Sterke lobby om Pechtold naar Utrecht te krijgen | De Utrechtse Internet Courant Sterke lobby om Pechtold naar Utrecht te krijgen | De Utrechtse Internet Courant

Sterke lobby om Pechtold naar Utrecht te krijgen

Sterke lobby om Pechtold naar Utrecht te krijgen

Hoewel Aleid Wolfsen nog twijfelt over een tweede termijn als burgemeester, wordt in Den Haag al druk gespeculeerd over zijn opvolger. Zoals de kaarten nu liggen, krijgt D66 de post in de stad. Betrouwbare bronnen weten te melden dat er druk wordt gelobbyd om Alexander Pechtold naar Utrecht te krijgen.

Pechtold die momenteel voorzitter van de Tweede Kamer-fractie van D66 is, heeft lokale ervaring als burgemeester van Wageningen en als wethouder van Leiden. D66 is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 de derde partij in de stad geworden.

De kans dat Wolfsen werkelijk kiest voor een tweede termijn, wordt uitgesloten geacht. De steun die hij de afgelopen periode binnen de coalitie kreeg, was niet bepaald vrijblijvend. Hij mocht blijven maar alleen met de toezegging dat dit zijn laatste jaar als burgemeester in Utrecht zou worden.

21 Reacties

Reageren
 1. Geerke van Blijenberg

  Oeps. Straks heeft half Utrecht heimwee naar Aleid.

 2. Paul

  Dit is zeer slecht nieuws.
  Ik kijk dagelijks naar Politiek24 en vind hem erg irritant.
  Loopt in het luchtledige te roeptoeteren, denkt alles te weten en wilt alles doordrukken. Utrecht wordt met hem net zo’n diepe put als Griekenland. Niet doen…trouwens wij burgers kiezen de burgemeester en niet andersom, of gebruikt Den Haag weer zo’n vieze truuk, door net als bij Aleid (PvdA) nu te komen met 2 personen van D66 waar we mogen uit kiezen. Het zaakje begint nu al te stinken

 3. dingetje uit Weesp

  Utrecht gecondoleerd! Maar blij dat deze grijze muis in ieder geval het Haagse verlaat….

 4. wimutrecht

  @Paul. Slecht op de hoogte. In Nederland en nog in veel andere landen worden burgemeesters benoemd. Er komt een voordracht aan het kabinet bij de 4 grote steden op basis van een besloten sollicitatie bij de vertrouwenscommissie. En gelukkig maar dat ons figuren als Henk Westbroek en Kees van den Oosten bespaard blijven.

 5. bram

  Goed nieuws voor Utrecht! Een soort personificatie van de stad; hoogopgeleid, tikkeltje elitair, ietwat grijze muizig en redelijk. Heel goede kandidaat.

  @Geerke: Want?
  @ Paul: over ‘roeptoeteren’ gesproken…

 6. JCKraakbek

  Dat Wolfsen oprot, is een zegening voor onze prachtige stad. Persoonlijk zou ik hem het liefst gehuld in pek en veren de stad uit jagen. Maar Pechtold er voor terug, dat is dat iets minder. De man heeft de bijnaam Arrogander absoluut niet voor niets. De volgende regent dient zich aan.

 7. EduardUtrecht

  Wolfsen is nou niet direct een doorslaand succes te noemen. Past qua nietszeggendheid wel heel goed in het slappe Utrecht. Maar met de lawaaipapegaai Pechthold kom je van de regen in de drup. Laat Pechthold in Den Haag blijven, voordat hij ook hier groot onheil aanricht.

 8. Bill

  Prima plan!! Eindelijk meer D’66 (en hopelijk VVD) in de gemeenteraad. Links georiënteerde politiek heeft al jaren zoveel verknoeid in de stad en kansen laten liggen voor de stad. Tijd voor verandering!

 9. Theo

  Een echte D66 man wil alleen gekozen worden tot burgemeester en niet benoemd.
  Hans van Mierlo kan zich alsnog omdraaien in zijn graf.
  Wat een kontendraaierij van deze partij.
  Alle mooie principes vergeten.

