Utrecht trekt nog eens 100.000 euro uit voor subsidies zonnepanelen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht trekt nog eens 100.000 euro uit voor subsidies zonnepanelen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht trekt nog eens 100.000 euro uit voor subsidies zonnepanelen

Utrecht trekt nog eens 100.000 euro uit voor subsidies zonnepanelen
Zonnepanelen
De gemeente gaat door met subsidie voor het stimuleren van collectieve zonne-energieprojecten. Ze wil hiermee het aantal Utrechtse daken, voorzien van zonnepanelen verhogen naar tien procent. Om dit te bereiken wordt er 100.000 euro extra vrijgemaakt.

De gemeente gaat door met subsidie voor het stimuleren van collectieve zonne-energieprojecten. Ze wil hiermee het aantal Utrechtse daken, voorzien van zonnepanelen verhogen naar tien procent. Om dit te bereiken wordt er 100.000 euro extra vrijgemaakt.

In 2015 is de beleidsregel voor het stimuleren van de collectieve zonne-energieprojecten ingevoerd. Tot nu toe zijn er veel zonnepanelen aangeschaft door samenwerkingsinitiatieven. Door de landelijke regeling verlaagd tarief oftewel ‘postcoderoosregeling’ kunnen collectieven de systemen aanschaffen met korting.

Beleidsregel
Het subsidiebudget voor de energieprojecten in 2016 van 100.000 euro is bijna op. Doordat de gemeente een stijgende lijn ziet in het collectief gebruik van zonnepanelen, heeft ze besloten de beleidsregel voort te zetten en het subsidiebudget met nog eens 100.000 euro te verhogen. De gemeente wil zich ook gaan richten op de mensen die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, maar die wel van de regeling gebruik willen maken.

Tot nu toe zijn zeven Verenigingen van Eigenaren begeleid in de aanschaf van de systemen en tien huurdersinitiatieven zijn begeleid door Energie-U om zonne-energie op daken van huurwoningen te krijgen. Mede door deze activiteiten is het zonvermogen met 10 MW gegroeid op de Utrechtse daken.

Subsidie
Doordat de gemeente inmiddels al veel projecten heeft uitgevoerd, beschikt ze over kennis en tools. De gemeente schat door deze kennis in dat het maximale subsidie per projectaanvraag verlaagd kan worden van 20.000 euro naar 15.000 euro. Hierdoor kunnen meer projecten gebruik maken van de regeling.

8 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Pure geldverkwisting weer! Had dat geld nou toch gewoon gebruikt voor R&D om de technologie verder door te ontwikkelen tot aan een niveau waarop ze qua rendement in ieder geval een enigzins acceptabel alternatief voor netstroom is.

    Weer 100.000 euro taxpoet verbrand aan (nog) hopeloze technologie. Zonde!

  2. Cico

    Hopeloze technologie? Loop niet te zwammen, in Duitsland wekken bijv huishoudens met hun zonnepanelen zelfs teveel energie op voor hun eigen huis+straatverlichting. Dat overschot mogen ze terug verkopen aan de energiemaatschappij. De technologie is er dus AL LANG, de wil is er alleen in Nederland niet. Want het brengt geen winst op voor de monopolistische energieboeren. Daar draait het uiteindelijk om in ons koopmannen land: de bedrijven, niet de burgers.

  3. Scherpschutter

    @Cico 21/9/2016 – 14:43

    Quote: “Loop niet te zwammen, in Duitsland wekken bijv huishoudens met hun zonnepanelen zelfs teveel energie op voor hun eigen huis+straatverlichting.”

    Bestaat niet. Een gemiddeld huis met dak vol allernieuwste zonnepanelen (10m2) levert maximaal (dus met tuin op het zuiden) 1300 kWh per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3300 kWh per jaar.

    Quote: ” Dat overschot mogen ze terug verkopen aan de energiemaatschappij. De technologie is er dus AL LANG, de wil is er alleen in Nederland niet. Want het brengt geen winst op voor de monopolistische energieboeren. Daar draait het uiteindelijk om in ons koopmannen land: de bedrijven, niet de burgers.”

    Alstublieft zeg…Checkt u nu gewoon eerst de feiten eens. De technologie is (nog) hopeloos onrendabel.

  4. Paul

    Scherpschutter, er liggen op ons dak, (rijtjeshuis tuindorp oost) al drie jaar tien panelen. Per jaar leveren die gezamelijk 2500 kWh per jaar. Ze zorgen in de zomer voor een overschot, dat we mogen terugleveren en in de winter verminderen ze ons gebijk een beetje. Onze jaarinkoop is nu terug naar 350 kWh. Dat scheelt een hoop CO2. Kortom prima idee, leg ze op je dak en help mee het milieu te verbeteren.
    De panelen van nu zijn nog beter dan de panelen die wij gebruiken.

