Politiek vraagt aan gemeente Utrecht om ‘toenemende problemen’ in Mgr. van de Weteringstraat aan te pakken Politiek vraagt aan gemeente Utrecht om ‘toenemende problemen’ in Mgr. van de Weteringstraat aan te pakken

Politiek vraagt aan gemeente Utrecht om ‘toenemende problemen’ in Mgr. van de Weteringstraat aan te pakken

Politiek vraagt aan gemeente Utrecht om ‘toenemende problemen’ in Mgr. van de Weteringstraat aan te pakken
Omwonenden van de Monseigneur van de Weteringstraat in Utrecht hebben onlangs een aantal problemen in de straat aangekaart bij verschillende gemeenteraadsleden. Dit gaat onder meer over verkeerd gestalde fietsen, geluidsoverlast en vuilnis. De politici roepen het college nu op daar iets aan te doen.

Omwonenden van de Monseigneur van de Weteringstraat in Utrecht hebben onlangs een aantal problemen in de straat aangekaart bij verschillende gemeenteraadsleden. Dit gaat onder meer over verkeerd gestalde fietsen, geluidsoverlast en vuilnis. De politici roepen het college nu op daar iets aan te doen.

Op 12 september was een bijeenkomst waar verschillende raadsleden en bewoners van de Utrechtse wijk Oost aanwezig waren. Het zou tijdens deze avond met name over de Monseigneur van de Weteringstraat zijn gegaan. “Ondanks de grote betrokkenheid van bewoners in de straat, spelen er ook in toenemende mate problemen”, schrijven de lokale fracties van de VVD, Student & Starter, Volt, PvdA, D66, Utrecht Solidair, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

De bewoners storen zich volgens de partijen met name aan overlast van ‘massaal’ verkeerd gestalde fietsen, een steeds hogere dichtheid aan (studenten)woningen, geluidsoverlast, vuilnis en gebrek aan groen. “De fracties […] trekken, ondanks de politiek inhoudelijke verschillen, graag samen op om aandacht te vragen voor deze problemen.” Samen hebben zij dan ook schriftelijke vragen ingediend.

Stoep

Daarin stellen zij dat de Monseigneur van de Weteringstraat een plek is met een ‘bijzondere inrichting’. Zo vinden zij de stoep smal, en omdat er weinig fietsparkeerplekken zijn en de auto ook nog eens op straat wordt geparkeerd, is die volgens de partijen vaak slecht toegankelijk.

“Is het mogelijk om meer fietsparkeerplaatsen te realiseren […]? Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om extra fietsenstallingen te plaatsen, te kiezen voor fietsenstallingen met verschillende niveaus, of om een inpandige buurtstalling te realiseren?”

Studenten

Ook zouden meerdere woningen aan de straat de afgelopen jaren gesplitst zijn, waardoor het aantal bewoners is toegenomen. Zo zijn er in een aantal huizen studenten komen wonen. “Hoe verklaart het college het feit dat de bevolkingsdichtheid in deze straat de laatste jaren is toegenomen, terwijl de voorzieningen in de straat (helaas) niet zijn meegegroeid?”

Tot slot benoemen de fracties het ‘rommelige’ straatbeeld. “De straat is vrij stenig, stoeptegels steken uit, groen ontbreekt en dit nodigt ook weer uit om afval bijvoorbeeld sneller op straat te gooien.”

Het college heeft tot 24 oktober om de vragen te beantwoorden.

25 Reacties

Reageren
  1. Monseigneur vd wetering

    Handhaving dat is het probleem in utrecht
    Heel soms komt handhaving in actie , na heel veel meldingen
    Maar dan blijft het bij een keer
    De volgende dag is het probleem er weer hetzelfde

  2. Ihsan

    Er staan een paar fietsen op de stoep en nu moet het college ingrijpen? Is dit een grap? Men neemt zichzelf in Oost wel erg serieus. De benoemde problemen beperken zich natuurlijk niet tot die slaperige straat, maar zijn in alle buurten van de stad te merken. Het heeft te maken met gentrificatie. Veel studenten en yuppen denken niet aan hun oudere buren die slecht ter been zijn en een vrije stoep nodig hebben. Het college kan daar echter niets aan doen. Bespreek het dus in de straat-app, organiseer een gezamenlijke schoonmaakdag, bel eens aan bij dat studentenhuis, maak afspraken met je buren. Want die studenten en yuppen zullen echt niet verdwijnen uit de stad.

