Plan om Utrecht Science Park weer de Uithof te noemen haalt geen politieke meerderheid Plan om Utrecht Science Park weer de Uithof te noemen haalt geen politieke meerderheid

Plan om Utrecht Science Park weer de Uithof te noemen haalt geen politieke meerderheid

Plan om Utrecht Science Park weer de Uithof te noemen haalt geen politieke meerderheid
Archieffoto Utrecht Science Park
Het plan om het Utrecht Science Park weer de Uithof te noemen heeft geen meerderheid gehaald in gemeenteraad. Het idee kwam van fractievoorzitter David Bosch van de politieke partij UtrechtNu!. Via een motie wilde hij de naam terugveranderen. 2 van de 45 gemeenteraadsleden stemden voor.

Het plan om het Utrecht Science Park weer de Uithof te noemen heeft geen meerderheid gehaald in gemeenteraad. Het idee kwam van fractievoorzitter David Bosch van de politieke partij UtrechtNu!. Via een motie wilde hij de naam terugveranderen. 2 van de 45 gemeenteraadsleden stemden voor.

Zo’n vijf jaar geleden werd besloten dat de Uithof voortaan door het leven zou gaan als het Utrecht Science Park. De naam Uithof is historisch verbonden aan de plek, want vroeger zat er een boerderij die dateerde uit de 17e eeuw met de naam De Uithof in het gebied. Alleen De Uithof klinkt niet zo goed in het Engels. De instellingen in het gebied pleitten er daarom voor om de naam officieel te laten veranderen in het Utrecht Science Park. In 2018 werd de naam daarom veranderd.

Kosten

UtrechtNu! ziet dit graag teruggedraaid worden, want bewoners zijn nooit geraadpleegd en de historische waarde van de naam De Uithof zou onderbelicht blijven. Daarom diende de partij een motie in. Gemeenteraadslid Bosch zei daarbij: “Het is meer dan een naam, het gaat om de Utrechtse identiteit en geschiedenis.” Bosch vond de eventuele kosten van een half miljoen het wel waard.

Wethouder Susanne Schilderman gaf tijdens de raadsvergadering aan de naamverandering geen goed idee te vinden. Onder meer vanwege de kosten die ermee gepaard gaan. Ook zou de naam Utrecht Science Park nu alweer vijf gebruikt wordt, en daarmee voor veel mensen de gebruikelijke naam zijn. De motie behaalde uiteindelijk geen meerderheid.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Jammer

 2. Wim

  Nee, dat is geen meerderheid inderdaad. 2 van de 45. Goede analyse.

 3. Blaag

  Ach ja, je zou maar een authentieke, originele, locatie eigennaam gebruiken.

  Science Parken liggen overal ter wereld. Maar een Utrecht Science Park de Uithof heb je verder nergens.

  Je hoeft ook niet de gehele naam te wijzigen, je hoeft alleen maar de Uithof toe te voegen aan “Utrecht Science Park”.

  De stad Utrecht heeft maar een vreemde gemeenteraad. Maar goed, demcratisch beslist. Dan kan je hoog en laag springen.

  Misschien komt er ooit weer een “eigen”, orgineel en verstandig Universiteitsbestuur, in de plaats van de rechtse, bedrijfseconomische kliek, waaruit het huidig bestuur bestaat. Wilhelminaparkelite en ex corpsballetjes.

 4. Don

  Kijk een wethouder die zich zorgen maakt over de kosten die ermee gepaard gaan. Dat zou het college vaker moeten doen zich zorgen maken over de kosten van plannen. Of gaat dit argument alleen op als ze er in geen zin in hebben. Blijkbaar was er wel geld om de naam Uithof in science park te veranderen. En zo zijn er veelmeer plannetjes van de gemeente utrecht waar de utrechtse bewoners van zeggen is dat nu wel nodig om mijn belasting geld daar aan te besteden.

 5. Wim

  Huh Blaag, ben je wel lekker? Dit beslist het gemeentebestuur hoor, het meest linkse bestuur dat er in ons land is.

 6. Wim

  Huh Blaag, ben je wel lekker? Dit beslist het gemeentebestuur hoor, het meest linkse bestuur dat er in ons land is.

