Student & Starter vreest voor uitbuiting bij nieuw ‘The Student Hotel’ | De Utrechtse Internet Courant Student & Starter vreest voor uitbuiting bij nieuw ‘The Student Hotel’ | De Utrechtse Internet Courant

Student & Starter vreest voor uitbuiting bij nieuw ‘The Student Hotel’

Student & Starter vreest voor uitbuiting bij nieuw ‘The Student Hotel’
Een studentenkamer
The Student Hotel heeft plannen om een vestiging te openen in de oude kantoren van de Rabobank bij Hoog Catharijne. Student & starter heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. De partij vreest dat er te hoge huren gevraagd zullen worden.

The Student Hotel heeft plannen om een vestiging te openen in de oude kantoren van de Rabobank bij Hoog Catharijne. Student & starter heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. De partij vreest dat er te hoge huren gevraagd zullen worden.

In The Student Hotel krijgen studenten geen huurovereenkomst aangeboden, maar een hotelovereenkomst. Op deze manier kan het ‘hotel’ alle bestaande huurwetgeving omzeilen. Zo zijn studenten dus niet beschermd tegen te hoge huren.

Volgens Student & Starter moeten er maatregelen genomen worden om studenten te beschermen tegen uitbuiting. “De woningnood is nog steeds nijpend voor studenten in Utrecht, maar voor internationale studenten is dit probleem verreweg het grootst. Door de tekorten zitten deze studenten in een afhankelijke situatie met hun verhuurder wat uitbuiting makkelijk maakt”, zo schrijft de partij.

Vragen op landelijk niveau

Onlangs zijn er in de Tweede Kamer vanuit verschillende partijen al vragen gesteld over The Student Hotel. Deze stelden dat in dergelijke hotels wel degelijk wordt gewoond en een huurcontract daarom op zijn plaats is. De minister gaf in zijn antwoord aan dat huurteams en gemeenten hierover zouden moeten beslissen.

6 Reacties

Reageren
 1. MIchiel B

  Wat een onzin. De wet is vrij duidelijk over wanneer sprake is van een huurovereenkomst. De wet is ook vrij duidelijk in wanneer het gaat om het huren van een woning. Indien feitelijk sprake is van de huur van woonruimte, kun je er een ander labeltje op plakken (“Hotelovereenkomst”, wat daar ook moge zijn), maar daar prikt de rechter doorheen. Anders zou iedereen wel op die manier de huurbescherming omzeilen. Deze discussie en deze vragen gaan dus nergens over, want dit is al een lang uitgemaakte kwestie.

  Dat ook in de Tweede Kamer en de regering geen jurist, advocaat of (oud)rechter is te bekennen is pijnlijk duidelijk. Dan krijg je dingen zoals het afschaffen van de VAR, de “hervorming” van het ontslagrecht en het compleet willekeurig van toepassing verklaren van de Wet aanpak schijnconstructies op de ene willekeurige vorm van vervoer wel en de andere niet.

  Overigens, huurbescherming is leuk, maar sinds juli dit jaar krijg je (in feite) pas bescherming tegen het eindigen van de huurovereenkomst als je langer dan 2 jaar (zelfstandige woonruimte) huurt of langer dan 5 jaar (kamerhuur) ergens woont. Goed voor de doorstroming. Tuurlijk. En toen ging niemand vragen stellen. Schijnpolitiek waar je U tegen zegt. Wil je wat oplossen? Zorg dan dat er eens mogelijkheden zijn om malafide huisbazen aan te pakken.

 2. JdV

  Als de locatie wordt ingericht als een hotel krijgt het een hotelvergunning en is er geen sprake van kamerverhuur. In andere steden is het heel gebruikelijk dat expats en studenten tijdelijk in hotels wonen in afwachting van ruimte op een campus of de oplevering van een koop- of huurwoning. Ook kennen we in NL de zgn. long-stay appartementen (niet te verwarren met de long-stay afdelingen in een TBS kliniek 🙂 waar mensen zonder huurbescherming tegen een hoger bedrag tijdelijk woonruimte kunnen vinden.

 3. Geologic

  Goed dat Student&Starter dit, de huurbescherming, bespreekbaar maakt, maar ze vergeten even dat het internationale studenten die huren bij SSH al jaren aan huurbescherming ontbreekt. SSH gebruikt namelijk dezelfde soort contracten: ‘naar zijn aard van korte duur’ voor die studenten. Feitelijk is dat dezelfde tekst als de hotelovereenkomst, maar dan zonder alle extra diensten. Nu heb ik begrepen dat SSH dat niet meer doet voor zelfstandige woningen, maar wel nog altijd voor kamers die ze verhuren aan internationals. Zou goed zijn als Student&Starter ook daar hun pijlen over gebrekkige huurbescherming op richt!

 4. Suzan

  Van uitbuiting is hier natuurlijk helemaal geen sprake.
  Ga je mond spoelen Student&Starter en pak het woordenboek en het WvSr er nog ff bij.

 5. Henk

  Bovendien, wat is er mis om als internationale student voor tijdelijke huisvesting inclusief meubilair en alle nuts wat meer te betalen. De meeste buitenlandse studenten komen hier voor een bepaalde, vaak kortere, periode en dan is een studenthotel een prima oplossing. Van te voren te boeken en je weet waar je aan toe bent. In vele andere landen is dit heel gebruikelijk. Flexibiliteit en gemak kost nu eenmaal vaak wat meer.

 6. Michiel B

  JdV “Als de locatie wordt ingericht als een hotel krijgt het een hotelvergunning en is er geen sprake van kamerverhuur.”

  Die vlieger gaat natuurlijk niet op als de facto de “hotelkamers” worden verhuurd als woonruimte. Een hotelvergunning is geen vrijbrief.

  Er zijn geen mogelijkheden om de huurtitel uit te sluiten of om deze te omzeilen. Bij verhuur onder een diplomatenclausule moet er wel daadwerkelijk sprake zijn van een situatie die daardoor wordt bestreken – en ook dan heb je huurbescherming. Longstay verhuur is geen wettelijke vorm van verhuur van woonruimte en heeft daarom ook geen enkele status. Als je zo’n appartement huurt, kun/kon je dus gewoon blijven zitten.

  Alles natuurlijk met de aanmerking dat je dus wél tijdelijke huurovereenkomsten kan sluiten voor de duur van 2 jaar tegenwoordig. Dus de gehele discussie is vrij irrelevant.

  Voor zover je nog wel bescherming hebt (en niet binnen 2 jaar de huur gewoon wordt beëindigd), wordt die uiteraard teniet gedaan door de malafide verhuurder, die komt dreigen met een groepje vriendelijke heren of – bij kamerverhuur – het huis vol dreigende figuren zet. Sta je dan, met je (dan waardeloze) vonnis dat je daar mag blijven zitten. Dat is het echte probleem van de huurmarkt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).