Provincie Utrecht: D66 verslaat VVD met acht stemmen en is grootste winnaar - De Utrechtse Internet Courant Provincie Utrecht: D66 verslaat VVD met acht stemmen en is grootste winnaar - De Utrechtse Internet Courant

Provincie Utrecht: D66 verslaat VVD met acht stemmen en is grootste winnaar

Provincie Utrecht: D66 verslaat VVD met acht stemmen en is grootste winnaar
D66 en de VVD eindigen met negen zetels op nummer één in de provincie Utrecht. Na het tellen van de stemmen van alle 26 gemeenten is D66 als grootste winnaar uit de Provinciale Staten Verkiezingen gekomen. 

D66 en de VVD eindigen met negen zetels op nummer één in de provincie Utrecht. Na het tellen van de stemmen van alle 26 gemeenten is D66 als grootste winnaar uit de Provinciale Staten Verkiezingen gekomen. 

De VVD blijft in veel gemeenten de partij met de meeste stemmen, maar D66 won veel terrein in de verschillende gemeenten. Voornamelijk in Utrecht en Amersfoort kreeg de partij veel stemmen. D66 is van vijf zetels in 2011 gestegen naar negen zetels. VVD heeft daarentegen twee zetels ingeleverd.

Het politieke landschap blijft wat betreft de partijen ongewijzigd: alle zittende partijen blijven zitting houden in de Provinciale Staten van Utrecht. De partijen die de koplopers volgens zijn CDA met zes zetels, PvdA met vijf zetels en de PVV, GroenLinks en de SP behalen alle drie vier zetels. ChristenUnie behaalt drie zetels, SGP en PvdD twee en de 50-plus behoudt een zetel. Geen van de vier nieuwe partijen heeft voldoende stemmen gehaald voor een zetel.

Opkomst

Van de 947.142 kiesgerechte inwoners van Utrecht is 52,5 procent gaan stemmen. Dit is tien procent lager dan in 2011, maar vijf procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

Utrecht stad

In de stad Utrecht hebben 120.085 van de 246.274 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is een opkomst van 48,8 procent. D66 heeft een kwart (25,4) van de stemmen behaald, gevolgd door GroenLinks met 14,5 procent en VVD met 13,6 procent. Er zijn 783 ongeldige stemmen uitgebracht.

Op 23 maart op 10.00 uur in de ochtend maakt burgemeester van Zanen de definitieve en daarmee officiële uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in het Provinciehuis bekend. Nederland heeft gisteren de 570 Provinciale Statenleden gekozen en daarmee indirect ook een nieuwe Eerste Kamer. De statenleden stemmen op hun beurt op 26 mei op een senator.

20150319 zetelverdeling verkiezingen - voorlopige uitslagen 20150319 zetelverdeling PS verkiezingen - voorlopige uitslagen obv 26 gemeenten

2 Reacties

Reageren
  1. heer kuch

    Ach ja, wacht maar hoeveel schade D’66 de komende tijd gaat aanrichten. De tijd leert dat alle naïeve D’66 stemmers wel! Net zoals ze daar in de stad Utrecht achter gaan komen, aangezien D’66 nog werkelijk niets klaar gespeeld heeft in bijna een jaar tijd.

  2. paul

    wanneer gaat DUIC dit artikel nog rectificeren?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).