Politiek wil opheldering na brief van bezorgde ouder over heropstarten leerlingenvervoer | De Utrechtse Internet Courant Politiek wil opheldering na brief van bezorgde ouder over heropstarten leerlingenvervoer | De Utrechtse Internet Courant

Politiek wil opheldering na brief van bezorgde ouder over heropstarten leerlingenvervoer

Politiek wil opheldering na brief van bezorgde ouder over heropstarten leerlingenvervoer
Archieffoto gemeenteraad Utrecht. Foto is genomen voor coronacrisis.
De Utrechtse gemeenteraad heeft het college om uitleg gevraagd over het heropstarten van het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs. De raad heeft een brief ontvangen van een bezorgde ouder die schrijft dat de communicatie van de gemeente omtrent het heropstarten onduidelijk is geweest en dat het heropstarten chaotisch verloopt.

De Utrechtse gemeenteraad heeft het college om uitleg gevraagd over het heropstarten van het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs. De raad heeft een brief ontvangen van een bezorgde ouder die schrijft dat de communicatie van de gemeente omtrent het heropstarten onduidelijk is geweest en dat het heropstarten chaotisch verloopt.

De briefschrijfster stelt dat sommige leerlingen, door gebrekkige communicatie, onterecht zijn uitgeschreven bij het leerlingenvervoer. Daardoor zouden zij nu zonder vervoer zitten. Ook zijn er volgens de ouder grote veranderingen in de vervoerschema’s, waardoor veel leerlingen niet meer op een vaste tijd of plek worden opgehaald en geen vaste chauffeur meer hebben, terwijl structuur en stabiliteit juist belangrijk zijn voor kinderen in het speciaal onderwijs.

Politiek wil opheldering

De VVD, ChristenUnie, SP, D66, CDA, Stadsbelang, PvdA, GroenLinks, Student & Starter en de Partij voor de Dieren vragen het college naar aanleiding van de brief om uitleg over de situatie. De Utrechtse partijen willen onder meer weten wat er misgaat in de gemeentelijke communicatie en hoe het kan dat leerlingen zonder vervoer zitten. Ook vragen ze waarom ervoor is gekozen om de vervoerschema’s ingrijpend te wijzigen en willen ze weten of het college die wijzigingen niet te ingrijpend vindt voor de kinderen die speciaal onderwijs krijgen.

Tot slot vragen de partijen zich af hoe de opening van het voortgezet speciaal onderwijs in de nabije toekomst zal verlopen. Het college krijgt daarom ook de vraag wat anderhalve meter afstand houden betekent voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs en hoe deze groep in de toekomst veilig vervoerd kan worden.

380 leerlingen vervoerd

Het college schreef vrijdag in een brief dat vorig week 380 van de 590 leerlingen naar hun bestemming zijn vervoerd. Meer dan 100 kinderen zijn door de ouders zelf naar school gebracht. Volgens het college hebben de ouders van 53 kinderen aangegeven dat ze hun kind niet naar school willen laten gaan. Met de ouders die niet bereikt konden worden, is volgens het college telefonisch en schriftelijk contact gezocht.

5 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Pijnlijke kwestie.
  Het college verteld de raad kennelijk iets anders dan de werkelijkheid?
  Niet voor het eerst trouwens, maar dit zijn wel de meest kwetsbaren die nu het dupe zijn.
  Go Raad GO!

 2. De dupe

  Aangezien de afdeling leerlingenvervoer ouders actief heeft aangespoord de kinderen zelf te vervoeren (zogenaamd in lijn met de richtlijnen van de overheid), is het nog een wonder dat er ‘maar’ 100 kinderen door ouders gebracht worden.

  Een onaangekondigde belactie naar ouders op touw zetten en dan bij ‘onbereikbaarheid’ eerst de kinderen bij de vervoerder afmelden en dan pas ouders schriftelijk te benaderen (zonder ze van deze afmelding te vergewissen!) riekt naar creatief omgaan met het aantal te vervoeren kinderen en de schuld bij ouders neerleggen.

  Niet eerlijk voor de kinderen!

 3. Geschokt

  Door alle bangmakerij en onduidelijkheid ga je je vanzelf in bochten wringen om je kind zelf te brengen. Onbegrijpelijk beleid.

 4. Pee

  Wat is er mis met zelf je kind te brengen?
  Dan hebben ze iig een vaste chauffeur.
  Hoeft er ook niet moeilijk te worden gedaan.

 5. Reactie Pee

  Beste Pee, over het algemeen maak je niet voor je lol gebruik van leerlingenvervoer. Elke ouder wil het liefst zijn kind zelf naar school brengen, maar als dit (om diverse redenen) niet haalbaar is, dan ben je blij dat er leerlingenvervoer is. Dat betekent aan de andere kant niet, vind ik, dat je maar alles moet slikken qua veiligheid/onduidelijkheid etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).