Politieke partijen botsen over bittergarnituur - De Utrechtse Internet Courant Politieke partijen botsen over bittergarnituur - De Utrechtse Internet Courant

Politieke partijen botsen over bittergarnituur

Politieke partijen botsen over bittergarnituur
In de Utrechtse politiek heerst commotie over de hapjes die geserveerd moeten worden tijdens gemeentelijke bijeenkomsten. De VVD vindt het onzin dat minimaal 50 procent van de hapjes vega(n) moet zijn en komt daarom morgen met een nieuw voorstel.

In de Utrechtse politiek heerst commotie over de hapjes die geserveerd moeten worden tijdens gemeentelijke bijeenkomsten. De VVD vindt het onzin dat minimaal 50 procent van de hapjes vega(n) moet zijn en komt daarom morgen met een nieuw voorstel.

Afgelopen week zijn de uitkomsten van de Voorjaarsnota 2017 bekend geworden. Het voorstel van de Partij van de Dieren om minstens de helft van de hapjes vegetarisch en veganistisch te laten zijn, is daarbij aangenomen.

De VVD is het niet met dat voorstel eens. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen legt uit: “Wij vinden dat keuzevrijheid voorop staat en je dus zelf moet kunnen bepalen wat je eet. De overheid moet van je bord afblijven.”

Nieuw voorstel

Overigens is het niet zo dat de partij tegen vegetarische en veganistische hapjes is. “In het nieuwe voorstel dat we morgen gaan indienen geven we aan dat we van het quotum af willen, maar dat in overleg met de cateraar kan worden afgesproken het aanbod vegetarische en veganistische hapjes wat te vergroten”, aldus Dimitri Gilissen.

De VVD vindt het dus belangrijk dat mensen zélf kunnen kiezen voor een bitterbal of een vegetarische hap en vindt het geen taak van de overheid om mensen op te leggen wat ze moeten eten.

36 Reacties

Reageren
 1. MichielK

  Wat een typische reactie weer van de VVD. Pure symboolpolitiek zonder werkelijke problemen te willen en te kunnen aanpakken.

 2. herman

  En dan vinden ze het raar als wij de politiek niet meer serieus nemen?

  En het is zo eenvoudig, je kunt je aanbod toch afstemmen op de vraag?
  Als blijkt dat hapje A meer en hapje B minder in trek is dan pas je de volgende keer de verhouding aan. Daar is toch geen debat of zo over nodig. Als partijen hier blijkbaar tijd en energie voor over hebben, dan is er ergens iets fundamenteels goed mis.

 3. Cico

  Zou er nog een beter voorbeeld zijn van symboolpolitiek? De ouderwetse bitterbal met draadjesvlees versus de moderne bietenbal. Zowel de conservatieve als de progressieve ballen smaken trouwens uitstekend bij een biertje, een vette hap is een vette hap.

 4. Teunemans

  Als zij zich druk kunnen maken over de happen. Een schande Kom op ga werken!!!!

 5. Masha

  Zou fijn zijn als Groenlinks (meermaals op gestemd) zich verre van deze onzin zou houden. Ik kan het principieel wel met ze eens zijn dat we vleesconsumptie moeten proberen af te bouwen. Maar hou je alsjeblieft bezig met belangrijker beleid dan de menukaart van de vrijmibo op kantoor. Daarmee verbeter je Utrecht niet hou op zeg. Dit soort paternalisme roept vooral ergenis op, en terecht.

 6. Claudia

  Waar gáát dit over?? En wie betaalt die borrels eigenlijk? Men men men..ga je toch bezig houden met belangrijkere zaken in dit land!

 7. Scherpschutter

  Werkelijk niet te geloven dat hier al 3x(!) over vergaderd is. Dit is het dan, vriendjes en vriendinnetjes. Duizenden jaren van menselijk evolutie en dan hebben anno 2017 de bestuurders van deze stad (waarvan je zou verwachten dat dit de meest intelligente, dienende en fatsoenlijke mensen uit de samenleving betreft) vele vetbetaalde uren nodig om te beslissen wat men in de volgevreten bekjes moet proppen op kosten van de belastingbetaler.

