Raadverlater: GroenLinks Heleen de Boer verlaat na twaalf jaar de Utrechtse gemeenteraad Raadverlater: GroenLinks Heleen de Boer verlaat na twaalf jaar de Utrechtse gemeenteraad

Raadverlater: GroenLinks Heleen de Boer verlaat na twaalf jaar de Utrechtse gemeenteraad

Raadverlater: GroenLinks Heleen de Boer verlaat na twaalf jaar de Utrechtse gemeenteraad
Heleen de Boer had al in 2018 besloten dat de komende vier jaar voor haar het laatste termijn als gemeenteraadslid zou zijn. Daardoor heeft ze in totaal drie termijnen in de raad gezeten. De Boer blikt terug op haar tijd als raadslid in Utrecht. 

Heleen de Boer had al in 2018 besloten dat de komende vier jaar voor haar het laatste termijn als gemeenteraadslid zou zijn. Daardoor heeft ze in totaal drie termijnen in de raad gezeten. De Boer blikt terug op haar tijd als raadslid in Utrecht. 

Hoe zijn de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad voor je geweest?

“Ik was de fractievoorzitter van GroenLinks, daarom heb ik me de afgelopen vier jaar vooral beziggehouden met het ervoor zorgen dat GroenLinks goed aansloot in de coalitie en dat de dingen die werden afgesproken in het coalitieakkoord ook echt uitgevoerd zouden worden. Eén van de dingen waar ik echt blij mee ben is het verkeersbeleid. Dat hebben we in het vorige termijn al ingezet en in de afgelopen vier jaar konden we daarmee verder. Er zijn nu meer fietsstraten in Utrecht, er is meer groen en de singel is weer rond gemaakt. De stad is vriendelijker geworden voor fietsers en voetgangers.”

Waarom wilde je de gemeenteraad in?

“Het is natuurlijk voor een deel bestuurlijk werk, maar het gaat wat mij betreft vooral om belangenbehartiging voor de mensen in de stad. Denk aan ervoor zorgen dat iedereen mee kan komen in de samenleving en het tegengaan van klimaatverandering. Ik wilde er afgelopen jaren voor zorgen dat de wereld een stukje beter zou worden.”

Wat betekent de lokale politiek voor jou?

“Ik vind de lokale politiek heel concreet. Als raadslid ben ik heel direct betrokken in het leven van de mensen. Op straat heb ik daadwerkelijk zien gebeuren hoe er meer ruimte is gegeven aan fietsers en voetgangers. Landelijke politiek gaat meer over de grote lijnen van de wetgeving. Dat heeft uiteindelijk ook consequenties voor mensen in Utrecht, maar die afstand is veel groter. In de lokale politiek heb ik gezien voor wie ik werk en wat voor gevolgen een besluit van de gemeenteraad heeft voor de mensen die in de stad wonen.”

Waar ben je trots op wat je de afgelopen periode hebt bereikt?

“Ik ben trots op het armoedebeleid dat Utrecht heeft gemaakt. Schulden van mensen kunnen door dit beleid op een eerder moment ontdekt worden. Er wordt dan niet gewacht tot het moment dat mensen zelf aankomen met financiële problemen. Met verschillende instanties hebben we ervoor gezorgd dat we een soort voelsprieten kregen om op te merken wanneer het financieel niet goed gaat. Daardoor kan er nu eerder met deze mensen besproken worden of zij hulp en ondersteuning nodig hebben. Ook het maximum aan giften dat mensen in de bijstand krijgen is verruimd, denk aan boodschappen die iemand voor je haalt. Er wordt daardoor meer gewerkt vanuit vertrouwen in plaats vanuit wantrouwen.”

En voor jezelf persoonlijk als raadslid?

“Als raadslid heb ik natuurlijk heel veel geleerd over de stad waar ik al ruim dertig jaar woon. Ik weet nog wel dat er eens een bijeenkomst was voor de gemeenteraad met allemaal cultuurinitiatieven uit de wijk. Daarvan bleken sommige mensen gewoon bij mij om de hoek te wonen. Ik heb mijn eigen buurt dus ook echt beter leren kennen.”

Wat zijn nu je plannen? 

