PvdA-lijsttrekker woont week in caravan: 'De tweedeling in de stad moet anders' - De Utrechtse Internet Courant PvdA-lijsttrekker woont week in caravan: 'De tweedeling in de stad moet anders' - De Utrechtse Internet Courant

PvdA-lijsttrekker woont week in caravan: ‘De tweedeling in de stad moet anders’

PvdA-lijsttrekker woont week in caravan: ‘De tweedeling in de stad moet anders’
PvdA-lijsttrekker Rick de Zweth bij zijn onderkomen van afgelopen week. Foto: Thijs de Bekker.
PvdA-lijsttrekker woont week in caravan: ‘De tweedeling in de stad moet anders’

PvdA-lijsttrekker woont week in caravan: ‘De tweedeling in de stad moet anders’

“Gelukkig vriest het niet meer”, dacht PvdA-lijsttrekker Rick van der Zweth toen hij de eerste nacht in zijn caravan onder de wol kroop. Met een caravan trok hij afgelopen week door Utrecht, om met Utrechtse Partij voor de Arbeid campagne te voeren tegen de verkoop van sociale huurwoningen en de steeds verder stijgende woningprijzen. 

Die kampeertocht was niet zo gerieflijk als hij zich had voorgesteld. “‘s Nachts vriest het nog wel, kan ik je vertellen”, zegt de 27-jarige lijsttrekker en Volksbankmedewerker. “Bovendien maakte een gemeentemedewerker rond zes uur ‘s ochtends met een bladblazer het plein bij Socius Wonen schoon, en liep daarbij nog even een extra rondje rond mijn caravan.” 

Rick van der Zweth bezocht met de PvdA-medewerkers van maandag tot en met donderdag plekken waar bewoners strijden tegen het woningbeleid van de afgelopen jaren. Zo stond de caravan bij Thijs en Pet aan de Croeselaan, wiens huizen mogelijk worden gesloopt omdat er een park komt op de plek waar hun woningen staan. Bij Kor van der Kooij van Mitros Monumenten Huurders, die zich net als de PvdA verzet tegen de verkoop van de historische panden van Stadsherstel Midden-Nederland, waar ook veel sociale huurwoningen onder vallen. Bij de oude arbeiderswoningen van Werkspoor en Demka in Elinkwijk, die voor hoge prijzen verkocht worden. En bij De Saffier in Tolsteeg, waar jong en oud door elkaar woont, om te zien hoe het ook kan. Tussendoor ging Rick nog even op bezoek bij een student die al sinds september in een VW-busje woont omdat hij geen kamer kan vinden. 

Foto: PvdA Utrecht.

Tweedeling

De woningmarkt lijkt centraal te staan deze verkiezingen, maar volgens de Utrechtse Partij van de Arbeid-fractie staat de woningmarkt symbool voor een bredere ongelijkheid in de stad. “Het gaat ons niet alleen om woningen, maar ook gezondheid. Tussen Tuindorp en Overvecht zit hemelsbreed maar vijfhonderd meter afstand, maar ook 12 jaar verschil in gezond leven”, zegt Van der Zweth. “Dat geldt ook in het vinden van werk. In Overvecht is de werkloosheid vier keer hoger dan in andere wijken. Dat het al lang zo is, is geen reden om er niet tegen te strijden. De keuzes die nu worden gemaakt, hebben blijvende gevolgen voor alle Utrechters.” 

Wel is de ongelijkheid de laatste jaren toegenomen, vindt Van der Zweth. “De verschillen zijn zo enorm groot geworden, en dan worden sociale huurwoningen ook nog eens gesloopt of voor veel geld verkocht. Wij willen een Utrecht waarin iedereen, ongeacht inkomen, goed kan leven. Zowel in de betere als in de mindere buurten.”

De lijsttrekker heeft met de verkiezingen in zicht weinig tijd om bij te komen van zijn slapeloze nachten in de caravan, maar hij blijft optimistisch. “Gelukkig hebben we geen boete gehad.”

12 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Die ongelijkheid hebben we voor een groot deel aan de PvdA te danken. Door mensen in de watten te leggen in plaats van ze achter hun broek te zitten. En door misstanden onder de pet te houden. Anders had het nooit zo ver hoeven komen.

  Ga eens een nacht in je caravan slapen op de Kop van Lombok. En een keer op de Amsterdamsestraatweg. Dan kan je over wat heel anders zeuren dan bladblazers.

 2. Chantal

  De PVDA heeft landelijk anders een behoorlijk steentje bijgedragen aan de tweedeling. Steun aan banken, sluiten van bejaardenhuizen, sluiten van sociale werkplaatsen, verkopen van huurwoningen.

 3. MA

  Die bladblazer was misschien wel een SP-er….. Maar ongeloofwaardig zeg, die verontwaardiging van een PvdA-er. Ze hebben jaren en jaren de tijd gehad om iets aan die tweedeling te doen en het zelf onbehoorlijk uit de hand laten lopen. Daar word je een keer op afgerekend. Zelfde geldt voor D66 met hun nep inspraak als referendum afschaffen, maar dat terzijde.
  Het vinden van werk beste Rick van der Zweth behoeft inspanning van twee kanten. In plaats van het altijd maar weer gooien op discriminatie zouden bepaalde medenederlanders zich ook wel eens kunnen richten op het goed beheersen van de NL taal en een goede opleiding, dan komt het met het vinden van werk, zeker in deze tijd, ook echt wel goed! Om niet te praten over een manier van kleden, een provocerende hoofddoek is bijv ook niet echt representatief in een modern bedrijf.

