PvdD stelt vragen over consumptie ‘ongewenste dieren’ op festival - De Utrechtse Internet Courant PvdD stelt vragen over consumptie ‘ongewenste dieren’ op festival - De Utrechtse Internet Courant

PvdD stelt vragen over consumptie ‘ongewenste dieren’ op festival

PvdD stelt vragen over consumptie ‘ongewenste dieren’ op festival
De Uithof.
Partij voor de Dieren is het niet eens met het serveren van  ‘ongewenste dieren’ op het Foodnote Festival op de Uithof. Het festival loopt van 6 tot en met 17 september. Dieren die worden geserveerd door de Keuken van het Ongewenste Dier, zijn onder andere afkomstig van de jacht en dieren die worden gedood omdat ze gezien worden als ongedierte, zoals duiven.

Partij voor de Dieren is het niet eens met het serveren van  ‘ongewenste dieren’ op het Foodnote Festival op de Uithof. Het festival loopt van 6 tot en met 17 september. Dieren die worden geserveerd door de Keuken van het Ongewenste Dier, zijn onder andere afkomstig van de jacht en dieren die worden gedood omdat ze gezien worden als ongedierte, zoals duiven.

Partij voor de Dieren heeft geen problemen met de aanwezigheid van en de lezing die de Keuken van het Ongewenste Dier geeft op het festival over waarom mensen wel of geen vlees eten, en waarom ze het ene wel en het andere niet eten. Waar ze wel moeite mee hebben is het soort dieren dat wordt geserveerd aan de bezoekers. “De Keuken zegt dat ze dieren gebruikt die toch al zouden worden gedood. De PvdD is van mening dat de vraag naar deze dieren juist het aanbod, en dus de jacht op/slacht van dergelijke dieren stimuleert.”

Kraaien

Eerder serveerde de Keuken van het Ongewenste Dier kraaien in andere gemeenten zoals Rotterdam. De lokale fractie van PvdD daar stelde daar toen vragen over, omdat de kraai een beschermde diersoort is. De verbodsbepalingen uit de Wet Natuurbescherming zijn van toepassing op het vangen en doden van beschermde diersoorten. PvdD Utrecht vraagt zich af of het college bereid is haar invloed aan te wenden om bij de festivalorganisatie na te gaan of door De Keuken van het Ongewenst Dier wordt voldaan aan de verbodsbepalingen uit de Wet Natuurbescherming. Ook wil de partij weten of de dieren, met name duiven en ganzen, die worden gebruikt uit de plaatselijke gemeente komen en hoe deze gedood zijn.

Morele principes

In Utrecht heeft het college – mede dankzij de Partij voor de Dieren – in de laatste jaren beleid gemaakt om in het wild levende dieren met respect te behandelen. Dit beleid is verankerd in de Kadernota Dierenwelzijn. PvdD vraagt hierover het volgende: ‘Vindt het college dat het serveren van duiven (en andere dieren die bejaagd en ‘bestreden’ zijn) overeenstemt met de morele principes waarmee de Kadernota Dierenwelzijn is opgesteld? En is het college bereid in de Kadernota Dierenwelzijn op te nemen dat beschermde dieren niet in Utrecht worden gegeten tijdens (onder meer) festivals en evenementen?’

15 Reacties

Reageren
 1. pauline

  alle dieren zijn net zo gewenst als de mens.
  Het is eerder de mens die met haar religieuze fokprogramma schade aanbrengt aan de natuur, gewassen en al wat we nodig hebben om als diersoort naast andere diersoorten te leven.

  De organisatoren en zij die het bezoeken laten zien dat ze het Leven met de grote L nog niet begrijpen en onbewust zijn van wat er is en waarom iets er is. Het draagt dus bij aan afbraak van onze maatschappij in plaats van opbouw door bewustwording.

 2. Rob H.

  pauline 31/8/2017 – 11:45
  alle dieren zijn net zo gewenst als de mens.
  Het is eerder de mens die met haar religieuze fokprogramma schade aanbrengt aan de natuur, gewassen en al wat we nodig hebben om als diersoort naast andere diersoorten te leven.

  Pauline, als we alles gewoon uit de natuur halen, zonder “schade” aan te brengen dan hebben we drie aarde’s nodig om iedereen te voeden. We zijn met teveel om dat nog te kunnen…

 3. Katja

  Foodnote ?

 4. Jan

  @Rob, alsof jij daar ook maar iets van weet…

 5. Willy Keurig

  Pas als dieren stoppen met het eten van mensen kan er m.i. sprake zijn van een gelijkwaardige verhouding. Maar waar is de politieke wil om dat voor elkaar te krijgen? Niet aanwezig! Bah.

 6. Angelique

  Ik ben inderdaad nog niet bewust van ” Leven met de grote L “, gelukkig zijn er mensen die wat dat betreft vooruit lopen om de bekrompen denkers te verlichten.