“Op dit moment heb ik nog geen plannen voor mezelf. Ik ga een beetje kijken wat er op mijn pad komt. Nu heb ik bijvoorbeeld van een aantal organisaties al de vraag gekregen of ik straks bij hun in het bestuur zou willen. Maar ik heb ook wel bedacht dat ik eerst even wat meer afstand wil nemen om te kijken wat ik nog zou willen. Omdat ik 32 uur per week werk bij een vakbond voor hoger opgeleid zorgpersoneel én fractievoorzitter van GroenLinks was, stonden mijn sociale contacten op een laag pitje. Ik wil graag weer meer tijd over hebben voor vrienden en familie. Dat is ook wel een reden waarom ik nu stop als raadslid. Bij GroenLinks zijn er gelukkig veel nieuwe mensen die de raad in willen en ik vind het ook goed dat er weer andere mensen met nieuwe ideeën en denkbeelden de raad in komen.”

Wat ga je het meeste missen aan je werk als raadslid in Utrecht? 

“Wat ik het meeste ga missen is het debat. Ik vind het leuk om met mensen in gesprek te gaan die iets anders vinden dat ikzelf. In de raad daag je elkaar een beetje uit door uitleg te vragen over een standpunt. Soms word je ook overtuigd in een debat door anderen of je kan zelf iemand overtuigen. Dat ga ik missen. Wat ik ook ga missen is dat ik straks minder snel op de hoogte ben van wat er speelt en gebeurt in de stad. Wat er in mijn eigen buurt gebeurt zie ik nog wel, maar er is bijvoorbeeld een plan aangenomen voor de herinrichting van de Maliebaan. Dat is een plek waar ik niet vaak kom, dus ik zal opeens gaan zien dat daar van alles is veranderd zonder dat ik die besluitvorming daarover meekrijg. Dat ik op alle onderwerpen in de stad zo betrokken ben ga ik ook missen.”

Wat is je advies voor je opvolgers voor de komende vier jaar? 

“Voor de nieuwe partijen in de raad zou ik zeggen dat het heel belangrijk is dat je als raadslid goed contact hebt met de andere partijen en de griffie, die ondersteunt de raadsleden, om daardoor door te krijgen hoe het in de raad werkt. Daarnaast is het heel belangrijk om je als raadslid goed in te lezen over de onderwerpen waar jij verantwoordelijk voor bent. Praat daar ook veel over met mensen en organisaties in de stad. Of het nu gaat om groen in de stad of welzijn en cultuur. Met al die onderwerpen zijn instellingen bezig. Dus blijf niet in het stadhuis zitten, maar ga het gesprek aan met mensen op straat en instanties.”

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. W

    Bedankt voor je mooie werk!

  2. Geenstijl@Utrecht

    Erg aardige en betrokken raadslid, was ook geïnteresseerd in de mens.
    Dankjewel Heleen voor jou inzet,het ga je goed.

  3. Realist

    Goed contact met andere partijen is belangrijk inderdaad maar die uitspraak staat haaks op de uitspraak van GL om partijen uit te sluiten. Dezelfde tegenstrijdigheid zien we overigens terug bij D66 en andere linkse partijen.

  4. Rutger

    De Maliebaan is het perfecte voorbeeld van waar Groen Links het contact met de inwoners volledig kwijt is geraakt en haar fietsdogma boven alles stelt.

  5. Koel Hoofd

    Dat fietsbeleid is juist ten koste gegaan van voetgangers.
    Maar enfin, zij is er blij mee.
    Hardstikke doei, dag hoor!
    en weer door….

  6. Erin

    @realist: wat een onzin. Je kan goed contact hebben maar politiek niet met elkaar willen samenwerken.

  7. Erin

    @rutger: we zullen zien de 16e. GL wordt grootste of tweede partij, dus niks contact kwijtgeraakt.

  8. Rob

    Bedankt voor de biomassa centrale! Hebben we in ieder geval het ‘gevoel’ dat we deugen..

  9. Speak Up

    Verrassend. Een artikel over Groen Links en de rode lap op de vaste rechtse kliek reaguurders. Ik had het niet verwacht.

  10. Realist

    @Erin. Onzin? Je bevestigt gewoon wat ik zeg. Niet samen willen werken is uitsluiten.

  11. Gerhard

    Beetje ongelukkig woord dat raadverlater. Levert bij mij negatieve associaties op. Beter iets positiefs neerzetten. Raadsveteraan o.i.d.

