Utrechtse partijen vragen regering om krachtige maatregelen tegen wooncrisis Utrechtse partijen vragen regering om krachtige maatregelen tegen wooncrisis

Utrechtse partijen vragen regering om krachtige maatregelen tegen wooncrisis

Utrechtse partijen vragen regering om krachtige maatregelen tegen wooncrisis
Archiefbeeld
Verschillende Utrechtse raadspartijen komen donderdagavond met een duidelijke boodschap aan de onderhandelaars aan de formatietafel in Den Haag: “Utrecht heeft snel stevige landelijke maatregelen nodig in de strijd voor meer betaalbare woningen”, stellen GroenLinks, de PvdA, D66, Partij voor de Dieren, DENK en Student & Starter.

Verschillende Utrechtse raadspartijen komen donderdagavond met een duidelijke boodschap aan de onderhandelaars aan de formatietafel in Den Haag: “Utrecht heeft snel stevige landelijke maatregelen nodig in de strijd voor meer betaalbare woningen”, stellen GroenLinks, de PvdA, D66, Partij voor de Dieren, DENK en Student & Starter.

De partijen dienen hierover vanavond een motie in om zo naar eigen zeggen ‘een stem te geven aan de 15.000 mensen die afgelopen zondag demonstreerden tijdens het woonprotest in Amsterdam. “Iedereen heeft recht op een betaalbaar huis, maar in Utrecht is dat bijna niet meer te vinden”, zegt GroenLinks-raadslid Floor de Koning “Dat is onacceptabel. Wij doen in Utrecht wat we kunnen om meer betaalbare woningen te realiseren, maar we kunnen de wooncrisis niet oplossen zonder fundamentele landelijke maatregelen.”

De huizenmarkt in Utrecht zit op slot, waardoor het vinden van een betaalbare woning in de stad bijna onmogelijk is. “De wachttijden voor sociale huur zijn meer dan 10 jaar, huurwoningen in de vrije sector zijn voor mensen met een middeninkomen vrijwel onbetaalbaar en de koopprijzen stijgen ieder jaar fors”, stellen de partijen.

Verhuurdersheffing, belastingstelsel en beleggers

Om het tij te keren willen de partijen dat de regering onder meer de verhuurdersheffing afschaft en het belastingstelsel herziet, waardoor bijvoorbeeld huisjesmelkers strenger worden belast. De partijen willen ook dat er meer mogelijkheden komen om als gemeente het opkopen van woningen door (buitenlandse) beleggers aan banden te leggen.

De Koning: “Het landelijke beleid werkt heel goed voor woningbezitters, beleggers en speculanten, terwijl mensen met een sociale huurwoning en starters zonder rijke ouders aan de kant blijven staan. De regering staat erbij en kijkt ernaar. Dat vind ik onverteerbaar. Iedereen heeft recht op een betaalbare woning.”

Regeerakkoord

Met de motie vragen de zes partijen het Utrechtse college om deze boodschap over te brengen aan de minister van Binnenlandse Zaken en aan de onderhandelaars over het regeerakkoord. In de documenten die VVD en D66 tot nu toe opstelden, worden regels over betaalbare huurprijzen en de hervorming van belastingen niet genoemd. 

Dat is tegen het zere been van de Utrechtse partijen. “Ik hoop dat het enorme protest van afgelopen weekend ervoor heeft gezorgd dat dit onderwerp nu bovenaan de agenda staat”, aldus de Koning. “Een brede groep Utrechtse politieke partijen heeft vandaag in ieder geval laten zien dat we pal achter de demonstranten staan. Nu is Den Haag aan zet.”

13 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “Utrecht heeft snel stevige landelijke maatregelen nodig in de strijd voor meer betaalbare woningen”, stellen GroenLinks, de PvdA, D66, Partij voor de Dieren, DENK en Student & Starter.

  Wat een zieke onzin.
  Utrecht heeft er heel erg bewust vanwege winstbejag en megalomanie er voor gekozen om peperduur duurzaam binnenstedelijk te bouwen en de minderbedeelde de stad uit te jagen. Dan moeten ze nu niet mekken dat die woningen onbetaalbaar zijn voor hun eigen pas afgestudeerde achterban. En nog erger, zich hypocriet verschuilen dat leraren, politieagenten en zorgverleners die woningen ook niet kunnen betalen. Het wordt tijd dat ons gemeentebestuur een excuses gaat maken voor hun jarenlange moedwillige wanbeleid.

