Proef met profielen voor evenementenlocaties in Utrecht voorlopig uitgesteld | De Utrechtse Internet Courant Proef met profielen voor evenementenlocaties in Utrecht voorlopig uitgesteld | De Utrechtse Internet Courant

Proef met profielen voor evenementenlocaties in Utrecht voorlopig uitgesteld

Proef met profielen voor evenementenlocaties in Utrecht voorlopig uitgesteld
EK Beachvolleybal op de Neude. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht stelt de twee jaar durende proef met locatieprofielen voor evenementenlocaties in de stad uit. Vanwege de coronamaatregelen kan de gemeente voorlopig geen goede beslissing nemen over dit onderwerp.

De gemeente Utrecht stelt de twee jaar durende proef met locatieprofielen voor evenementenlocaties in de stad uit. Vanwege de coronamaatregelen kan de gemeente voorlopig geen goede beslissing nemen over dit onderwerp.

Voor 39 evenementenplekken in de stad zijn zogenoemde locatieprofielen opgesteld. Plekken als Lepelenburg, Wilhelminapark en de Neude hebben allemaal een eigen profiel gekregen. Begin dit jaar werd er een concept van het plan gepresenteerd.

Het doel van de locatieprofielen is dat organisaties weten welke locatie geschikt is voor welk evenement. Daarnaast is voor omwonenden en belanghebbenden duidelijk wat de mogelijkheden zijn voor evenementen in hun omgeving. De profielen zijn ook een leidraad bij het verlenen van vergunningen door de gemeente

In de 39 locatieprofielen staan richtlijnen voor het gebruik van de plekken, de omvang van de locatie, welke ecologische waarden er zijn en hoe rekening moet worden gehouden met de bereikbaarheid.

Uitstel

Toen de gemeente het plan presenteerde eind januari kregen belanghebbende een paar weken de tijd om erop te reageren. Vervolgens zou de gemeente het plan eventueel nog aanpassen en een besluit nemen. Daarbij zou ook een proefperiode van twee jaar starten.

Er is nu besloten dat de locatieprofielen tijdelijk in de ijskast verdwijnen: “Gezien de actualiteit en onzekerheden betreffende het verloop omtrent COVID19 en de bijbehorende maatregelen die momenteel van kracht zijn, kan het college geen afgewogen besluit nemen […] Dit geldt ook voor de start van de pilot, waarin gedurende twee jaar met de concept Locatieprofielen geëxperimenteerd zal worden. Daarom stellen we besluitvorming tot nadere orde uit.”

12 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Beetje raar verhaal weer.
  GL en D66 willen graag groen en duurzaam zijn.
  Maar de natuur moet wel wijken voor platte zuip vermaak van de achterban?
  De locaties:
  https://www.utrecht.nl/ondernemen/evenement-organiseren/buitenlocaties/

  Goed dat het is uitgesteld door corona, kunnen de plantje en diertjes op die locaties nog even hun normale leventje leiden. We krijgen heel veel plantjes instecten, beestjes en vogeltjes deze zomer juist vanwege de corona ophokplicht! Die gaan er allemaal weer aan als de mens weer vermaakt mag worden.

 2. UtrechtseSjoerd

  Je ziet het de laatste tijd wel vaker dat corona als excuustruus wordt gebruikt. Waarom zou er nu geen besluit om genomen kunnen worden? Alle ambtenaren zijn gewoon aan het werk en er wordt online heel veel besproken en afgesproken. Het enige dat er nog hoefde te gebeuren was de al aanwezige input van de bewoners meenemen. De ware reden om geen profielen op te stellen lijkt mij is dat bij alle pleinen en parken iig in de binnenstad de bewoners aangeven voor kleinschalig en lokaal ipv grootschalig te commercieel te willen gaan.

 3. MJPD

  @UtrechtseSjoerd
  Voor wat betreft het laatste geldt dat kleinschalige en lokale ook voor parken net buiten de binnenstad. Kreeg wel de indruk dat aan deze terugkoppeling vanuit de omwonenden gehoor werd gegeven, maar alles staat of valt bij de daadwerkelijke uitvoering er van.

 4. Monique

  Een vreemd verhaal inderdaad. De gemeente heeft zich nooit afgevraagd of de bewoners en of de stad wel al die evenementen willen cq. gewenst zijn. Kwaliteitscriteria heb ik niet kunnen ontdekken in de plannen.
  De kalender is nu leeg. Echter toen die nog actief was was die overvol. Het lijkt wel een moeten zonder einde.
  Het coronatijdperk gaat nog lang duren. Zou goed zijn als het bestuur/betrokken ambtenaren eens goed gaat kijken wat nou eigenlijk toegevoegde waarde heeft voor Utrecht. En dat is in de beleving van velen niet een hyperventilerende evenementen agenda.

 5. Karla

  Eens met @Utregse Sjoerd, @MJPD en @Monique.
  Ik hoop dat de verantwoordelijkheden in de tussentijd gaan werken aan:
  – goede meetbare criteria voor de conceptprofielen, zodat duidelijk is wanneer een conceptprofiel kan overgaan in een definitief profiel
  – het stimuleren van kleinschalige, lokale en “zinvolle” evenementen (markten, culturele-, maatschappelijke- en sport-evenementen, herdenkingen) en het ontmoedigen van grootschalige commerciele drank-, en herriefestijnen in de openbare ruimte. Want daar blijken alle Utrechters die ik gesproken of gehoord heb tijdens de bijeenkomsten tamelijk eensgezind in.

 6. Rinke Doornekamp

  Elk nadel heeft zijn voordeel (J. Kruif).

 7. Rinke Doornekamp

  In mijn vorige reactie zaten nogal wat fouten vandaar deze correctie:
  ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel (J. Cruijff-voetballer)’.

 8. MJPD

  @Karla
  Wat omwonenden het liefst willen is een park in de buurt om op eigen gelegenheid te recreëren en waar dus zo min mogelijk commercieel wordt “georganiseerd”. Omdat de gemeente desondanks alles wil(de) festivalliseren “kiest” men dan maar voor kleinschalig en lokaal.

 9. Karla

  @MJPD Zeker, parken hebben niets nodig, die zijn al goed (en hard nodig) zoals ze zijn. Die zijn al “bruisend” genoeg van zichzelf 😉
  Maar op de pleinen mag af en toe best wel wat gebeuren.

 10. Herman

  Wat een prachtige foto van het Neude.
  Dat missen we echt…

 11. Henk

  Het is nu de perfecte tijd om te vergroenen.In de binnenstad op de pleinen, langs drukke straten.Flinke bomen planten, parken aanleggen.
  Groen is het nieuwe goud!Geeft troost, maakt gezond, is economisch zeer aantrekkelijk(Hr.Pijbes,Binnenhof zondag 17 mei)
  Beste politiek, haal de focus weg van mensenmassa’s naar de stad lokken, door een overvolle evenementen agenda samen te stellen.Dat gaat de geschiedenisboeken in “is van voor de corona tijd”.Nu is het tijd voor een nieuwe focus, buiten kunnen vertoeven onder een weldaad van
  groen, goed voor ons aller welzijn ,zowel voor de bewoners ,bezoekers en de middenstand.

 12. Peet

  80 procent van de utregse horeca zit in de kleine binnenstad die Utrecht heeft
  Dat geeft al enorme overlast Voor omwonenden
  Stop met die herrieevenementen
  Die zijn er alleen maar om de horeca nog meer te spekken
  Binnenstadsbewoners worden horend dol van de megaboxen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).