Politiek heeft vragen aan college over criminaliteit Amsterdamsestraatweg na reportage | De Utrechtse Internet Courant Politiek heeft vragen aan college over criminaliteit Amsterdamsestraatweg na reportage | De Utrechtse Internet Courant

Politiek heeft vragen aan college over criminaliteit Amsterdamsestraatweg na reportage

Politiek heeft vragen aan college over criminaliteit Amsterdamsestraatweg na reportage
Vier politieke partijen hebben vragen voor het college met betrekking tot overlast op de Amsterdamsestraatweg. Aanleiding is een reportage van onderzoeksprogramma Argos en het Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag.

Vier politieke partijen hebben vragen voor het college met betrekking tot overlast op de Amsterdamsestraatweg. Aanleiding is een reportage van onderzoeksprogramma Argos en het Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag.

In het onderzoek komt naar voren dat er op de lange winkelstraat een deel is van 250 meter dat structureel criminaliteit, overlast en illegale praktijken voortbrengt. Op dit gedeelte van de straat zitten vijftien kappers, negen massagesalons, illegale gokkantoren, belwinkels en veel shoarmazaken die 24 uur per dag open zijn. Wethouder Margriet Jongerius zegt hierover dat de illegale praktijken die in die winkels plaatsvinden moeilijk te handhaven zijn door een maas in de wet. “Massagesalons en belwinkels mogen dag en nacht open zijn vanwege hun dienstverlenende status. Foute ondernemers maken hier dankbaar gebruik van.”

Ook politiechef Paul van Leeuwen zegt in de reportage lang niet altijd aan dergelijke praktijken wat te kunnen doen. “Nu laat ik even mijn politiehart spreken, maar het liefste zou ik een blik rechercheurs zetten op de straatweg. Maar het blijkt al moeilijk om één of twee onderzoeken te doen op de Straatweg.”

Deze bevindingen zijn voor de VVD, PvdA, CU en CDA aanleiding om het college aan de tand te voelen. Zo willen ze onder andere weten wat de Amsterdamsestraatweg op het gebied van criminaliteit anders maakt dan andere straten en of ze het eens zijn met de bevindingen van de politie dat er te weinig capaciteit beschikbaar is voor de straat.

Nieuw instrument

Tot slot: Michel Vos, docent en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en
gespecialiseerd in overlast en openbare orde-problematiek, vertelt dat de gemeente er “een tandje bij kan doen.” In de krant is het als volgt opgetekend: “Sinds januari van dit jaar is er nieuwe wetgeving die het mogelijk maakt dat de gemeente tijdelijk het beheer van een pand overneemt als er sprake is van langdurige overlast of criminaliteit. Dat zou een mooi instrument zijn. Je ziet dat Rotterdam veel experimenteert op dit gebied.” De partijen willen graag dat de gemeente de inzet van dit instrument verder gaat onderzoeken.

12 Reacties

Reageren
  1. Mikel

    Pffff echt iedereen kan zien dat er al 10 jaar flinke criminaliteit aanwezig is. Het is de enige straat in nederland met de meeste kappers op rij. In de meeste kappers komt nooit iemand, maar rara ze hebben wel een topomzet. Pure witwasserij. Al tig jaar.
    Maar goed als ik mijn vuilniszak te vroeg aan de straat zet dan heeft de politie wel ineens tijd.
    Gewoon kwestie van prioriteiten stellen.

  2. Rob Vermeulen

    Als bewoner van een zijstraat van de Amsterdamsestraatweg onderschrijf ik de problemen die er zijn op de ASW. Er hoeft maar iets te gebeuren of de hele straat loopt vol met opgeschoten jongeren.

    Regelmatig terugkerende problematiek is inderdaad ook deze zelfde samenscholende groep jongeren rond de kebabzaken en belhuizen die tot in de vroege morgen open zijn. Om te stellen dat deze 24/7 open zijn is onzin. Als ik om 7 uur ‘s ochtend s een kebab wil halen, zijn ze gesloten.

    Toch gebeurt er al een hoop. Regelmatig zie ik ergens een aankondiging op een winkeldeur hangen dat de zaak tijdelijk gesloten is op last van de burgemeester. Ook worden er regelmatig grootschalige controles gehouden op de 250 meter ASW waarover in het artikel gesproken wordt.

  3. R.A.F

    Gewoon een politie portocabin met camera,s op het dak neer zetten .

  4. Chris

    Ook ik als buurtbewoner onderschrijf en ervaar dagelijks de problematiek op de ASW.

    Wat frustrerend is, is het gevoel dat er veel meer gedaan kan worden om de problematiek te verhelpen. Een voorbeeld: tijdens Le Grand Depart (een geweldig feest!) is 1100 man politie ingezet. Maar er is geen capaciteit om op de ASW een gezonde en veilige leefomgeving te waarborgen.