  Ga. Wat. Nuttigs. Doen.

 8. Katja

  Graag een raadsbreed spoeddebat over deze brandende kwestie !

 9. stefan

  Het is echt ongelofelijk zielig. Waar maken ze zich druk over? Zijn er geen belangrijkere zaken in de gemeente? Het lijkt wel of de VVD zich alleen met dit soort onnozelheden profileert.

  Overigens, van een broodje kroket is minimaal 50% vegetarisch (het broodje… plus dat er in een kroket zowieso nauwelijks vlees zit).

 10. Harm

  Kortzichtigheid! Doe gewoon een deel vegetarisch.

  Antartica blijkt sneller te smelten dan verwacht (o.a. door methaan uitstoot)

  Een leefbare toekomst is GEEN prioriteit. Gewoontes en egoïsme voorkomen daadkracht.

 11. Piet

  Doe mij maar een portie kaasstengels en vlammetjes

 12. Gregor

  @MichielK
  Hoe zou u het verplicht stellen van een minimum percentage vega-happen door een eenmansfractie dan willen noemen? Het lijkt mij duidelijk dat in deze slechts 1 partij aan symboolpolitiek doet. Bemoei je eens niet met anderen, vervelende PvdD, laat mij en mijn gedrag in mijn waarde! Bah.

 13. Niiiko

  Ik hoop dat binnen één dag de kogel door de kerk is, want er zijn wel belangrijkere dingen te behandelen, lijkt me.

  Schaf de catering af en neem zelf iets mee. Probleem opgelost.

 14. Yvonne

  “De VVD vindt het dus belangrijk dat mensen zélf kunnen kiezen voor een bitterbal of een vegetarische hap en vindt het geen taak van de overheid om mensen op te leggen wat ze moeten eten.”

  Als het 50/50 is dan is er toch juist keuze voor iedereen? Wie wordt hier iets opgelegd? Als de verhouding 90/10 of 80/20 is kunnen mensen volgens de VVD wel zelf kiezen, en anders niet? Als er op een schaal 9 bitterballen en 1 kaaskroket liggen, heb ik volgens de VVD meer keuze dan als de schaal bestaat uit 4 bitterballen, 3 kaaskroketten en 3 falafels? De logica ontgaat mij volledig.

  Sowieso is het concept ‘keuze’ in deze context nogal vreemd. Het gaat naar ik begrijp om (gratis) aangeboden hapjes. Dan is de keuze van het aanbod dus aan de aanbieder, niet aan de gasten. In het geval van de gemeente is het goed als zij, in lijn met de rest van het beleid, daarbij duurzaamheid in gedachten houden.
  Dat weerhoudt niemand ervan om thuis balletjes in de soep te doen of bij een restaurant steak te bestellen. Niemand wordt iets ontnomen.
  Kortom, prima initiatief.

 15. Cico

  @stefan: de ragout van een klassieke bitterbal bestaat uit bouillon verstevigd met bloem. Bouillon komt neer op vleesthee, dat is niet echt plantaardig.

 16. Jasper

  Het probleem met de Partij voor de Dieren is dat er maar weinig mensen op ze stemmen, maar ze weten wel dit soort bullshit door te drukken.

 17. jos stelling

  De VVD weet dondersgoed dat je van bitterballen meer gaat drinken: ‘bodempje leggen’ noemen ze dat. En hoe meer er gedronken wordt hoe langer de discussie duurt. Vandaar. Ik adviseer geen alcohol in het stadhuis en omgeving.

 18. MichielK

  @Gregor:

  Verplichtstellen van een minimumpercentage door een eenmansfractie? Volgens mij is het een voorstel geweest dat gewoon door de raad is aangenomen, aangenomen door een meerderheid.

