De PvdA presenteert donderdag in de gemeenteraad een initiatiefvoorstel voor een eerlijk en transparant toelatingsbeleid op Utrechtse basisscholen. Eerder dit jaar kwam een rapport naar buiten waaruit bleek dat scholen de wet omzeilen, met segregatie in het onderwijs tot gevolg.
Uit het rapport bleek onder meer dat scholen werken met vooraanmeldingen. Kinderen die jonger zijn dan drie jaar komen op een wachtlijst, waarna ze automatisch op een school worden toegelaten als ze vier jaar zijn. Wethouder Anke Klein zei toen dat ze zich zorgen maakt en dat het ‘een taai probleem is dat we alleen in partnerschap kunnen oplossen als álle scholen in de stad meedoen’.
Volgens de PvdA speelt het toelatingsbeleid een grote rol in de kloof tussen kinderen van hoogopgeleide ouders en kinderen van ouders met een lagere opleiding. Het ontbreekt aan goede informatie en heldere communicatie en er is sprake van selectie aan de poort. Het toelatingsbeleid op Utrechtse basisscholen moet radicaal anders, zodat ieder kind een eerlijke start krijgt”.
De plannen
De PvdA wil onder meer dat scholen zich aan de wet houden, zodat kinderen pas vanaf hun derde jaar aangemeld kunnen worden. De partij pleit verder voor een centraal aanmeldpunt en een centraal aanmeldmoment. Ouders kunnen dan drie tot zes voorkeursscholen doorgeven via een website van de gemeente, zodat er beter overzicht is. Ook moet er een ombudsman of –vrouw komen, waarbij ouders hun klachten kunnen melden.
Als er te veel kinderen op een school worden aangemeld, wil de PvdA dat broertjes en zusjes van kinderen die al op de school zitten voorrang krijgen. De tweede voorrangsregeling is voor kinderen met een taalachterstand die voorschoolse educatie hebben gevolgd en tot slot hebben kinderen voorrang die worden aangemeld op een buurtschool of een school binnen een bepaalde afstand van het huis.
5 Reacties
ReagerenIn eerste instantie wordt gerept over hoog- en laagopgeleide ouders. Vervolgens wil men voorrang verlenen aan kinderen met een taalachterstand. Niet ieder kind van laagopgeleide ouders heeft een taalachterstand. Wat is er eerlijker aan het voorrang verlenen aan kinderen met een taalachterstand?
De maakbare samenleving volgens de PvdA. Pamperen, voortrekken, subsidieren. In plaats van een gezonde competitie waardoor de toppers boven komen dreigen willen we vooral meer middelmaat. Rubbertegelparadijs Nederland in een notendop.
Ik snap de voorrang voor taalachterstand ook niet echt. Er zal best verschil zijn maar het is nu toch niet zo dat “hoogopgeleide mensen” toegang krijgen tot speciale scholen die de enige oplossing zijn voor een taalachterstand.
De taalachterstand vindt doorgaans thuis plaats en als basisscholen hard moeten werken om die achterstand weg te werken gaat dat wel ten koste van de rest van het onderwijs. En ook de kinderen die geen acherstand hebben.
Verder was het iedereen vrij en toegankelijk om je kind in te schrijven voor zo’n voorinschrijving. Daar was geen selectie, geen aanbetaling, etc. Waarom dat ineens oneerlijk is vind ik wel vreemd.
Tijd om speciaal onderwijs af te schaffen (is er in de praktijk vaak toch nauwelijks) en alle kinderen gewoon verplicht naar de meest dichtbijzijnde school.
Dat maakt een einde aan het gesleep met kinderen – en veel extra autoverkeer – tussen de wijken. En dat in de ene wijk lokalen bijgebouwd moeten worden, terwijl in de andere wijk schoollokalen leeg staan (situatie nu in Oog in Al en Lombok/Kanaleneiland…).
En waarom omzeilen scholen de wet? Zou het wellicht te maken hebben met het feit dat scholen niet de dupe willen worden van kinderen die een enorme hoeveelheid aandacht vergen in grote klassen door de taalachterstand die zij hebben opgelopen door ouders die hier in de ontwikkeling nauwelijks aandacht aan hebben besteed? Ik zie nog steeds grote hoeveel Marokkaanse en Turkse Nederlanders die in de communicatie met hun kind geen Nederlands spreken. Dan moet je als ouder ook niet zeuren als je kind de maatschappelijke boot mist in een competitieve kennis economie. Aan de slag, ook buiten de klas.