  3. Sj

    Ach gossie: verkeerd gestalde fietsen, geluidsoverlast en vuilnis.
    Een straat in oost heeft ook een “probleem” hoor…
    Als dat je problemen zijn waarvoor je een oproep doet zou ik je aanraden eens in overvecht of in de asw te gaan kijken: intimidatie, explosieven, witwassen, hardrijden, geweld etc etc

  4. Don

    Wat is het overheersende stem gedrag in deze buurt. Krijg je niet gewoon waar je op gestemd hebt.

  5. M.

    Fascinerend te zien dat politieke partijen min of meer aan zichzelf vragen om een oplossing te vinden voor problemen die ze grotendeels zelf hebben veroorzaakt. Je zou ook nu weer zeggen: gekker kan het eigenlijk niet worden, maar toch sta je iedere keer weer versteld over nieuwe malligheid.

  6. w

    curieus, het lijkt mij sterk dat er geen reacties op dit artikel zijn.
    Worden die weggemodereerd?

  7. Hans

    Het bijplaatsen van allerlei soorten afval, van bankstellen, koelkasten, verfresten tot en met matrassen, DUMPEN dus van je rotzooi met de gedachte ‘anderen ruimen het wel op’ is een hardnekkig, wijkoverstijgend probleem. Het schreeuwt om slechts één maatregel: konsekwente handhaving d.m.v. controle op afzender en beboeten.

  8. M.

    @Ihsan: studenten en yuppen aanspreken op hun gedrag? “Weet ik” of “Boeit me niet”, kun je als antwoord krijgen. Want brutaal gedrag hebben ze zowel thuis als op school wel geleerd. Buitenlande yuppen en studenten doen doorgaans alsof ze het niet begrijpen en gaan dan verder gewoon hun gang. Tom Poes, verzin een list!

  9. M.

    @Hans: naam en adres van de veroorzaker staan er doorgaans niet bij. En handhaving? Zou alleen kunnen wanneer ongeveer de helft van de Utrechtse bevolking uit handhavers zou bestaan. Maar helaas… Het beroerde is dat wanneer een puinzooi eenmaal bestaat het meestal snel nog veel erger wordt. En wanneer yuppen en studenten ijverige “plandelaars” aan het werk zien, denken ze dat het toch wel voor de opgeruimd wordt.

  10. Sanne

    Dit speelt in de hele stad hoor, en nog wel erger! Wat een onzin

  11. Wies

    Het is overal een rommel de laatste tijd. En overal staan fietsen. Misschien gewoon eens handhaven?

  12. M.

    @Sanna: is steeds verder afnemende leefbaarheid van de woonwijken onzin? Of bent u ook van mening dat mensen die het niet bevalt maar ergens anders moeten gaan wonen? Dan zijn we toch wel heel diep gezonken.

  13. Hans

    @ M
    En toch is dit een probleem wat oplosbaar is d.m.v. opsporing en handhaving. Het dumpen van afval moet uit de sfeer van vrijblijvendheid getrokken worden en moet beschouwd worden als een ernstig milieudelict. Camera’s mogen wat mij betreft bij die containers geplaatst worden. Dat kan al een afschrikkend effect hebben. Speciaal daartoe ingerichte teams die zich actief gaan richten op opsporing en het opleggen van boetes moeten aan het werk. Sporenonderzoek kan veel opleveren. Maar de wil om dit milieudelict, want dat is het – aan te pakken, lijkt vooralsnog te ontbreken.

  14. Hetty

    Ohhhh, ik was al bang, dat de overlast overlast VAN mensen betrof, zoals onder het bollendak, in Lombok, bij de Stadsschouwburg en nu weer op het Lepelenburg. Maar het betreft overlast DOOR mensen, dus veel fietsen, geluidsoverlast, veel vuilnis en te weinig groen. Natuurlijk is het ook belangrijk, dat dit word aangepakt, maar ben blij, dat het niet de overlast VAN mensen betreft.

