Politiek vreest voor lelijke plinten bij Nieuw Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Politiek vreest voor lelijke plinten bij Nieuw Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Politiek vreest voor lelijke plinten bij Nieuw Hoog Catharijne

Politiek vreest voor lelijke plinten bij Nieuw Hoog Catharijne
De plinten in het stationsgebied moeten levendig zijn en dat is nu niet geval bij de Vlaamse Toren aan het Vredenburg. Dat concluderen verschillende politieke partijen en zij willen dat de afspraak die hiervoor gemaakt is, wordt nageleefd. Dus ook bij Nieuw Hoog Catharijne.

De plinten in het stationsgebied moeten levendig zijn en dat is nu niet geval bij de Vlaamse Toren aan het Vredenburg. Dat concluderen verschillende politieke partijen en zij willen dat de afspraak die hiervoor gemaakt is, wordt nageleefd. Dus ook bij Nieuw Hoog Catharijne.

In een motie aan het Utrechts college roepen GroenLinks, D66, SP, PvdA en het CDA op dat er strenger gecontroleerd gaat worden op de plinten in het stationsgebied en dat er geen situaties ontstaan zoals bij de Vlaamse Toren aan het Vredenburg.

“Wij zijn niet blij met de glazen gevel van het entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne”, laat GroenLinks woordvoerder Monique Bollen weten. “Achter deze gevel verschijnen gipswanden. Dit staat haaks op één van de belangrijke doelstellingen van de transformatie van het stationsgebied.” Eén van deze doelstellingen is het verlevendigen van het stationsgebied op straatniveau.

Het Entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne moet geen gipsplaten voor de etalages krijgen. Foto: DUIC

Dergelijke ‘gipswanden’ zijn volgens Bollen ook verschenen bij de Vlaamse Toren. “Deze heeft hierdoor nu de uitstraling van een kale steeg. In zowel het bestemmingsplan Entreegebouw Binnenstad als het Structuurplan Stationsgebied is het belang van levendige plinten benadrukt. Plinten met grotendeels afgesloten etalages staan haaks op de gewenste levendigheid in het Stationsgebied.”

Klépierre

In de actuele motie vraagt GroenLinks aan het college om in gesprek te gaan met Klépierre, en om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing die recht doet aan de gewenste, oorspronkelijke invulling: naar buiten gerichte levendige plinten.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  Heb ik een paar maanden geleden ook niet een soortgelijk artikel gelezen over het verontwaardiging dat er ook zo’n gesloten ‘plint’ afwerking is ingepland om Hoog Catherijne aan het stations kant van de Singel (i.e. rondom Media Markt hoek). Als het doel is om de sfeer en levendigheid van een gebeid te verhogen vind ik zo’n plint een onvoorstelbaar tegenwerkende oplossing.

 2. Joris

  Tsja, marktwerking, weet je wel.

 3. Ramon

  Blijkbaar heeft de ophef van vorige week al wat indruk gemaakt. Er zijn op de begane grond aan het Vredenburg plein wat voorzet wanden verdwenen. Nu hopelijk ook nog aan de Hollandse Toren .

 4. Michiel B

  Je ziet al direct mensen in de verdediging voor de retail springen: de huurders willen het… er komt nog reclame voor dus het is geen probleem…

  Die mensen snappen niet wat het probleem is en begrijpen ook niet waarom Hoog Catharijne als gedateerd, onguur en onvriendelijk is ervaren. Want in vastgoedland regeert het oppervlakte en alles zo dicht mogelijk maken voor de “winkelbeleving”.

  Maar een blinde plint is altijd ongewenst vanuit de beleving op het wandelniveau. Hoog Catharijne was ook ongewenst vanwege het +1 niveau en vanwege alle blinde plinten (daarom is het bij de ingang van de Mediamarkt ook niet ‘gezellig”). Reclameuitingen maken nog steeds een dichte gevel en zijn lelijk. Daarom is het steegje bij dat de hoek van de Zara zo intens onaangenaam (behalve voor fietsers). Dat retail deze geslotenheid kennelijk wil (terwijl de vóórdeur wel altijd open moet staan, want anders komen mensen niet binnen in je winkel) kan zo zijn, maar dat dit wenselijk zou zijn is een achterhaalde gedachte (“mensen kopen alleen iets als je ze in een afgesloten ruimte zet zodat ze in de war raken”) en er mogen best regels worden gesteld aan gebouwen op de begane grond. Deze winkelterreur – die alle mooie panden in de binnenstad heeft gesloopt door er lelijke gevels tegen gebouwen aan te zetten en nu overal ramen dichtmaakt – moet eindigen.