  5. Peter

    De ‘feiten’ van Scherpschutter kloppen niet.
    Feit: de ‘allernieuwste zonnepanelen’ van zo’n 1,6 m2 groot (= normaal formaat zonnepanelen) zijn voor consumenten verkrijgbaar met vermogens tot 345 Wattpiek (Wp). Op het zuiden leveren deze gemiddeld in Nederland zo’n 300 kWh per jaar. Met slechts 6 zonnepanelen kom je dan op ruim 1800 kWh. Maar op veel doodgewone Utrechtse daken passen meer dan 6 panelen, kijk maar om je heen. Gelukkig maar, want de Sunpower panelen die ik hierboven noem zijn erg duur; een gemiddeld zonnepaneel van dat formaat is nu zo’n 260 Wp. Je hebt er daarvan een stuk of 12 nodig om het volledige jaarlijkse elektriciteitsverbruik (3000 kWh) van een gemiddeld huishouden te dekken. En dus een niet al te klein dak.
    Maar de subsidie die hier besproken wordt is nou juist voor mensen die collectief iets willen doen. Dan gaat het vaak om platte daken, van flats, scholen, supermarkten, noem maar op. Ruimte zat voorlopig.

  6. Sander

    Probleem is dat je 10m2 nogal laag is ingeschat. Speel eens met zonatlas.nl. Je zult zien dat voor veel woningen er heel wat meer oppervlakte beschikbaar is.
    Toegegeven: lang niet elk huis is (even) geschikt, maar dat betekent niet dat het voor sommige huizen niet een heel goed idee kan zijn!
    De technologie (en prijs) van PV is de laatste 3-5 jaar echt bizar snel aan het verbeteren.
    https://www.iea.org/publications/freepublications/publication/pv_roadmap.pdf

  7. Scherpschutter

    @Paul 21/9/2016 – 19:56

    Het punt dat ik hier probeer te maken is dat het zonde is zonnepanelen te subsidiëren (geld onttrekken aan de reële economie!) om dat uit te geven aan technologie die nog niet ver genoeg is om economisch ook een rendabel alternatief te bieden. Zonder subsidie zou nagenoeg niemand(!) die dingen op het dak schroeven. Zonnepanelen hebben nog verdere doorontwikkeling nodig. Met iedere Euro die uit de economie onttrokken wordt, remt het proces van doorontwikkeling.

    @Peter 21/9/2016 – 20:29

    Je hebt gelijk! Mijn cijfers zijn achterhaald. Met de nieuwere generatie zonnepanelen is het inderdaad mogelijk om uit 10m2 panelen meer rendement te halen dan 1300 kWh in optimale condities (op het zuiden). Dat laat natuurlijk volstrekt onverlet dat dit a) dus inderdaad optimale condities vereist, condities waar 95% van de daken niet aan voldoen, b) dat ook deze panelen veel te duur zijn voor grootschalige uitrol (ook met subsidie), c) dat deze panelen dus economisch onrendabel zijn.

    Iedere Euro subsidie die nu in deze onrendabele technologie gestoken wordt, is een Euro die beter had kunnen worden uitgegeven aan R&D. We komen best in de buurt van panelen die werkelijk rendabel zijn, we zijn er alleen nog niet. Laten we dan vooral die ontwikkeling niet remmen door schaars geld op een verkeerde manier in te zetten. Als we al die rescources zouden inzetten voor verdere ontwikkeling, dan zou je misschien met 5-15 jaar een product hebben dan werkelijk geschikt is voor massale uitrol, waar dit nu misschien nog wel 20-25 jaar duurt.

    Zonnepanelen moeten nog een factor 2-3 keer meer rendement gaan bieden dan ze nu doen. Het duurt alleen al 1,7 tot 4,6 jaar(!) om de verbruikte energie die nodig is om die zonnepanelen te produceren terug te verdienen, en de terugverdientijd is momenteel tussen de 8-9 jaar ,zonder subsidies. Dat is voor heel veel gezinnen gewoon niet te doen! Doorontwikkeling betekent lagere prijzen, efficiëntere zonnepanelen en geen welvaartsverbranding meer.

  8. Sander

    PV is in veel gevallen al goedkoper dan een kWh uit het net: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Grid_parity
    Energie ‘terugverdientijd’ is idd zo’n 3 jaar. Maar die van fossiele brandstoffen ook (moet uit de aarde worden gehaald; kost behoorlijk wat energie).
    Economische terugverdientijd is in Nederland (in zonnigere landen dus nog beter) 5 jaar. Met een levensduur van 10-20 jaar lijkt me dat prima.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).