Rechtse politicus Vreeswijk benadeelde 2.500 allochtonen met belastingaangifte | De Utrechtse Internet Courant Rechtse politicus Vreeswijk benadeelde 2.500 allochtonen met belastingaangifte | De Utrechtse Internet Courant

Rechtse politicus Vreeswijk benadeelde 2.500 allochtonen met belastingaangifte

Rechtse politicus Vreeswijk benadeelde 2.500 allochtonen met belastingaangifte
Wim Vreeswijk. Foto via Partij Vrij Utrecht
Wim Vreeswijk, een rechtse politicus die tussen 1986 en 2000 in de Utrechtse gemeenteraad zat, is veroordeeld tot veertien maanden cel. Hij zou 2.500 allochtonen benadeeld hebben met hun belastingaangifte. 

Wim Vreeswijk, een rechtse politicus die tussen 1986 en 2000 in de Utrechtse gemeenteraad zat, is veroordeeld tot veertien maanden cel. Hij zou 2.500 allochtonen benadeeld hebben met hun belastingaangifte. 

Dat schrijft het AD/UN deze ochtend. Volgens de krant heeft de rechter geconcludeerd dat Vreeswijk met zijn eigen belastingadvieskantoor 2.500 allochtonen benadeelde door hen te laten frauderen. Zijn klanten wisten niet van de gepleegde fraude, ze spraken in veel gevallen amper Nederlands. In totaal liep de Belastingdienst 470.000 euro mis. Vreeswijk verdiende aan de fraude zo’n 50.000 euro per jaar, aldus de rechter.

DUIC heeft Vreeswijk om een reactie gevraagd, maar kreeg deze niet in verband met een hoger beroep dat hij heeft ingesteld. Zo lang dat nog loopt, wil hij niks zeggen.

Extreemrechts

Vreeswijk is lange tijd actief geweest in de Utrechtse politiek. Altijd voor partijen die bekend staan als extreem rechts (wiki). Vier jaar geleden deed hij nog mee aan de gemeenteraadsverkiezingen als Partij Vrij Utrecht. Hij haalde geen zetel.

13 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Als ik het artikel goed begrijp benadeelde Vreeswijk vooral de fiscus.

 2. Gerard Piket

  Dhr. Vreeswijk reageert regelmatig op berichten, hier op DUIC. Ik ben benieuwd wat hij te zeggen heeft!

 3. Wim Vreeswijk

  @Beste Gerard,

  Zoals bovengenoemd is de kwestie nog onder de rechter en vanwege het lopende hoger beroep kan ik uiteraard niet reageren. Als er nieuws is leest U het wel.

 4. herman

  Das wel een heel bijzondere manier om vreemdelingen te discrimineren. Over hun rug zelf geld verdienen en die mensen met een schuld opzadelen.

 5. Hannah

  Hoezo kan @Vreeswijk niet reageren?!?! Mag/ kan gewoon hoor!

 6. Onno

  Yoshua, waar is het mis gegaan in je leven? Waar komt al die haat vandaan? Zonder ook maar één woord uit dit “straf” dossier te kennen al een dergelijk grote mond opzetten? Ik weet persoonlijk iets meer van de zaak, en kan je vertellen dat het OM hier met heel vieze politieke spelletjes bezig is. Maar ik ga ervan uit dat rechters van het Hof iets minder politiek bevooroordeeld zullen zijn, en Dhr. Vreeswijk vrijspreken.

  Herman, Dhr. Vreeswijk heeft hooguit een minimumsalarisje verdiend met die hele handel. Met een overwegend uiterst tevreden klantenbestand. Dat een aantal van hen de kluit besodemieterden naar hun belastingadviseur toe, is een tweede. Wim Vreeswijk had er geen enkel belang bij de boel te besodemieteren. Maar e.e.a zal in hoger beroep wel blijken.

 7. Willem

  He onno, pssssst, je kent het strafdossier niet schrijf je. Maar je weet wèl dat het OM met vieze spelletjes bezig is..? En politiek bevooroordeeld?
  Knap van je.
  Of roeptoeter je gewoon maar wat?
  Geen belang? 50.000 euro per jaar extra door fraude is niet mis hoor. Bovenop zijn reguliere verdiensten.

 8. Cico

  Ah, de rechtse broeders nemen het natuurlijk voor Vreeswijk op. Voor de duidelijkheid: 50k kan je niet downplayen als een ‘minimumsalarisje’. Dat is ongeveer 17.000 euro.
  En als je zoveel weet, Onno, vertel het dan en hou het niet bij vaag lullen over ‘vieze politieke spelletjes’.

  @Theo: je begrijpt het artikel inderdaad verkeerd: hij tilde niet alleen de belastingdienst, maar zadelde de allochtonen dus gelijkertijd op met een belastingschuld.

 9. Alphons Mantel

  het heeft geen zin om een mening te hebben over een zaak waarvan u niet alle feiten en omstandigheden kent; er past dus slechts zwijgen over dhr. Vreeswijk

 10. Dirk

  Yoshua 26/4/2017 – 13:38
  Wat een azijnzure reactie. Ik hoop oprecht voor je dat je hart het nog lang trekt, want wat een stress en emoties bouw je nodeloos op bij jezelf.

 11. Onno

  Hé willem pssst…. LEZEN! Ik ken het strafdossier WEL. Maar roeptoetertjes als jij NIET. Dát is het verschil. Snappie? En 50.000 per jaar verdiend??? Haha de onwetenden weten het wel allemaal. Qua inkomen na aftrek inkomstenbelasting een minimumsalarisje. Meer niet.
  En je klanten moet je als belastingadviseur af en toe maar geloven op hun blauwe ogen he? Ik weet dat Vreeswijk daarentegen ook vaak opgevoerde kosten weigerde in te voeren, waar overduidelijk was dat de kluit bedonderd werd.

 12. Justice

  Onno is dus gewoon vreeswijk zelf, zoveel mag nu duidelijk zijn. Hij maf onder zijn eigen naam als verdachte echter geen uitspraken doen in de media. Vandaar. Ik zou dus als aanklager maar eens een op check doen van “Onno”.

  Het gaat hier niet om de klanten, maar door de belastingdienst geconstateerde frauduleuze handelingen/ strafbare feiten, gepleegd door Vreeswijk.

  Diezelfde belastingdienst constateert geen strafbare feiten door zijn klanten. Vreeswijk heeft dus zijn “allochtone” klanten getild en zichzelf verrijkt.

  Overigens neemt zo’n beetje niemand in Utrecht Vreeswijk serieus. Zo’n beetje de dorpsgek net als Scherpschutter/Objectivist.

 13. LR

  Ik snap dat de belasting getild is, maar hoe kreeg Vreeswijk hierdan € 50.000 voor?
  Liet hij geld terugbetalen door de belastingdienst op zijn eigen rekening? Waar zit de winst in dit verhaal?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).