De PvdA Utrecht wil van burgemeester Van Zanen weten of het mogelijk is om de wijkbureaus van de politie terug in de stad te krijgen. Dit naar aanleiding van scherpe kritiek die korpschef Erik Akerboom afgelopen zondag heeft geuit in de Volkskrant.
Akerboom zegt dat het nieuwe, nationale politiebestel niet goed werkt. Volgens hem is de politie te ver doorgeslagen in centralisatie en efficiëntie. Het sluiten van de wijkbureaus heeft er volgens hem voor gezorgd dat de politie te weinig zichtbaar is en onvoldoende toekomt aan de taken in wijken en buurten.
“Doorgeslagen efficiëntie die ertoe leidt dat de politie haar eigenlijke taken niet kan uitvoeren, dat is natuurlijk onacceptabel. Het is goed dat de korpschef dit zo duidelijk aan de orde stelt”, zegt PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage. “Want, als je eerlijk naar een situatie durft te kijken, kan er iets veranderd worden. Wij willen graag van onze burgemeester weten wat hij van deze kanttekeningen vindt. Ervaart hij hetzelfde? En zo ja, in welke wijken wil de burgemeester weer wijkbureaus en wat gaat hij eraan doen om dat voor elkaar te krijgen?”
Haage heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van B&W.
5 Reacties
ReagerenWie was er ook alweer vóór ? Precies de PvdA
De pvda heeft samen met de vvd gezorgd voor de totstandkoming van een nationale politie. Nu draaikonten ze weer de andere kant op. Wat zijn het toch een onbetrouwbaar stelletje nep-socialisten.
De landelijke PVDA heeft al regeringspartij enorm haar best gedaan samen met de VVD om de politie vakkundig de nek om te draaien. Centralisatie was het sleutelwoord, de helft (!!!) van alle politiebureaus worden of zijn gesloten.
Politiemensen zijn gedemotiveerd, misdaden worden amper nog opgelost, bijna geen blauw meer op straat, haperende ICT, tekorten aan materieel, verdwijnen van de wijkagent. Allemaal dankzij dezelfde PVDA.
Katja, JdV en Sjaak: betekent een nationale politie één groot politiebureau waar alle agenten zitten te werken? Oei, dan hebben VVD en PvdA dat inderdaad niet slim gedaan!
@Zuil. Nationale politie betekent dat de burgemeesters hun sturende en beslissende rol die zij voorheen uitoefenden nu niet meer hebben. Dus inderdaad, van uit een groot centraal kantoor ergens in Den Haag wordt beslist of er een bureau komt bij jou in de buurt, of dat je alleen 10 kilometer verder op terecht kan.