Raad wil ‘vastklik-regeling’ voor Utrechtse erfpachters | De Utrechtse Internet Courant Raad wil ‘vastklik-regeling’ voor Utrechtse erfpachters | De Utrechtse Internet Courant

Raad wil ‘vastklik-regeling’ voor Utrechtse erfpachters

Raad wil ‘vastklik-regeling’ voor Utrechtse erfpachters
De Dom gezien vanuit de lucht. Archiefbeeld: DUIC
De ‘vastklik-regeling’ moet voor een beter systeem voor erfpachters in Utrecht zorgen. De gemeenteraad heeft gisteren te kennen gegeven aan de wethouder dat hij nog een keer naar de tekentafel moet om de voorgestelde ‘conversieregeling’ te verbeteren. 

De ‘vastklik-regeling’ moet voor een beter systeem voor erfpachters in Utrecht zorgen. De gemeenteraad heeft gisteren te kennen gegeven aan de wethouder dat hij nog een keer naar de tekentafel moet om de voorgestelde ‘conversieregeling’ te verbeteren. 

De voorgestelde regeling is voor veel erfpachters nog altijd niet te betalen. Daarom waren veel partijen tegen het huidige voorstel en willen ze een verbeterplan van de wethouder. “We doen al jaren ons best om voorgoed van erfpacht af te komen”, zegt D66-raadslid Lars Roodenburg. “Er zijn nog steeds 3.500 erfpachters die in de toekomst een enorme financiële last tegemoet zien. Daar moeten we iets voor doen.”

Wie nog een keer wil lezen hoe het zit met erfpacht in Utrecht: lees dit artikel nog eens. 

De vastklik-regeling moet ervoor zorgen dat er geen onaangename verrassingen meer komen voor huizenbezitters die de erfpacht nu niet kunnen afkopen. “Dit zorgt ervoor dat mensen niet naar de bank hoeven voor een lening omdat ze op dit moment even niet kunnen afbetalen”, vult VVD-raadslid Lex van Eijndhoven aan. “Maar je kan dan wel het bedrag dat je nu zou moeten betalen vastzetten, zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. Want hoe langer je wacht met afbetalen in de voorgestelde regeling, hoe hoger de kosten worden.”

“Het is een voorbeeld van hoe je als raad te werk kan gaan”, vertelt Bert-Jan Brussaard, raadslid van het CDA. “We wilden een coulanceregeling zoals in 2003, maar deze voorgestelde regeling is gewoon niet goed genoeg. Daarom zijn we met vrijwel alle fracties een paar keer om de tafel gegaan om tot een goede oplossing te komen. En dit vastklikken zorgt in onze ogen voor duidelijkheid voor mensen.”

De wethouder reageert voor de zomer op de voorgestelde vastklik-regeling. Dan komt hij ook met een nieuw voorstel voor de conversieregeling. Brussaard: “Er zit haast bij aangezien de periodes die aflopen, en waarop de erfpacht opnieuw afgekocht dient te worden, steeds dichterbij komen.”

5 Reacties

Reageren
  1. Toine Goossens

    Dit initiatief is een voorbeeld van behoorlijk bestuur. Hulde voor de raad. Ook al heb je als gemeente de problemen niet veroorzaakt, toch voor een acceptabele oplossing zorgen.

    Over die oorzaken trouwens. Ik nodig de diverse disciplines van de universiteit uit om eens een onderzoek te doen naar de misleiding van de kopers van erfpacht huizen door tussenpersonen, adviseurs, banken en andere geldverstrekkers en toezichthouders op transacties, ofwel de notarissen.
    Hun gebrek aan rechtschapenheid, hun gebrek aan kwaliteit, hun gebrek aan professionele moraal is de oorzaak van de problemen.

    Met de staart tussen de benen zitten zij hun provisies op te souperen. Walgelijk.

  2. Brulot

    Iedereen die erfpacht heeft gekocht was er zelf bij. Als je zo’n dure aankoop doet, doe je zelf, natuurlijk buiten de verkoper om research.

  3. Toine Goossens

    Iedere dienstverlener heeft een professionele zorgplicht. Op basis daarvan dient die dienstverlener zijn Professioneel Kritisch Oordeel kenbaar te maken aan de kopende partij.

    Accountants in het MKB die de zorgplicht schenden, komen voor de tuchtrechter.

  4. blm

    @Brulot en @Toine Goossens, ja beide hebben jullie gelijk, maar ook de gemeente die de erfpacht uitgeeft heeft een zorgplicht. Is een ingewikkelde constructie. De aspirant koper wordt door de makelaar verwezen naar het grondbedrijf van de gemeente om daar informatie te halen . Deze afdeling gaf niet thuis (veel pogingen gedaan). Terwijl deze info juist nodig is vóórdat je de koopbeslissing maakt. Waren niet bereikbaar. Heb je inmiddels toch gekocht en wil je weten van een tussentijdse afkoop erfpacht kost dan ook na veel pogingen en lang wachten krijg je een berekening van de gemeente… Het grondbedrijf is te druk met projectontwikkelaars is mijn indruk, en de individuele burger moet het maar uitzoeken…. nu een voorzichtige tegemoetkoming…

  5. Nina

    Degenen die reeds hebben afgekocht op de oude regeling hebben dus teveel betaald. Je kunt de prijs die betaald is in 2003 niet vergelijken met hetzelfde bedrag in 2017. Een huis kost nu ook veel meer dan in 2003. Dus die vlieger gaat niet op.

    Wie heeft afgekocht middels conversieregeling 2003 moet dus gecompenseerd worden en dat gaat de gemeente volgens mij veel geld kosten (terugbetalen van het teveel betaalde incl. de wettelijke rente per jaar). Dat is is ook een gevolg van de roep om een goedkopere regeling.

    @blm Wat een zwaktebod om de gemeente de schuld te geven van jouw “miskoop”. Ik heb altijd correct en tijdig antwoord gekregen op de vragen die ik heb gesteld aan de afdeling erfpacht (zowel per telefoon als per e-mail).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).