 7. Moniek

  Gewoon allemaal die bespottelijke Engelse naam boycotten, dus niet meer gebruiken en consequent over Uithof spreken.

 8. Herman

  Komt op termijn vast alsnog goed.
  Gelukkig herstelt de geschiedenis rare beslissingen. Over 25 jaar vraagt iemand zich vast af waarom dit ooit zo besloten is.

 9. Klaas

  Haha idd geen meerderheid. Sterker nog: verre van.

 10. Koel Hoofd

  Joetrekt joeniversitie oithof bekt gewoon niet zo lekker op ‘t cv als UU science park.
  Daarnaast is het Nederlands nog steeds de officiele voertaal in Nederland, niet het Engels. Mensen die dat niet accepteren en hun afkomst verlooochenen kunnen misschien beter een betrekking aan de andere kant van de Atlantische oceaan of het Kanaal gaan zoeken? Er zijn namelijk genoeg buitenlandse academici en medici die WEL de moeite nemen om Nederlands te leren omdat ze hier willen integreren. Die heeft Nederland heel hard nodig, niet die losers die geen Nederlands willen spreken omdat het gras elders groener zou zijn.

  @Don
  Dat het naamherstel geldverspilling zou zijn is een totaal non-argument van suus. Haar bestie lot kwakt ettelijke miljoenen belastingeuries over de balk met verkeerskundig hobbyisme en dat juicht ze al jaren toe.

 11. IIB

  Ikzelf noen het nog gewoon de Uithof…

 12. StudentinUtrecht

  Als ik in het café zeg dat ik werk op het Utrecht Science Park in plaats van de Uithof dan word ik meewarig aangekeken. Een Nederlandse plaats een Engelse naam geven, Jiskefet zou er een mooie sketch over kunnen maken.

 13. Fvw

  Begin eerst de Tram en bussen, de tekst De Uithof weer te tonen. Dat kost helemaal niets.

 14. Jasper

  @Koel Hoofd: Is wel duidelijk dat jij geen deel uitmaakt van de academische wereld. Je kunt hoog en laag springen, maar Engels is daar de voertaal en dus ook op de UU. En dat werkt prima, heet met je tijd meegaan. Het is 2024 en geen 1924 meer.

 15. Utrechter

  Geen naamsverandering omdat het geld kost en het al jaren zo heet? Logisch, maar met die argumentatie zou De Uithof ook nooit Utrecht Science Park zijn gaan heten. Zeg dan gewoon dat Uithof te provinciaals klinkt (en je dat niet wil zijn) en dat Park als naam hopelijk een wat positiever connotatie geeft aan die troosteloze winderige locaties.

 16. Nina

  Youtragged Science Park?

  Onder Utrechters is het nog steeds gewoon De Uithof en de Uithoflijn. Een naam die recht doet aan de historie van het gebied.

 17. Scherpschutter

  Gelukkig geldt ook hier dat er uiteraard geen politieke instemming nodig is om De Uithof gewoon De Uithof te blijven noemen. Die nutteloze belastingpoetverbranders zoeken het verder zelf maar even uit.

 18. Charles

  Ach waar maakt men zich druk om, het is altijd een uithoek van Utrecht geweest en daarom noemen we het nog steeds de Uithoek net zoals het voormalige Galeries Modernes pand dat we de Koophoek noemen.

 19. Katja

  Een kennis van mij die Engelsman is, heeft bij de naam “Science Park” eerder het idee van een “Nemo”- doe-museum. En geen UU-terrein.

 20. Statler

  @Katja:
  “Nemo-doe komt aardig in de buurt. Een science park is een industrie terrein voor hoogopgeleiden. “Uithof” maakt het onderscheidend.

 21. ja

  Het is gewoon een uithof want een echte Utrechter kent het zo en noemt het zo

 22. Utrechtvoorutrecht

  En behalve tijdens het gal spugen op DUIC, hoe vaak gebruikt de “echte Utrechter” het woord Uithof?

  En 2 van de 45 “geen meerderheid” noemen is wel heel erg misleidend. Vermeld dat ook dat FC Utrecht bijna bovenaan staat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).