Student & Starter wil geen watervilla’s en geen haven in Merwedekanaalzone | De Utrechtse Internet Courant Student & Starter wil geen watervilla’s en geen haven in Merwedekanaalzone | De Utrechtse Internet Courant

Student & Starter wil geen watervilla’s en geen haven in Merwedekanaalzone

Student & Starter wil geen watervilla’s en geen haven in Merwedekanaalzone
De plannen voor een binnenhaven langs het Merwedekanaal
Geen haven en geen watervilla’s. Politieke partij Student & Starter is niet blij met de ingeslagen weg van de gemeente Utrecht wat betreft de Merwedekanaalzone. De geplande binnenhaven langs het kanaal is niet goed voor de Utrechtse roeiers. 

Geen haven en geen watervilla’s. Politieke partij Student & Starter is niet blij met de ingeslagen weg van de gemeente Utrecht wat betreft de Merwedekanaalzone. De geplande binnenhaven langs het kanaal is niet goed voor de Utrechtse roeiers. 

De fractie is op meerdere vlakken verbaasd over het plan van de Gemeente Utrecht om in de Merwedekanaalzone 167 riante woningen te bouwen rondom een nieuw uit te graven binnenhaven. De partij benadrukt dat Utrecht last heeft van een tekort aan 1-persoonswoningen en dat de nieuwe binnenhaven een gevaar vormt voor de Utrechtse roeiers.

“Met het schrijnende tekort aan starterswoningen hadden wij gehoopt dat de gemeente in dit gebied een kans zou zien om een groot aantal woningen bij te bouwen”, aldus Reinhild Freytag, raadslid voor Student & Starter. In plaats daarvan heeft de gemeente gekozen voor riante woningen met daarnaast 133 parkeerplekken. “Er is in Utrecht behoefte aan woningen voor 1-persoonshuishoudens, niet aan watervilla’s met parkeerplekken.”

De binnenhaven ligt bovendien in het gebied waar ook roeiverenigingen A.U.S.R. Orca en U.S.R. Triton trainen. Bram Kleinhout van Orca liet bij de bespreking van het raadsvoorstel al weten: “De beoogde haven kan gevaarlijke situaties opleveren voor roeiboten en er is in het plan onvoldoende rekening gehouden met de belangen en veiligheid van de roeiers en andere vaart op het kanaal.”

Lees via de link hieronder meer over de plannen voor een binnenhaven bij het Merwedekanaal.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Erik

  Verbaasd? Deze plannen liggen er al minimaal 5 jaar. Is deze politieke partij zo slecht op de hoogte van wat er speelt in de stad?

 2. R_Utrecht

  Watervilla’s hahaha wat een stemmingmakerij van deze partij. Super goed dat er een keer woningen worden gebouwd die groter zijn dan 45m2. Utrecht heeft juist heel hard meer diversiteit in woningen nodig ipv alleen maar hokjes voor studenten en starters.

 3. Jeroen

  ‘En andere vaart op het kanaal’ ja, ja.

 4. cas

  Die haven is daarnaast ook erg zonde van de schaarse grond in Utrecht.

 5. Michiel B

  Volgens mij snapt Student & Starter niet helemaal hoe het werkt. De gemeente bouwt niets bij, dat doen projectontwikkelaren. Dat de Gemeente in sommige gevallen graag voorwaarden stelt aan de ontwikkeling is een tweede, maar het project moet wel haalbaar zijn. Starters kunnen niet kopen, dus waarom zou je daarop gaan inzetten als ontwikkelaar? Dan moet het huur worden, maar dan wel goedkope huur, want vrije sector kan de starter ook nauwelijks betalen (anders konden ze wel kopen…). Laat die paar bouwprojecten die zich niet exclusief richten op starters nou ook eens ‘hun ding’ doen.

