Er komt een uitgebreid onderzoek, een zogeheten visitatie, naar de programmering van RTV Utrecht. Het is de eerste stap van de gemeente (op verzoek van de gemeenteraad) om te kijken hoe het Utrechtse medialandschap versterkt kan worden. Eind maart moet het onderzoek afgerond zijn.
Het huidige subsidiestelsel rond RTV Utrecht is te vaag. Zo krijgt de omroep tien miljoen euro subsidie vanuit het Commissariaat van de Media en daarbovenop krijgt het ook nog eens 640.000 euro vanuit de gemeente. Maar wat er precies moet gebeuren van deze 640.000 euro is voor de raadsleden, die DUIC voor dit artikel sprak, niet helemaal duidelijk.
Regels
De gemeente is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de RTV Utrecht een volwaardig omroeppakket (radio, televisie en diverse digitale media) kan bieden aan de stad. De gemeente mag niet oordelen over de programma’s van RTV Utrecht, maar wel of de omroep representatief genoeg is voor de bevolking van de gemeente.
Dit laatste gaat via het zogeheten Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO). De gemeenteraad moet medio 2018 over de nieuwe samenstelling van het PBO adviseren aan het Commissariaat voor de Media. Dit is het enige wettelijke sturingsinstrument dat de gemeente kan inzetten om (indirect) invloed op de programmering uit te oefenen.
Daarnaast stelt de Mediawet ook nog enkele voorwaarden aan de publieke omroep. Zo mag er maar één publieke omroep per gemeente bestaan en mocht een tweede initiatief zich aandienen, dan moet de gemeente actief bemiddelen om beide initiatieven tot een samenwerking te bewegen. Subsidiëren van commerciële lokale omroep is verboden.
DUIC vroeg raadsleden van de grote politieke partijen naar hun kijk op het onderzoek, de rol van RTV Utrecht in de stad en naar de advertentiemogelijkheden van de omroep. Te beginnen met raadslid Steven de Vries van GroenLinks. Hij opende nagenoeg een jaar geleden de discussie in de politiek.
“Huidig mediabeleid is niet meer van deze tijd”
Steven de Vries (GroenLinks): “Dit onderzoek is een mooie stap. Niemand vroeg ooit naar deze subsidie en zodoende werd er al jarenlang blind geld gestuurd naar RTV Utrecht. Deze ochtend hebben we er nog over gesproken tijdens de begrotingsbehandeling. We hebben bij het college aangescherpt dat we niet alleen een visitatie willen, maar dat er ook vanuit het college een visie moet komen op het mediabeleid. Het huidige mediabeleid gaat nog uit van schaarste op de mediakabel, daar is tegenwoordig met internet geen sprake meer van. Past het mediabeleid nog wel in deze tijd? We willen duidelijker weten wat we voor die 640.000 euro krijgen. Kan niet een deel hiervan naar andere media-initiatieven? Wat betreft de advertentie ruimte: we moedigen andere culturele instellingen aan om zelf commerciële inkomsten te verwerven. Het zou raar zijn om RTV Utrecht dat te verbieden. NPO heeft ook reclamezendtijd. Deze discussie zou je beter op landelijk niveau kunnen voeren.”
“Je kan je vraagtekens zetten bij live-verslaggeving Nijmeegse Vierdaagse”
Tim Schipper (SP): “Het is een goede zaak om te kijken wat er met subsidies gebeurt en bij RTV Utrecht kan dit misschien wel een stukje scherper. Ik kijk er niet vaak naar en dat heeft reden. Dat wil niet zeggen dat het onlogisch is dat er gesubsidieerd wordt, helemaal nu ze een flinke bezuiniging vanuit het Rijk krijgen, maar het kan geen kwaad om eens goed af te spreken wat we terug willen krijgen. Je kan bijvoorbeeld wel echt je vraagtekens zetten bij de live-verslaggeving van RTV Utrecht bij de Nijmeegse Vierdaagse. Bingo FM vind ik daarentegen wel weer een doelgroep bedienen die anders wordt overgeslagen. Adverteren terwijl je subsidie krijgt is een lastige vraag. De nationale omroep heeft ook reclamezendtijd, dus het is wel in lijn daarmee.”
“Kijken hoe RTV Utrecht omgaat met vastgestelde doelstellingen”
André van Schie (VVD): “Het is altijd goed dat er kritisch gekeken wordt naar gesubsidieerde instanties. Er moet worden gekeken naar wat het doel is van de subsidie van RTV Utrecht en hoe dat wordt uitgevoerd. Het is wel belangrijk dat de programmering gericht is op alle doelgroepen. Het maakt mij niet uit of dit publieke geld naar RTV Utrecht gaat of een andere partij, als de middelen maar conform de doelstellingen worden uitgegeven. En gezien de al aanwezige infrastructuur lijkt het mij logisch dat dit gewoon bij RTV Utrecht gebeurd.”
