SP-vragen over ontslagen bibliotheek: “Er staan elf vacatures uit” | De Utrechtse Internet Courant SP-vragen over ontslagen bibliotheek: “Er staan elf vacatures uit” | De Utrechtse Internet Courant

SP-vragen over ontslagen bibliotheek: “Er staan elf vacatures uit”

SP-vragen over ontslagen bibliotheek: “Er staan elf vacatures uit”
De Bibliotheek op de Stadhuisbrug
Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de reorganisatie van Bibliotheek Utrecht. Gisteren werd bekend gemaakt dat er zes ontslagen gaan vallen, maar waarom precies is een punt van discussie. De directie zegt te moeten bezuinigen omdat de subsidie afneemt, terwijl raadslid Hilde Koelmans (SP) zegt dat er helemaal niet gekort wordt op de subsidie.

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de reorganisatie van Bibliotheek Utrecht. Gisteren werd bekend gemaakt dat er zes ontslagen gaan vallen, maar waarom precies is een punt van discussie. De directie zegt te moeten bezuinigen omdat de subsidie afneemt, terwijl raadslid Hilde Koelmans (SP) zegt dat er helemaal niet gekort wordt op de subsidie.

Koelmans stuurde afgelopen woensdag al een uitgebreide open brief aan DUIC waarin ze de ontstane situatie uitlegt. Nu heeft ze ook aan het college van B&W vragen gesteld over de gang van zaken.

Ze zegt dat ze afgelopen donderdag is benaderd door medewerkers van de bibliotheek en daarbij het ‘plaatsingsbesluit’ van de bibliotheek in handen heeft gekregen. Dit document bevat een uitleg van de directie over wie blijft, wie niet, en waarom.

Koelmans meldt uit dat hier onder andere in staat dat ‘Een structurele bezuiniging van 2,25 miljoen euro in 2018’ als één van de twee oorzaken wordt benoemd voor de bibliotheek om te snijden in het personeelsbestand. Ze wil van de wethouder weten hoe hij tegen deze bewering van de bibliotheek aankijkt.

Ook verbaast Koelmans zich over de zes ontslagen die doorgevoerd moeten worden vanwege de bezuiniging terwijl er tegelijkertijd elf vacatures worden uitgezet. Ook het feit dat commerciële partij Coffeestar, gevestigd in de bibliotheek, geen huur zou betalen, zorgt voor de nodige vraagtekens bij Koelmans.

Angstcultuur

Tot slot zegt het raadslid dat uit de gesprekken blijkt die ze heeft gevoerd met de medewerkers dat er onder het personeel een angstcultuur heerst, waarbij mensen niet in openheid met elkaar durven te praten over de situatie.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. De vrolijke noot.

    Als de directeur zijn positie maar veilig is, kan de rest de pot op.

  2. Paul

    Wedden dat bij de verhuizing naar de Neude er lijken bijkomen en de gemeente moet bijspringen. Is toch heel normaal in Utrecht na TivoliVredenburg. Ze weten nu hoe dat moet.

  3. ACTK

    De bibliotheek was tot kort geleden nog een onderdeel van de gemeente. De gemeente heeft de bieb de afgelopen tien jaar geaaid, gepamperd, geslagen, gemarteld en gemangeld door met de regelmaat van de klok een ander beleid in te zetten, een andere vorm en hoogte van financiering op te leggen, verzelfstandiging te forceren, een gebouw te beloven, dat gebouw weer af te schieten, traag te zijn in besluitvorming rond nieuwe huisvesting (zie ook het besluitendebacle rond Broese als soortgelijk uitvloeisel daarvan). De gemeente (en de gemeenteraad is daar het hoogste orgaan van, incl de SP) voert al tijden een zwabberkoers en zorgt niet voor rustig vaarwater waarin de door diezelfde gemeente opgelegde ambitieuze moderniseringsambitie niet op degelijke gronden tot stand kan komen.
    In plaats van op het rijdende treintje van de vakbonden te springen zou mevrouw Koelmans ook aan enige introspectie kunnen doen. Wellicht zou dat kunnen leiden tot een aanzet tot gemeentelijk beleid waarbij de gemeente een van de grootste dienstverleners van de stad niet langer onder druk zet maar steunt. In het belang van haar inwoners en in het belang van de medewerkers van de bieb.

    Aangaande de vergelijking met Tivoli: De bibliotheek, met een gegarandeerde achterban, lijdt in zeker zin onder Tivoli. De bakken met geld die richting Tivoli zijn gesmeten zijn niet ten goede gekomen aan andere culturele initiatieven. Daar hebben andere (bewezen) culturele instellingen (en inwoners van Utrecht) direct en indirect voor moeten bloeden in afwachting van het grote succes dat Tivoli nog niet geworden is. Tivoli is een prachtig gebouw op een van de duurste plekken van NL waarbij peperdure logistieke aanpassingen van de omgeving noodzakelijk waren om het gebouw functioneel te krijgen. De vijf nieuwe zalen vervangen twee kleine zaaltjes die een specifiek publiek aantrokken.
    Dat is echt een onvergelijkbaar verhaal met het verhaal van de bibliotheek die gewoon een ander, iets groter pand, gaat huren. De vergelijking van @Paul was zinnig geweest wanneer Bieb++ op het Smakkelaarsveld was doorgegaan. Maar de nieuwe situatie op de Neude lijkt daar niet eens op. Het is een verhuizing. Het inpakken van de dozen en de nieuwe kasten en balies zullen geld kosten. Maar dat mag best een keer na 40 jaar. Storende geluidslekken en een wegblijvend publiek zijn niet te verwachten…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).