  Onbegrijpelijk is het standpunt dat er te weinig wordt gedaan aan starterswoningen: de kleine minihokjes van 30/40 m² worden in rap tempo bijgebouwd in geheel Utrecht. Hele torens richten zich hierop in het stationsgebied. Maar dat soort woningen zijn kansloos. Student en Starter herinnert zich wellicht het IBB-laan fiasco. Een enkel dipje op de markt en de hokjes van 30 m² raakte men aan de straatstenen niet meer kwijt. Dat zal straks niet anders zijn. De inzet moet ook niet zijn kleine hokjes en mini-woningen, maar woningen die betaalbaar zijn voor de starter en waar je ook langer dan twee jaar in kan blijven wonen zonder krankjorum te worden van het gebrek aan ruimte. Bovendien: er zijn nota bene net twee torens naast City Campus max bijgebouwd voor deze groep en ook nog eens recht aan het merwedekanaal.

  Overigens vind ik dat de roeiers pech hebben, maar zo is het leven nu eenmaal. Het Merwedekanaal is er niet voor het exclusieve plezier van de student-roeier en de luxe-positie die werd verkregen wegens gebrek aan initiatief in dit gebied de afgelopen 50 jaar was niet houdbaar. Alsof je jarenlang gratis anti-kraak hebt gewoond in grachtenpand en dan gaat piepen als de eigenaar de bovenverdieping verkoopt en je ineens je minder ruimte hebt. Er is geen toegevoegde waarde die de roeiers brengen door hun gebruik, behalve de instandhouding van een traditie en misschien een halve medaille ooit bij de Olympische Spelen. Die belangen vallen in het niets bij het belang van volkshuisvesting en de ontwikkeling van een ondergebruikt en centraal gebied van een van de grote steden in Nederland. Misschien kunnen ze nog met een solide argumentatie komen, graag, want nu is het een beetje ‘ik-ik-ik’.

 6. Scherpschutter

  Het plan van de Gemeente stuit mij ook tegen de borst. Sociale huurwoningen zijn over het algemeen voor economisch onrendabelen die niet in staat zijn om zelf een huis te kopen. Dat bedoel ik niet zo hard als het klinkt, maar het zijn wel de feiten. Het betekent ook dat deze woningen betaald worden met belastinggeld, dat opgebracht wordt door diegenen die wél economisch rendabel zijn. Naar mijn mening zouden de dragende krachten in de samenleving altijd als eerste aanspraak op deze huizen moeten kunnen maken. Een kans die hen nu ontnomen wordt.

  Persoonlijk vind ik het tamelijk stuitend dat er nu van zuurverdiend belastinggeld tamelijk riante gesubsidieerde appartementen aan een haven worden gebouwd voor mensen die dit op eigen houtje onmogelijk zouden kunnen betalen en vaak ook nog eens afhankelijk zijn van huursubsidie. Dat is economische foul-play van de bovenste plank in een stad waar het al vechten is om een mooi stukje woonruimte en moreel eigenlijk volstrekt onverdedigbaar. Sociale huurwoningen horen in mijn beleving vooral sober en functioneel te zijn, en zouden zeer zeker niet op dergelijke locaties gebouwd moeten worden, in een dergelijk luxueuze uitvoering. Bouw dan wat simpele woontorens ergens aan de rand van de stad.

  De roep om 1-persoonswoningen voor studenten die economisch (nog) helemaal geen bijdrage leveren vind ik dan ook behoorlijk genant, om over de oproep om de bouw niet door te laten gaan in het belang van enkele roeiers nog maar te zwijgen.

 7. Utrechter

  Er worden in Utrecht overal al starterswoningen gebouwd. Het aantal grotere woningen dat gebouwd is, is juist erg beperkt. Heel goed dat dat hier wel gebouwd wordt.

  Ook is het van de grotere woningen zo dat mensen die daar naartoe verhuizen veelal een kleinere ‘starterswoning’ achter laten.

  En het idee van een haventje is juist geweldig. Daar is in Utrecht een groot gebrek aan!

 8. Jan

  Het haventje ziet er leuk uit en het Merwedekanaal is niet het exclusieve domein van de roeivereningen.

