PVV Utrecht: ‘Gaat de gemeente straks juist mannen aannemen nu 59 procent vrouw is?’ PVV Utrecht: ‘Gaat de gemeente straks juist mannen aannemen nu 59 procent vrouw is?’

PVV Utrecht: ‘Gaat de gemeente straks juist mannen aannemen nu 59 procent vrouw is?’

PVV Utrecht: ‘Gaat de gemeente straks juist mannen aannemen nu 59 procent vrouw is?’
Archieffoto Stadskantoor
De Utrechtse fractie van de PVV wil weten of de gemeente straks juist mannen aan gaat nemen voor een functie als topambtenaar. De partij vraagt dit omdat eerder deze maand bleek dat 59 procent van de ambtelijke topfuncties wordt vervuld door een vrouw.

De Utrechtse fractie van de PVV wil weten of de gemeente straks juist mannen aan gaat nemen voor een functie als topambtenaar. De partij vraagt dit omdat eerder deze maand bleek dat 59 procent van de ambtelijke topfuncties wordt vervuld door een vrouw.

De PVV noemt het hoge aantal vrouwen met een topfunctie bij de gemeente een ‘hele prestatie’. “Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Den Bosch waar dit maar 17 procent is.” Daarnaast zegt de partij ‘altijd kritisch te zijn geweest’ op het diversiteitsbeleid, waar ook het vrouwenquotum onder valt.

“Dit quotum wordt vaak vanuit ideologische beweegredenen ingezet om een 50/50 verhouding aan mannen en vrouwen te realiseren. Als dit diversiteitsbeleid langer ingezet wordt wanneer die gelijkheid is bereikt, dan zorgt dit op een gegeven ogenblik voor positieve discriminatie jegens vrouwen.”

De PVV wil dan ook weten of het beleid wordt aangepast zodra het percentage vrouwen met een functie als topambtenaar nog verder toeneemt. “De Utrechtse bevolking bestaat namelijk voor 51 procent uit vrouw, dus de afspiegeling wat betreft de lokale samenleving, hetgeen waar het college altijd naar streeft, is er nu niet.”

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Heel fijn om te horen dat de PVV een juiste afspiegeling van de Utrechtse samenleving in het oog heeft!

 2. JdV

  Lijkt me een hele valide vraag. Vreemd blijft dat van heel veel criteria die kunnen worden ingezet om diversiteit vast te stellen er altijd slechts 1 of 2 (geslacht, huidskleur/achtergrond) worden ingezet. Terwijl er toch zoveel meer mogelijk zou moeten zijn.

 3. Scherpschutter

  Wat dacht iedereen ervan om gewoon te stoppen met al deze compleet geschifte identity politics? Om dit anti-denken gewoon uit het raam te flikkeren op de grote mestvaalt der afgrijselijke linkse non-concepten?

  Niets dan gewoon de beste man of vrouw voor de baan. Hoe makkelijk wil je het hebben?

 4. Gbrie

  Mannen hebben zo lang (eeuwenlang) de overhand gehad dat nu de vrouwen dat in elk geval 100 jaar houden. Daarna echte afspiegeling!

 5. cOEN

  Grappig dat de reaguurdertjes nu ineens wel voor het voortrekken op basis van sekse zijn. Opmerkelijk weer. Andersom was dat nooit het geval.

  Overigens, het enige dat de PVV kan is zich manifesteren middels dit soort proefballonnetjes om de media te halen. Van een stad besturen hebben ze geen kaas gegeten. Zie de enorme flater rondom de straatnaambordjes.

 6. Erwin

  Als de pvv zich zo druk maakt over afspiegeling moeten ze wat meer vrouwen en moslims op hun lijst zetten. Zijn nu alleen maar boze middelbare mannen.

 7. Evert

  Ik wil zeggen dat ze op elke functie een persoon neer moeten zetten die er geschikt voor is en niet zo moeten zeuren of dat het een vrouw of man is!!!!!!!!!

 8. HM

  Tja, je moet wat als je inhoudlijk nauwelijks zinvolle inbreng kan leveren.

 9. UTRECHTSE JANTJE

  Helemaal met je eens beste @ Evert , zo zou het altijd al geweest moeten zijn ! In plaats van de vriendjespolitiek in het verleden ….

 10. Bromsnor

  Bromsnor constateert dat wanneer beroepen een vrouwenberoep worden (arts, docent) het gemiddelde salaris omhoog gaat. Als top-ambtenaren vooral vrouw zijn/worden, kan die begroting ook omlaag. Goed idee!

 11. Patty

  @Erwin

  Och. Dan moeten die mensen zich wel kandidaat willen stellen. Als dat niet zo is dan komen ze natuurlijk ook niet op de lijst.

 12. JdV

  @erwin: als de gemeente zich zo druk maakt over afspiegeling zouden ze meer pvv-stemmers moeten aannemen als ambtenaar. En als de dames zich zo druk maken over afspiegeling moeten ze vooral vaker solliciteren als lasser, vrachtwagenchauffeur, gemeente reinigingswerker, metselaar of hovenier. Daarnaast graag een absoluut verbod op het aannemen van vrouwen in zorg, onderwijs, media en op topfuncties tot de onbalans in die beroepsgroepen is hersteld. Want artikel 1 tenslotte, gelijke behandeling.

