Utrechtse PVV-fractie wil opheldering over volle stembussen: ‘Stembiljetten in onverzegelde dozen gestopt’ Utrechtse PVV-fractie wil opheldering over volle stembussen: ‘Stembiljetten in onverzegelde dozen gestopt’

Utrechtse PVV-fractie wil opheldering over volle stembussen: ‘Stembiljetten in onverzegelde dozen gestopt’

Utrechtse PVV-fractie wil opheldering over volle stembussen: ‘Stembiljetten in onverzegelde dozen gestopt’
De Utrechtse PVV-fractie heeft het college van B&W om uitleg gevraagd over volle stembussen in de stad, tijdens de Tweede Kamerverkiezing vorige week. Volgens de partij zijn op verschillende stembureaulocaties stembiljetten tijdelijk in onverzegelde dozen gestopt, omdat de stembussen vol waren.

De Utrechtse PVV-fractie heeft het college van B&W om uitleg gevraagd over volle stembussen in de stad, tijdens de Tweede Kamerverkiezing vorige week. Volgens de partij zijn op verschillende stembureaulocaties stembiljetten tijdelijk in onverzegelde dozen gestopt, omdat de stembussen vol waren.

De gemeente zou toestemming hebben gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar volgens de PVV staat in de Kieswet dat stembussen verzegeld en gesloten moeten blijven tijdens de stemming.

De PVV wil daarom van het college weten op hoeveel stembureaus onverzegelde dozen gebruikt zijn en in welke stembureaus, hoe lang stembiljetten in onverzegelde dozen hebben gezeten en waarom hiervan in de processen-verbaal van de stembureaus geen melding is gemaakt.

De fractie vraagt ook hoe het kan dat er te volle stembussen waren terwijl de opkomst lager was (dan tijdens de vorige verkiezingen, red.) en er per brief werd gestemd.

Toestemming

Verder zijn er vragen over of de burgemeester een besluit heeft genomen toen het probleem zich aandiende en wie bij het ministerie toestemming heeft gegeven om de stembiljetten in onverzegelde dozen te stoppen.

“Waarom is niet de beslissing genomen, die de voorzitter van ieder stembureau feitelijk had moeten nemen conform de Kieswet, de stemming in de desbetreffende stembureaus te schorsen?” vraagt de PVV zich af.

‘Onbetrouwbaar gevoel’

De PVV wijst er tenslotte op dat ‘het stoppen van stembiljetten in onverzegelde dozen bij kiezers een onprettig en onbetrouwbaar gevoel kan opleveren’. De burgemeester wordt dan ook gevraagd hoe ze gaat voorkomen dat dit soort onregelmatigheden bij de volgende verkiezingen niet meer gaan voorkomen.

Het college heeft een aantal weken de tijd om te reageren op de schriftelijke vragen.

14 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Ik wist het wel, eigenlijk had de PVV de verkiezingen gewonnen ………

 2. Koel Hoofd

  Dat is wel slordig.
  Het is juist de bedoeling van die wetten en procedures om ook alle schijn van ‘fraude met de democratie’ te voorkomen….
  Er zijn in de menselijke geschiedenis genoeg opstanden over “oneerlijke verkiezingen” geweest omdat juist in de toekomst te voorkomen!!

  Daarnaast,
  Nederland moest ooit zo graag vooraan staan als lichtend voorbeeld voor democratie voor landen die nog niet zo ver waren. Daardoor liggen ook de Nederlandse verkiezingen onder het vergrootglas van de OVSE, om lichtend voorbeeld te blijven. Want Nederland staat wel heel graag met het vingertje te wijzen naar andere landen, dan is echter wel zaak om zelf smetteloos te zijn….

 3. HArry

  Niet op gestemd hoor, maar ze hebben natuurlijk wel een punt.

  Benieuwd ook wat het oordeel van de OSCE gaat worden op het eerlijk verlopen van onze verkiezing.
  https://www.osce.org/elections

  Ook hier vindt toezicht plaats.

