Utrechtse politiek stelt vragen over privacy bij deelbakfietsen Utrechtse politiek stelt vragen over privacy bij deelbakfietsen

Utrechtse politiek stelt vragen over privacy bij deelbakfietsen

Utrechtse politiek stelt vragen over privacy bij deelbakfietsen
Bron: Twitter André Pettinga
De Utrechtse VVD en PVV hebben de gemeente vragen gesteld over het privacybeleid rondom de deelbakfietsen van Cargoroo. Het Amsterdamse bedrijf dat de gele bakfietsen verhuurt zou onrechtmatig vragen om het legitimatiebewijs van de huurders.

De Utrechtse VVD en PVV hebben de gemeente vragen gesteld over het privacybeleid rondom de deelbakfietsen van Cargoroo. Het Amsterdamse bedrijf dat de gele bakfietsen verhuurt zou onrechtmatig vragen om het legitimatiebewijs van de huurders.

Mensen die de deelbakfietsen wensen te gebruiken, moeten een account aanmaken bij Cargoroo. De bakfietsverhuurder vraagt om persoonsgegevens. Een naam, adres en contactgegevens doorgeven, dat is toegestaan. Maar Cargoroo zou ook vragen om een kopie van een identiteitsbewijs. Dat mag niet zomaar omdat hier onder andere het burgerservicenummer op staat.

Verzamelen

Nu willen de Utrechtse VVD en PVV, die afzonderlijk van elkaar schriftelijke vragen hebben ingediend, weten hoe het kan dat de gemeente zomaar heeft toegestaan dat het Amsterdamse bedrijf onrechtmatige gegevens verzamelt? De verhuurder van de deelbakfietsen is immers een partner van de gemeente. 

De PVV Utrecht stelt de gemeente voor dat de persoonsgegevens vernietigd worden. De Utrechtse VVD vraagt ook naar beleid rondom de toegankelijkheid van de bakfietsen; komen ze ook in Vleuten, Leidsche Rijn en Overvecht?

13 Reacties

Reageren
 1. W.

  Laat deze dienst mooi gebruik maken van de IRMA app. Dan weten zij zeker met wie ze te maken hebben en hoeft de burger niet onnodig persoonsgegevens af te staan.

 2. Lombokker

  Onze overheid heeft hiervoor de app “KopieID” laten ontwikkelen. Maar dat weten ze bij de VVD en PVV kennelijk niet. Aanrader, ik gebruik deze app al een paar jaar.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/veilige-kopie-identiteitsbewijs

 3. GeeWee

  Viel ons ook op. We zijn daarom halverwege het aanmeldproces gestopt. Je moest zelfs verplicht een filmpje van jezelf met gesproken tekst van 20 seconden opnemen.
  Hoe doen andere bedrijven dit bij het verhuren van een artikel ter waarde van ruim 4500 euro? IRMA zou, als de stichting daarachter inderdaad bonafide is, een alternatief zijn.

 4. Wim

  Als je verhuurd wil je weten aan wie om het product te kunnen terug krijgen als dat niet vanzelf gaat.
  Bij aangifte is het dan grenst om gewoon alle gegevens te hebben.
  Ik snap trouwens niet waarom het BSS zo geheim moet zijn het is het middel om iemand uniek terug te vinden, moeten de gebruikers maar goed checken of het BSS bij die persoon hoort.

 5. Pieter

  Burgerservicenummer gewoon onleesbaar maken doe ik al jaren bij kopieën van paspoort omdat soms een hotel erom vraagt,verder niet zeuren,wel eens een auto gehuurd zonder legimitatie?

 6. Cartotheloo

  Dat kan zo zijn, Lombokker. Maar de organisatie moet dan wel garanderen dat zij geen BSN van gebruikers ontvangt, die per ongeluk die app niet of verkeerd gebruiken. Want zoals terecht in het stuk staat: het BSN mag Cargoroo niet ontvangen, of dat nu de schuld van de gebruiker is of niet.

  Bovendien is de vraag die je moet stellen: weet je met een kopie (of weggelakte kopie) van een ID zeker dat de identiteit klopt? Je weet niet hoe de gebruiker eruit ziet, dus de foto kun je niet checken. BSN mag je niet gebruiken. Dan houd je over: de gegevens die op een ID-kaart staan en die de gebruiker óók als accountgegevens invult. Dus eigenlijk: de naam. Dat die overeenkomt bij de verzender van het ID is nogal wiedes, ook een fraudeur vult immers de juiste naam in. Dan heb ik het nog niet eens over hoe simpel het is om met Paint de naam op een kopie van een ID aan te passen.