 9. Wim

  Helemaal eens met Michiel,

  Ziet er leuk uit de geplande bouw en haven.
  Meer van dit soort dingen graag.

 10. Cico

  Dus omdat er een paar studententorens zijn gebouwd, mogen nu ook grote villa’s worden gebouwd? Het is een STAD jongens, daar is ruimtegebrek. Het is compleet logisch om kleinere woningen te bouwen. Het is niet logisch om grote villa’s midden in de stad aan te leggen voor de happy few, in een stad dat pal naast concurrenten ‘t Gooi en de Vechtstreek ligt.
  Natuurlijk hoopt een projectontwikkelaar om enkele vette vissen binnen te halen, dat is minder moeite dan een hele hoop magere vissen (de starters). Dat is zijn eigenbelang, geen stadsbelang.

  Maar deze typisch Nederlandse discussie met ‘ik gun jou geen ruimte’ thema is totaal onnodig. Als de gemeente een duidelijk STEDELIJK bouwbeleid voert ipv een soort achterlijke provinciale CDA’er zich te laten fêteren door een paar projectontwikkelaars.
  Waarom villa’s? Die horen in een landelijke omgeving, in dorpen en bossen. Waar ruimte is, zeg maar. Rijken mensen in de stad wonen in lofts en penthouses. In New York worden toch ook geen watervilla’s gebouwd, die kan je maar 1x verkopen. Daar bouw je een Trump Tower die je 400x kan verkopen. Maar in Utrecht niet. Daar worden pal achter het station boerderettes gebouwd alsof het Almere is.

 11. Michiel B

  @Cico, misschien moet je even de projectdocumentatie erbij halen. Het zijn hier echt geen gigantische woningen voor de “happy few”, maar “woon-werk units, starters appartementen, één-kamerflats, 3-4 kamer appartementen, lofts, luxe toren appartementen, penthouse flats en luxe haven appartementen” voor circa 350 bewoners. Een prima mix (ook nog horeca…) en zie, ook hier de gewenste 1-kamerhokjes! Ze worden er gewoon al gebouwd, klaar voor die figuren die zich graag op 1984-achtige wijze laten pakken door de vastgoedboeren die volhouden dat zo leven prima is. Er zitten niet eens losse woningen bij… laat staan de geschetste ‘villa’s’. Laat je niet zo leiden door al dat ophitsende geroeptoeter… maar gezien je betoog heb je er sowieso niet zoveel kaas van gegeten. Ook in een stad hoef je niet alleen maar hokjes te hebben, en zeker niet alleen maar voor één bepaalde groep vanwege “ruimtegebrek”. Een stad kent juist diversiteit in het type woningen en het type bevolkingsgroepen. Anders krijg je een Overvecht 2.0.

 12. Karel

  Gelukkig ook eens project dat zich NIET richt op studenten en starters. Die schimmel overwoekert de stad al veel te veel. Bijna elk project richtte zich de laatste tijd op die doelgroep. Dodelijk voor de diversiteit van de bewonerssamenstelling. Hulde voor de ontwikkelaar van dit project.

 13. herman

  Prima ze maken hun punt.
  We hebben het gehoord, nu weer snel over tot de orde van de dag.
  Dus studenten verder met feesten en zuipen en wij met belasting betalen.

 14. John

  @ cico

  Boerderettes? Goed lezen joh. En nog beter kijken. Je verkoopt onzin, zie de link naar de eerdere post. Prima dat er nu ook eens grootstedelijk gedacht wordt en niet alleen maar kippenhokjes voor studenten en starters neergeplempt worden.

 15. cas

  woning van 40m2 zijn geen woningen, dat zijn veel te kleine klote hokjes die te duur worden verkocht/verhuurt. Daar is ook geen behoefte aan… dat wordt nu mooi gezegd maar zorgt absoluut niet voor doorstroming. De middenklasse ontbreekt in Utrecht. Dat zijn woningen van 60, 70 of 80m2. Dat zijn woningen waar je na je studie/ eerste baan naartoe wilt vanuit je studentenhok (40m2) waar je niet met 2 personen normaal in kan wonen.
  Als je recente bouwprojecten naast elkaar legt zie je ook dat het tussen de 30/40m2 en 90/120m2 zit (op enkele uitzonderingen na voor de zeurders onder ons). Dus er nog een gat op te vullen!

