Utrecht start proef anoniem solliciteren | De Utrechtse Internet Courant Utrecht start proef anoniem solliciteren | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht start proef anoniem solliciteren

Utrecht start proef anoniem solliciteren
Na de zomer wordt het mogelijk om in Utrecht anoniem te solliciteren bij de gemeente Utrecht. “Veel werkgevers kampen met onbewuste discriminatie, ze zullen eerder een Jan dan een Mohammed aannemen. Dat kan nu niet meer”, zegt Bouchra Dibi van de PvdA.

Na de zomer wordt het mogelijk om in Utrecht anoniem te solliciteren bij de gemeente Utrecht. “Veel werkgevers kampen met onbewuste discriminatie, ze zullen eerder een Jan dan een Mohammed aannemen. Dat kan nu niet meer”, zegt Bouchra Dibi van de PvdA.

De Utrechtse gemeenteraad heeft een motie aangenomen om een proef te starten met anoniem solliciteren binnen de gemeentelijke organisatie. Onder andere Dibi van de PvdA heeft die motie ingediend: “De gemeente kan nu zelf als werkgever het goede voorbeeld gaan geven. Er wordt toch nog heel vaak, vaak onbewust, gediscrimineerd. Wanneer er anoniem gesolliciteerd wordt, kan dat niet meer.”

Dibi verbaast zich over het feit dat 33 procent van de Utrechtse bevolking allochtoon is, maar dat niet is terug te zien onder de werknemers van de gemeente Utrecht. “Door anoniem solliciteren wordt het personeelsbestand meer divers. Dat is ook belangrijk voor de stad, zo kan iedereen zich tenminste erkend en herkend voelen”, zegt Dibi.

‘Puur kijken naar de inhoud’

In Nijmegen is eerder al een pilot geweest met anoniem solliciteren: “Die was echt succesvol”, zegt Dibi. “De gemeente krijgt straks bij de eerste sollicitatieronde alleen de brief te zien, geen naam of pasfoto. Zo wordt puur gekeken naar de inhoud. Wanneer je dan als allochtoon door bent en wordt uitgenodigd voor een gesprek, zit je al aan tafel en kun je jezelf bewijzen.”

Opvallend vond Dibi dat de motie zo breed is aangenomen: “Hij is toch door de oppositie ingediend. Maar dit geeft wel aan hoe belangrijk dit thema is. We gaan met deze motie natuurlijk niet alle discriminatie oplossen, maar het is wel een stap in de goede richting!”

5 Reacties

Reageren
 1. frans Borgers

  als iemand anoniem solliciteert dan weet men dat het een
  allochtoon is.
  Behalve als iedereen verplicht anoniem solliciteert

 2. Andreas

  Als je echt anoniem solliciteert wordt je niet uitgenodigd 😉 Maar Frans ik denk dat de P&O medewerker die de brieven ontvangt daar de namen en gegevens van afknipt van welke sollicitant dan ook en dat er dus op inhoud van brief zonder naam een selectie wordt gemaakt voor een uitnodiging voor gesprek.

 3. frans

  je hebt helemaal gelijk Andreas.

  Ik vind wel dat het een absurd idee is dat men onwillekeurig selecteert op naam.
  Wanneer zijn we allemaal gelijk behalve hier en daar een ander kleurtje of dialect.
  Zou fijn zijn !

 4. Utrechtse

  Natuurlijk zou het niet zo mogen zijn dat mensen op grond van huidskleur of geloof gediscrimineerd worden. Maar het wordt voor werkgevers toch wat anders als er uiterlijke tekenen van wat voor geloof dan ook zijn (keppel, grote kruiskettingen, hoofddoek, etc) op werkplekken waar je neutraliteit voor staat. En als er teveel rekening moet worden gehouden met feestdagen, bidden overdag, vasten etc. Ik als werknemer heb daar geen zin in en ik zal de enige niet zijn.

 5. Utrechtse

  lees werkgever laatste regel ipv werknemer

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).