Utrecht mag experimenteren met bijstand, proef met basisinkomen onzeker | De Utrechtse Internet Courant Utrecht mag experimenteren met bijstand, proef met basisinkomen onzeker | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht mag experimenteren met bijstand, proef met basisinkomen onzeker

Utrecht mag experimenteren met bijstand, proef met basisinkomen onzeker
Overzicht van de vijf experimenten die Utrecht wil gaan uitvoeren
De wens van het Utrechts college om te experimenteren met verschillende bijstandsuitkeringen mag vrijwel zeker uitgevoerd gaan worden. Dat heeft staatssecretaris Klijnsma dinsdag bekend gemaakt. Rond de veelbesproken proef met het basisinkomen is echter nog geen duidelijkheid. 

De wens van het Utrechts college om te experimenteren met verschillende bijstandsuitkeringen mag vrijwel zeker uitgevoerd gaan worden. Dat heeft staatssecretaris Klijnsma dinsdag bekend gemaakt. Rond de veelbesproken proef met het basisinkomen is echter nog geen duidelijkheid. 

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Klijnsma bekend gemaakt dat zij voor de zomer een Algemene Maatregel van Bestuur gaat schrijven die nodig is als wettelijke basis voor de experimenten. Utrecht wil zo snel mogelijk, samen met de Universiteit, het experiment uitvoeren en is daarover nu hoopvol gestemd.

Utrecht voert samen met Groningen, Tilburg en Wageningen al maandenlang een lobby bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om met verschillende soorten bijstandsuitkeringen te kunnen experimenteren.

Eén van de vijf onderzoeksgroepen uit het plan moet het basisinkomen krijgen. Dat houdt in dat men in deze groep mag bijverdienen naast de uitkering. De staatssecretaris laat weten dat deze proef niet alleen afhankelijk is van juridische ruimte maar ook van politiek draagvlak. Wethouder Victor Everhardt laat weten vertrouwen te hebben dat ook dit onderdeel van het experiment doorgang mag vinden.

“Vernieuwing in de bijstand is echt nodig en ruimte van het rijk hiervoor ook”, zegt Everhardt. “De regels die er nu allemaal zijn bieden niet de flexibiliteit die nodig is voor mensen die snel aan het werk willen. Daarom willen wij met verschillende onderzoeksgroepen kijken wat het beste werkt.”

Meer informatie over de proef is hier te vinden.

5 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Op zichzelf is er niets mis mee als mensen in de bijstand zoveel mogelijk zelf bijverdienen, maar dit mag niet ten koste gaan van echte banen of winkels en daar zal dus goed naar gekeken moeten worden.
  Ik volg deze ontwikkeling op de voet, ik ben benieuwd naar de resultaten.

 2. Jeroen

  Hoe bedoel je ‘echte banen’ GeenStijl? Het gaat volgens mij om écht bijverdienen in echte banen, niet om subsidiewerk. Banen of werk dat door de armoedeval onaantrekkelijk waren om als bijstandgerechtigde aan te nemen. Te weinig uren, zelfstandigheid etc.

 3. [email protected]

  @Jeroen 2/6/2016 – 14:44,
  Beste Jeroen met p..p aan je schoen, ik bedoel dat er niet geconcurreerd gaat worden vanuit een schuur met bv fietsenhandel en daarmee de fietshandelaar op de hoek die een duur pand heeft en misschien ook personeel er niet door failliet gaat,omdat hij hier niet tegen op kan concurreren, begrijp je het nu.
  Ik blijf dit echt een goede ontwikkeling vinden, zeker voor mensen die kansloos zijn op de arbeidsmarkt, het lijkt mij een gevoel van eigenwaarde te geven.

 4. Bernard Tomlow

  Zondag twee weken geleden was ik in Podium Oost bij een debat over basisinkomen. Onder leiding van Kees Boonman hoorden we allerlei verrassende zaken als: er zijn veel vooroordelen .Bijvoorbeeld: mensen gaan niets meer doen.En heel belangrijk:er is al geëxperimenteerd in Afrika en Canada. . Daar heeft in het plaatsje Dauphin van 1974 tot 1979 een (veel groter) pilotproject ,genaamd “Mincome” gelopen. Iedereen( circa 10.000 mensen) deed mee. Een belangrijk niet verwacht effect was,dat de ziektekosten met 8,5 % daalde. Uitsluitend om politieke redenen ( rechtse regering) werd het project stopgezet. Daar zal deze wethouder waarschijnlijk geen last van hebben.Geinteresseerd? Google Mincome,de lange mars.:

 5. [email protected]

  @Bernard Tomlow 3/6/2016 – 7:12;
  Ja natuurlijk moeten wij dit proberen in Utrecht en ons niet laten weerhouden door vooroordelen, trouwens goed stukje heer Tomlow, misschien ooit eens wethouder of burgemeester wie weet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).