Politiek roept gemeente Utrecht op schulden van gedupeerden toeslagenaffaire te betalen Politiek roept gemeente Utrecht op schulden van gedupeerden toeslagenaffaire te betalen

Politiek roept gemeente Utrecht op schulden van gedupeerden toeslagenaffaire te betalen

Politiek roept gemeente Utrecht op schulden van gedupeerden toeslagenaffaire te betalen
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Een flinke meerderheid van de lokale politiek vindt dat de gemeente de schulden van de Utrechtse gedupeerden van de toeslagenaffaire moet overnemen en afbetalen. Dat moet voor enige rust zorgen bij de honderden slachtoffers.

Een flinke meerderheid van de lokale politiek vindt dat de gemeente de schulden van de Utrechtse gedupeerden van de toeslagenaffaire moet overnemen en afbetalen. Dat moet voor enige rust zorgen bij de honderden slachtoffers.

De toeslagenaffaire heeft voor veel leed gezorgd en nog steeds is de afhandeling volop bezig. Als het aan PvdA, DENK, SP, D66, Student & Starter, Partij voor de Dieren, CDA, ChristenUnie en GroenLinks ligt neemt de gemeente Utrecht alvast het voortouw. De partijen roepen de gemeente op zo snel mogelijk de schulden van gedupeerden over te nemen en af te betalen.

Omdat gedupeerden nog wachten op afhandeling van het Rijk wil fractievoorzitter Rick van der Zweth van de PvdA dat de gemeente nu in actie komt: “We moeten niet wachten op het Rijk. Dat is precies wat de slachtoffers al jaren doen. Die processen duren veel te lang. De gemeente moet ondertussen in beeld hebben wie de gedupeerden zijn en ze helpen door de schulden over te nemen. Dan zijn die mensen vast ontlast en kan de gemeente het regelen met het Rijk.”

Hulp

Van der Zweth zegt dat het de plicht is van de gemeente om de gedupeerden te helpen. “Ze zijn willens en wetens de vernieling in geholpen. We moeten dit zo snel mogelijk herstellen.”

De politieke partijen gaan donderdag het gemeentebestuur vragen of ze inmiddels alle gedupeerden in beeld hebben en of ze de schulden zo snel mogelijk willen overnemen. De gemeente Utrecht zou in dat geval de gemeente Rotterdam volgen. Begin deze maand werd bekend dat die gemeente de schulden van gedupeerden overneemt.

6 Reacties

Reageren
  1. cas

    Waarom als lokale overheid je mengen in een zaak van de rijksoverheid en de burger. Gemeente heeft helemaal niks met deze zaak te maken en zou zich hier ook van moeten afhouden.
    Overnemen van schulden zou ik als overheid helemaal goed over nadenken aangezien die natuurlijk op de balans komen en om dat te dekken weer meer belasting betaald moet worden.

  2. Koel Hoofd

    @cas
    Welkom in de wondere wereld der democratie.
    De verkiezingen zijn over 20 maanden, de strijd om het stemvee is weer losgebarsten.

    Dat gezegd hebbende,
    de overheid heeft deze mensen in de schulden geflikkerd, de gemeente is wel onderdeel van die overheid.
    En wij burgers hebben die klojo’s gekozen die deze shit hebben veroorzaakt, en het nu over de ruggen van de burgers weer zeggen (D66 laat het glorieus afweten) te herstellen.

    Aan iedereen:
    Lees de verkiezingsprogramma’s en denk heel goed na op wie u uw stem uit brengt volgend jaar. Want er glijdt nog wel eens een gekozen Utrechtse bestuurder via de A12 door naar Den Haag….

  3. RABE

    Ja Cas. Dat zeg je goed. Wij Utrechters willen niet betalen voor zaken waar we geen schuld aan hebben. Anders gaan hier de belastingen weer omhoog, en die zijn al pittig genoeg.

  4. Jeroen

    Oh, dat is geen probleem, ze verhogen de parkeertarieven, en gemeente belastingen gewoon. Niks aan de hand hoor.

  5. Uuutje

    @ Cas

    De gemeente legt de rekening gewoon bij het rijk neer hoor voor deze actie.

    Deze actie wordt gedaan, omdat lokale inwoners van Utrecht de dupe zijn van het handelen van het rijk/ de belastingdienst en maar aan het lijntje gehouden worden, al jaren lang. In de tussentijd blijven de schuldeisers op de stoep van deze mensen staan en is hun leven verwoest.

    Het is makkelijk voor de gemeente om de schuld nu in 1 klap af te betalen, waardoor de mensen gered zijn. De rekening wordt gewoon ingediend bij het rijk die dan later terugbetaald.

    De mensen zijn dan van de hijgerige deurwaarders af.

  6. cas

    @ UUtje, laat je geen sprookjes wijsmaken. Het Rijk geeft de gemeente in geen enkele zin opdracht om die schulden over te nemen of via een andere regeling te doen. Dit is de vrijheid die de gemeente mag nemen, maar als ze de rekening doorschuiven zegt het Rijk gewoon… had je maar niet moeten doen, jouw keus dus jouw probleem.
    En de Rijksbijdragen gaat echt niet verhoogd worden omdat ze dit hebben gedaan.

    En nog een puntje, hoe denk je dat het Rijk aan zijn geld komt? Ik krijg het vermoeden dat veel mensen denken dat de overheid een bedrijf is die winst maakt en alles maar kan doen met de miljarden die ze hebben… Oh wacht, het onderpand voor alles zijn de belastinginkomsten… het Rijk heeft geen geld, die schuiven gewoon met belastinggeld. Dus als je de rekening daar indient krijg je net zo hard een hogere belasting voor je kiezen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).