Pleidooi voor digitale inschrijving baby’s in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Pleidooi voor digitale inschrijving baby’s in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Pleidooi voor digitale inschrijving baby’s in Utrecht

Pleidooi voor digitale inschrijving baby’s in Utrecht
Raadslid Queeny Rajkowski van de VVD voor het stadhuis. Archiefbeeld DUIC
‘Ouders hebben de eerste dagen na de geboorte van hun kind wel wat beters te doen dan naar het gemeentehuis gaan’, dat is de strekking van een pleidooi dat raadslid Queeny Rajkowski (VVD) donderdag gaat houden bij de bespreking van de begroting in de gemeenteraad. 

‘Ouders hebben de eerste dagen na de geboorte van hun kind wel wat beters te doen dan naar het gemeentehuis gaan’, dat is de strekking van een pleidooi dat raadslid Queeny Rajkowski (VVD) donderdag gaat houden bij de bespreking van de begroting in de gemeenteraad. 

Ze wil op korte termijn dat het inschrijven van pasgeboren baby’s ook digitaal kan in Utrecht. “In deze tijd moeten dit soort dingen ook online kunnen. Het is klantvriendelijk, makkelijker voor ouders en efficiënter voor de gemeente”, vertelt Rajkowski.

Een dergelijke procedure is met DigiD ook veilig in te voeren. “In Almere hebben ze hier ook al mee geëxperimenteerd en daar is het goed gegaan. Ik zie dus geen reden waarom het hier niet kan. Het is voor ouders met een nieuw kind niet altijd even handig om langs het stadskantoor te gaan.”

 

14 Reacties

Reageren
 1. Ted Danson

  Het is voor een vader juist heerlijk om even uit die panische toestand te vluchten. En bovendien: dit klinkt als een privacygevoelig ICT-project voor de overheid. Als Queenie denkt dat die het leven makkelijker maken, heeft ze nog een lange leerweg te gaan in het openbaar bestuur.

  Het argument ‘men heeft wel wat beters te doen’ valt trouwens ook prima toe te passen op het afrekenen van je boodschappen, stilstaan voor het stoplicht en voor het urineren op zoek gaan naar een toilet.

 2. J

  Ik vond het zelf persoonlijk vervelender dat de hielprik wordt gedaan ‘ ergens tussen de 5e en de 8e dag ‘ . Voor je familie maak je allemaal afspraken wanneer zij wel en niet mogen komen maar de desbetreffende arts staat ineens voor de deur!

 3. Joris

  Een goed idee wat mij betreft. Een mooi punt om mee te beginnen en dan door pakken met allerhande andere zaken.

  Ik vond het maar wat irritant destijds dat ik voor naar het gemeentehuis moest. Toen het ook nog eens gesloten bleek had ik het helemaal gehad.

 4. Freek

  Goed idee! Je moet 2x naar het gemeentehuis als vader vaak. Ook ervoor (voor het erkennen volgens mij). Allemaal gedoe en tijd die je beter aan het smeren van beschuit of verschonen van een luier kunt besteden :-). Eigenlijk raar dat dit anno 2016 nog niet kan.

 5. Erick Koerts

  Queenie heeft kennelijk nis beters te doen, dan zich bezig te houden met futiliteiten, gelet op al die onnozele proefballonnetjes die er uit deze, niet al te intelligente> zie comment van Ted Danson, dame komen; een dame die zich net iets te graag wil profileren.

 6. Atilla Vigh

  Juridisch en feitelijk vind ik het zelfs niet juist. Bij een overlijden zijn allemaal waarborgen ingebouwd om de feitelijke dood te constateren, met allemaal aktes en dergelijke. Bij een geboorte komt een stomdronken vader bij een loket om vrolijk te melden dat er een kind is geboren en hij de vader is. Er wordt feitelijk niets gecontroleerd. Wat eigenlijk veel erger is, dat onze fantastische overheid niet weet dat een kind geboren is, als de ouders helemaal niet komen melden dat dat zo is. En dat het in de wet staat dat iets moet is een flutargument.

 7. Burny Vlagboek

  Ik vond het juist zo leuk, dat aangeven. Dat ik als kersverse vader persoonlijk gefeliciteerd werd door de ambtenaar van de burgerlijke stand en namens de gemeente een mooi Bruna-rompertje overhandigd kreeg. Maar efficiency weegt zwaarder dan sentiment natuurlijk.