 16. Ronald

  Het Merwedekanaal is van ons allemaal, niet alleen van Orca.

 17. Willem

  Best grappig wat Student en Starter zegt: dat er geen behoefte zou zijn aan parkeerplekken. Bewoners van het MAX-complex hebben juist enorm geklaagd over het tekort aan parkeerplaatsen daar. Daar zitten juist veel starters.

 18. Vincent

  Even een toelichting namens de roeiers, veel mensen lijken onze problematiek namelijk niet helemaal te begrijpen: te beginnen met de aannames van Michiel B, afgelopen spelen zijn er door Utrechters drie medailles binnengesleept. Maarliefst 2 daarvan zijn de roeiende atleten van de studentenverenigingen Orca en Triton. Al jarenlang leveren deze verenigingen roeiers aan de KNRB (Nederlandse roeibond). Dat er op sportgebied daarom ‘geen toegevoegde waarde’ wordt geleverd ben ik het dus niet mee eens. De gemeente doet alsof zij veel waarde hechten aan topsport in Utrecht met roeien als een van de kernsporten, maar doet bar weinig om de roeiers te ondersteunen.
  Afgelopen jaren is te zien dat er op dagen met beter weer steeds meer motorbootjes een rondje over het Merwedekanaal varen. Deze boten zijn vaak levensgevaarlijk voor de roeiers, ze kennen de regels niet (over voorrang en snelheid) en halen de meest onvoorspelbare manoeuvres uit. Wij als roeiers kijken altijd niet in de vaarrichting omdat onze boten namelijk zo werken wat de onvoorspelbaarheid van de motorsloepen alleen maar problematischer maakt. Daarnaast laten sommige motorssloepen hele nare golven achter die wij in onze smalle boten soms 10 minuten nadat de boot voorbij is nog steeds kunnen voelen. Maar wat betekend dit dan uiteindelijk? Het resultaat is dat wij zeer regelmatig onze training moeten staken. Midden tijdens een afstand die geklokt wordt moeten we stoppen met roeien om een boot besluit opeens om te keren. Op dat moment is de training verpest, niet alleen omdat we onze tijden niet hebben maar ook omdat we een bepaalde belasting moeten halen om sterker te worden. Om warme dagen trainen wordt ons eigenlijk bijna onmogelijk gemaakt omdat wij liever onszelf en onze (dure) boten heel houden. Topsport bedrijven op het Merwedekanaal wordt zo dus steeds lastiger met de komst van meer plezierboten.
  ‘Maar het Merwedekanaal is van ons allemaal’ zie ik mensen zeggen. Dat klopt, maar voor ons is het Merwedekanaal de énige plek in Utrecht die geschikt is om te roeien. Alle plezierbootjes kunnen overal in de stad terecht, plekken die eigenlijk ook nog eens veel mooier zijn. Een beetje inlevingsvermogen voor de wedstrijdroeiers die 8-12 keer per week trainen en alles laten liggen voor dat ene doel waar vervolgens keer op keer door mensen die een beetje doelloos in het rond varen je training wordt verpest, zou ik erg waarderen.
  De komst van deze haven zou niet alleen betekenen dat er bewoners komen met wat extra bootjes, maar aan deze haven zitten ook horeca. Deze zullen waarschijnlijk als een magneet werken voor nog meer van deze gevaarlijke bootjes, die vervolgens met een slok alcohol op weer het water op gaan en daarmee nog gevaarlijker zijn.
  Conclusie is dus dat het heel leuk is dat er appartementen komen, maar dan dus zonder haven die de roeisport in Utrecht de nek om draait.