  Dat de VVD hier alsnog tegenin gaat met een flink mediacircus, dát is symboolpolitiek. Niemand verbied ze om bitterballen te eten (ze blijven gewoon beschikbaar), het aantal meer milieuvriendelijkere alternatieven wordt echter wat groter. Wees blij dat er tenminste nog een partij zich druk maakt over de wereld van morgen en zich niet laat leiden door puur (kortzichtig) eigenbelang.

 19. Wim Vreeswijk

  Bepaalde politieke partijen profileren zich steeds meer volstrekt intolerant ten aanzien van allerlei geneugten voor de Utrechters. Zijn nu al tegen het verorberen van bitterballen, tegen roken, tegen vuurwerk in de nieuwjaarsnacht, tegen auto’s, zelf het afval splitsen en wegbrengen naar de gescheiden afvalbakken brengen zonder dat er een korting voor afvalstoffenheffing tegenover staat met dank aan een terugtredende overheid. Wellicht zijn er nog veel meer irritaties te benoemen in onze stad. Het wordt tijd voor een totaal andere bestuurlijke wind in Utrecht.

 20. blm

  Afschaffen die borrelhap! Beter voor de lijn, gezondheid en het milieu.
  En iid @JosStelling ook alcohol afschaffen. Beter voor alles en iedereen.

 21. utrechtse

  Lekker belangrijk!
  En dan vraagt de Utrechtse politiek zich af waarom de burger de politiek niet meer serieus neemt…..
  Ga doen waarvoor je bent gekozen, VVD koos ik al nooit, nu helemaal niet meer! Ik betaal jullie als inwoner van Utrecht. Ga je heel diep schamen!

 22. stefan

  Nb. waarom wordt er eigenlijk geborreld op kosten van de burger? Terwijl er zoveel nuttigere zaken zijn waaraan het geld besteed kan worden.

  Laat de raad kiezen voor de ‘Amerikaanse fuif’ zoals we dat in de jaren 70 noemden: iedereen neemt zelf iets mee. Dan kan Eva haar fruitsalade maken en André zijn bitterballengarnituur.

 23. Paul

  Weten we het nog: bewoners van verpleeghuis die hun eigen eten willen kiezen. Toen liep iedereen te hoop.
  Dit is toch hetzelfde. Iets of iemand wil regelen wat we wel of niet mogen eten.

 24. Anti-VVD

  Wat een geldverspilling en WEER DOOR DE VVD.

  Er is hier gewoon iets kleins, democratisch beslist door de gemeenteraad, juist ZODAT de gemeenteraadsleden een vrije keus krijgen.Het is door een meerderheid in de raad bepaalt dat gemeenteraadsleden een vrije keus hebben tussen vlees, vega of vegan. De VVD accepteert de democratie al niet meer en gaat zijn zin doordrammen? De VVD wil deze keuzevrijheid dus inperken. Waar staat die V in de vvd ook al weer voor? Wel duidelijk dat de VVD dus een partij is die alleen nog maar voor foute lobbyclubs pleit die indruisen tegen alles wat gezond is voor de gemiddelde burger. Is het niet de vastgoedlobby die steeds meer geld aan de burger en de maatschappij ontrekt, met belachelijke woningprijzen tot gevolg, dan is het wel de banketlobby die zich weer aan het organiseren is zodat er meer geld in hun zakken kan vloeien ten koste van alles en iedereen, met behulp van overheidsgeld nota bene, dan is het wel de autolobby die ons alleen schade berokkent an de luchtwegen en vele voortijdige overlijdens tot gevolg is, dan is het wel de privatisering in de gezondheidszorg die ons onnodig op kosten jaagt, zodat enkelen zorgverzekaars en ziekenhuisbonzen schandalig rijk kunnen worden, of zodat er weer massa psychische noodgevallen op straat belanden (met alle overlast van dien). Ik vergeet nog heel veel lobby’s waar de VVD voor pleit ten koste van bijna ons allemaal. Je moet haast wel een enorme sukkel zijn als je tegenwoordig VVD of neo-liberaal stemt.