    Het lijkt erop dat de gemeente zich bezig houdt met de krenten in de pap, maar de pap zelf een beetje verwaarloost…

  5. Marcel

    Ik als bewoner van een zijstraat van het probleem gebied heb het al een aantal keren aan de stok gehad met die opgeschoten gasten, overlast midden in de nacht etenswaren en resten worden gewoon uit het raam van de auto gegooid op straat en als je er wat van zegt komen er ineens een paar scooters bij een word je bedreigd. Idd een grote schoonmaak zou de oplossing zijn

  6. marc

    en wat doet onze Jantje de burgervader?

    die gaat jongerenwerkers inzetten om spreekkoren in de galgenwaard tegen te gaan!
    iets met prioriteiten stellen !

  7. R

    Hier kan je lezen hoe je bezwaar kan indienen. Je hebt hier nog 3 weken de tijd voor: https://pki.utrecht.nl/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=616

  8. marianne

    Ook ik woon in een straat die grenst aan de Amsterdamsestraatweg. Dat er zoveel kan en wordt toegelaten op de Amsterdamse straatweg is onvoorstelbaar.
    Regelmatig denk ik: ‘ben ik de enige die het opvalt dat bij koffiehuis vanaf een uur voor opening en verder de hele dag een oude man staat te posten? ben ik de enige die ‘s avonds laat oude mannen via de achteringang de massagesalons ziet binnen sluipen? ben ik de enige die onderweg naar de supermarkt ogenschijnlijk ‘voor de lol’ met regelmaat van de stoep gereden wordt door een stel gefrustreerde jongens in een afgetrapte auto?

    Vandaag belde ik de politie (112) vanwege een fikse knokpartij, waarbij zeker vijf man aan het vechten waren met een automobilist. Ik deed een boodschap, reed opnieuw langs en hè, daar kwam de politie aan. Even kijken naar wat al lang voorbij was.

    Ik deed ik niet eens meer de moeite ze te wijzen op de groep mannen die nog bezweet en wel een straat verderop stond.

  9. Dirk

    Ik woon ook in een van de zijstraten. Gelukkig wat heel wat verder weg van de beruchte 250 meter bij het viaduct.

    Het is denk ik helaas een project van de lange adem. De eigenaren van die panden daar willen huurders hebben en die boeit het niet wat er gebeurt, zo lang ze hun geld maar krijgen. Op dit moment is dit deel van de ASW met name interessant voor witwasbedrijven en andere bedrijven die profiteren van de rondhangende louche types die het als uitvalsbasis gebruiken voor hun zaakjes.

    Gys is een goede ontwikkeling (toont dat er vraag is naar leuke eettentjes in de ASW), het werkspoor (ontwikkeling van het terrein voor woningbouw) is een goede ontwikkeling, de Kade is een goede ontwikkeling. Gentrification zorgt er hopelijk voor dat er meer mensen komen te wonen en dat de omgeving interessanter wordt voor restaurantjes, cafes en andere winkels die zich richten op doelgroepen met een hoger besteedbaar inkomen. Betekent minder plek voor de holbewoners en hopelijk worden ze dan zo gemarginaliseerd dat ze niet meer zo dominant aanwezig kunnen zijn en dat ze wegblijven.

    Toch zou het mooi zijn als de politie structureel al die idioten die daar overlast lopen te veroorzaken op straat eens aan zou pakken. Een nutteloze wens, want waarschijnlijk hebben ze een redelijk goed zicht op wat er allemaal aan de hand is op de ASW omdat ze het redelijk op zijn beloop laten en er daar camera’s hangen waardoor ze de sociale relaties van de criminelen makkelijk in kaart kunnen brengen.

    Een andere waarschijnlijk onrealistische oplossing is als ze die hele straat (of dat deel) veel onbereikbaarder maken voor autoverkeer (door bv het aantal parkeerplekken drastisch te beperken). Dat is helaas een maatregel die de bewoners ook raakt, dus niet heel realistisch.

    Maar een mens wil ook wel eens dromen van simpele en snelle oplossingen. 🙂

  10. Berend

    Laat ze eerst de zogenaamde ‘koffiehuizen’, die enkel als verzamelplaats voor werkloos tuig en uitvalsbasis voor criminele activiteiten dienen, sluiten. Dat een horecagelegenheid de ramen helemaal dichtgeplakt heeft, zegt meer dan genoeg.

    Alle witwastenten sluiten, een lik-op-stuk-beleid voor rondhangend gajes en de komst van bonafide ondernemers stimuleren.

  11. john plomp

    Ik ben in 1961 uit Utrecht vertrokken. Toen was de Amsterdamse traatweg een gezellige winkelstraat.Jammer dat het verloren is gegaan.

  12. Gerrit

    @Dirk, zijn bericht d.d. 7-09-2015.

    In kaart brengen is lastiger dan je zou denken. Ik woon in Friesland, niet zo ver van de afsluitdijk. Die gasten hier kennen Kanaleneiland en ASW heel goed hoor. In Loenen a/d Vecht werkt een gast die in Friesland woont. Die shoarme jongens kennen elkaar in heel NL.

    In 1965 waren al veel huizen in de zijstraten van de ASW gekocht door gastarbeiders van Turkse komaf. Ze kochten her en der een huis waardoor de tussen woningen in prijs daalde . Zo kwamen deze straten in handen van de gastarbeiders. Wij waren in de flower power en zij deden goede zaken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).