 2. Fred

  Kan links nou echt niets anders verzinnen dan reguleren en belastingen verhogen? Het lost helemaal niets op. Bij regulering vrije huurprijzen verkopen ze gewoon bij mutatie en hogere belastingen verrekenen ze gewoon in hogere huurprijzen. Prijs & beschikbaarheid zijn communicerende vaten in de vastgoedwereld. De politiek moet zich richten op het bouwen van nieuwe, betaalbare woningen en accepteren dat je die vrije sector nooit helemaal onder controle krijgt. Hoe moeilijk dat ook is voor linkse partijen.

 3. Cohen

  @Fred ik zou bijna zeggen dat ze nog een stapje verder moeten gaan en beleggers moeten onteigening. In een vrije markt zou ik dat uit den boze vinden, maar er is geen sprake van een vrije markt. Een belangrijke reden dat beleggers de markt hebben kunnen opblazen is helemaal niet de schaarste, maar omdat er veel te veel liquiditeit is. Met andere woorden, de huizenmarkt drijft op een gigantische ECB-subsidie die betaald wordt door huurders in de vrije sector en de rest van bevolking door inflatie. Socialisme voor de rijken.

 4. trol

  Cohen, eens met de overdaad aan liquide middelen.

  Veel mensen vergeten echter altijd één ding over beleggers.
  Op dit moment beleggen veel mensen 9ook groete beleggers) in losse woningen. De hoeveelheid wordt overigens tamelijk overschat, het is echt niet zo dat alles maar opgekocht wordt, maar goed. Die beleggers willen veel liever in grote projecten investeren, dan in losse woningen, maar overheden maken dat onmogelijk, omdat ze zelf vooral de speculant uithangen met de grond en alleen maar van die idiote dure binennstedelijke plannetjes hebben. Beleggers zitten te springen om bijvoorbeeld in Rijnenburg te invesreren, veel liever dan een kamergewijs huisje in zuilen.

 5. cas

  nou, gemeente…. Er is nog een hele Merwede kanaal zone om sociale woningen te creëren. gewoon wat geld van de grondopbrengsten terugstorten aan de ontwikkelaar en alles komt goed……

 6. cas

  @ cohen, die opgeblazen bubbel is niet de schuld van een belegger. Dan moet je even heel boos naar onze sociale heilstaten in het zuiden kijken. En naar alle mensen die juichen voor een groot europa waar het geld naar beneden sijpelt en dit soort problemen ontstaan. Het is de socialistische politiek die grondslag heeft aan de geld bubbel.

 7. GeeWee

  Eigen woningbezit wordt nog steeds gesubsidieerd middels hypotheekrenteaftrek. Den Haag, maak beleid om dit verder af te bouwen naar 0. Natuurlijk niet van vandaag op morgen maar wel in de komende 10 jaar.

  Verder lijkt me het herintroduceren van het puntensysteem voor vrije sectorhuur een goed idee.

 8. RABE

  Ik wacht nog steeds op bouwplannen voor seniorenwoningen.
  Als de senioren kunnen doorstromen, komen er vanzelf 1 gezinswoningen vrij.
  Wel rekening houden met de woonkosten voor de oudjes met een klein pensioen.

 9. Pee

  We vergeten even dat AZC’s helemaal vol zitten en dat deze allemaal van een woning moeten worden voorzien .
  en dat moet binnen een jaar want dan komen de AZC’s eerder leeg en kunnen opnieuw volstromen want er word geen stop op de ”opvang” gezet .
  mensen die op de wachtlijst staan voor een woning komen er gewoon niet meer vanaf.

 10. Wittevrouwen

  Wow, dit is ongehoord. GroenLinks dat beweert te doen wat het kan voor betaalbare woningbouw terwijl ze ondertussen de ontwikkeling van sociale huurwoningen door corporaties die al 20 jaar zitten te wachten met hun grond in Rijnenburg traineren door en windmolens te willen plaatsen. Wat een stel amateurs in die gemeenteraad.

