Opmerking redactie DUIC: Onderstaand bericht is gebaseerd op oudere schriftelijke vragen. Ondertussen is bekend dat er in het nieuwe coalitieakkoord staat dat er een ombudsman in Utrecht komt.
Er zou een lokale ombudsman (of -vrouw) in Utrecht moeten komen, daar pleit althans het CDA Utrecht voor. Jantine Zwinkels van de partij komt met deze maatregel naar aanleiding van het rapportcijfer dat de gemeente kreeg voor de afhandeling van klachten in 2021.
In april van dit jaar publiceerde de gemeente de Klachtenrapportage 2021. Daarin was te lezen dat inwoners een 5,9 gaven voor de afhandeling van klachten. Een jaar eerder was dit nog een 6,1. “Wij snappen dat dit cijfer niet vanzelfsprekend heel hoog is, ondanks de nadruk op het proces van afhandeling”, schrijft Zwinkels.
In totaal ontving de gemeente vorig jaar 1.480 klachten. Op 2020 na is het aantal klachten ieder jaar gestegen. Onder meer vanwege de groei van de stad, en daarmee de groei van het aantal inwoners, en de laagdrempeligheid van het indienen van een klacht, verwacht de gemeente dat het aantal dit jaar weer toeneemt.
Menselijker contact
Zwinkels zegt dat het CDA al langer heeft gepleit voor een ‘menselijker contact’ tussen de gemeente en de Utrechters. De partij wil daarom ook het systeem SlimMelden wijzigen, minder gebruikmaken van het telefoonnummer 14030 en juist meer gaan werken met vaste aanspreekpunten.
Daarnaast pleit Zwinkels nu middels schriftelijke vragen voor een lokale ombudsman (/-vrouw). “Is het college bereid om met de nieuwe Voorjaarsnota een budgetvoorstel voor te leggen waarin we de lokale ombudsman instellen voor Utrecht?”, wil Zwinkels weten.
7 Reacties
ReagerenEen afgrijselijk slecht idee. De gemeente dient klachten te voorkomen met uitstekende dienstverlening. Niet nóg meer nutteloos personeel aan te stellen omdat ze zélf waardeloze dienstverlening biedt.
Die gemeentelijke ombudsman — in de persoon van een vrouw — hebben we indertijd gehad en dat was bepaald geen succes. Hij/zij liet zijn/haar oren volledig hangen naar de gemeente en bestond het om bij een gerede klacht tegen — naar later bij de rechter zou blijken onrechtmatig gedrag van gemeente-ambtenaren — degene die daartegen een klacht had ingediend en bij de rechtbank ook een zaak had aangespannen, zich had moeten aanpassen aan en neerleggen bij de ‘mores’ die bij de gemeente/gemeentelijke dienst gebruikelijk waren (i.c. onrechtmatig bleken). Onafhankelijk was deze ombudsman/vrouw dus geenszins. Om die reden dus niet doen! Daarmee is overigens niets ten nadele van onze nationale en ook kinderombudsman/vrouw gezegd.
@c: de klachtencoordinatoren die in de plaats zijn gekomen van de ombudsman functioneren nog slechter, dus geef mij de ombudsman maar terug!
@Fred. Dat iets nog slechter is dan wat was, lijkt me geen reden om iets wat aantoonbaar al slecht was/functioneerde terug te halen en weer in te stellen.
Ik heb een keer een klacht ingediend bij de gemeente
Resultaat 0
Ik ben voor een echt onafhankelijke ombudsman of vrouw
Wat moet je er mee?
Voor alle klachten over de overheid is er al de Nationale Ombudsman te Den Haag!
De kosten die nu gemaakt gaan worden voor een lokale ombudsman kunnen beter gebruikt worden voor behoorlijk bestuur zodat de burger uiteindelijk de gang naar de Nationale Ombudsman niet hoeven te maken.