 5. cas

  Iedereen heeft dit zien aankomen, dan hadden ze dat maar in het contract moeten opnemen.
  En ze hebben bij het muziekpaleis anders ook niet echt hun best gedaan om er iets van te maken…

 6. Dat moest er even uit

  Hahaha

  Kleppierre doet toch waar het zin in heeft en steekt een dikke middelvinger op naar Utrecht. Utrecht heeft natuurlijk wel enkele miljoenen in het nieuwe HC/ stationsgebied gestoken en de investeerders worden er weer lekker rijk van. Hoe sukkelig ben je eigenlijk als Utrecht zijnde. En dan zo’n bedrijf als Kleppierre wel rechtszaak op rechtszaak stapelen om de trappen bij de Rabobrug/ Moreelsebrug tegen te houden, waarschijnlijk gaat men dit ook doen als de roep vanuit Utrecht om de glazen wand te slechten er massaal gaat komen (richting Mariaplaats in het nieuwe tramstation), en zoals men ook doet bij ieder bouwproject in de binnenstad, een rechtszaak aanspannen om dwars te gaan liggen inzake het aantal parkeerplekken.

  En dan de term “in gesprek gaan” gebruiken. Partijen die op bestuurlijk niveau verantwoordelijk zijn voor het geven van de macht aan Corio/ Kleppierre en vele andere investeerders de afgelopen decennia en die dan nu boos gaan spelen zouden eerst eens naar hun hypocriete zelf moeten kijken. Zij zijn het die de macht van de politiek en de burger aan private ondernemingen hebben gegeven, waardoor het vastgoed regeert in Utrecht en dat krijg je met geen mogelijkheid meer terug geregeld. Dankjewel Utrechtse politiek. Zo zie je dus bijvoorbeeld hoe er met een uitslag van een referendum en alle daaruit voortkomende afspraken omgegaan wordt. Werkelijk alel doelstellingen om het stationsgebeid in de eerste plaats aan te pakken worden niet nageleefd. Zo zie je dat het ontwerp voor het nieuwe HC exact dezelfde uitgangspunten krijgt als het originele. Geen leven op het straatniveau, geen levendige plinten, de enige logische route om te wandelen is die door HC zelf, want de andere routes zijn zo gemaakt dat ze of uit komen op niet prettige plekken voor voetgangers of dat je honderden meters om moet lopen om op een logische plek te kunnen komen. Verder stikt het overal weer van nieuwe onderwerelden, waar de zon nooit schijnt, en waar je als voetganger, fietsers, of zelfs automobilist, liever niet komt. Het aantal overkappingen en overkluizingen is in het hele stationsgebied enorm toegenomen ten opzichte van de oude situatie. Dit zorgt voor sociale onveiligheid, geen behaaglijk gevoel en een hele slechte binnenkomer van de stad Utrecht voor mensen van buitenaf. Het enige dat de miljoenen investeringen tot nu toe hebben opgeleverd zijn een iets aangenamere architectuur en een stuk singel van het Paardenveld tot aan het Poortgebouw, de enige plekken die er echt op vooruit zijn gegaan. En die plekken hebben we nu net niet aan het private vastgoed te danken.

  Ik stel voor dat een medium als de Correspondent maar eens de onderste steen boven gaat krijgen in het dossier HC en nu eens gaat achterhalen welke vieze en smerige spelletjes er nu al 50 jaar gespeeld worden en hoe een ontwikkelaar al 50 jaar lang alles geregeld krijgt en menig democratisch besluit naar eigen hand weet om te buigen en vele niet rechtsgeldige zaken door het gemeentebestuur schoon geveegd heeft zien worden. Laten we niet vergeten dat er eigenlijk alleen een parking gebouwd zou gaan worden in het allereerste plan, maar Bredero beton het zo met vieze spelletjes geregeld heeft dat de hele stationsbuurt tegen de vlakte ging om een winkelcentrum te bouwen, waar zij dan aan zouden gaan verdienen. We denken toch niet dat dit de eerste afspraak is die Kleppierre en daarvoor Corio, aan hun laars lappen? Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de traverse/ het poortgebouw nu ongeveer 5x zo breed is geworden dan afgesproken (de gemeenteraad heeft dit eerst nog een aantal maal tegen gehouden, maar uiteindelijk is er een commissie geweest die er is ingestonken en nu zitten wij burgers opgescheept met zo’n schaduw opwerpend geval over de singel en over de straat, waar overigens nu alweer vele zwervers zich verzamelen). Ook komen er helemaal geen levendige plinten op het straatniveau aan de kant van het Smakkelaarsveld. De stationsstraat is nog meer overkluisd dan eerder het geval was. Overigens, NS/ ProRail en Jaarbeurs kunnen er ook wat van trouwens.

  De Utrechtse politiek (en/ of ook particulieren> Jos Stelling?); en dan bedoel ik de nog enigszins fatsoenlijke partijen (dus geen VVD, CDA, PvdA> dat zijn bestuurspartijen die graag zakendoen met het vastgoed), zouden eigenhandig geld moeten reserveren om het dossier zelf onafhankelijk te laten onderzoeken (ook als ze als partij er zelf slecht vanaf komen) en geld moeten reserveren om het hele schimmige achterkamertjespel en het hele dossier juridisch aan te kunnen pakken, zodat er eindelijk weer eens in de eerste plaats in het belang van de inwoner van Utrecht geregeerd gaat worden niet in de eerste plaats in het belang van zij die “er slechts heel veel geld aan verdienen”.