 11. Trol

  Aftrek moet inderdaad zsm verdwijnen….wordt ook al afgebouwd en is door de lage rente al een stuk lager. Graag wel het forfait ook afschaffen en vervangen voor belasting op winst bij verkoop. Pas dan heb je immers wat aan je bezit/vermogen. Forfait is anders pure diefstal op basis van fictief vermogen dat je niet kan verzilveren.

  Over AZC’s. Statushouders hebben recht op een woning. Vraag me af of die ook niet gewoon op kamers kunnen. Die voorrang moet verdwijnen. Iedereen gelijk toch? Moesten wij ook.

  Overigens wordt er vaak gezegd dat die groep klein is en geen invloed op de totalen heeft. Om even een andere kant te laten zien: er worden per jaar ongeveer net zoveel woningen gebouwd als dat er mensen van buitenaf bijkomen…..iets met dweilen, open Kranen etc.

 12. Populair Links

  Links populisme; nog nooit hebben we per inwoner in Nederland zoveel ruimte gehad als nu meer dan 60m2 per inwoner. Het meeste van Europa! In Spanje is het 40m2. De demografie is veranderd er zijn veel alleenstaanden en iedereen wil op zijn 25 ste en en eigen woning voor 30% van zijn inkomen. Met deze kennis wil Utrecht voor haar inwoners nog steeds woningen van minimaal 50m2 ! Dit met de Koning voorop ! Terwijl de starters schreeuwen om Tiny houses, zo min mogelijk kosten willen en kunnen reizen en leven! Bouwkosten zijn de afgelopen jaren meer dan verdubbeld ! Onderhoud van vastgoed en huurwoningen dus ook. Woning coöperaties mogen bezit verkopen, hebben in Utrecht heel veel woningen en kantoren leegstaan, wachtend op een plan en of bestemming. Er is geen bouwverplichting voor dergelijke partijen , zij moeten het sociale en de middenhuur oplossen en niet van die prestigieuze plannen realiseren. De gemeente is extreem traag met het afgeven van vergunningen en of het uitwerken van nieuwe plannen. Van planvorming tot bouw ben je al gouw een jaar of 6 onderweg. Het transformeren van kantoren wil men niet meer omdat men van mening is dat men in 2040 700.000 meter 2 kantoor te kort komt. (Laten we Utrecht laten groeien). Woningen splitsen wordt tegen gegaan, ook al is er geen behoefte meer aan woningen van 300m2, house sharing zoals in alle wereld steden gebeurd is hier niet toegestaan, met zijn 3 in een woning o nee dan gaat de leefbaarheid er aan.
  De overheid belast spaargeld voor 4% daarnaast belast de bank je voor 0,5. De overheid staat diezelfde bank weet toe om beleggingshypotheken op tweede woningen aan te bieden met de overwaarde van je eigen huis voor 85% aflossingsvrij !!! Mooie verhalen van de politiek en alle experts in de diverse programma’s, demonstraties etc. Ga nu gewoon eens iets doen aan de situatie ipv je eigen partij, portefeuille, jezelf als persoon te laten verheerlijken door dit populisme. Het is niet zo moeilijk, maar je moet wel durven aanpakken! Door alleen te zeggen dat je een zelfbewoning plicht gaat instellen is de prijs al weer 3% gestegen en je geeft grote partijen een kans om iets legitiem 4 jaar leeg te laten staan en zonder gedoe met huurders toch een goed rendement te maken.

  Ik zou zeggen doe er wat aan maar hou op met dat populistische vingertje wijzen!

 13. Bukkem

  GL en D66 Utrecht hebben boter op hun hoofd. Belastingen verhogen voor huizenbezitters levert geen enkele extra woningen op. Sterker nog: bouwplannen worden stil gelegd. Binnenstedelijk bouwen is erg duur, dus dure koop of huurwoningen is het logische gevolg. Nieuwbouw in de polder is veel goedkoper maar niet sexy. Dit MOETEN zonnepanelenparken worden. In een van de drukst bevolkste delen vanl het land. Tot voorkort had het hoofdkantoor van GL in Utrecht nog een F label… Alle bestaande woningen in de hele stad ombouwen naar minimaal een B label en de polder volbouwen met duurzame nieuwbouw. Dat is win-win

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).