 4. Jopie

  Ik stem absoluut geen pvv. Dit zijn wel de juiste vragen.

 5. Tobias

  Lijkt vaak dat de PVV zou willen dat dit Amerika was, ze volgen iig hetzelfde boekje

 6. Bakfiets

  Als dit inderdaad waar is, is het onacceptabel

 7. Mo

  Bij ons in stembureau gebeurd, maar wij hebben doos wel verzegeld en ieder stembureau lid heeft er op toegezien dat netjes overgeheveld werden in nieuwe bus toen deze arriveerde, Storm in glas water: ook tijdens tellen zijn de stembussen open: en toen waarborgden wij ook democratische principes: PVV moet bedenken dat wij in NL wonen niet in bananenrepubliek!

 8. trouwe stemmer

  @Harry – niet stemmen is niet klagen.

 9. Kadoendra

  Jaren geleden is mij tijdens een bestuursrechtzaak door de gemeente Utrecht gemeld dat ik als burger de wet moet kennen.

  Nadien is het mij steeds duidelijker geworden dat het de overheid is die geregeld schijt aan de wet heeft.

 10. Meester Feester

  “Volgens de PVV staat in de kieswet …” Sterk staaltje journalistiek. Niemand die hem er even bij pakt om dit stuk van wat feiten te voorzien? Dan doet de lezer het zelf wel.

  De Kieswet zelf zegt niets over de eisen aan de stembus, het Kiesbesluit wel:

  Artikel J 3
  De stembus moet aan de volgende vereisten voldoen:
  a.De bus kan worden afgesloten met een deksel dat voorzien is van een slot.
  b.Het deksel is in het midden voorzien van een sleuf waardoor de stembiljetten in de bus kunnen worden gestoken.
  c.De sleuf kan op zodanige wijze worden afgesloten dat deze daarna slechts kan worden geopend, nadat het deksel is losgemaakt.

  Op slot doen is overigens niet hetzelfde als verzegelen, zoals de PVV zegt. Verzegelen is het sluiten waarbij een zegel verbroken moet worden, om weer te openen, en gebeurt niet met de stembussen, wel met de sleutel daarvan.

  Maar inderdaad, de wet is hier strikt genomen overtreden, blijkbaar met toestemming van de minister.

  Tot zover de juridische feiten. Interessant is verder dat een partij die zegt democratie hoog in het vaandel te hebben, het kiesrecht wil beperken. Het schorsen van stemming op stembureaus omdat een paar stembussen vol zijn, zo’n plan kan alleen maar gericht zijn op het ontregelen van de democratie, en heeft niets te maken met het doel van de Kieswet. Zie verder de toelichting van Mo.

 11. HArry

  @trouwe stemmer
  Leren lezen en dan wegwezen

  En

  Na stemmen op Kaag vervalt je recht op geklaag

  Wel jammer dat men in Den Haag nog steeds niet door heeft dat ze zelf het echte probleem zijn.
  Komt tijd, komt raad.

 12. Jannes

  Is deze “kwestie” een gevalletje van “zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten”?

 13. Anijs

  Heb zelf veel verhalen gehoord over verloren stembiljetten etc.
  Dus zal mij niks verbazen dat er fraude is gepleegd

 14. Elly van wanrooy

  Ik ben een trouwe stemmer. Maar heb beslist niet op de VVD en van Kaag gestemd..wij willen onze vrijheid terug. Horeca en winkels gaan erdoor failliet..zelfs op een terrasje zitten is er niet bij..ik vind het allemaal triest voor woorden. Of je nu zo met een paar mensen bent aan het praten op straat, of je zit op een terrasje, dat blijft precies hetzelfde. Ook met 1 persoon op bezoek..ik mag wel op bezoek gaan waar 5 a 6 mensen zijn, maar zij mogen niet naar mij toe komen. Ja, vraag ik mij dan wel eens af..???..blijf dan toch hetzelfde als je logisch nadenkt..🤔

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).