PVV pleit voor Nederlandse en Utrechtse vlag in raadszaal | De Utrechtse Internet Courant PVV pleit voor Nederlandse en Utrechtse vlag in raadszaal | De Utrechtse Internet Courant

PVV pleit voor Nederlandse en Utrechtse vlag in raadszaal

PVV pleit voor Nederlandse en Utrechtse vlag in raadszaal
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeenteraad gaat donderdag weer voor het eerst, sinds een grote renovatie, vergaderen in het stadhuis. Voor de PVV in Utrecht een goed moment om te pleiten voor het ophangen van de Utrechtse en Nederlandse vlag in de raadzaal.

De gemeenteraad gaat donderdag weer voor het eerst, sinds een grote renovatie, vergaderen in het stadhuis. Voor de PVV in Utrecht een goed moment om te pleiten voor het ophangen van de Utrechtse en Nederlandse vlag in de raadzaal.

De politieke partijen komen donderdag in de raadszaal in het stadhuis bijeen, voor het eerst sinds juli 2018 toen het stadhuis dichtging voor een grondige renovatie.

De Utrechtse fractie van de PVV grijpt deze terugkeer aan om te pleiten voor het ophangen van de Nederlandse en Utrechtse vlag. De twee vlaggen moeten in de raadszaal komen te hangen. De vlaggen zouden staan voor verbinding, eenheid en lokale trots.

Daarom gaat de politieke partij donderdag een motie indienen om dit mogelijk te maken. Dan moet blijken of de meerderheid van de gemeenteraad dit voorstel steunt.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Met een vlag veranderd er echt helemaal niets ………

 2. peter R.

  Zet er ook een Europese vlag bij! Nederland is zo’n beetje het enige EU-land dat stelselmatig in zijn vlagritueel de Europese vlag weghoudt. Ga eens in Frankrijk kijken, op elke Mairie en elk overheidsgebouw wapperen de Franse én de Europese vlag!

 3. Lombokker

  Alleen maar symboolpolitiek, net als regenboogzebrapaden en gendervrije toiletten. Overigens typerend voor vrijwel alle Utrechtse partijen.

 4. Scherpschutter

  @peter R. 7/5/2019 – 11:23

  Los van dat we er geen moer mee opschieten: er bestaat niet zoiets als een Europese vlag. De EU heeft wel een vlag. En die moet je helemaal niet willen ophangen, aangezien 61,5% van de stemmers destijds de Europese Grondwet verworpen heeft, ook vandaag de dag de weerstand tegen de EU nog enorm is en de opkomstpercentages voor EU verkiezingen zo laag zijn (37%), dat je op geen enkele manier van een legitiem mandaat kunt spreken.

  De langetermijntrend in de opkomstpercentages bevestigt dit beeld alleen maar meer:

  1979: 58,1
  1984: 50,9
  1989: 47,5
  1994: 35,7
  1999: 30,0
  2004: 39,3
  2009: 36,8
  2014: 37,3

  De vlag van de EU ophangen in bestuurlijke nationale en regionale bestuurseenheden is niets minder dan een nieuwe middelvinger naar de burger. De EU is een al decennia totaal ongewilde splijtzwam die de tegenstellingen in de samenleving aanjaagt. Die vlag hoort nergens thuis, behalve op de mestvaalt der historische vergissingen.

 5. Teunis

  U vergist zich: de blauwe vlag met de sterren is niet de vlag van de EU, maar van (de Raad van) Europa, dus inclusief de landen die niet bij de EU zitten. Het voorstel om er ook de officiéle vlag van de EU van te maken is inderdaad samen met het voorstel voor een Europese Grondwet verworpen. Maar omdat alle EU-landen ook bij de RvE zitten, wordt de vlag wel door de EU gebruikt, wat aanleiding geeft tot verwarring.

 6. Scherpschutter

  @Teunis 7/5/2019 – 13:24

  Hoe definieert u officieel? Het is de enige vlag die de E.U. gebruikt, het gebruik ervan is in 1983 al goedgekeurd door het parlement en sinds 1986 hét internationale symbool dat door alle E.U. instellingen gebruikt wordt in vrijwel al haar uitingen. Simpel. De vlag van de E.U. én de Raad van Europa.

  Andersom: er bestaat in beginsel sowieso ook niet zoiets als ‘Europa’ als staatsrechtelijke entiteit. En dus ook geen vlag van Europa. ‘Europa’ is een werelddeel. Niets meer. Niets minder.

  Er is geen verwarring. Het is de vlag van de E.U. en die behoort hier niet te hangen op een gemeentekantoor. Weg ermee.