 19. B. Groot

  Doordat het zolang de thuishaven is geweest van de roeiverenigingen, hebben zij een basis hier opgebouwd. Lees: 1200 leden, een vloot, een boothuis e.d.

  Het gaat niet zozeer om de kwestie of het merwedekanaal nou “van” de roeiers is (nee), maar meer dat je water & boothuis & vloot nodig hebt om te roeien. En dit is er nou net bij het Merwedekanaal allemaal – al een behoorlijke poos.
  Als je dus opeens het water “weghaalt” (door het gevaarlijk/te druk te maken om er te roeien) zaag je de poten onder het bestaansrecht weg.

  Dus als Utrecht onderhand zo ver is dat de directe omgeving van Merwedekanaal noodzakelijk is om in de woning behoefte te voorzien (wat voor gaat op vrijetijdsinvulling) is het gewoon even met z’n allen om tafel een werkbaar alternatief vinden en in goed overleg een plek vinden waar water is – met een boothuis waar de vloot in gestald kan worden & andere benodigde faciliteiten van een vereniging.
  En dan is het geen enkel probleem om te verkassen en op kanaal xyz- te roeien.

  Uithof maybe? De plannen zijn er al lang, haalbaarheidsonderzoek ligt nog ergens & er wordt een nieuwe gemaakt – en verder is de locatie heel logisch & de ruimte is voorlopig niet relevant voor bewoning.

  Beetje constructief blijven denken i.p.v. al dat negatieve hokjesdenken!

 20. RH

  Doordat het zolang de thuishaven is geweest van de roeiverenigingen, hebben zij een basis hier opgebouwd. Lees: 1200 leden, een vloot, een boothuis e.d.

  Het gaat niet zozeer om de kwestie of het merwedekanaal nou “van” de roeiers is (nee), maar meer dat je water & boothuis & vloot nodig hebt om te roeien. En dit is er nou net bij het Merwedekanaal allemaal – al een behoorlijke poos.
  Als je dus opeens het water “weghaalt” (door het gevaarlijk/te druk te maken om er te roeien) zaag je de poten onder het bestaansrecht weg.

  Dus als Utrecht onderhand zo ver is dat de directe omgeving van Merwedekanaal noodzakelijk is om in de woning behoefte te voorzien (wat voor gaat op vrijetijdsinvulling) is het gewoon even met z’n allen om tafel een werkbaar alternatief vinden en in goed overleg een plek vinden waar water is – met een boothuis waar de vloot in gestald kan worden & andere benodigde faciliteiten van een vereniging.
  En dan is het geen enkel probleem om te verkassen en op kanaal xyz- te roeien.

  Uithof maybe? De plannen zijn er al lang, haalbaarheidsonderzoek ligt nog ergens & er wordt een nieuwe gemaakt – en verder is de locatie heel logisch & de ruimte is voorlopig niet relevant voor bewoning.

  Beetje constructief blijven denken i.p.v. al dat negatieve hokjesdenken!

 21. John

  @ Vincent

  Keurig gesteld. Ik denk echter dat zo’n project op een ontwikkellocatie niet tegen te houden is en voor de stad een behoorlijke meerwaarde heeft; dat belang is groter dan jullie belang. Maar daar zit het probleem ook niet. Het probleem zit hem erin dat de gemeente geen oog heeft voor de topsport die jullie bedrijven en dat daarom niet wil faciliteren. Door bijvoorbeeld regels af te spreken voor gebruik kanaal en handhaving daarvan. Of door de ontwikkeling van een aparte baan te ondersteunen.

 22. Utrechtse

  Laat studenten toch lekker op de Uithof wonen. Grond zat om er nog een paar studententorens neer te zetten. Op die manier kunnen de minuscule hokjes weer omgebouwd worden tot normale volwaardige woningen. Eventueel voor de starters. İk zou er zelfs voor pleiten om al die universiteitsgebouwen in de binnenstad te verhuizen naar de Uithof om vervolgens die prachtige panden om te toveren tot mooie Loftwoningen en luxe appartementen. Utrecht heeft juist behoefte aan meer exclusiviteit en dient nodig verfraaid te worden in die richting. De meest centrale stad van het land mist de allure die het verdient.
  Op die manier kom je beide wensen tegemoet. Helaas snapt de Gemeente Utrecht het niet helemaal. Dus het plan bij het Merwedekanaal is wat mij betreft welkom.