 10. Towa

  Burgemeester van Zanen uit Amstelveen zou een verademing zijn voor de stad.
  Ervaring als wethouder was al zeer positief.
  Geen Pechtold maar van Zanen voor Wolfsen.
  Wordt 2013 toch nog leuk voor Utrecht

 11. Bill

  @ Towa: Zeker! Van Zanen zou ook een prima kandidaat zijn. Heeft in zijn jaren als wethouder inderdaad laten zien dat hij de bestuurlijke erving heeft die een stad als Utrecht nu mist.

 12. Bill

  ^ erving is uiteraard ervaring.

 13. Jan Ravesteijn

  Is die nieuws verslaan of nieuws maken? Dit bericht slaat werkelijk nergens op. Dit heeft het niveau van een Story of een Weekend. Uit ‘betrouwbare’ bronnen. De gemeenteraad heeft een zware stem in de besluitvorming en die is daar absoluut nog niet mee bezig. We wachten eerst even fatsoenlijk het besluit van Aleid Wolfsen af. Slechte beurt DUIC!

 14. Kees Cornelder

  Door Pechtold/D66 nu al naar voren te schuiven – verrekte vroeg – lijkt het erop dat uiteindelijk niet hij maar een kloon van Wolfsen hier burgemeester dient te worden. Want stel je eens voor dat een echt geschikte figuur zoals Pechtold hier burgemeester wordt! Onaanvaardbaar natuurlijk: Utrecht is wel vaker dumpplek van hansworsten op die positie geweest.

 15. Hannes Minkema

  Wat ben ik blij dat ik niet in Utrecht woon. Je zult maar moeten zuchten onder Wolfsen, en dan Alexander Pechtold als enige perspectief hebben. Ik kan me voorstellen dat het aantal Utrechtse klachten vanwege depressiviteit toeneemt.

  Pechtold is een rechtse bal die in de landelijke D66 geschoven werd op het moment dat D66 nieuwe sukkels nodig had (na het échec dat Boris Dittrich en Lousewies van der Laan hun partij bereidden).

  Toen Pechtold ontdekte dat Geert Wilders hem veel zetels zou opleveren – namelijk door tegen Wilders aan te blijven zeuren zonder ooit vuile handen te maken – was zijn electorale kostje een tijdje gekocht. Ook daar is de nieuwigheid inmiddels van af: bij de laatste verkiezingen haalde Pechtold lang niet het aantal zetels dat hem daarvoor in de peilingen werd toegedicht.

 16. Hans van

  Jan van Zanen, die het als wethouder van Utrecht redelijk heeft gedaan, lijkt mij een veel meer voor de hand liggende kandidaat om burgemeester van Utrecht te worden.
  Laat ons, de burgers van Utrecht nu eens een echte keuze maken uit meerdere kandidaten om wie onze burgemeester mag worden

 17. Ton

  Ik hoor dat ook Jan van Zanen (VVD) genoemd wordt. Zelf ben ik SP’er maar ik kies, gezien zijn verleden, voor Jan van Zanen. Jan van Zanen heb ik altijd gezien als een eerlijke en professionele bestuurder. De D van D66 staat niet voor democratie en Pechtold is is zeker niet geschikt voor een stad als Utrecht. En laten we eerlijk zijn, Utrecht heeft altijd gefloreerd onder VVD burgemeesters en PvdA burgemeesters waren een ramp.

 18. Paul

  WimUtrecht,

  Ik ben beter op de hoogte dan je denkt, dagelijks politiek24 aan het volgen. Henk Westbroek hoeft ook zeker niet, maar afijn, het is de bedoeling dat je een reactie geeft op het nieuws en niet gaat reageren op de reacties van anderen. Ieder doet zijn zegje hier op het nieuws en niet op elkaar

 19. jos blokkers

  laat pechtold lekker op zijn post! het gaat de komende jaren nog knap spannend worden in nederland en europa en dan is Pechtold hard nodig in de belangrijkste positie in den haag als fractievoorzitter van de opppositie… laat een andere topper als jan van zanen lekker zijn carriere komen uitzeilen in utrecht.

 20. wilma zaal

  niet burgemeester van Zanen van ons afpakken aub. Amstelveen heeft nog nooit zo’n goede burgervader gehad. Altijd betrokken bij zijn inwoners. We willen hem houden.

 21. Sylvia

  Ik mag toch hopen dat wij als inwoners van Utrecht hier ook nog een stem in hebben. Laat deze blaaskaak maar lekker in Den Haag blaten!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).