“Als Bingo FM binnen de doelstellingen past, is het goed dat het er is”
Aline Knip (D66): “Het is goed dat dit onderzoek er komt. Als D66 hebben we hier ook mede om gevraagd. Uit de visitatie moet gaan blijken wát de doelstellingen van RTV Utrecht precies zijn en hoe zij deze behalen en uitvoeren. We zijn tevens benieuwd of RTV Utrecht haar taken op een manier uitvoert die past bij de 21e eeuw en bij het huidige medialandschap. RTV Utrecht voert een wettelijk vastgelegde taak uit; daar zijn ook wij aan gehouden. De mediawet stelt dat er maar één lokale publieke omroep mag bestaan. Het subsidiëren van commerciële lokale omroepen is verboden. We willen wel graag weten waarvoor het geld precies gebruikt wordt, of dit doelmatig gebeurt en of RTV Utrecht haar doelstellingen ook behaalt. Het is gelukkig niet aan de politiek om te bepalen wat RTV Utrecht wel en niet uit mag zenden. Als Bingo FM past binnen de doelstellingen van RTV Utrecht, dan is het goed dat het er is. Het is overigens niet ongebruikelijk dat er advertenties verkocht mogen worden, bij de NPS is reclame ook toegestaan.”
“Nu kijken of we waar voor ons geld krijgen”
Sander van Waveren (CDA): “Goed dat onderzoek er komt. Het gaat om complexe regelgeving en dit gaat een hoop duidelijkheid daarin scheppen. Het is nu kijken of we waar voor ons geld krijgen. Je ziet dat door bezuinigingen vanuit het Rijk RTV Utrecht nu al flink wordt geraakt wordt. Zo’n programma als Namen en Rugnummers, wat nu verdwijnt, vind ik juist veel toevoegen voor de regio. De kwaliteit van de programmering holt op deze manier wel achteruit. Daar maak ik me zorgen om, maar sta er daardoor niet om te springen om er dan maar extra gemeentelijk geld in te stoppen. De mediawet is heel beperkt omdat je maar één aanbieder mag hebben, je kan geen tweede partij in de markt brengen en met subsidie maak je media afhankelijk. Als het wegvalt kan het zomaar einde verhaal zijn voor een bedrijf. Mijn verwachting is dat RTV Utrecht de partij blijft die het uitvoert. Misschien met wat bijsturing op verschillende onderdelen. Over het algemeen ben ik ontzettend blij dat Utrecht een levendig aanbod heeft van media met AD, Telegraaf, RTV Utrecht en DUIC.”
“Gesubsidieerde instelling als luis in de pels voelt gek”
Marleen Haage (PvdA): “We zijn zeker voor dit onderzoek. Het is goed om eens te kijken wat we er nou met zijn allen van vinden, al vind ik moeilijk om van tevoren te zeggen wat er anders zou moeten. RTV Utrecht doet een aantal dingen goed. Zo organiseren zij de uitzendingen over de raadsvergaderingen en dienen ze als rampenzender. Maar de vraag is: zit dat geld bij miljoenensubsidie van het commissariaat van de media of moet dat gebeuren vanuit de gemeentelijke subsidie? Dat is goed om te weten. Ook omdat er al weinig geld te besteden is in de lokale journalistiek, moet je je afvragen of het op deze manier goed wordt besteed. Ook dat een luis in de pels-functie wordt uitgevoerd door een gesubsidieerde instelling, voelt gek. Al die dingen bij elkaar opgeteld maakt dat dit onderzoek erg nuttig is. Wat betreft advertenties: daar heb ik niet zo’n moeite mee. Bij TivoliVredenburg bijvoorbeeld klagen we dat ze zo weinig sponsoren hebben.”
Doelstellingen Utrechts college
Het Utrechts college wil in ieder geval te weten komen of alle doelgroepen in de stad Utrecht bediend worden door RTV Utrecht, wat een divers aanbod is en of RTV Utrecht daar aan voldoet, hoe het PBO divers en daadkrachtig wordt, of RTV Utrecht zich houdt aan de doelstellingen in het PBO en wat het PBO kan doen om bij te sturen mocht het geleverde eindproduct niet voldoen aan de oorspronkelijke opdracht?