  15. Sanne

    @M: nee hoor, zeg alleen maar dat dit overal in utrecht speelt.
    Ik beweer nergens dat mensen maar ergens anders moeten gaan wonen. Hoe kom je daar toch bij?

  16. Tom de Laat

    Echt bizar dat voor dit soort problemen de politiek thuis geeft, los eerst de echte ellende in en rond de stad op. Utrecht Oost gaat maar even detoxen in Zwitserland of naar de bikram yoga. Het is bizar dat je zo dichtbij de stad woont maar er toch zo ver vanaf lijkt te staan.

  17. Blaag

    @ Ishan

    Enige juiste reactie. De bewoners ZELF moeten de verrommeling in HUN EIGEN straat tegengaan (die de bewoners dus ook zelf veroorzaken).

    Als ze in Oost denken dat dit de problemen in de stad zijn, adviseer ik ze eens een paar keer per week blokjes te gaan lopen in andere stadsdelen. Ook in de avonduren.

    Ik heb overigens in deze straat gewoond. Het enige dat je kan zeggen is dat de stoepen al heel wat decennia geleden voor het laatst netjes aangelegd en onderhouden zijn. Voor de rest een prima nette straat. Alle kleine probleempjes zijn aan de bewoners zelf te wijten, dus moeten ook als bewoners opgepikt worden.

  18. Peter Utreg

    In straten als de Pelikaanstraat is dit al jaren het geval – maar ja, dat ligt niet in het centrum en krijgt dan ook geen aandacht van de raad/de gemeente/handhaving.

  19. Martin

    Dit heet cliëntelisme.

  20. Le coq sportif

    Dat krijg je als huizen worden opgekocht door investeerders, vervolgens worden gesplitst om er studenten/starters in te plaatsen. Niet om de woningnood onder deze bevolkingsgroep op te lossen, nee, om er goud geld aan te verdienen. Dit is gewoon beleid en gezinnen worden er de stad door uitgejaagd

  21. Inez

    Martin; heb je een definitie van cliëntelisme?

  22. Marcel

    Het is als vanouds. We gaan weer heerlijk los met 19 reacties in een stad met 240000 bewoners die vooral op partijen stemmen die pappen en nathouden en polderen in het vaandel hebben. Was net in Zurich. hebben daar een zeer strikt beleid. Je ziet het resultaat. Nergens troep zelfs niet op zondag langs de wandelpromenade langs het meer. Mentaliteit en handhaven zijn een dingetje. Op de A12 is het verboden te demonstreren maar niemand die er wat aan doet. En deze straat mag best zelf voorstellen doen om het te reorganiseren. Als we stemmen zoals we het doen kunnen we 20 reacties rustig bij elkaar vegen en in de prullemand. Er veranderd niks.

  23. Martin

    @Inez Google is your friend.

  24. Cees

    Laat automobilisten gewoon de marktwaarde van een parkeerplaats betalen, ze hebben daar toch geld zat. Geef minder valide mensen ontheffing.
    Je zal zien dat er plots minder auto’s in de straat staan geparkeerd. Er komt dan veel ruimte vrij voor stoepen, fietsenstallingen of een plantsoentje.

  25. M.

    @Blaag: zoals ik al heb aangegeven, heeft het geen enkele zin de zogenaamd mondige burgers, met name de jongeren, aan te spreken op hun gedrag. Die doen alleen waar ze zelf zin in hebben en wat ze het beste uitkomt, ongeacht de consequenties voor anderen. Dat krijg je er nooit meer uit. Het enige wat erop zit is je er maar bij neerleggen en de ongemakken voor lief nemen, want van de overheid valt nauwelijks iets te verwachten. Zelfs het opruimen van fietswrakken gaat verkeerd. Ik ken een plek waar er een heel stel neergesmeten zijn, die er al maanden liggen, met de labels er nog aan. Daar tegenover worden goede fietsen soms meegenomen en waarschijnlijk verpatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).