Politieke vragen naar aanleiding van arrestatie terreurverdachte - De Utrechtse Internet Courant Politieke vragen naar aanleiding van arrestatie terreurverdachte - De Utrechtse Internet Courant

Politieke vragen naar aanleiding van arrestatie terreurverdachte

Politieke vragen naar aanleiding van arrestatie terreurverdachte
Bülent Isik, raadslid van de PvdA Utrecht, heeft vragen over de arrestatie van de 18-jarige terreurverdachte. Morgen stelt hij ze namens de fractie aan het college van B&W.

Bülent Isik, raadslid van de PvdA Utrecht, heeft vragen over de arrestatie van de 18-jarige terreurverdachte. Morgen stelt hij ze namens de fractie aan het college van B&W.

Kort nadat vanmorgen het nieuws over de arrestatie naar buiten kwam, uitte Isik zijn onvrede op Twitter. “Onacceptabel”, zo luidt zijn reactie. Ook staat in zijn tweet dat de fractie van de PvdA morgen een aantal vragen gaat stellen aan het Utrechtse college. We spraken het raadslid.

Bülent Isik licht toe wat hij bedoelt met ‘onacceptabel’. Hij wil ermee zeggen dat hij het niet vindt kunnen dat een jongen zich met dit soort praktijken bezighoudt. “Ik vind het onacceptabel dat er een jonge generatie is die geestelijk wordt beïnvloed om dingen te doen die niet door de beugel kunnen, dat ze geradicaliseerd worden.” Isik keurt het gedrag af, maar is benieuwd naar de achterliggende oorzaken.

Mondelinge vragen

Naar aanleiding van de arrestatie wil Isik namens de PvdA Utrecht een aantal vragen stellen aan het college van B&W. Als eerste wil hij weten of de jongen die is opgepakt uit Utrecht komt. Ook wil hij weten of de verdachte al een bekende was van de politie. “Als dat zo is wil ik weten hoe het kan dat de politie hem niet al eerder in de gaten had.”

Isik wil daarnaast graag weten of de burgemeester hierover al geïnformeerd was. “Aangezien de arrestatie al even geleden is, zou het misschien zo kunnen zijn dat de burgemeester daarvan al op de hoogte was. Als dat zo is vraag ik me af waarom hij de Raad daarover niet heeft geïnformeerd. Dat had desnoods in het geheim gekund.”

Oplossing

Het raadslid is tevens benieuwd of de verdachte alleen handelde of dat hij deel uitmaakt van een netwerk. De PvdA wil volgens Isik weten welke maatregelen er genomen gaan worden om herhaling te voorkomen. Verder zou Isik graag zien dat ouders van jongeren die radicaliseren betrokken kunnen worden in het vinden van een oplossing. “Ouders kunnen een positieve bijdrage leveren in het proces van deradicalisering.”

Morgenmiddag beantwoordt het college van B&W de vragen.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).