Gekoppelde berichten
Breaking in 2015: De kat van Henk Westbroek loopt weg en komt weer terug
Een jaar geleden noemde ik op deze plek de ambities die DUIC voor 2015 had.…
Reorganisatie kost elf medewerkers RTV Utrecht baan
Elf medewerkers van de regionale omroep RTV Utrecht verliezen hun baan. De zender wordt volgend…
19 Reacties
ReagerenIk zet mijn vraagtekens bij RTV Utrecht als rampenzender. Vaak veel te laat.
En wie bepaald wat er wordt uitgezonden. Waarom het ene ongeluk wel en het andere niet?
Willen we meer of minder Henk Westbroek?!
Denk je aan RTV Utrecht dan denk je aan Henk Westbroek en aan Maarten van Rossum. Aardige heren, maar wat zij aan ‘nieuws’ brengen kan iedereen. Het zijn de namen die duur worden betaald, zeker niet de nieuwsfeiten. Eindeloze herhalingen, voor mij reden om snel door te zappen als ik het rtv logo zie. DUIC TV, zonder subsidie is sneller cq actueler.
Sinds jaar en dag vervuld RTV Utrecht een functie voorbeeld in onze provincie Utrecht. Vele luisteraars en kijkers staan op met deze zender die een uitgebreid rogramma aanbied.Gevarieerde programma’s.voor een ieder.Laat aub deze zender in zijn huidige vorm doorggaan..
Ook ik ben voor minder Westbroek & van Rossum.
Ik zap dan snel door.
Nieuws uit Ondiep vind ik meestal aardig.
Het lijkt me gied dat er even met een loep naar de besteding van de subsidie te kijken .
In de afgelopen jaren heb ik nog nooit een enthousiaste reactie over deze zender gehoord.
Moet beter kunnen lijkt me.
@ H. Aalders?
Welke kijkers enm luisteraars? Ik ken ze eerlijk gezegd niet…..
De kijk- en luistercijfers die dramatisch zijn in vergelijking met andere lokale en regionale initiatieven spreken dan ook boekdelen.
Dan even wat inhoudelijke kritiek. Waarom verzorgd RTV Utrecht de stads TV EN de regionale radio en TV? Aan welke eer hebben ze dat te danken?
Het nieuwsprogramma van de regionale TV wordt gebracht als een luchtig, leuk programma’tje met een rode bank. Het moet vooral leuk blijven. Onnodige gasten en onnodige duo presentatie. Kost alleen maar geld en voegt niets toe.
Waarom niet journalistiek, droog, gewoon het nieuws brengen en in een ander programma wellicht bespreken?
Waarom lijkt het er verdacht veel op dat men aan zendervulling doet. Programma’s bedenken om de dag vol te krijgen, terwijl de inhoud weinig toevoegt.
Overigens vind ik de programma’s van van Rossem best geinig in zal zijn sufheid. Kijk er stiekem best graag naar en er komen best veel interessante feitjes boven tafel. De rest is zendervulling.
Daarnaast ben ik al die Ken en Barbies wel een beetje beu die maar staan te glimlachen. Ik zie liever echte journalisten. Ze moeten ook eens stoppen met dat schakelen naar jorunalisten op lokatie, al dan niet live; voegt ook niks toe. Laat die journalisten gewoon interviews draaien op lokatie en zend die gewoon uit.
Maakt daarnaast een fatsoenlijk programma over de bruisende cultuurscene van Utrecht, maar dan vanuit het perspectief van de nieuwe generatie aan de onderkant van de culturumarkt. Zend met 3 voor 12 samen evenmenten als le Geus Who uit, of ga samen iets doen met Kytopia. Of zend de Stathe sessies uit. Ik noem maar wat. Werk sowieso meer samen met 3 voor 12 Utrecht. Maak een filmprogramma vanuit LHC/ Springhaver. Genoeg gasten te bedenken uit de filmwereld die in Utrecht wonen, om wekelijks aan te schuiven.
Laat HKU studenten wekelijks korte films/ videoclips maken en zend die uit. HKU TV.
Geef musea uit de stad een prominent openingsprogramma bij opening nieuwe tentoonstellingen.
Het is allemaal zo ambitieloos en op een omroep Max publiek gericht. De hele toonzetting van de items spreekt dat uit. Je wordt als kijker ook nog eens dom gehouden.
Kortom. Een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor iig de stads-TV, stads-radio, waarin internet als medium in de aanbesteding worden meegenomen.
Overigens, alles wat ik voorstel kan gemnaakt worden van het giga budget wat de RTV ontvangt. Echter wordt het geld verkeerd uitgegeven. Met name aan dure salarissen……….
