt in Utrecht.

    Man, man, man, zou een Stadskanaler zeggen.

  34. Greet Huizer

    Koekoek. Dat is mijn antwoord. Totaal gestoord.

  35. Greet Huizer

    gewoon de vuilnjis ophalen: probleem opgelost, weg met die gore containers !

  36. Bromsnor

    Bromsnor heeft geen hekel aan ratten. Het zijn intelligente en sociale dieren. Rattenoverlast is absoluut vermijdbaar, geen vuilnis/voedsel laten slingeren en geen brood strooien in het park. Liever plein opruimen dan knaagdieren vermoorden. Ratten zijn niet minder dan duiven of meeuwen, die worden ook niet (meer) vermoord. Die behandelen we ook met enig respect.

    Bromsnor heeft last van de katten in zijn buurt. Ze eten alle zangvogeltjes op en Bronsnor houdt van vogeltjes in zijn tuin. Toch gaat Bromsnor de katten niet vermoorden of zelfs maar anderszins kwaad aandoen. Bromsnor spreekt beleefd de eigenaar aan (die vooral onbegrip toont). Dus laat die ratten ook maar met rust.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).