  O, ik vergat nog de zoveelste privatisering, van het bouwtoezicht uiteraard. Dit alles zodat natuurlijk de vastgoedvrinden lekker hun gang kunnen gaan met minder regelgeving. Want het is toch zo lastig en gaat ten koste van nog meer winst als je gebouwen aan allerlei veiligheidseisen moeten voldoen. Zie het drama in London, in Engeland was dit bouwtoezicht al geprivatiseerd. Slagers die hun eigen vlees keuren. Ook daar is de VVD voor, zodat er natuurlijk lekker veel corrupte en smeergeld kan rondgaan, zoals het inmiddels in alle maatschappelijke vraagstukken gebeurd op ministeries waar de VVD de lakens uitdeelt. Overigens ook in de vele gemeentehuizen en provinciehuizen waar de VVD met de scepter zwaait. De regels worden omgebogen, zodat belangenverstrengeling zelfs ineens toegestaan is.

  Men probeert hier als VVD zijnde, minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, weer zieltjes te winnen bij alles wat tegen sociaal beleid, milieu en diervriedenlijkheid ageert (hoe kun je daar eigenlijk tegen zijn?).

 25. Geenstijl@Utrecht

  Kunnen ze niet gewoon hun eigen hapjes en drankjes verzorgen, moet ik ook van mijn werkgever doen, en dan ben je ook van dit gezeur af, stelletje kleuters.
  En ouderen maar afknijpen met thuishulp, want een bitterbal is nou eenmaal een verdienste heur.

 26. Claudia

  Borrelhapjes discussie. Ik hoop dat het belastinggeld beter wordt besteedt. waarom moeten er uberhaupt hapjes komen? Stop dat geld in iets nuttigs en neem zelf je eigen broodtrommel mee.

 27. Marco Giebels-Vitorino

  Tja, (betaald) vergaderen, alléén, als er gezellig geborreld mag worden! Het is dus een traditie, tóch ga ik akkoord dat op een gegeven moment véél minder vlees mag gegeten worden, met z’n 7,8 straks 9 biljoen inwoners kan de planeet het echt niet meer ophoesten, wij staan maatschappelijk voor een serieuze keuze.

 28. Luuk Upuuk

  Hapjes? Tis schandalig!! En ook nog een onkostenvergoeding zeker?

 29. Fab

  Bittere ballen of geen ballen beter gezegd. Want een geneuzel, grow up en ga aan het werk op het pluche waar je zelf wilde zitten! Borrelhap? waar gaat dit over. Komkommers bij de volgende ronde! Misschien met wat zuur.

 30. Jacobus

  @ Geenstijl

  Typisch VVD. Op kosten van ons je zelf trakteren. Het lijkt wel of die partij daardoor bestaat.

  De Partij voor de Dieren heeft in hun kleine motie helemaal niet geëist dat er geen bitterballen meer te krijgen zijn overigens, maar voorgesteld dat er OOK vega en vegan hapjes te krijgen zijn. Wat is daar eigenlijk mis mee? Daarnaast is het voorstel met een meerderheid aangenomen.

  Dat de VVD nu een probleem gaat maken van iets dat helemaal geen probleem is doen ze alleen maar om symbolisch een soort rechts-links tegenstelling te creëren in de hoop dat het stemvee erin trapt. Dat ze door zelf symboolpolitiek te bedrijven (en door corrupt te zijn) de samenleving tegenwoordig erg veel geld kosten als partij zijnde, dat vertellen ze er even niet bij. Gelukkig prikken de meeste mensen er inmiddels wel doorheen.

 31. VN

  “De Partij voor de Dieren kwam in de Utrechtse gemeenteraad met een motie om op de gemeentelijke borrels voortaan minimaal de helft vegetarische hapjes te serveren. De motie haalde een meerderheid, waarschijnlijk omdat de meeste raadsleden schouderophalend ‘nou oké als jij dat belangrijk vindt’ hadden gestemd, als er zulke meer genuanceerde opties naast ja en nee zouden bestaan.