 23. Marcopolo

  He Vincent, ik snap het niet helemaal. Jij zegt het Merwedekanaal is van heel Utrecht maaaaar je mag er alleen varen als je lid bent en roeier van Orca en/ of Triton? Ongeveer hetzelfde als de Vismarkt, je mag er fietsen maar het is alleen voor de voetgangers. Dit ligt niet aan jou dat ik het niet begrijp maar aan het onduideliijk beleid van gemeente Utrecht die alles toelaat tot dat het fout gaat. Gaan we van het Merwedekanaal een beroepsroeivijver maken of mogen andere daar ook zwemmen en varen? Binnenkort zijn jullie daar hopenlijk vanaf als de Leidse Rijn doorgetrokken wordt naar de Catharijnensingel. Kan het je Merwedekanaal tot de Munt gebruiken voor de roeiers, rest voor de pleziervaart. Maar dan wel medailles halen!! Overigens zie ik ook de laatste tijd van die grote wedstrijd roeiboten door de grachten sjezen. Levensgevaarlijk voor de waterfietsen en kleine rubberbootjes die daar varen.
  Maar over het plan, fantastisch initiatief. Er was al eerder een haven geprojecteerd bij de Sojafabriek in Oog in Al maar die heeft het niet gehaald, Hebben ze voor de verandering maar een woontoren voor neergezet.

 24. Victor

  Heel goed dit. Er zijn al genoeg grote woningen gebouwd in de afgelopen 15 jaar. We zitten met een enorm tekort aan middeldure huurwoningen, dan is het niet acceptabel dat we zo dicht bij de Binnenstad zulke woningen gaan bouwen. Laten die mensen in Vleuten of Leidsche Rijn gaan wonen.

 25. Cico

  @Michiel B

  Ik ging inderdaad uit van het geschetste beeld van DUIC die sprak over ‘watervilla’s’. Dan denk ik aan vrijstaande woningen die ruim zijn opgezet, zoals bijvoorbeeld in Almere. De daadwerkelijke plannen, zoals jij kort opsomt, komen totaal niet overeen met de typologie ‘villa’ maar juist stedelijk bouwen (hoogbouw) voor een ruimere portemonnee.
  Dus dan klopt mijn reactie niet, ik zat op een verkeerd spoor. Jammer van je ad hominem opmerking, aangezien ik toevallig behoorlijk veel kaas gegeten heb van stedenbouw. Ik viel daarom juist van mijn stoel omdat er in een stad villa’s worden gebouwd. Niet zozeer over sociale rechtvaardigheid of voorspelbaar ‘ik betaal belasting waar zijn mijn privileges’ gelul.

 26. Mikel

  Top plan. Laten we wel wezen dat hele stuk is al tig jaar een vuilnisbelt. Eindelijk een beetje positieve energie. Je ziet wat dat op rotsoord gebracht heeft.
  @ redactie duic. Waarom trouwens ineens een eenmanspartij uit het niets ineens lang aan het woord laten?

 27. aquinox

  Heel goed van S&S . Te veel gentrification in onze stad, die luitjes waarvoor dit bestemd is mogen best in bilthoven noord of het gooi gaan wonen.

 28. CCM

  Ik woon nu al 6 jaar in een 2 kamerappartement (koop) van 47 m2 in city campus max (studenten/starters complex met 1000+ woningen, die overigens tijdens de crisis aan de straatstenen niet kwijt te raken waren.) en ik zou met alle liefde doorstromen en plaats maken voor de volgende starter. Echter in je eentje in Utrecht iets vinden dat zo rond de 50-100 m2 is…. succes. Ik ben geen starter meer, maar alleen kan ik ook geen gezinswoning betalen. Het bijbouwen van middensegment (3-4 kamer appartementen) zoals in dit plan juich ik dus toe! Kan ik verder en een starter weer mijn woning in, win-win.

