Politiek reageert op arbeidsomstandigheden Picnic | De Utrechtse Internet Courant Politiek reageert op arbeidsomstandigheden Picnic | De Utrechtse Internet Courant

Politiek reageert op arbeidsomstandigheden Picnic

Politiek reageert op arbeidsomstandigheden Picnic
De Utrechtse afdelingen van de PvdA, GroenLinks en de SP, en Student & Starter willen dat de arbeidsomstandigheden voor mensen die werken bij het distributiecentrum van Picnic wordt verbeterd. Zaterdag publiceerde Trouw een artikel waarin bleek dat er nogal wat misstanden zijn bij de onlinesupermarkt.

De Utrechtse afdelingen van de PvdA, GroenLinks en de SP, en Student & Starter willen dat de arbeidsomstandigheden voor mensen die werken bij het distributiecentrum van Picnic wordt verbeterd. Zaterdag publiceerde Trouw een artikel waarin bleek dat er nogal wat misstanden zijn bij de onlinesupermarkt.

Zo zou de werkomgeving onveilig zijn, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats. De Utrechtse politieke partijen willen nu opheldering van wethouder Linda Voortman. “De werknemers van Picnic zitten vrijwel altijd in uitzendconstructies, kennen geen enkele zekerheid over de hoeveelheid uren en vallen tot onze schrik niet eens onder de supermarkt-cao. Terwijl juist dit internetbedrijf natuurlijk veel werk heeft in de avonden en het weekend, waardoor werknemers hierdoor aanzienlijk minder verdienen”, aldus de partijen.

PvdA, GroenLinks, de SP en Student & Starter zijn benieuwd of de wethouder ook van mening is dat iedereen in Utrecht recht heeft op goed werk en fatsoenlijk loon, en ook of de wethouder bereid is hierop te sturen.

Daarnaast willen de partijen dat de werknemers van Picnic een vast salaris krijgen, een minimaal aantal uren en een fatsoenlijk loon. Ze vragen de wethouder om in gesprek te gaan en duidelijk kenbaar te maken dat Utrecht staat voor goed en veilig werk met daarbij een eerlijk salaris.

Trend
De partijen concluderen dat de situatie bij Picnic niet uniek is. “Helaas is dit geen losstaande actie maar een trend die we steeds vaker zien: naar meer arbeidsonzekerheid en meer flexibilisering de arbeidsmarkt.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  `De partijen concluderen dat de situatie bij Picnic niet uniek is. “Helaas is dit geen losstaande actie maar een trend die we steeds vaker zien: naar meer arbeidsonzekerheid en meer flexibilisering de arbeidsmarkt.”
  Daarom een sterk signaal afgeven. We hoeven hier geen Amazon-toestanden.

 2. Martin Utrecht

  Is dit de verantwoordelijkheid van de lokale politiek? Lijkt me eerder iets voor arbeidsinspectie en vakbond.

 3. Ralf

  Pffff, ketelmuziek voor de bühne van die partijen. Zij gaan daar helemaal niet over. Als de arbeidsomstandigheden bij Picnic niet deugen is daarvoor de InspectieSZW. De politiek partijen in Utrecht hebben genoeg te doen aan zaken waar zij wel over gaan lijkt mij.

 4. Joost

  Dit zijn bijbaantjes voor studenten, geen voltijdfuncties. En we hebben in Nederland toch gewoon een minimumloon?

 5. de medicijnman

  De politiek zou zich eens druk moeten maken over de werkdruk in verzorging/bejaarden/psychiatrie/ziekenhuizen en politie. Maar niet deze bezorggrutter daar werken mensen die een centje willen bijverdienen om deze in het weekend op te laten gaan aan drank en bios. Terwijl de mensen in de zorg kijkhard moeten werken in organisaties die door de staat en politiek al jaren op financieel rantsoen worden gezet.ZEIK NIET als je zelf kan aangeven hoe laat je wil werken/ je nest uit wil komen om. Te werken bij picnick.

 6. Herman

  We willen toch allemaal de laagste prijs, dat moet ergens verdiend worden.
  De top graait zijn euro’s wel bij elkaar, op de werkvloer kan er flink bespaard worden.

 7. Janneman

  @ de medicijnman; hou toch eens op over het zeiken over de zorg, ik werk al jaren in een productiebedrijf; geen 13de maand, overwerk, geen loonsverhoging en ploegendienst, als ik van kennissen hoor over de salarissen in het ziekenhuis dan komen de mensen in de productie er nogal slecht vanaf.

 8. Adriaan

  Mag ik vragen waar de politiek zich mee bemoeit?

 9. Bernhard

  @Medicijnman: Wat een onzin. Zo laag zijn die salarissen in de zorg niet + in de zorg ontvang je altijd onregelmatigheidstoeslagen! En waar deze medewerkers hun geld aan besteden doet totaal niet ter zake. Al gooien ze hun volledige maandloon in de gracht, dan nog verdienen ze een eerlijk salaris en goede arbeidsomstandigheden. Wat jij zegt is eigenlijk: “Ze werken part-time en studeren nog, dus alles is geoorloofd”, en dat is natuurlijk belachelijk. Overigens is lang niet iedere Picnicmedewerker student.

 10. Arjan Verhoeven

  “Spreek ik met PicNic? Ja Linda Voortman hier. Ik wil een gesprek over jullie arbeidsomstandigheden. Gewoon, even uitleggen waar Utrecht voor staat. Een sterk signaal afgeven, zogezegd.”

  “Dat is dan heel fijn voor u. We hebben het nogal druk ziet u, en geen tijd voor dit soort geneuzel van lokale politici. Dus of u ons niet meer wilt lastigvallen. Dank u en nog een fijne dag verder!”

  De resultaten mag mw Voortman daarna in de raad komen uitleggen.

 11. Cor

  Er werken daar ook genoeg mensen die daar gewoon hun boterham verdienen. En minimumloon is uiteindelijk vooral bepalend voor het uurloon, niet het aantal uren dat Picnic je laat werken om ook daadwerkelijk het minimumloon te verdienen aan het eind van de maand.

  @de medicijnman: mensen in de zorg gaan nooit naar de bios en gaan nooit uit met vrienden? Mensen in de zorg verdienen inderdaad onze respect en er mag ongetwijfeld iets aan hun positie gedaan worden, maar het een sluit het ander niet uit en het is zeker geen reden om mensen die ander werk doen met zoveel dedain weg te zeggen.

 12. Marcel

  Dit gaat de Utrechtse politiek geen ene moer aan. Wethouder gaat praten, ofwel moet met ze gaan praten? Ik zou hier echt voor bedanken. Opzouten met dat politieke gedoe in een salaris.

 13. wollie

  geen gemeentekwestie. als er zwaarwegende redenen zijn om picnic onder de supermarktcao te laten vallen kan fnv daarvoor naar de rechter..?

 14. Dirk

  Het is slechts een perspectief en direct nemen de politici de positie in dat er sprake is van uitbuiting. Onze lokale politici hebben hier verder niets over te zeggen en dit is puur het volgen van de waan van de dag.

  Wat ik verwacht van onze politici is dat ze met een duidelijke beleidsagenda komen op gebieden waar ze zeggenschap over hebben en dat ze van daar uit acties initieren.

  Dat je ze verder nooit hoort is een pijnlijke herinnering aan wat voor amateurs het in meerderheid zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).