Rapport verkenner: GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen coalitie vormen | De Utrechtse Internet Courant Rapport verkenner: GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen coalitie vormen | De Utrechtse Internet Courant

Rapport verkenner: GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen coalitie vormen

Rapport verkenner: GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen coalitie vormen
De aanwezige partijen tijdens de uitslagenavond in TivoliVredenburg
GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen samen een college vormen. Dat staat in het eindrapport van verkenner Andrée van Es, dat vandaag aan opdrachtgever Heleen de Boer van GroenLinks is gestuurd. 

GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen samen een college vormen. Dat staat in het eindrapport van verkenner Andrée van Es, dat vandaag aan opdrachtgever Heleen de Boer van GroenLinks is gestuurd. 

De verkenner adviseert GroenLinks, de winnaar van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, met D66 en ChristenUnie om de tafel te gaan zitten om de coalitie inhoudelijk vorm te gaan geven.

Vierentwintig zetels

De ‘ruggengraat’ van de coalitie, zoals de combinatie GroenLinks-D66 eerder door Van Es werd genoemd, wordt dus met de twee zetels van de ChristenUnie uitgebreid. Daarmee komt de coalitie op een krappe meerderheid van 24 zetels. Daarmee is de minderheidscoalitie, zoals D66 voor zich zag, definitief uit zicht. D66 was tegen een coalitie met GroenLinks, PvdA en SP, omdat dat “te veel over links gaat en geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag”. GroenLinks zag programmatisch te weinig overeenkomsten met VVD.

GroenLinks en D66 kozen voor de relatief kleine ChristenUnie als coalitiepartner, na gesprekken met de CDA, PvdA, Student&Starter en ChristenUnie-fracties. Hoewel alle partijen inhoudelijke raakvlakken hebben met GroenLinks en D66, komt het programma van de ChristenUnie zowel op het vlak van klimaat, duurzaamheid en de ambities om van Utrecht een sociale en inclusieve stad te maken overeen.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Beide partijen maken zich compleet belachelijk door voor een conservatieve partij als de Christen Unie als coalitie partner te kiezen ipv een progressieve partij als Student en Starter. Zelfs de de PvdA of VVD is een betere partner dan het conservatieve CU…

  2. Jelle

    Prima keuze. De conservatieve standpunten van de ChristenUnie liggen vooral op moreel ethisch vlak en dat is landelijk beleid. Daar gaat Utrecht niet over. Wat overblijft is een partij die groen en sociaal is, net als de andere twee partijen. Die Van Ooijen lijkt me ook een prima kerel. Dit moet een goede, stabiele coalitie kunnen worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).