Sinds Ziggo gefuseerd is omvang ik geen RTV Utrecht meer. Jammer.
Het zou RTV Utrecht sieren als ze zichzelf eens (publiekelijk) ter discussie stellen.
Ook met oog op de nieuwe ontwikkelingen (internet e.d.) lijkt me hoog tijd voor “een catharsis”. Het blijft tenslotte toch een communicatie medium en geen doel op zichzelf.
Ik woon sinds jaar en dag in het buitenland en ben Utrechter in hart en nieren. Geboren en getogen! Wist u dat de provincie Utrecht de ENIGE provincie is, die niet op de satelliet vertegenwoordigd is! Weet u hoeveel Utrechters buiten Nederland wonen en RTV Utrecht graag zouden willen ontvangen door de schotel, gezien er geen mogelijkheden via de kabel zijn? Als u dan toch gaat onderzoeken, kunt u dan de mogelijkheid bezien? Te gek voor woorden in deze tijd, dat de rest van Nederland hier wel in slaagt? Ik wil RTV Utrecht op de TV en niet als livestream op mijn tablet!
@Jansen,
Chapeau. Dat soort ambitie zie ik graag. Hopelijk trekt men daar leer uit.
Sinds Ziggo gefuseerd is kunnen we in Utrecht AT5 ontvangen op kanaal 725. Daar kijk ik regelmatig naar, minder herhalingen volgens mij en meer verschillende programma’s. Kan dat ook niet in Utrecht als UT5.
Ik zal het maar eerlijk zeggen, ik zap er wel eens naar toe. Blijf dan ook even kijken. Maar ik ben er niet zo tevreden over. Het niveau is wat mij betreft ver beneden peil.
Het nieuws dat gebracht wordt, wordt luchtig behandeld en doorgaans afgesloten met een wel heel goedkope mening van één van de presentatoren.
Aandacht voor evenementen in de stad is er niet of nauwelijks. De gemiddelde culturele zondag krijgt 2 minuten, waaronder een interview.
En als er wat gebeurt in Utrecht of omgeving, blijkt het babbeltje op de bank al gauw belangrijker dan het item zelf.
Ik zie inderdaad ook steeds dezelfde oude grijze mannen. (zie voorgaande commentaren.)
Ik vind het allemaal weinig vernieuwend. Ik vind dat het niet laat zien wat er gebeurt in de stad(met uitzondering van U in de wijk) & omgeving en het geeft weinig aandacht voor wat Utrecht te bieden heeft.
Er is grote behoefte aan regionale verkeersinformatie. Bv over binnenring, Zuilense RIng, files op snelwegen in de provincie. Daar zit het gat in de markt.
Prima zenders, staat hier vaak aan, veel informatie uit onze stad en omgeving.
Erg toegankelijk!
Als we in Utrecht zijn kijken we heel graag naar RTV Utrecht prima programma’s!
RtvUtrecht is best leuk, het is alleen veelste moeilijk te vinden, bij mij kanaal 745 ofzo, één van de laatste van de 40 regiozenders die ik kan ontvangen. Daarnaast is de app echt geen porum met die vage reclamebanners ertussen van malafide ondernemertjes ( bij mij staat er steevast een reclame voor afslankpillen) Je kan op de app ook niet makkelijk een aflevering live of gemist kijken. Daarnaast zijn de programma’s van vRossum en Westbroek altijd wel leuk,toch kunnen ze misschien maar beter ‘stoppen op hun hoogtepunt’.
DUIC is een veel belangrijker informatiekanaal voor mij als Utrechter dan RTV Utrecht.
RTVUtrecht heeft het niveau van SBS6, voorbeeldje; “het huis van Wes en Jo is verkocht????????”.
Zelden gaan ze uitgebreid in op politieke items er wordt vaak de gulden middenweg bewandeld door presentators die niet zouden misstaan bij kinderprogramma’s.
Positieve uitschieters zijn Hengeveld en V. Rossum en enkele documentaires.
De tijd dat ik rtv utrecht bekijk, is niet meer dan 30 minuten per dag!
IK zou dit graag meer doen, maar als een uitzending van 60 seconden nieuws word afgewisseld met beelden van een web-cam van de maarseveenseplassen, daarna weer reclame, weer nieuws, wat ook op npo te zien is, dan eens een aflevering van westbroek, alweer afgewisseld met web-cam beelden….
Te weinig informatie over of in de stad… (ga live)….
Er zijn zoveel interessante onderwerpen in de stad…. maar rtv utrecht doet graag aan herhaling, herhaling, de hele dag!
Ga hier wat aan doen en laat zien dat Utrecht bruist!