  Utrecht en HC zijn zeker nog te redden met enkele aanpassingen. Deze moeten wel verhaald worden op de partijen die willens en wetens met vieze spelletje spelen, in achterkamertjes, gemaakte afspraken stiekem verdraaien

 7. Herman

  De politiek hoeft niet te vrezen het is de realiteit.

  Dezelfde realiteit dat klepierre de baas is in de stad, zij bepalen wat waar komt. De gemeente mag macheloos toekijken.

 8. Rob Huibers

  @ Dat moest er even uit
  Even?

 9. Zonnewende

  Volgende keer harde eis in bestemmingsplan / opdracht dat er publieke toegangen tot de winkel moeten komen in de plinten aan straat-, plein- en steegkant.

  Dat de winkels die extra beveiligingskosten niet fijn vindt, is begrijpelijk. Maar dat is de eis voor de stad ook. En ik denk niet dat de ketens die er nu komen het op die kosten af laten ketsen.

 10. BramD

  Als de gemeente nu eens begint met die fietsen weg te halen.
  Dat geeft een veel minder rommelige aanblik. Dus plezieriger om naar te kijken en langs en door te lopen.
  En meteen daarmee (het dan leger en schoner is) is er ook veel minder gelegenheid voor schorriemorrie.

 11. BramD

  Was trouwens niet Leefbaar Utrecht aan de macht bij het maken van de plannen voor dit gebied?

 12. daarna

  @ BramD

  Alle door Leefbaar gemaakte afspraken zijn daarna juist door iedereen aan hun laars gelapt. Daarna dus.

 13. Ton

  Goede zaak dat ‘de politiek’ verlangt dat de afspraken op dit punt nageleefd worden!

 14. hahaha

  Hahaha.

  Dit is echt het belangrijkste waar jullie je druk om kunnen maken…….
  De plint van hoog catharijne…..

  hahaha

 15. Luuk Upuuk

  Kom op zeg, het is inmiddels toch wel duidelijk wat de VVD-mantra’s: “overlaten aan de markt” en “zelfregulering” inhouden? Alle overheidsbemoeienis moet afgeschaft worden, tenzij het dient om belangen van het grootkapitaal te dienen, dan komt het mantra “werkgelegenheid” tevoorschijn.

 16. Katja

  Een plint zit onder aan een muur. Verkeerd gebruik van het woord “plint” dus.
  Hoewel ik me kan voorstellen dat de gemeente zich druk maakt over zoiets futiels…:)

 17. John

  @ Ton

  Als er afspraken zijn moeten die bij de rechter afgedwongen worden. Als er geen afspraken zijn heeft de (dorps)politiek (wederom) gefaald. Ik vrees dat het laatste aan de hand is.

 18. burger

  zie hier de afwezigheid van een vooruitziende blik van de wethouder en raadsleden

 19. Tinus

  @ Katja: Het woord “plint” klopt wel degelijk, het is de benaming voor de onderste laag in hoogbouw. Het woord doos heeft bijvoorbeeld ook meerdere betekenissen.

 20. burger

  Hebben jullie de Rabo brug gezien? Dat zou een volwaardige fietsverbindig worden tussen west naar het centrum. En kijk wat er nu staat? Dat is geen fietsverbinding! Straks als de verdere bebouwing er staat langs de singel kan je alleen via een tunnel door de fietsenstalling van west naar oost! Kortom Utrecht-west (alle fietsverkeer vanuit lombok) en het centrum-oost (je wilt naar de Mariaplaats of Springweg) afgesneden van elkaar. Weinig mensen realiseren dit zich dit (NOG).

 21. waky waky people

  WAT? Ignorance is Bliss!

 22. Karel

  @Katja misschien nieuws voor je, maar sommige woorden hebben meer dan één betekenis.

 23. geldwolf

  @ Hahahahaha

  Ja daar maken veel mensen zich druk om, omdat de gevolgen van de onleefbaarheid die 40 jaar lang dankzij Hoog Catherijne over Utrecht heeft gehangen, met de junk- en daklozengolf tot gevolg, nog vers in het geheugen zitten. De hele reden om het stationsgebied aan te pakken heeft alles met de nasleep daarvan te maken en nu laat de gemeente zich weer piepelen door dezelfde geldwolven.

 24. Ton

  @ John

  Afspraak hierover is gemaakt, lees ik in de inleiding. Was goed om te lezen. Hoop dat ie houdt want Corio en de opvolger Klépierre zijn ‘lastige’ gasten.

 25. Ton

  @ John, was voor jou bedoeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).