Schade aanleg busbanen Dichterswijk geschat op tonnen | De Utrechtse Internet Courant Schade aanleg busbanen Dichterswijk geschat op tonnen | De Utrechtse Internet Courant

Schade aanleg busbanen Dichterswijk geschat op tonnen

Schade aanleg busbanen Dichterswijk geschat op tonnen

Naar het zich laat aanzien moet de gemeente Utrecht tonnen schadevergoeding betalen aan gedupeerde bewoners van de Dichterswijk vanwege de aanleg van nieuwe busbanen. Zo blijkt uit een bericht op DNU.nu. Deskundigen hebben de schade voor aanleg van de tijdelijke busbaan op de 2e Asselijnstraat geschat op 120 tot 175 duizend euro. Daar komt mogelijk nog een hoger bedrag bovenop voor de aanleg van twee definitieve busbanen.

Voor het bereikbaar houden van de stad wil de gemeente twee nieuwe HOV-banen aanleggen aan de westkant van Utrecht CS. Eén ervan loopt via de van Zijlstweg en Transwijk naar Papendorp. De tweede komt langs de Kruisvaart aan de westkant van het spoor en sluit aan op de Vondellaan. Voor aanleg van de eerste busbaan dient de van Zijlstweg te worden verlengd maar dat stuit op problemen in verband de aankoop van grond. De inmiddels gestarte onteigeningsprocedure gaat tijd vergen waardoor tijdelijk een busbaan door de 2e Asselijnstraat moet worden aangelegd, pal langs de daar gelegen jaren dertig woningen. De vermindering van het woongenot zal leiden tot verlaging van de huurprijs, wat volgens deskundigen dus kan oplopen tot 175 duizend euro.

Voor de definitieve busbanen via de Van Zijstweg en de Kruisvaart zijn heeft de gemeente de ontwerpbestemmingsplannen nog niet gepubliceerd en zijn de planschaderisicoanalyses dus nog geheim. Het is echter zeer waarschijnlijk, dat ook daar bewoners in aanmerking komen voor schadevergoeding. De busbaan via de Van Zijstweg komt eveneens dicht langs woningen te lopen, aan de Groenmarktstraat. En de busbaan langs de Kruisvaart steekt deze vaart bij Raadwijk over en komt daar – net als de tijdelijke busbaan over de 2e Asselijnstraat – op minder dan 20 meter van jaren dertig woningen te liggen. Omdat deze busbanen niet tijdelijk, maar definitief zijn, is het niet uitgesloten dat de gemeente omwonenden van deze busbanen forser zal moeten compenseren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).