  Zo niet de VVD. Als een echte kleuter sprak Dimitri Gilissen, opperhoofd van de liberale rebellenclub: ‘Nu gaat het nog om vegahapjes, maar straks gaan ze ook de barbecue, vuurwerk of autorijden verbieden,’ een bijna woordelijke echo van wat zijn grote broer Mark Rutte tijdens de verkiezingscampagne huilebalkte: aandacht voor milieu is belangrijk, ‘maar dan niet op de manier van GroenLinks, dat het niet leuk meer mag zijn, dat je nooit meer iets mag kopen, dat de verwarming een graadje lager moet.’

  Want dat is natuurlijk wat deze motie eigenlijk is. Niet een onschuldig ideetje om een voor vegetariërs geschikt snackaanbod te garanderen, met hooguit als achterliggende agenda dat vegetarische opties genormaliseerd moeten worden, of dat ook Dimitri Gilissen eens een falafelballetje eet, al is het maar omdat hij misgreep op de snackschaal. Nee, dit is overduidelijk weer zo’n Trojaans paard van de milieufreaks, die niets liever willen dan alle Leuke Dingen verbieden, tot we allemaal snikkend in een achterhuis zitten, verhalen uitwisselend over die mooie tijd waarin we nog mochten autorijden, barbecuen en ademhalen.

  Wie niet voor de bitterbal is, moet wel tegen de bitterbal zijn.
  Toen de motie van de Partij voor de Dieren werd ingediend, liet de VVD een schaal bitterballen rondgaan, maar het kan altijd nóg kinderachtiger dus nu komt er een tegenmotie om dit ‘achterlijke voorstel’ (aldus de PVV, pardon, VVD Utrecht) te torpederen. Coalitiepartner D66, bij monde van voorzitter Klaas Verschuure, vindt dat de VVD een ‘pleefiguur’ slaat. Prachtig woord, en als je het mij vraagt, met precies de juiste kleuterigheid die bij de VVD echt pijn doet.

  Je kan je terecht afvragen waar iedereen zich in godsnaam druk om maakt. Dat is wat de VVD meestal doet bij moties van de PvdD in de Tweede Kamer (2% werd door de VVD aangenomen, tegen 58% als de PvdD over een VVD-motie stemde). Dat had de VVD ook hier kunnen doen. Maar er moesten bitterballen worden uitgedeeld, er moest een drogreden worden begaan, en er moet een tegenmotie komen, mét hoofdelijke stemming, want raadsleden van GroenLinks en D66 hadden van de bitterballen gegeten, dus die waren overduidelijk onder druk gezet om met de partijlijn mee te stemmen. Wie niet voor de bitterbal is, moet wel tegen de bitterbal zijn.

  Wie is dan de partij die zich te druk maakt om iets onbenulligs? Ik neem nog een kaasstengel.”

 32. Ave

  Kennelijk kan de VVD niet accepteren dat er ook andere hapjes gegeten worden. Want iedereen MOET bitterballen eten. Wordt de VVD nu ook al omgekocht door de bitterballenindustrie?

  Triest trouwens dat men tijdens de motie een schaal met bitterballen liet rondgaan. Lekker dik bulderend van het lachen, al die nouveau riche. Al die wannebe Jort Keldertjes en Eva’tjes van Brauns.

 33. cas

  @ marco, ik hoop dat je een vertaal foutje hebt gemaakt… 9 Biljoen wordt inderdaad wel heel krap ;). Maar los daarvan is de overbevolking het echt probleem, minder mensen is daarmee ook de beste oplossing.

 34. Robster

  Jongens toch, niet zo verbaasd allemaal. We weten allemaal toch al lang dat de VVD kampioen in borrelpraat is.

 35. stefan

  Gelukkig, de motie van de VVD is weggestemd. VVD staat (weer eens) voor aap. Volgende verkiezingen: VVD 0 zetels?

 36. John

  Waarom hapjes? Gewoon vergaderen, lekker bij moeder de vrouw een bitterballetje of vegaballetje nemen, kost het de belastingbetaler ook niets!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).