 7. Cor

  @Scherpschutter: Dus u legt eerst uit dat zowel de EU als de Raad van Europa de vlag gebruiken (en dat het dus niet zo eenduidig is) en stelt vervolgens dat er geen verwarring is, want het is de vlag van de EU. Markante vorm van cherry picking zou ik zeggen.

 8. BW

  Scherpschutter: “De EU is een al decennia totaal ongewilde splijtzwam die de tegenstellingen in de samenleving aanjaagt”

  De realiteit: https://www.nu.nl/politiek/5860602/eurobarometer-grote-meerderheid-nederlanders-zou-tegen-nexit-stemmen.html

 9. Herman

  Symbool politiek die geen resultaat oplevert. In Amerika doen ze ook heel gewichtig met die vlag en staan ze ook volkslied te zingen. Is dat land daar nu zoveel beter van geworden?
  Nederland gaat historisch altijd losjes om met zaken als de vlag, volkslied en uniformen. En de PVV wil toch ook dat alles wordt zoals het was?

 10. Erwin

  @Peter R: hebt u wel eens goed gekeken naar de vlaggen op het stadhuis: de Utrechtse, de Nederlandse en de Europese wapperen.
  Dus waar heeft u het over..?

 11. DLOG

  Zeer relevant.Schrok zeker snachts wakker na een enge droom met vlaggen met kruizen en dacht dit ga ik morgen aankaarten. ?

 12. Wim

  Misschien kunnen ze beter voor iets relevanter pleiten dan vlaggen!?

 13. Scherpschutter

  Cor 14:55

  Cor, ik betoogde dat ‘Europa’ geen vlag heeft, de E.U. wel. Nu toon ik net aan dat de E.U. een vlag heeft. Uw punt gaarne?

  @BW

  Dat een meerderheid volgens dat onderzoek niet uit de EU wil, wil niet zeggen dat de EU geen splijtzwam in onze samenleving is. Minstens een even groot deel wil bijvoorbeeld helemaal geen politieke unie, maar wel samenwerking zoals in de EEG. De burger pruimt Brusselse bemoeienis extreem moeizaam, de opkomstpercentages bij verkiezingen zeggen ook een hoop. Opzouten met die E.U. vlag, die een symbool is geworden van oogedrongen bemoeienis zonder reeele democratische legitimatie.

 14. Ton

  Sorry Scherpschutter, alle Nederlandse besluitvorming rondom de EU is door een meerderheid van het Nederlandse parlement genomen. En in Nederland wordt het parlement gelukkig door de Nederlandse bevolking gekozen.

 15. Joep

  Zo probeert de PVV zieltjes te winnen voor de Europese verkiezingen. Lekkere verkwisting van raadsvergaderingen en gemeenschapsgeld op deze manier ook.

  Verder voeren ze werkelijk zowel landelijk als lokaal geen fluit uit.

  Landelijk stemmen ze zeer anti-sociaal vrijwel altijd met de VVD mee (maar doen net alsof ze wel sociaal zijn en in deze markerintruc trappen nogal wat mensen. Wie het stemgedrag van de PVV volgt weet dat ze vrijwel altijd tegen Jan met de Pet stemmen en vrijwel altijd instemmen met wetten die de rijken steeds rijker en rijker maakt. Helaas willen de stemmer niet steeds maar weer niet zien. Zelfde verhaal als Forum trouwens).

  Voor de echte Utrechter en Nederlander doen de partijen aan d rechterzijde nu eenmaal vrij weinig, alleen roepen ze dus de hele tijd maar wat.

 16. WP

  Waarom moeten de vlaggen ook in de raadzaal hangen? Buiten hangen ze toch al? De Utrechtse, de Nederlandse En de Europese vlag en op alle drie verdomd trots! En scherpschutter: get a life! De vlag van de EU en de vlag van de Raad van Europa, die niet toevallig hetzelfde is, wordt simpelweg de Europese vlag genoemd. Wat een muggenzifter ben je dan…
  De verkiezingen voor het Europese parlement kennen geen bijster mooie opkomst. Dat geldt in vrijwel dezelfde mate voor de congresverkiezing in de VS in 2014 nog geen 37%…. Ook de VS maar opdoeken dan?….

 17. Cor

  @Scherpschutter: U geeft zelf toch ook aan dat het net zo goed de vlag van de Raad van Europa is? Het ophangen van die vlag kan dus net zo goed daarnaar verwijzen. Maar dat past blijkbaar niet in uw anti-EU betoog hierboven.

 18. Luuk Upuuk

  @ [email protected], misschien dat mensen dan een taalcursus gaan volgen en minder spellingsfouten maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).