Utrecht en vijftien andere steden doen oproep aan formerende partijen: meer geld voor toekomst van de steden Utrecht en vijftien andere steden doen oproep aan formerende partijen: meer geld voor toekomst van de steden

Utrecht en vijftien andere steden doen oproep aan formerende partijen: meer geld voor toekomst van de steden

Utrecht en vijftien andere steden doen oproep aan formerende partijen: meer geld voor toekomst van de steden
Utrecht, vijftien andere grote steden en verschillende maatschappelijke partijen doen vrijdag een oproep aan de partijen die formatietafel zitten. Ze willen dat het volgende kabinet met extra investeringen werk maakt van de woningcrisis in de steden en helpt de steden klaar te maken voor de toekomst. Daarom is er een document opgesteld waarin staat hoe de steden dit voor zich zien.

Utrecht, vijftien andere grote steden en verschillende maatschappelijke partijen doen vrijdag een oproep aan de partijen die formatietafel zitten. Ze willen dat het volgende kabinet met extra investeringen werk maakt van de woningcrisis in de steden en helpt de steden klaar te maken voor de toekomst. Daarom is er een document opgesteld waarin staat hoe de steden dit voor zich zien.

Het document is opgesteld door de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Zwolle, Breda, Zaanstad, Almere, ’s-Hertogenbosch, Amersfoort, Tilburg, Haarlem, de provincies Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en stadsvervoerders HTM, RET, GVB en de Fietsersbond.

Nederland staat volgens hen op een keerpunt, omdat er nog nooit een generatie is geweest die geconfronteerd werd met zoveel verschillende maatschappelijke vraagstukken: klimaatadaptatie, energietransitie, mobiliteitstransitie en hervorming van de landbouw en de ruimtelijke indeling van Nederland. In het document beschrijven ze hoe ze denken dat een doorbraak op deze gebieden eruitziet.

Woningcrisis

Een van de opgaven is woningbouw. De komende tien jaar moeten er ruim een miljoen woningen bijkomen, die betaalbaar zijn en ook aansluiten bij de woonbehoefte van mensen. De steden willen die groei in goede banen leiden door te kijken naar de kwaliteit van de omgeving, door groen en water toe te voegen aan de stad en te investeren in duurzame mobiliteit.

Tot 2030 zal zo’n 65 procent van de te bouwen woningen binnen de bestaande steden worden gebouwd. Het document gaat daarom ook in op hoe steden moeten blijven ontwikkelen, waarbij niet alleen de nieuwe, maar ook de huidige bewoners, ondernemers en bezoekers profijt hebben van de ontwikkelingen.

Kostbare tijd 

De steden roepen het nieuwe kabinet op om hiervoor genoeg geld vrij te maken en zijn bang dat er kostbare tijd verloren gaat als dat niet gebeurt. De steden willen dat in het nieuwe regeerakkoord aandacht is voor de verstedelijkingsopgave en ze willen afspraken maken over het aantal te bouwen woningen, waar ook extra investeringen in mobiliteit en groen vanuit het Rijk bijhoren.

“We zien steden de afgelopen en komende tijd alleen maar groeien, ook Utrecht”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Utrecht weet als geen ander hoe het is om in te zetten op het in goede banen leiden van die groei. Het gaat daarbij niet alleen om het bouwen van woningen, maar zeker ook om het investeren in duurzame mobiliteit, groen, energie, dagelijkse voorzieningen. Daar kan een nieuw kabinet echt het verschil maken. Dat is nodig.”

Extra geld

De steden willen, naast geld voor de woningbouw, ook dat er structureel geld bijkomt voor de NOVI-gebieden (gebieden die te maken hebben met grote transitieopgaven en waar wordt samengewerkt om die op te lossen, red.), en het volkshuisvestingsfonds. De investeringsmogelijkheden van corporaties moeten worden verbeterd, bijvoorbeeld door aanpassing van de verhuurdersheffing en er moeten voor 2030 minstens 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn.

Tot slot moet het Rijk volgens de steden werken aan een samenhangend ruimtelijk beleid dat kijkt naar regionale opgaves en kansen op het gebied van wonen, leefbaarheid en welzijn, bereikbaarheid, economische ontwikkeling, groen, klimaatadaptatie, stikstof, energie, voorzieningen en cultuur.

6 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Het volgende kabinet, LOL. De formerende partijen zetten werkelijk alles op alles om de komende jaren maar geen verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor de economische ramp die eraan komt. De ramp die ze zelf veroorzaakt hebben…

    Dit wordt de langste formatie aller tijden en vermoedelijk krijg je dan nieuwe verkiezingen en opnieuw een never ending formatieproces. He-le-maal niemand wil verantwoordelijkheid voor what is coming.

  2. RABE

    Scherpschutter, op wie moeten we dan volgens jou stemmen om de zaken op orde te krijgen binnen afzienbare tijd???

  3. Scherpschutter

    @RABE

    Stem wat u wilt. Het zal geen verschil maken.

  4. Koel Hoofd

    “De komende tien jaar moeten er ruim een miljoen woningen bijkomen”
    Dat is pure onzin en dat is ook al wetenschappelijk bewezen.
    Er gaan namelijk tussen nu en 10 jaar ook meer dan 1 miljoen mensen dood aan ouderdom waardoor er vanzelf woningen vrij komen. Totale woningtekort zou daarom een kleine 400.000 woningen zijn.

    Opvallend is dat, op Groningen en Zwolle na, dit allemaal Randstad steden zijn welke standaard parasiteren op het achterland wat niet eens gehoord wordt in het Haagse. Want de productie en bedrijvigheid moet nu wederom uit het achterland verdwijnen zodat deze steden kunnen groeien.
    Daar hebben ze in Groningen (gas) en Limburg (mijnen) al ervaring mee.
    Die provincies zijn door de Randstad leeggeroofd, bleven zitten met aardbevingen, schade en armoede, en krijgen nu de energieparken door de strot geduwd zodat ze zich in de Randstad op de borst kunnen slaan.

    @RABE, dat lijkt me niet een vraag die je aan Scherpschutter moet stellen maar aan die klojo’s in Den Haag. Maar ben bang dat je wordt afgescheept met policor geblaat over nieuwe bestuurscultuur en opgezadeld met de ongefundeerde angst dat de wereld vergaat.

  5. Massegast

    Bijbouwen lost weinig op, zo lang koopwoningen in de vette verhuur gaan. Voor expats, die met NL belastingvoordeel, over diepe zakken blijken te beschikken. En dit is slechts een voorbeeld hoor.

  6. RABE

    Duidelijk Scherpschutter. Ik verwacht weinig verandering.
    Afwachten dus maar en hopen op verbetering.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).