Politieke reacties na rapport Rekenkamer over TivoliVredenburg: ‘Teleurstellende reactie college’ | De Utrechtse Internet Courant Politieke reacties na rapport Rekenkamer over TivoliVredenburg: ‘Teleurstellende reactie college’ | De Utrechtse Internet Courant

Politieke reacties na rapport Rekenkamer over TivoliVredenburg: ‘Teleurstellende reactie college’

Politieke reacties na rapport Rekenkamer over TivoliVredenburg: ‘Teleurstellende reactie college’
De rekenkamer concludeerde vanochtend na een maandenlang onderzoek dat de financiële problemen van TivoliVredenburg voorlopig nog niet opgelost zullen zijn. De politiek reageert niet mals: een rondgang.

De rekenkamer concludeerde vanochtend na een maandenlang onderzoek dat de financiële problemen van TivoliVredenburg voorlopig nog niet opgelost zullen zijn. De politiek reageert niet mals: een rondgang.

College heeft nog onvoldoende lessen geleerd

CDA-fractievoorzitter Sander Van Waveren: “Als we iets leren van dit rapport is het dat we scherper in de gaten moeten houden welke risico’s er zijn en op tijd moeten ingrijpen. Een onafhankelijke second opinion is daar een uitstekend middel voor. Dat het college dat afwijst geeft mij de indruk dat ze de lessen nog onvoldoende geleerd hebben.”

Reactie college teleurstellend

PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage: “Het rapport bevestigt de vermoedens die we al hadden over een tekort van sturing op het proces. De wethouders voor stationsgebied en cultuur werkten te veel langs elkaar heen. Hierdoor zijn er kansen gemist en zijn de kosten explosief gestegen. Wethouders hadden de raad nauwkeuriger moeten informeren en de raad had veel kritischer moeten zijn. Dat trekken wij ons aan. De reactie van het college is daarom teleurstellend. Doordat zij conclusies en aanbevelingen maar ten dele overneemt, nuanceert het college de problematiek te veel.”

Gemeente moet alle zeilen bijzetten

CU-fractievoorzitter Maarten van Ooijen: “Het rapport is ongemeen scherp en legt bloot welke problemen er allemaal in het fundament van TivoliVredenburg zijn gestort. Het Muziekpaleis blijkt helaas een foutenparadijs. De gemeente én TivoliVredenburg moeten snel alle zeilen bij zetten. Anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

Duidelijk gebrek aan regie

VVD-craadslid André van Schie: “De VVD wil dat het college onderzoek doet naar de mogelijkheden om het gebouw te verkopen. Als het complex meer van de gebruiker wordt en minder van de gemeente kan het misschien ook wel slimmer beheerd worden en kunnen de kosten omlaag. Daarnaast is er duidelijk een gebrek aan regie geweest vanuit culturele zaken om te kijken wat er in inhoudelijk met het pand moest gebeuren. Als je zo’n groot gebouw hebt moet je wel weten wat je ermee wil.”

Adviesteam moet met toekomstscenario komen

D66-raadslid Aline Knip: De Rekenkamer adviseert om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de exploitatie van TivoliVredenburg. D66 is blij met deze aanbeveling. Het Onderzoeks- en Adviesteam onder leiding van Carolien Gehrels is daar al voor ingesteld. Zij moeten met toekomstscenario’s voor TivoliVredenburg gaan komen. Daarna is het aan de gemeenteraad om keuzes te maken. Of er dan ook nog een second opinion moet worden uitgevoerd, moeten we dan bekijken.”

Wethouder moet verantwoordelijkheid nemen

Stadsbelang fractievoorzitter Cees Bos: “Een les die getrokken kan worden is dat afstand behouden moet worden tussen de rol die het college heeft en de rol van het bestuur van de stichting. Stadsbelang vindt dat wethouder Jongerius verantwoordelijkheid dient te nemen en paal en perk dient te stellen aan de subsidie die het ‘tranenpaleis’ ontvangt.”

11 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  Deze keer geen politieke consequenties? Mensen die zich naar aanleiding hiervan zich nu terugtrekken uit de politiek? De verantwoording nemen i.v.m. de politieke geloofwaardigheid?
  Iedereen zag het aankomen behalve de politiek.
  Ik ruik overigens een lekkere synergie tussen muziek, de bieb/ broese, de HKU en wat botenverhuur in de nieuwe singel.

 2. Gerard vd Vecht

  VVD raadslid Andre v Schie wil de muziekbunker verkopen.
  Als de koper vervolgens Loek Hermans en Halbe Zijlstra(raadslid 2000-2006) benoemt als lid van de RvC dan kan het bedrijf vervolgens net als Galgenwaard failliet gaan .
  Joop vd Ende kan naast het koopje van het Beatrixtheater vervolgens ook de Muziekbunker goedkoop aanschaffen.
  De opbrengst kan vervolgens gereserveerd worden voor eventuele schade claims van het Zandpad.