 4. Jolanda

  Pure symboolpolitiek.
  Pvda heeft bejaardentehuizen wegbezuinigd, de zoek het maar zelf uit samenleving (participatie, weet je wel) geïntroduceerd en dan nu in een caravan gaan zitten. Hoe zit het ook al weer met de huurtoeslag?
  Laat me niet lachen man!

 5. Marloes

  Even een knuppel in het hoenderhok….
  De tweedeling zal ook minder worden wanneer we eens stoppen met het subsidiëren van huurwoningen. Dus stoppen met sociale woningbouw en het rekenen van niet marktconforme te lage huren.
  Er wordt op het ogenblik ook wel erg veel gepamperd en gezorgd voor mensen. Als je het niet kunt betalen om in een stad te wonen vanwege te hoge huren dan zoek je toch een plek ergens anders?

 6. A van der Grift

  Participatiewet, voordeurdelers regeling. Hoe helpen we de mensen de afgrond in!
  Met dank aan trol Klijnsma.

 7. Claudia

  Goed om dit onder de aandacht te brengen, als ben ik het eens dat de PVDA eerder een flinke hand heeft gehad in deze tweedeling. Deze jongeman steekt nu wel zijn nek uit en dat is te waarderen. Of de Mitros luistert dat geloof ik niet. Woningbouwverenigingen gaan hun gang maar. Er leven heel wat mensen veel te duur (lees 50 % aan hun inkomen aan huur) of dat nu voor de lage huur is of de iets hogere inkomens. Die net zo goed niet aan een betaalbare huurwoning kunnen komen. Mitros belooft woningen bij verkoop terug te bouwen maar dat er dan mensen moeten verhuizen naar hele andere delen van de stad en zo hun sociale netwerk kwijt raken wordt schouderophalend geaccepteerd.
  De grens om in aanmerking te komen voor huurtoeslag kruipt met eurootjes omhoog terwijl huren sneller stijgen. Het vinden van werk zoals @Ma zegt behoeft inderdaad inspanning van twee kanten, alleen zijn werkgevers nog steeds niet happig op het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking( of je kunt zakjes gaan plakken met een geschoolde achtergrond) , oudere werknemers vanaf 45 jaar wordt het al lastig, en mag je van een uitkeringsinstantie niet teveel vrijwilligerswerk doen. Wel solliciteren op loze vacatures en wordt er niet geholpen met werk vinden alleen vinkjes zetten of je genoeg brieven schrijft. Nederland is niet zo gek land en er is nog veel goeds alleen wordt de kloof wel steeds groter tussen bepaalde groepen in de samenleving. Een kwalijke zaak. Met een klein inkomen is de rek er uit om klappen op te vangen terwijl Rutte maar roept dat het zo goed gaat, we voelen het niet. Wat zo ver af staat van de werkelijkheid. Dus Rick, goed dat je er gaat staan. Nu hopen dat er genoeg invloed is en collega;s mee willen.

 8. JdV

  Helemaal eens met Marloes!

 9. Yoshua

  Tweedeling is ontstaan door hele groepen een halve eeuw te laten stilstaan en niet mee laten doen. Dat duurt zeker 150 jaar voor dat ze die tijd hebben ingehaald.

 10. Anton Boudewijns

  Veel van mijn in Utrecht geboren en getogen VMBO-leerlingen zullen in de toekomst met hun MBO-opleiding nooit het salaris bereiken om “marktconforme” huren of koopprijzen op te brengen. Als het aan Marloes ligt gaan die voortaan maar gewoon elders wonen. De flats van hun ouders kunnen dan door bijvoorbeeld een Qatarese ontwikkelingsmaatschappij worden opgeknapt en verkocht met miljoenenwinst.

  Maar hoezo marktconform? Van wie is de stad eigenlijk? Van projectontwikkelaars die zoveel mogelijk geld trekken uit de Marloezen van deze wereld? Of van de burgers, namens wie het gemeentebestuur zou moeten handelen? En wie heeft de stad aan de markt verkocht? Pvda, SP en Groen Links hebben allemaal meegewerkt aan het ontstaan van deze situatie, Van linkse partijen zou je verwachten dat ze dit tij willen keren nu het nog kan.

 11. Cico

  Ja joh. Laten we stoppen met sociale woningbouw en teruggaan naar de sloppenwijk. Twaalf man in een schimmelend krot, dat gaat helemaal goed komen. We klagen nu al bij 1 bedelaar in de stad.
  Knuppel in het hoenderhok? Eerder kortzichtig denken en een gebrek aan historisch besef. Sociale woningbouw is niet zomaar ontstaan, het voorkomt een heleboel ellende.

 12. Geenstijl@Utrecht

  @Marloes 10/3/2018 – 15:45,
  Beste Marloes, mensen met jou houding vliegen er bij mijn bedrijf uit, hoewel ik goed verdien als werkgever, ben ik gelukkig ook nog altijd zeer sociaal en zit ik niet te wachten op mensen zoals jij die alleen aan zichzelf denken.
  Iedereen heeft recht op sociale zekerheid, zeker in onze mooie stad Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).