  Dit is éénfactorauthenticatie met matige zekerheid over de identiteit van de verzender, die als gevolg heeft dat Cargoroo ladingen kopieën van ID-kaarten bewaart. Geen goed plan, kortom.

 7. Alain

  @GeeWee

  Bij een autoverhuurbedrijf krijg je een auto (toch al snel een factor 4 of 5 duurder) voor minder mee.

  Denk dat ze beter een verzekering afsluiten dan dat ze hun dienst zo ontoegankelijk maken.

 8. Cartotheloo

  Toevoeging voor Pieter: het verschil is dat je bij een autoverhuurbedrijf aan de balie staat, en je foto wordt gecheckt met je daadwerkelijke gezicht. Aan het paspoort kun je dan ook nog zien of het echt is. Er is ook geen kopie nodig, die het bedrijf waarschijnlijk slordig zal bewaren (ja, ik weet dat die vaak toch wordt gemaakt, maar dat mag niet).

  Bij hotels is het soms zo dat een kopie van het daadwerkelijke paspoort (dus niet eentje die je zelf kan fabriceren en opsturen) wettelijk bewaard moet worden. Zo’n wettelijke plicht geldt niet voor Cargoroo.

  Toevoeging voor Wim: waarom het BSN ‘zo geheim’ moet blijven, is omdat het een officieel identificatiekenmerk is. Iemand die jouw naam, geboortedatum en BSN kent (alles wat op je paspoort staat, dus) kan daarmee allerlei organisaties voor de gek houden en bestellingen doen, je laten opdraaien voor misdrijven, meer van dat soort dingen. Het is maar een advies, maar houd het maar geheim.

  Fijn dat er privacywetgeving is kortom, en dat mensen als Pieter en Wim niet de dienst uitmaken in de digitale wereld. Naast deze partijen zou de AP zich hier ook eens mee moeten bemoeien, dan is het waarschijnlijk een stuk sneller opgelost.

 9. Marcel 59

  Sinds januari 2015 staat het BSN op de achterkant van de ID-kaart. Vanaf toen is een ID-kaart 10 jaar geldig; daarvoor was het maar 5 jaar. Er zijn dus sinds januari 2020 geen geldige ID-kaarten meer met het BSN op de voorkant. Als er dus om een kopie van een geldig ID wordt gevraagd, moet je gewoon alleen een kopie van de voorkant sturen.

 10. Koel Hoofd

  @Wim
  Iemand die je BSN weet kan op jouw naam een ID kaart of paspoort aanvragen onder motto ‘verloren’. Daarmee kunnen ze leningen afsluiten die dus op jouw naam komen. Zeker in deze digitale wereld is dat heel makkelijk want die ander heeft zich voorgedaan als jou, ga jij maar proberen te bewijzen dat jij het niet was…
  En als je dan aangifte wil gaan doen, dan heeft de politie niet alleen moeite met de aangifte te verwerken, maar ook te weinig capaciteit om jou aanngifte te werken.

  Het is dan ook pure waanzin, gemak en knieperigheid van cargaroo om op deze manier mensen om hun gegevens te vragen.
  Cargaroo krijgt van mij voor altijd een zwarte stip.

 11. Een toevallige voorbijganger

  Maar Marcel 59, wie heeft er nou een ID-kaart en geen paspoort? Bij het paspoort staat ‘ie gewoon op de voorkant.

 12. W.

  @Marcel 59: Ook dan is het raadzaam om zaken die de ontvanger niet nodig heeft door te strepen en de datum en het doeleinde op de kopie te zetten, bijv. “Kopie ID t.b.v. Cargaroo – 26/08/2021”. Mocht je kopie in verkeerde handen vallen, bijvoorbeeld omdat de ontvanger gehackt wordt, dan is de kans veel kleiner dat iemand er iets mee uit kan halen. Want blijkbaar zijn er dus genoeg diensten die een gescande kopie van een identiteitsbewijs voldoende vinden, zonder dat ze daadwerkelijk vast kunnen stellen of de afzender ook die persoon is.

 13. cas

  @ Wim, ooit gehoord van identiteitsdiefstal, of mildere vormen? wat moet jouw onwetendheid toch een zege zijn, nergens over nadenken voordat je al je gegevens op straat gooit. volg je ook altijd alles braaf op wat van je gevraagd wordt ook al druist dat tegen alle redelijkheid in?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).