 29. Stef

  Ik meende overigens enige tijd geleden op Duic te hebben gelezen dat de roeiverenigingen sowieso gingen verhuizen naar, ik meen, Vianen.
  Probleem opgelost toch?

  Deze stad heeft behoefte aan grote woonruimte, niks starterswoningen. Het geld klotst bij mij tegen de plinten en ik zou dolgraag een groot appartement in het centrumgebied komen, maar dan zijn verdorie allemaal kleine hokken!

 30. Zonnewende

  Ik vind het een mooi plan. De ontwikkeling van de Merwedezone gaat volgens mij heel mooi worden. Een groene long om het nieuwe centrum-west heen met veel woningbouw langs de flanken. Op een recreatiezone is voor een roeibaan geen plaats meer. Het zou vreemd zijn als deze ontwikkeling onmogelijk wordt door roeiverenigingen. Het is immers openbaar water. Ook al is het jammer om de sfeervolle plaatjes van roeiboten over het Kanaal te moeten missen.

  Maar: de roeiers verdienen dan wel een eigen roeibaan. Gewoon bij de Uithof bijvoorbeeld, zodat ze ook onderdeel worden van de sportcampus daar.

 31. Joost

  Die roeiers zijn toch compleet maf om die hele strook water voor zichzelf te claimen. Zelf slingeren ze over het water. Knallen ze met hun roeispanen overal tegenaan. en ook al houd je stuurboordwal in je motorbootje en maak je geen golven nog zijn ze geïrriteerd. Ga wedstrijden roeien bij jezelf door de deur. En ge bruik dat stuk onder de snelweg. Daar zijn nauwelijks bootjes en andere watersporters of tegel een Wedstrijdbaan. Maar zit niet zo te zeiken op de andere watergebruikers.

 32. Vincent

  @ John, dankjewel en je hebt inderdaad gelijk. We waren met veel roeiers aanwezig op de inspraakavond over dit plan, en de gemeente doet niets anders dan verantwoordelijkheid afschuiven naar Rijkswaterstaat die het Merwedekanaal in beheer heeft of verwijzen naar de VVA die straks de haven in beheer heeft. Regels zijn er ergens wel, bijvoorbeeld dat pleziervaart maximaal 5 km per uur mag. Helaas houdt een groot deel van de bootjes hier niet aan en als je ze er netjes op aanspreekt krijg je een grote mond of verwensingen terug (of ze lachen je uit als je boot vol water loopt door de hoge golven).

  @MarcoPolo, Het liefst zou ik inderdaad het Merwedekanaal dichtgooien voor andere gebruikers maar dat kan natuurlijk niet en dat begrijpen we als roeiers ook heel goed. Samen varen met boten die netjes eigen wal houden en zich aan de juiste snelheid houden gaat eigenlijk meestal ook zonder problemen. Daar hebben veel mensen blijkbaar nu al moeite mee en dit wordt alleen maar erger als er meer boten komen. Zwemmen is volgens mij sowieso verboden op het Merwedekanaal alhoewel niemand dat schijnt te weten.
  Daarnaast hebben we ergens wel een legitieme claim op het water. We roeien er al geruime tijd, lang voordat er überhaupt sprake was van pleziervaart. Waarom zouden wij moeten verkassen omdat mensen zo nodig een stukje met een bootje moeten varen wat in de hele stad kan terwijl wij vast zitten aan dit ene kleine stukje water in Utrecht? De gemeente heeft afgelopen jaar het Merwedekanaal ook benoemt tot buitensportlocatie, ik kan de motie even niet vinden maar het komt er op neer dat de belangen van de roeiers (maar ook zeker de scouting en sloeproeiers) meegenomen moet worden in de ontwikkelingen rondom het kanaal. Dat is in dit geval niet gebeurt.
  Overigens zijn het zeker niet de wedstrijdboten die over de grachten roeien, hooguit de recreatieve roeiers die een tochtje aan het maken zijn.