 8. andreasvdwal

  Digitaal aangifte doen vind ik niet zo belangrijk dat mijn dochter voor altijd Nieuwegein in haar paspoort heeft staan vind ik erger. Bedacht mij dat op het laatste moment maar ja toen was er geen weg terug. En ach ondanks dat zal ze ook wel gelukkig worden.

 9. cas

  Wat als mensen nu het tegenovergestelde doen van Atilla en lekker online 4 kinderen aangeven? Kassa, kinderbijslag!
  Dit lijkt mij juist een goed controle middel…

 10. Queeny

  Hallo allemaal,

  Dankjewel voor al jullie reacties. Geboorte van een kindje is een belangrijk moment en iedereen heeft daar andere behoeften en gedachtes bij.

  Ter verduidelijking: wat mij betreft is de digitale manier ook niet ter vervanging, maar als extra keuzemogelijkheid. Mensen die graag nog langs willen komen, blijven welkom!

  Dat geldt overigens voor alle dienstverlening die via de gemeente loopt. Niet iedereen kan of wil gebruik maken van digitale mogelijkheden en dat is ook helemaal niet erg.

  Er zijn ook mensen die het fijn vinden dat dit soort dingen ook digitaal kunnen en vinden het minder handig als ze naar het Stadskantoor moeten komen. Vandaar dat ik het belangrijk vind dat deze extra keuzemogelijkheid er komt.

  Groet,
  Queeny

 11. Atilla Vigh

  @cas misschien volg ik het niet helemaal, maar stel voor je hebt helemaal geen kids en je geeft 4 kids aan, dan fraudeer je net zo hard als nu. Ik zie namelijk geen verschil tussen fysiek aan een loket je kids aangeven of online. In beide gevallen vraagt onze overheid geen bewijslast. Je hoeft je alleen maar te identificeren als een van beide ouders. Andersom (dus je kids niet aangeven) is om een zooitje van je ouderlijke macht te maken, en die komt al helemaal niet aan bij een gemeente.

 12. Joris

  @cas, het suffe is nou juist dat je geen pasgeboren baby hoeft te overleggen bij het doen van aangifte van de geboorte van je kind.

  @andreasvdwal, dat probleem met Nieuwegein hebben meer mensen. Ik heb me wel eens laten vertellen dat er onderzocht werd of ze op een of andere wijze een stukje Anthonius tot Utrechts grondgebied konden benoemen…

 13. Wilhelm Bakkerberg

  Queeny, dank je wel voor je verduidelijking. Hier gingen echter ook reacties over fraude en over de kosten en problemen die elk ict-project bij de overheid met zich meebrengt. Heb je daar ook ideeën over?

 14. Queeny

  Hi Wilhelm, zoals vele hier al zeggen spelen helaas risico’s van fraude, kosten en het wel of niet slagen van ict projecten altijd bij overheden dus ook bij de gemeente Utrecht. Ik ben het eens met dat het zoveel mogelijk voorkomen van deze gevaren echt een randvoorwaarde moet zijn en anders moet zoiets niet of anders aangeboden worden.

  De zekerheden (zoveel als mogelijk is) die gegeven worden bij het fysiek langskomen bij de gemeente Utrecht, zouden dus ook voor online moeten gelden.

  Dan nog in het algemeen hoe ik er in sta: het online aanbieden van diensten heeft zeker haar risico’s en beren op de weg. Dat betekent voor mij niet per se dat er daarom niet veel online aangeboden moet worden. Ik ben juist nieuwsgierig naar of er toch oplossingen te vinden zijn zodat dit allemaal wel veilig, klantvriendelijk en efficiënt kan. Ik vraag dus ook om het onderzoeken van die mogelijkheden.

  Als jij hier zelf nog ideeen of tips voor hebt dan hoor ik ze ook graag, dan geef ik die mee aan de wethouder en zijn ambtenaren.

  De gemeente Almelo (niet Almere zoals in het artikel staat vermeld) is hier al mee bezig. Lijkt mij slim als onze gemeente contact met hen opneemt en vraagt hoe zij dit allemaal hebben opgelost. Dan kan Utrecht daarvan leren ipv dat ze zelf het wiel gaan uitvinden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).