PvdA presenteert conceptverkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen 2022 PvdA presenteert conceptverkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

PvdA presenteert conceptverkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

PvdA presenteert conceptverkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen 2022
PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth op de Steenweg
De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat veel politieke partijen in Utrecht hun verkiezingsprogramma’s presenteren. Nu komt PvdA met het conceptverkiezingsprogramma.

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat veel politieke partijen in Utrecht hun verkiezingsprogramma’s presenteren. Nu komt PvdA met het conceptverkiezingsprogramma.

Utrechters mogen op 16 maart 2022 naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Komende periode kiezen verschillende partijen nog een lijsttrekker voor die verkiezingen en ook de verkiezingsprogramma’s worden de komende tijd gepresenteerd.

De Utrechtse PvdA heeft eerder deze maand Rick van der Zweth herkozen tot lijsttrekker. Zaterdag presenteerde de partij ook het conceptverkiezingsprogramma ‘De stad weer voor iedereen’. 

Wonen

De PvdA zegt geen enkel middel te schuwen om wonen weer betaalbaar te maken. “Er zijn te weinig woningen en de woningen die er wel zijn, zijn veelal te duur en kwalitatief ondermaats. Een huis is om in te wonen en niet om mee te beleggen.”

De partij wil niet alleen meer gaan bouwen, maar ook betaalbaarder. Zo wil de PvdA de voorraad sociale huurwoningen vergroten naar 40 procent. In de prestatieafspraken met corporaties wil de partij vastleggen hoe het aanbod sociale huur weer gaat groeien en de wachttijd voor sociale huurwoningen terugloopt.

Onderwijs

De ongelijkheid in het Utrechtse onderwijs wil de PvdA aanpakken door te investeren waar dat nodig is. “Utrecht moet een stad zijn waar kinderen veilig, gelukkig en gezond opgroeien. Waar ze ervaren dat ze ertoe doen, dat ze erbij horen en weten dat de samenleving op hen zit te wachten.”

Zo moeten mbo-studenten ook de voorzieningen krijgen die studenten aan de hogeschool of universiteit hebben. De partij wil dat zij ook een kamer via de SSH kunnen krijgen, mee kunnen doen aan de UIT-week en dat ze tegen een studententarief kunnen sporten.

Gezondheid

Fysieke en mentale gezondheid van Utrechters krijgt ook aandacht van de PvdA. “We zetten grootschalig in op preventie en op het bestrijden van de grote gezondheidsverschillen. Om ongelijkheid te bestrijden moeten we ongelijk investeren. Problemen voorkomen voordat ze überhaupt kunnen ontstaan is ons doel.”

Om dat te bereiken wil de partij onder andere meer aandacht besteden aan gezonde voeding voor kinderen. Ook moeten psychische problemen volgens de PvdA beter bespreekbaar worden, zodat klachten eerder herkend kunnen worden.

Financieel beleid

De PvdA zegt financiële keuzes te maken op basis van het principe: ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. De partij zegt meer te willen investeren in de bestrijding van armoede en minder in bijvoorbeeld citymarketing. 

“De coronacrisis heeft extra duidelijk gemaakt dat extra investeringen in onze stad dringend noodzakelijk zijn. Een sterke (gemeente)overheid kan hierin het verschil maken.”

Amendementen

Leden van de PvdA kunnen deze maand hun amendementen indienen voor het Utrechtse verkiezingsprogramma. Op 30 oktober wordt het uiteindelijke verkiezingsprogramma vastgesteld.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Jacco

  Het enige wat ik heb opgezocht is:

  “Daarnaast willen we bouwen op nieuwe locaties aan de rand van de stad, zoals in de A12-zone en de polder Rijnenburg.”

  (pagina 11)

 2. Woning crisis

  40% sociale woningbouw , lijkt me heel erg veel. Is uit onderzoek gebleken dat 40% van de bevolking aan de voorwaarden voldoet ?
  Het gaat ook voorbij aan de Doorstroming principe. Door in alle categorieën te bouwen, kunnen mensen doorstromen na een beter woning die ze kunnen betalen. Hoe zorg pvda ervoor dat scheef woners gaan door stromen ? Zij moeten een markt conforme huur gaan betalen.
  Uiteraard moet zo snel mogelijk in polder Rijnenburg gebouwd worden. De tijd van of dit of dat is voorbij! En verdichting, en Rijnenburg, en studenten woningen.

 3. AA

  De PVDA zou eens naar Denemarken moeten kijken om te zien hoe je een arbeidspartij weer laat floreren. Dit programma laat parallelle samenlevingen in stand.

 4. JdV

  De PvdA staat voor nivillering. Alleen jammer dat ze dit altijd de verkeerde kant uit doen. In plasts van de kwaliteit aan de onderzijde toe te laten nemen zijn ze vooral bezig om de beter presterende bovenlaag te straffen en te laten inleveren. Ook een manier van nivilleren natuurlijk. Goed presterende scholen korten op hun budget. Goed verdienende burgers straffen door hun huizen duurder te maken. Belastingen verhogen. In plaats van in te zetten op groei en een zo klein mogelijk sociaal vangnet wil men meer, meer, meer sociale woningbouw. Een verstandige partij zou er voor zorgen dat er minder, minder, minder mensen komen die juist afhankelijk zijn van uitkering en sociale huur. Maar ja, die stemmen dan geen PvdA meer dus streeft de partij ernaar haar potentieel aan afhankelijke kiezers vooral zo groot mogelijk te maken.

 5. Don

  Het zou de pvda sieren als ze eens een keer de gemeentelijke uitgaven kritisch tegen het licht te houden in plaats van de sterkste schouders weer de latsen te laten dragen. Voor al die gemeentelijke belasting betalende sterke schouders is het zo langzamerhand onbetaalbaar aan het worden in utrecht.

 6. Cico

  Wat je ook vindt van de (landelijke) PvdA, ik heb Rick eens ontmoet en hij kwam over als een topgozer. Integer en met het hart op de goede plek. Zet zich in voor de echte kwetsbaren ipv een stiekeme liberaal op weg naar een bestuursfunctie van een multinational

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).