Utrecht blij met regulering wietteelt: ‘Een doorbraak’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht blij met regulering wietteelt: ‘Een doorbraak’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht blij met regulering wietteelt: ‘Een doorbraak’

Utrecht blij met regulering wietteelt: ‘Een doorbraak’
Wietverkoop in coffeeshop Andersom. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Het Utrechtse college is blij met de aangenomen initiatiefwet in de Tweede Kamer voor de regulering van wietteelt. Dat blijkt uit de eerste reactie van wethouder Victor Everhardt op de ontwikkelingen in Den Haag.

Het Utrechtse college is blij met de aangenomen initiatiefwet in de Tweede Kamer voor de regulering van wietteelt. Dat blijkt uit de eerste reactie van wethouder Victor Everhardt op de ontwikkelingen in Den Haag.

De initiatiefwet moet ook nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Kamerlid Bergkamp (D66) diende het wetsvoorstel in dat regelt dat professionele wiettelers die zich aan de regels houden een ontheffing krijgen en niet strafbaar zijn. De teelt van de wiet wordt gecontroleerd door de overheid.

Het voorstel moet het beruchte achterdeurbeleid bij coffeeshops aanpakken; het systeem waarbij coffeeshophouders wel wiet mogen verkopen, maar waarbij drugs niet mag worden ingekocht. De wet moet criminaliteit terugdringen en betrouwbaardere wiet opleveren.

Ook het Utrechts college is onder aanvoering van wethouder Victor Everhardt (D66) al jaren voorstander van een dergelijke wet. “Een doorbraak”, noemt hij het. “De gemeente Utrecht is al sinds jaar en dag voorstander van modernisering, regulering en experimenten die de teelt en aanvoer van cannabis reguleren. Ik pleit hierbij voor is lokaal maatwerk.”

Met lokaal maatwerk wil de wethouder de ruimte om lokale experimenten zelf te kunnen opzetten die bij de stad passen. “In Utrecht willen wij social cannabis clubs in de stad faciliteren zodat zij een experiment kunnen starten starten voor een gesloten keten van teelt en gebruik door volwassen recreatieve gebruikers.”

In aanloop naar de stemming van vanmiddag deed DUIC onlangs een vragenronde in de stad. Lees het hieronder nog eens terug.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. henk

  We zijn er nog niet. De 1e kamer moet nog zijn zegje doen.

 2. JdV

  Als zelfs een land als de VS, waar veel strenger wordt omgegaan met drugsgebruik, cannabis reguleert, moet NL zich echt eens afvragen hoe lang we de achterdeur nog illegaal willen houden terwijl de voordeur wordt gedoogd.

 3. Berend

  Conservatieven/gristenen hebben een meerderheid in de Eerste Kamer. Ik moet het nog zien..

 4. W.H. de Groen

  Het idee rondom wietclubs is complete waanzin.

  Wat we echt nodig hebben is een stadskwekerij(en) die i.s.m gemeente,overheid in staat word gesteld een goed produkt in de markt te gaan zetten tegen een concurrerende prijs.

  Dit door deze in een stichtingsvorm op non-profit basis te laten functioneren om alle negatieve prikkels aan de zijlijn te gaan zetten.

  En het lijkt me beter dat de partijen op rechts zich wat drukker zouden kunnen gaan maken over het misbruik rondom “foute” alcohol die aantoonbaar veel meer schade veroorzaakt dan Cannabis.
  Ook een keiharde aanpak van de farmaceutische industrie die goudgeld verdient aan harddrugs zoals “Concerta” e.a. zgn medicijnen lijk me meer prioriteit hebben…!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).