 3. Ulaan

  Een les. Goeie genade, je moet het lef maar hebben. Wat me te meer verbaast is het krachtig bedoelde commentaar, dat je nog het best kunt omschrijven als stompzinnig gezwam achteraf.
  Echt vreselijk.

 4. Wim Vreeswijk

  Zolang de (controlerende!) gemeenteraadsleden zelf zitting hebben in de rekenkamer krijg je het effect van ‘de slager keurt zijn eigen vlees’ dus is de Utrechtse rekenkamer gewoon een wassen neus. Deze rekenkamer dient te bestaan uit externen die er op objectieve wijze naar kijken en handelen.

 5. martin hendriks

  Tivolivredenburg moet van het infuus van het gemeente bestuur af, nu sturen ze een brief aan de gemeente we komen te kort stuur geld, dit is voor het management van Tivolivredenburg een te gemakkelijke weg . Tivolivredenburg moet rendabel te explateren zijn voorbeelden hier van zijn in de andere steden te over aanwezig.

 6. Toine Goossens

  Het lijkt wel of de fractievoorzitters goede nota hebben genomen van mijn commentaar van gisteren. Prioriteit voor de raad is echter een eigen onderzoek naar de vraag: ´Hoe heeft het zover kunnen komen?´
  Van de landelijke enquêtes weten we inmiddels dat het zeer essentieel is dat de raad daarbij ook haar eigen rol scherp onder de loep neemt.

 7. Wim Vreeswijk

  Zojuist meldde ‘Binnenlands Bestuur’ dat de overkoepelende Algemene Rekenkamer zich achter het plan stelt van Minister Plasterk om lokale Rekenkamers, zoals in Utrecht, uitsluitend uit EXTERNE leden te laten bestaan en dus op slot te doen voor zittende raadsleden, dit om iedere vorm belangenverstrengeling of subjectiviteit te voorkomen.

 8. Bram

  Het rapport wordt gepubliceerd en wat doen de raadsleden? Juist! Wijzen naar elkaar of wijzen naar het college. Natuurlijk heeft het college een belangrijk aandeel maar: kijk als raad ook eens naar jezelf! Hoe hebben raadsleden zelf geacteerd? Daar waar gehakt wordt vallen spaanders, maar trek er vooral lessen uit als college EN als raad..

 9. Arie

  De oplossing is simpel: dit is de grootste biertent van de stad met de kleinste omzet. Het personeel is erg klantvriendelijk, hulde, maar de snelheid van tappen en schenken is treurig. Met een beetje training tappen ze 2x zoveel, verdwijnen de wachtrijen bij de bar, elke dag paar duizend meer omzet en de exploitatie sluitend. Win-win-situatie zou ik zeggen.

 10. Bernard Tomlow

  Twee jaar voor opening van TV sprak ik een gepokt en gemazelde deskundige.Dit gaat fout,waarschuwde hij.hij kon het zo uitleggen. Nu lees ik dat -nota bene-brokkenpiloot mevrouw Gehrels ( bijvoorbeeld Stedelijk Museum) onderzoek gaat doen. Ik gooi de handdoek in de ring. Wij subsidiëren aliens,die inteeltig elkaar in stand houden. Weet nog iemand op het stadhuis hoe het in de echte wereld gaat? Waarom kan bijvoorbeeld de Hermitage binnen budget- en tijdafspraak gerealiseerd worden en loopt prakties ieder overheidsproject uit de rails? Wordt het niet tijd voor verandering?Wij moeten naar een politiek systeem waar verantwoordelijke bestuurders direct door de burgers( die het gelag betalen) afgerekend kunnen worden.

 11. jos stelling

  Helemaal eens met Mr.Tomlow. Kleine aanvulling. De horeca is van overheidswege immer de reddende engel. Echter. Men verdient daar netto 30 cent op een biertje. De gemiddelde levensduur van een horeca zaak in Nederland is 7 jaar en het duurt soms 3 jaar om een kleine winst te kunnen maken. Horeca volgt daarom de bewegingen en neemt zelden het voortouw. Hulde overigens voor al die mensen die met zoveel goede wil en harde werken genoegen willen nemen met een veel te laag salaris, waarvoor ze overigens elk tenminste 90,- per uur moeten omzetten om quitte te spelen (incl. de onvermijdelijke stille uren). Elk opportunisme wordt gelijk afgestraft. Een horecaondernemer moet van erg goede huize komen om bij een bank op enig krediet te kunnen rekenen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).