Plan voor tweehonderd studentenwoningen in Hoograven doorgezet | De Utrechtse Internet Courant Plan voor tweehonderd studentenwoningen in Hoograven doorgezet | De Utrechtse Internet Courant

Plan voor tweehonderd studentenwoningen in Hoograven doorgezet

Plan voor tweehonderd studentenwoningen in Hoograven doorgezet
De flat aan de Opaalweg. Beeld via Wijkkrant AanZet
Er komen tweehonderd studentenwoningen tussen de Waterlinieweg en de Amethistweg in Hoograven. Het college zet het plan, waar al jarenlang aan gewerkt wordt, door.

Er komen tweehonderd studentenwoningen tussen de Waterlinieweg en de Amethistweg in Hoograven. Het college zet het plan, waar al jarenlang aan gewerkt wordt, door.

De woningen moeten het tekort aan studentenhuisvesting in de stad verminderen. De gemeente Utrecht werkt samen met Syntrus Achmea Real Estate Finance (SAREF) en de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) aan het realiseren van de woningen. Het gebouw in Hoograven moet tien verdiepingen hoog worden en tweehonderd studenten huisvesten.

Het ontwerpbestemmingsplan is ondanks zeven ingediende zienswijzen goedgekeurd. Dit zet officieel de weg open voor de komst van de studentenflat. In februari beslist de gemeenteraad over het bestemmingsplan.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Er is geen tekort aan studentenhuisvesting. Er is een tekort aan doorstroming. In plaats van de gevolgen daarvan aan te pakken door het bouwen van steeds weer ontelbare studentenwoningen kun je beter investeren in de aanpak van de oorzaak. Bouw meer woningen die aantrekkelijk zijn voor startende werknemers, zowel huur als koop. Bouw voor de bovenkant van de markt meer woningen voor goedverdienende professionals. Op die manier creeer je een zichzelf versterkend effect, in plaats van tijdelijke deeloplossingen die over 20 jaar leeg staan aangezien het aantal jongeren en studenten demografisch gezien snel gaat afnemen. Bovendien zou het bouwen van duurdere woningen een positief effect hebben op een wijk als Hoograven. Nog meer overlast veroorzakende studenten is nou niet bepaald een verrijking.

  2. Melanie

    Uitstekende ontwikkeling. Er is een enorm tekort aan studentenhuisvesting (zelfs een schandalig tekort als het gaat om exchange studenten, die de Universiteit zelf werft en als ze eenmaal ingeschreven staan aan hun lot overlaat). Alle studenten zijn belangrijk voor de stad.

    Het lijkt me voor een gezonde diverse stad ook goed dat studenten niet alleen maar wonen op de Uithof, maar ook in andere (volks)buurten. Die segregatie ligt nu wel op de loer. De ouderwetse kleinschalige studentenhuizen in de wijken verdwijnen langzaam en ze komen steeds meer in dit soort grote complexen te wonen, die moeten niet alleen op de Uithof gebouwd worden.

    Ik ben het wel met JdV eens dat er zeker veel meer betaalbare huur en koopwoningen gebouwd moeten worden om starters te voorzien. Afgestudeerden zitten nu in een moeilijke situatie, maar dat is niet het enige probleem van de studentenhuisvesting.

    Je zorgen over gebrek aan duurdere woningen deel ik niet, overal waar er ruimte ontstaat duiken er genoeg projectontwikkelaars op die juist mikken op het midden- en hogere segment. Wat is er de laatste jaren gebouwd in die omgeving? Bijvoorbeeld dat complex bij de Neerlandiakade, en op de hoek van de Vaartscherijnstraat/Diamantlaan, het Roelof Drosthof, dat zijn toch allemaal geen goedkope woningen.

  3. R.v.t.

    Zorgt men bij de bouw er ook voor dat de flat stroom gaat opwekken i.p.v.stroom verbruiken.er zijn inmiddels transparante zonnepanelen die zich gedragen als dubbel glas qua warmte en geluidsissolatie.als men dan ook nog kunst of kozijnen plaatst kan daar de electrische bedrading voor de zonnepanelen in gedaan worden. Als men ook nog alle verlichting allemaal LED lampen gebruikt. Alle verlichting waar de SSH de kosten voor betaald .toen ik het met iemand erover had zij die met een heel vies gezicht. Ja!dat is een commerciële bedrijft..die voor jou de LED verlichting aanlegd ja natuurlijk willen ze winst maken maar voor jou zit er ook winst in alleen is geldelijke winst even wat lange adem hebben. Jij maakt alleen maar winst bij het milieu.

