De Utrechtse politiek wil in debat over de aanpak van het coronavirus in Utrecht. Het stijgende aantal besmettingen is reden tot zorg, aldus de gemeenteraad. Op 1 oktober komt het onderwerp op de agenda en gaan de partijen in debat over de ontwikkelingen rondom het virus.
Het debat komt er na oproep van bijna de voltallige gemeenteraad. Dinsdagavond was er een bijeenkomst in het stadhuis waarbij partijen geïnformeerd werden over de situatie. Het oplopende aantal besmettingen is volgens de politiek reden tot zorg.
Volgens fractievoorzitter van de PvdA, Rick van der Zweth, is het belangrijk dat de raad samenkomt: “De ontwikkelingen gaan niet de goede kant op, we zien de besmettingen sterk toenemen. Je ziet nu al dat meer kwetsbare mensen daardoor steeds minder naar buiten durven. We moeten juist nu solidair zijn en omkijken naar elkaar. De gemeente kan en moet daar een stevige rol in pakken.”
Tweede golf
De fracties willen onder meer in debat over de regionale maatregelen, crisiscommunicatie, de inrichting van de openbare ruimte, testcapaciteit en de rol van de gemeenteraad. Voor de zomer had het college toegezegd met een plan te komen hoe zij voorbereid is op een mogelijk tweede golf. Nu die golf volgens het kabinet mogelijk begonnen is willen de partijen het plan van de gemeente hebben.
Nicolette Rigter, directeur Publieke Zorg van de GGD Regio Utrecht, liet dinsdagavond al weten zich grote zorgen maken over het toenemende aantal coronapatiënten. Ze waarschuwt dat het aantal besmettingen niet de goede kant op gaat en dat de zorg in Utrecht zich voorbereidt op ‘zwaar weer’. De burgemeester liet ook weten in gesprek te gaan met verschillende doelgroepen in de stad en zei dat er weer strenger gehandhaafd gaat worden.
Gekoppelde berichten

Utrecht gaat weer strenger handhaven op coronamaatregelen in de openbare ruimte
De gemeente Utrecht gaat weer strenger handhaven op de naleving van coronamaatregelen. Dat liet de…

Directeur GGD bezorgd over coronacijfers in Utrecht: ‘zorg bereidt zich voor op zwaar weer’
Nicolette Rigter, directeur Publieke Zorg van de GGD Regio Utrecht, maakt zich grote zorgen over…
10 Reacties
ReagerenDe tijd van praten en overleggen is nu wel voorbij. Alleen met grote maatregelen kunnen we de 2e golf misschien nog een beetje afzwakken. Sluit tot nader order de universiteit en stuur al die feestneuzen naar huis. De stad wordt er een stuk rustiger en overzichtelijker = veiliger van!
Ik zou graag eerst willen weten wat ze met de uitkomsten gaan doen en of de inwoners uberhaupt invloed hebben. Zo ja dan graag duidelijk vastleggen hoe deze uitkomsten worden vertaald in uitvoeringsaanpak.
Heb namelijk geen goede ervaringen met inspraak of referenda.
Dus waarschijnlijk weggegooide tijd, uren en kosten.
@ HErry
Dit is geen inspraak of referendum.
De gemeenteraad is het beslissende orgaan in de gemeente. De gemeenteraad is door u en ons gekozen als beslissingsbevoegde vertegenwoordiger. Zij bepalen de kaders waar binnen B&W moeten opereren en controleren dat mede namens u. De vergaderingen zijn openbaar en worden minutieus vastgelegd.
Dus ja, inwoners hebben invloed (maar dan ook inwoners die een andere mening hebben). En ja, de uitkomsten worden vastgelegd. En de uitvoeringsaanpak moet kritisch gevolgd worden door de gemeenteraad, maar ook door de plaatselijke journalistiek en door burgers (niet alleen uw medestanders maar alle burgers).
Hé, gelukkig, er gaat beter gehandhaafd worden.
Dit is natuurlijk een landelijk èn europees probleem en hedenmorgen vernam ik dat EU-lidstaten w.o. Nederland weer over de eigen grenzen mogen gaan beschikken waardoor er al bij de grens gecontroleerd kan gaan worden op besmettingen hetgeen natuurlijk ook Utrecht ten goede gaat komen qua risico’s.’ Elk nadeel hep zijn voordeel’ zo zei ooit Johan Cruijf als voetbalanalist.
Goed dat er naar gekeken gaat worden, maar bijzonder dat dit ‘zo ernstig en acuut’ is dat het pas over een week besproken wordt…
@Ton
Ik kan me niet herinneren dat we gekozen hebben voor inperking van onze grondrechten met een noodverordening of een zogenaamde Noodwet. Stond in ieder geval in geen partijprogramma de afgelopen verkiezingen. Gek hè.
Ik kan me alleen herinneren dat we vastzitten aan internationale verdragen die de parlementaire macht en dus onze zelfbeschikking ondermijnen. Overigens zijn deze verdragen toevallig ook nooit onderdeel van een verkiezingsprogramma.
Dus ja onze politieke vertegenwoordigers zijn vleugellam. Dat weten ze zelf ook. Dus rest nog met wat draagvlakbijeenkomsten om zo de bewoners zelf de schuld te geven.
Reactie : Oké, de burgemeester gaat dus in gesprek, maar omdat ik echt niet snap wat DEN OUDSTEN (PvdA), daarmee bedoelt en wanneer die gesprekken dan zijn en hoe die gesprekken moeten plaatshebben in coronatijd, zal ik hem daar, per mailbericht, maar eens naar vragen. U hoort van mij.
@ HArry
Wat een desinformatie en bewust ondermijnende teksten.
Teksten die werkelijk nergens op slaan.
Internationale verdragen worden door de eigen minsisters afgesloten en worden ons nooit opgelegd. Politici die dit roepen, proberen vaak hun eigen rol doelbewust te verhullen.
Er is nog geen spoedwet, noodverordeningen, daar gaan de burgemeesters over en die taak krijgen ze van de gemeenteraad, om dat te kunnen doen.
De spoedwet is tijdelijk. Kan ook alleen maar in noodsituaties gebruikt worden en het parlement en de gekozen 2e kamer stemmen daar dus gewoon over. Ook de 1e kamer kan er zich mee bemoeien en de juridische peiler in Nederland ook.
@ Jees
Inderdaad zijn het MinSisters die vleugellamme ministers.
Verder veel plezier bij Jinek en Op1.