  @Stef, Inderdaad, in de winter leggen we straks een deel van de vloot (alleen voor wedstrijdroeiers) in Vianen omdat we daar in alle rust lange stukken kunnen varen. Helaas gaat dit niet op voor de lente en de zomer omdat het dan praktisch niet haalbaar is om de boten daar te laten. Lekkere manier van oplossen wel trouwens, gewoon naar een andere stad schoppen en dan zijn we er in Utrecht vanaf..

  @Joost, ik zou met alle liefde voor m’n deur wedstrijdroeien, helaas ligt daar niet het water dat ik nodig heb. Beetje een domme opmerking. Met al het water dat in Utrecht te vinden is waar pleziervaart gewoon op terecht kan is het toch niet meer dan normaal om rekening te houden met de groep mensen die geen uitwijkmogelijkheid heeft? Het stuk onder de snelweg is daarnaast het meest waardeloze stuk water waar we kunnen roeien omdat het de doorgang biedt van de binnenstad naar het Amsterdam Rijnkanaal en hier dus veel grote boten langskomen.

 33. Annette

  Dank Vincent voor het uiteenzetten van de belangen van de roeiers. ‘Het stuk onder de snelweg’, jaja. Dat is toch al zeker 500 meter lang! Daar doe ik 3 minuten over in een eenpersoonsboot en ik ben geeneens een wedstrijdroeier. Een acht is nog sneller doorheen. Dat zal een lekkere training worden.
  Het wordt tijd dat de gemeente ophoudt de hielen van de projectontwikkelaars te likken en duidelijke regels stelt ten aanzien van het gebruik van het gebruik van het Merwedekanaal. Voorbeelden:
  – Zwemmen, mag niet. Wordt niet gehandhaafd.
  – Dubbelliggen van boten, mag niet. Wordt niet gehandhaafd.
  – Harder varen dan stapvoets: mag niet. Wordt niet gehandhaafd.

  Het is dus niet zo raar dat roeiers standaard al enigszins geirriteerd zijn over wat er zoal op en in het kanaal gebeurt. Laat staan dat er nog nieuwe bedreigingen voor de roeisport bij komen. Roeiers hebben maar 1 plek in Utrecht om te roeien en dat is het Merwedekanaal. Wij denk met alle liefde mee over een andere locatie maar die moet er dan wel zijn. Tot nu toe valt dat een beetje tegen. Ik heb het daarbij niet alleen over een wedstrijdbaan. Het gaat niet alleen om wedstrijdroeiers maar ook om vele honderden recreatieroeiers, voor wie een wedstrijdbaan geen optie is om te trainen. Ik begrijp niet waarom er per se pleziervaart zou moeten worden toegelaten op het Merwedekanaal, al helemaal niet in combinatie met horeca (alcoholgebruik). Dit kan prima elders in de stad plaatsvinden. Je legt toch ook geen woonwijk aan op een voetbalveld?

 34. Paul

  Top plan ! Utrecht heeft buiten de binnenstad weinig plezier vaartuigen havens aanleg plekken. Het is wel erg onlogisch dat een roei vereniging een heel gebied wil claimen.In feite hebben ze heel veel mazzel gehad dat ze zolang als precies zo hadden als ze maar konden wensen. In een snel groeiende stad moet je met elkaar door de bocht. Er is een enorm te kort aan woningen, en de laatste prognoses duiden er op dat zelfs met de geplande bouw het te kort aan zowel koop als huur sterk zal toe nemen. Dus bouw plannen zijn hard nodig, en laten we leren van Lunetten, en Nieuwegein destijds dat diversiteit aan plannen heel erg belangrijk is voor een duurzame waarde volle omgeving waar iedereen met plezier woont.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).