  12. Scherpschutter

    @Rob

    Terechte opmerking. De miljoenen verwoeste Estlandse oerbomen wenen met u en mij mee.

  13. Erin

    @realist: je hebt het in je eerste post over een tegenstrijdigheid. Maar goed met elkaar kunnen omgaan maar desondanks niet politiek met elkaar willen samenwerken is geen tegenstrijdigheid. Dus ja: je praat onzin, en nee: ik herhaal helemaal niet wat je zegt.

  14. Lexus

    Alle raadsleden die hun taak serieus nemen, van welke politiekem richting ook, verdienen ons respect. Het is niet eens een baan, er wordt alleen een onkostenvergoeding voor betaald en het vergt heel veel werk en inspanning. Ik zou wensen dat er veel meer ondersteuning voor de raad beschikbaar zou worden gesteld, want het werk van het college van burgemeester en wethouders, die wél vorstelijk worden betaald, heeft heel veel controle nodig. Hun plannen, die mede door een tamelijk inferieur ambtenarenapparaat worden uitgebroed, en ook de uitvoering daarvan, zijn helaas vaak onvoorstelbaar ondermaats.

  15. Wies

    Wat Lexus zegt is de spijker op zijn kop. En daar ligt de grote kwaliteitsverbetering. Mis deze tip/opmerking ook een beetje in de interviews van de “raadverlaters”.

  16. Rutger

    @Erin : de grootste of tweede maakt niet uit: de huidige coalitie verliest enorm, en dat komt echt doordat de oppositie partijen (PvdA, VVD, CDA, Student & Starter, Volt) beter naar de inwoners luisteren: https://www.gelderlander.nl/utrecht/d66-utrecht-op-kop-in-eerste-peiling-op-voet-gevolgd-door-groenlinks-een-beginstand-geen-eindstand~a1572e46/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  17. Bert

    @lexus 2.567,82 per maand noem ik geen onkostingvergoeding.

    Bij voorbaat roepen dat je met iemand niet wil samenwerken, is uitsluiting, hoe je het wendt of keert.

  18. cas

    Onder haar bewind is GL steeds verder van de inwoners gaan staan, hopelijk een nieuwe die dat terug kan draaien.

  19. Willem

    @lexus: het ligt helemaal aan je eigen perspectief wat je een vorstelijke betaling vindt. Een wethouder in Utrecht verdient ongeveer 9000€ per maand bruto. Daar komt een gemiddelde ict-er, advocaat of arts z’n bed niet voor uit.

  20. Lexus

    De een vindt een onkostenvergoeding van ruim 2500 euro veel, de ander een salaris van 9000 euro per maand weinig. Grappig! Feit is helaas dat het niveau van de politiek laag is. Geldt hier misschien toch niet: pay peanuts and you get monkeys?

    Ik vergat overigens te zeggen dat ik van raadsleden verwacht dat ze wel zeer kritisch controleren en zich niet voetstoots achter het (wan)beleid van bestuur en ambtearen scharen, wat helaas te vaak het geval is.

  21. Realist

    @Erin. Je praat recht wat krom is, typisch GL/D66

  22. Pee

    @Willem
    Die komen daar echt hun bed wel voor uit.
    Voor de rest hoop ik dat groenlinks word af geserveerd.

  23. Lexus

    @Realist en Erin: het lijkt me heel verstandig om niet in zee te gaan met partijen die qua opvattingen ver van je af staan. Doe je dat wel — zoals landelijk nu weer D66, dat eerst volkomen terecht niet met Rutte en consorten wilde en later ineens weer wel — dan ligt de mislukking en de afgang voor de hand. Vraag maar eens aan de gematigd progressieve PvdA, die enkele keren zo nodig met de door en door rechtse VVD, en al dan niet met het ook behoorlijk rechtse CDA, wilde regeren. Van die PvdA is nagenoeg niets meer van over.

  24. Willem

    @pee: nou mijn matties en ik niet hoor! Tweede garnituur mogelijk wel…
    Over GL: afgeserveerd gaan ze niet worden, ze staan wel op verlies. Dat wordt dan weer goed gemaakt met winst voor pvdd. Reaguurderslieveling FvD komt niet verder dan enkele honderden stemmen en bij lange na niet geoeg voor een zetel. Fijne zaterdag!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).