 13. Wim Vreeswijk

  Men dient als overheid qua personeelswerving niet te selecteren op geslacht of minderheid, maar op kennis, kunde en ervaring. Dus een overheid die er voor iedereen is. !

 14. GeeWee

  Wat is de definitie van een ‘topambtenaar’? Hoeveel van deze ambtenaren hebben we? Hoeveel ambtenaren hebben we in de laag daaronder en hoe liggen de verhoudingen daar? Ben benieuwd!

 15. Koel Hoofd

  “59 procent van de ambtelijke topfuncties wordt vervuld door een vrouw.”
  Amen. Dat verklaart heel veel in Utrecht. 50/50 is namelijk ook volgens de wetenschap de beste m/v balans voor management in een organisatie.

  @cOEN
  Geen enkele politicus heeft kaas gegeten van besturen, dat is namelijk geen functievereiste waar populair zijn en groot netwerk hebben dat wel een harde eis is. Politici doen enkel alles om het stemvee tevreden te houden zodat ze op het pluche kunnen blijven. Paar voorbeelden uit de landelijke politiek, daar zouden ze toch moeten kunnen besturen, toch?

  Kaag, kan totaal niet rekenen en al helemaal niet besturen, maar is wel minister van financien omdat ze GW een emotionele grote muil gaf na een geframed promotie filmpje. Ollongren, heeft nog nooit iets gepresteerd, faalt wel hopeloos en systematisch als minister, dat zit nu op defensie wat zo is uitgekleed dat zelfs een blind paard er geen schade meer kan doen. Kijk naar Rutte, totaal visieloos, hersenloos, en zijn big smile hangt op 50cm voor zijn gezicht, maar gaat nu verdorie voor een 4e (!!!) termijn omdat hij zo amicaal doet. En dan Hoekstra, ook zo’n bestuurlijke onbenul, zet eerst grote muil op naar de zuidelijke EU landen vanwege hun schulden en stort vervolgens Nederland net zo diep in de schulden, flikkert zijn beste parlementarier bij het grof vuil, en slaat nu oorlogstaal uit naar Moskou. We hebben niet eens een leger wat nog normaal kan functioneren, dus least hij (als fincancieel jurist) maar tanks van Duitsland en neemt daarmee het voor Ollongren te moeilijke werk mee uit handen.
  Het rijtje wanbestuurders is eindeloos lang, internationaal (Clinton en Bush hebben de kredietcrisis veroorzaakt NB!), nationaal en ook hier lokaal. Want dat is nu eenmaal de traditie van de democratie.

  Leve de democratie!
  We vervangen elke 4 jaar gewoon de ene onbenul voor de andere onbenul, zitten er vervolgens 4 jaar op te schelden omdat het kan, maar gaan intussen wel gewoon lekker onze eigen gang.
  Toch stukken beter dan leven onder een dictatuur.

 16. Ron

  In Utrecht wonen meer vrouwen dan mannen… Dacht 120 vrouwen op 100 mannen.. dat je dat dan terugziet bij de topambtenaren is dan toch juist wél een goede afspiegeling van de lokale maatschappij?

 17. Herman

  Dan is de PVV ook vast van mening dat 36% een migratieachtergrond moet hebben. Dat is tenminste een afspiegeling van de inwoners.

 18. Luuk Upuuk

  Worden nu alle toiletten omgebouwd zodat er 59% zit-, en 41% staan-toiletten zijn? Want daar zal ongetwijfeld ook wel gezeur over komen.

 19. Realist

  Misschien kunnen ze voor die laatste 41% de eisen wat aanscherpen en louter knappe vrouwen selecteren.

 20. [email protected] 🤔

  Ik mis nog de bouwpakketten als ambtenaar.

 21. Realist

  @Herman. U mist het punt, pvv kaart alleen maar de gekte aan die indentiteitspolitiek heet.

 22. Utrechtvoorutrecht

  Ik vind dat er in de PPV fractie ook een goede afspiegeling moet zitten. Dus zorg ervoor dat er voldoende VVD’ers, CDA’ers, GroenLinks’ers etc. in de partij zitten.

  Maar als de PVV vindt dat gewoon de beste mensen aangenomen moeten worden, snap ik niet waarom de kwaliteit van de PVV’ers zo laag is.

 23. Rivierenwijk

  Rivierenwijk twijfelt of hij @Bromsnor wil corrigeren wat betreft de stijging van het gemiddelde salaris, omdat het gemiddelde salaris juist daalt wanneer beroepen een vrouwenberoep worden.

 24. Piet

  @GeeWee, als je wilt weten wat een topambtenaar is dan moet je even op de volgende website kijken.
  Bij de gemeente werken overigens geen topambtenaren maar gemeenteambtenaren. Dat is juridisch zo geregeld. Dat deze term in de media gebruikt wordt is niet juist.

  https://www.algemenebestuursdienst.nl/vacatures-en-loopbaan/werken-als-topambtenaar-past-dat-bij-jou

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).