 7. Tedje

  Alleen in grote steden met veel poezenmeisjes kan een partij als PvdD bestaan. Geen idee wat natuur is en continu vermenselijken van dieren. Het probleem is dat de boeren en mensen op het platteland het vervolgens moeten doen met de idiote politiek die de PvdD in Den Haag voert. Allemaal dankzij dat stadse hippievolk dat nog nooit een koe van dichtbij heeft gezien..

 8. cico

  Rob slaat anders wel de spijker op z’n kop.

  Afgezien de fysieke ruimte die onze voedselproductie inneemt, is er nog een factor: biologisch/ecologisch eten is voor hoogopgeleide, blanke en vooral rijke mensen. Die kunnen prima 3 euro neerleggen voor een lokaal geteelde knol zonder bestrijdingsmiddelen etc. Helemaal prima. Maar voor dat geld heb je ook een kiloknaller kip, een zak aardappels en wat blikken groenten. Genoeg voor dagen eten. Maar dat begrijpen de PvdD elites natuurlijk niet, die zijn bezig met de aarde te redden.

 9. Cornelis

  @cico: tot op zekere hoogte heb je gelijk, maar dan nog kunnen ook minder bedeelde huishoudens best ecologisch meer verantwoordelijke keuzes maken qua eten. Elke dag vlees eten is in veel huishoudens (in alle lagen van de samenleving overigens) nog heel gebruikelijk, terwijl je ook prima een paar dagen zonder kunt. Vlees is relatief duur in ons land en voor dat geld kun je prima vervangende groente kopen, eventueel zelfs biologisch.

 10. Scherpschutter

  @cico 31/8/2017 – 16:10

  Erger dan dat: ze begrijpen niet dat biologisch/ecologisch voedsel juist totaal unsustainable is DOOR de enorme hoeveelheid ruimte die deze productiemethode vergt. Biologisch/ecologisch voedsel vraagt liefst 25-50% meer grond om hetzelfde te produceren dan met meer vooruitstrevende methodes, zo blijkt uit een studie van de University of Minnesota, gebaseerd op 66 onderzoeken. Om over de veel hogere waterconsumptie nog maar te zwijgen…

  Dit waar je met genetisch gemodificeerd voedsel, de laatste landbouwtechnieken en state-of-the-art vee- en visteelttechnieken liefst 50 miljard mensen zou kunnen voeden op grond met een oppervlakte van de staat Texas…

  “Maar dat begrijpen de PvdD elites natuurlijk niet, die zijn bezig met de aarde te redden.”

  Nee dus. Ze hebben eenvoudigweg geen flauw idee waar ze mee bezig zijn, maar man oh man wat voelt het lekker.

 11. JdV

  Ach ja de PvdD. Ook wel SP-light genoemd. Gewoon negeren, de poezenmeisjes van deze partij gaan zich vanzelf wel met iets anders bezighouden. Mindfullness, Bachbloesemtherapie of andere alternatieve oplichterijen zijn prima besteed aandeze doelgroep met teveel geld, te weinig werk en te kleine hersenen. Gewoon een kwestie van tijd en ze zijn weg. Is tenslotte met de PvdA ook gelukt, 1 letter verschil moet geen probleem zijn.

 12. Toine Goossens

  Ongewenste dieren zijn dieren die zo massaal in natuurgebieden of economische zones waar zij gevaar veroorzaken, voorkomen dat de enige oplossing is om een groot deel van de populatie af te schieten. Het gaat om grote aantallen herten, ganzen en wilde zwijnen. In Limburg worden zelfs dassen afgeschoten omdat de populatie te groot is geworden.

  Het afschieten is pure noodzaak. Blijft de vraag over of je die dieren dan op mag eten. Ja natuurlijk, dat moet zelfs. Het weggooien van voedsel is een doodzonde.

  De PvdD zou zich daar eens druk over moeten maken. Nederlanders gooien massaal voedsel weg omdat het niet aan het verwachtingspatroon (alleen niet over datum is consumeerbaar voedsel) voldoet. De voedselverspilling is een enorm probleem, dat tegengaan zorgt voor een betere wereld voor mens en dier.

 13. Willem Tell

  Wat is er mis met het consumeren van dieren, die overlast veroorzaken door schade aan te richten aan landbouw gewassen, die legaal en lokaal geschoten/geschonken zijn uit onze natuur? Ik zie alleen maar een win/win situatie. Waarom moet een partij als de PVDD een ander daar in belemmeren. Ik zeg toch ook niet dat zij het MOETEN eten!

 14. Wim

  PVDD is een ongewenste party met wereld vreemde eigenheimers.

 15. WP

  Wat mij betreft juichen we juist dit soort initiatieven toe! Er zijn hier flink wat duiven die ik graag op mijn bord zie! Alleen maar bestrijden en ze vervolgens als afval te dumpen is niet respectvol richting het Leven. Geen vlees eten is bovendien ook niet respectvol naar mezelf, ik ben nu eenmaal als mens een alles etend dier!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).