  4. MJPD

    @JdV U slaat de spijker op z’n kop. Het zoveelste studentenhuisvestingsproject in de kop van Hoograven. Woonzorgcentrum Tolsteeg en al diens oudere bewoners, vaak geriatrische patiënten, moesten in 2015 al verkassen om plaats te maken voor 180 “startershokken”. De naastgelegen wijk Rotsoord wordt volledig volgeplempt met honderden studentenwoningen en startersstudio’s. Er moet daar ook nog een low-budget “designhotel” komen.

    Ondertussen is er een tendens dat door het nieuwe leenstelsel steeds meer studenten thuis blijven wonen en dus niet op kamers, echter de gemeente zet stug door. Maar de gemeente hoeft voor dit soort appartementen veel minder parkeerplekken te realiseren.

    Dit allemaal dankzij de Wethouder van Projectontwikkelaars Paulus Jansen (SP) . Dus denkt allen even naar voordat u overweegt om in maart 2018 (weer) SP te stemmen…

  5. MJPD

    @Melanie
    “Er is een enorm tekort aan studentenhuisvesting (zelfs een schandalig tekort als het gaat om exchange studenten, die de Universiteit zelf werft en als ze eenmaal ingeschreven staan aan hun lot overlaat). Alle studenten zijn belangrijk voor de stad.”

    Er moet gewoon een numerus fixus komen op het aantal “exchange” studenten. Deze studenten betalen hier (i.v.m. andere landen) een schijnbedrag aan collegegelden, maken gebruik van schaarse voorzieningen zoals huisvesting en openbaar vervoer en nemen studieplekken in ten koste van Nederlandse studenten.

    “Het lijkt me voor een gezonde diverse stad ook goed dat studenten niet alleen maar wonen op de Uithof, maar ook in andere (volks)buurten. Die segregatie ligt nu wel op de loer. De ouderwetse kleinschalige studentenhuizen in de wijken verdwijnen langzaam en ze komen steeds meer in dit soort grote complexen te wonen, die moeten niet alleen op de Uithof gebouwd worden.”

    Die segregatie is meer dan prima. Bouw de Uithof maar vol. Niemand zit te wachten op een studentenhuis als buren. In landen als de VS wonen studenten nu eenmaal ook op campussen. De “kleinschalige studentenhuizen” waar u het over heeft zijn vaak appartementen waarin 3 tot 4 studenten wonen dat eigenlijk is bedoeld als eengezinswoning. Dit leid vaak tot overlast. Gelukkig heeft de gemeente Utrecht de regels voor een Omzettingsvergunning naar “kamerverhuur” voor meer dan twee bewoners in 2016 flink aangescherpt en het tevens financieel onaantrekkelijk gemaakt. Dat is de reden dat het verdwijnt.

    Nu moet het alleen nog onmogelijk worden gemaakt dat studerende kinderen van ouders die een appartement voor hen hebben gekocht en deze verhuren nog huurtoeslag kunnen ontvangen.

  6. mikel

    joh wees blij dat ze daar studentenwoningen bouwen in een afgesloten flat. Niemand wil daar wonen zo vlak aan de waterlinieweg.
    Tevens hoop ik dat die flat zal helpen tegen de criminaliteit die altijd onder die brug plaatsvind

  7. Jan Debatanalyseman

    Grappig, MJPD en JdV lijken het met elkaar eens te zijn, maar verdedigen totaal tegengestelde standpunten. JdV wil doorstroming voor starters (i.e. professionals), MJPD wil géén starterswoningen maar geriatrische tehuizen (?).

  8. Gerard

    @ MJPD

    Ik heb zelden iemand zoveel onzin horen blaten als jij zeg.

    De komst van exchange students gaat helemaal niet ten koste van studieplaatsen. Het levert juist extra studieplaatsen op en het is een extra bron van inkomsten voor de hogescholen en universiteiten. Precies zoals eVVD en D’66 bijvoorbeeld het graag zien.

    Dat woonzorgcentrum langzamer zeker gesloten wordt heeft met twee zaken te maken.
    1). De ouderen van nu zijn veel vitaler en fitter dan de ouderen van 10-30 jaar geleden. Zij blijven dus tot op late leeftijd actief en veel langer thuis wonen.
    2). Het VVD kabinet heeft besloten dat ouderen langer thuis moeten wonen en er is dus geen tot nagenoeg geen financiering vanuit de overheid meer voor woonzorgcentra.

    De studenten die overigens in het woonzorgcentrum zijn komen wonen zijn juist zorgvuldig geselecteerd op basis van een uitgebreide motivatie om dagelijks zaken met de nog daar wonende ouderen te ondernemen. De ouderen vinden het superleuk dat ze nu jonge mensen als buren hebben waarmee ze samen eten, samen boodschappen doen en samen TV kijken of andere activiteiten ondernemen. Hou je zwartgallig gezeik dus maar voor je, het is volledig ongefundeerd.

    Studenten worden in jouw visie wel erg over een kam geschoren. Tegenover de overlastgevende studenten en studentenhuizen staan evenveel, zo niet meer studenten die keihard werken tijdens en aan hun studie en ook graag rustig willen wonen en dus geen overlast veroorzaken Ook veel studenten worden doodziek van overlastgevende studenten, onthoud dat ook maar. Deze studenten zijn bovendien de inwoners van de toekomst van de stad, naast de vele andere mensen die in de stad wonen. Accepteer dat nu maar gewoon eens.

    Kunnen al die mensen die het Utrecht van nu maar niet kunnen accepteren niet gewoon verhuizen naar Zeist? Daar heb je niet zo veel studenten bijvoorbeeld en daar woon je nog steeds erg centraal.

  9. Angelique

    @Gerard
    “langzamer zeker”.. echt?
    Het is jammer om te merken dat als mensen klagen over overlast, en concrete oplossingen bediscussiëren, je dan simpelweg stelt dat ze dan maar verkassen naar Zeist of dat ze het “het Utrecht van nu” moeten leren accepteren.
    Welnu.
    Er zijn veel studenten, maar ze vormen niet de meerderheid in Utrecht, volgens mij iets van 10%. Ze nemen wel veel meer dan 10% van de publieke ruimte in, dat hoeven we ze niet te verwijten, maar ze moeten wel hun plek nog leren. (Heb ik ook moeten doen)
    Dus je lofzang over de Utrechtse student klinkt een beetje vals…

  10. Gerard

    @ Angelique

    Welke lofzang?

    Als er over overlast gediscussieerd wordt, dan graag onderbouwd met cijfers en niet onderbouwd met de onderbuik.

    Studenten zijn geen heiligen, maar ook niet per sé het clichébeeld dat sommigen schetsen, simpelweg, omdat DE student niet bestaat.

    Sinds het leenstelsel, gedraagt de gemiddelde student zich bovendien veel serieuzer dan pak ‘m beet 25 jaar geleden; en veel studenten gedragen zich als ‘normale’ mensen, sterker nog, het zijn gewoon mensen. Ik weet bijna zeker dat de overlastgevende student een uitzondering is op de veel grotere groep. Al bestaan er overlastgevende studenten, simpelweg, omdat je overlastgevende mensen hebt.

    Utrecht is al een studentenstad sinds de renaissance, dus ja, wen er maar aan dat hier studenten wonen en dat ze dominant zijn. Wil je niet in een studentenstad wonen, dan heb je in de directe omgeving mogelijkheden genoeg en dan kun je nog steeds Utrecht vanuit zijn centrumfunctie blijven bezoeken. Ik wordt een beetje moe van het dwangmatig gezeik van sommige mensen die per sé de wereld willen vorm geven volgens hun denkbeelden. Worden die ideetje daadwerkelijk gehonoreerd, dan kom al snel in een dictatuur terecht Als je dat niet door hebt, dan ben je niet goed nee.

    Daar we een kenniseconomie zijn, gaat tegenwoordig trouwens bijna 40% van alle jongeren studeren (of HBO of WO), soms via een lang traject. Dat is bijna de helft van de bevolking. Om nou over bijna de helft van de totale Nederlandse bevolking in niet kloppende clichébeelden te praten, gaat me echt wat ver.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).