Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad vraagt het college in gesprek te gaan met Utrechtse musea over hun koloniale collecties. De vragen komen voort uit het rapport Koloniale Collecties en Erkenning van Onrecht dat de Raad voor Cultuur vorige week presenteerde.
Het rapport gaat over de koloniale geschiedenis van Nederland. “Ruim vier eeuwen lang waren Nederlanders op vele plaatsen op deze continenten aanwezig als handelaren, kolonisten en bezetters. Een tijd die zich voor de oorspronkelijke bevolking kenmerkte door uitbuiting, geweld, racisme en onderdrukking”, staat in het rapport. In de Nederlandse musea is dit ‘historisch onrecht’ te zien in de koloniale collecties.
De Museumvereniging heeft onder 400 van haar leden een enquête uitgezet die inzichtelijk moet maken welke musea zulke objecten en kunstwerken hebben. De enquête werd door 115 musea ingevuld en 10 procent blijkt een goed overzicht te hebben van de herkomst van koloniale cultuurgoederen die ze beheren. 21 van de musea zeggen dat ze koloniale cultuurgoederen beheren die zonder instemming van de voormalige eigenaar zijn verworven.
Utrechtse musea
De Utrechtse politiek wil van het college weten of er Utrechtse musea hebben meegedaan aan de enquête en om welke musea het dan gaat. Ook willen ze duidelijkheid over hoeveel koloniale objecten en kunstwerken zich in Utrechtse musea bevinden.
Het Rijksmuseum en het Tropenmuseum hebben aangegeven zich te kunnen vinden in de conclusies van het rapport. De Utrechtse partijen willen dat het college over het advies in gesprek gaat met Utrechtse musea die koloniale objecten in hun collectie hebben. Daaruit moet voor de gemeenteraad duidelijk worden welke acties de musea willen ondernemen.
Teruggeven
Volgens de Raad voor Cultuur kunnen de musea die zulke objecten in hun collecties hebben hier meestal niet op worden afgerekend, omdat ze vaak niet de eigenaar van de objecten zijn. “Het is goed dat musea in de wijze van presentatie van de collectie meerdere perspectieven aan bod laten komen en ook duidelijk maken wat de herkomstgeschiedenis van hun objecten is. Zo kijken bezoekers ook anders naar de objecten en horen ze de andere kan van het verhaal. Dat leidt tot een beter begrip”, staat in het rapport.
De Raad voor Cultuur adviseert om cultuurgoederen die in voormalige Nederlandse koloniën zijn buitgemaakt, terug te geven als het land van herkomst erom vraagt. Hiervoor kan een onafhankelijke commissie en expertisecentrum worden opgericht die eventuele claims van staten kunnen behandelen.
15 Reacties
Reageren“De Utrechtse politiek wil van het college weten of er Utrechtse musea hebben meegedaan aan de enquête en om welke musea het dan gaat.”
Die staan gewoon in de bijlage van het rapport, dat is te downloaden op de site van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/10/07/koloniale-collecties-en-erkenning-van-onrecht
Kennelijk is dat teveel moeite voor onze raadsleden; of snappen ze misschien niet hoe dat moet?
“De Raad voor Cultuur adviseert om cultuurgoederen die in voormalige Nederlandse koloniën zijn buitgemaakt, terug te geven als het land van herkomst erom vraagt.”
Bromsnor denkt dat we het land van herkomst wel kunnen vragen of ze zin hebben in teruggave.
Wel ja. Er is nog niet eens een probleem vastgesteld of de overheid komt al met de oplossing: nog meer overheid.
Ze hebben dus geen flauw idee om welke musea het gaat, om hoeveel objecten, of dit uberhaupt wel een probleem is en of er daadwerkelijk gevraagd wordt naar de objecten door landen: maar het advies van de overheid luidt om alvast een extra commissie en een expertisecentrum in te richten om eventuele claims te behandelen…?! LOL. Dit is zelfs in het kneiterlinkse ambtenarenparadijs Utrecht tamelijk bezopen te noemen.
Heeft ons personeel (de ambtenarij) werkelijk zo ongelofelijk weinig te doen?
Waarom staat er niet in het artikel welke partijen in de raad dit hebben gevraagd?
Want een groot deel…de meerderheid in de raad is toch echt D66 en GL.
@Lombokker, misschien makkelijk punten scoren?
En Utrechter vraagt de Utrechtse gemeenteraad om wat zinnigers met hun tijd te gaan doen. Natuurlijk kan het historisch besef over kolonialisme nog stukken beter maar daar hebben we geen gemeenteraad voor nodig. Ook is het schrijnend dat er tegelijkertijd zo weinig aandacht is voor huidige verschijningsvormen van racisme en uitbuiting in landen als Qatar. Of geweld en onderdrukking van Armeniërs door Turkije.
Goed idee om koloniale kunst terug te geven aan de landen van oorsprong. Maar laten we dat dan ook omgekeerd doen. Laat landen in Afrika, het Midden Oosten en Azie dan per direct ook de Rembrands en Van Goghs terug sturen die ze daar hebben. Geef Frankrijk haar schilderijen van Monet terug. Want als we kunst willen laten terugkeren naar het land van herkomst, dan is dat altijd tweerichtingsverkeer uiteraard. Dus kom maar op met al die schilderijen van Nederlandse schilders.
Het Centraal Museum heeft zich er gemakkelijk vanaf gemaakt: “onbekend”. Of zouden ze nog niet zijn toegekomen aan een grondig onderzoek in het Nijntje-museum?
@ ss
Utrecht is geen kneiterlinks ambtenarenapparaat. De meeste ambtenaren stemmen naast GL, ook veelvuldig D’66 en VVD. Insiders op het stadskantoor weten dit en is ook wel eens uit onderzoek gebleken
Het college is; links, midden en conservatief-religieus. (GL, D’66 en CU).
Links is groot maar heeft geen meerderheid in de Utrechtse raad. Geen onzin beweren of desinfo verspreiden graag.
Ik zou zeggen dat er in deze tijd andere prioriteiten gesteld moeten worden. Bevestigd maar weer eens hoe wereld vreemd deze gemeente raad is. Hoog tijd voor verkiezingen.
@Uuutje
Op basis van welke wonderlijke definitie van links bent u tot die conclusie gekomen? Wat is uw definitie van links?
@ ss
Streven naar meer macht (geen overheersende macht) voor de economisch ‘zwakken in de samenleving’ (klassenstrijd).
Wantrouwen ten aanzien van de vrije marktwerking en van het bedrijfsleven (het kapitaal).
Het toepassen van overheidsingrijpen om tot een egalitaire verdeling van welvaart te komen.
Andere politieke doelen die heden ten dage ook als links worden beschouwd:
Zorg voor het milieu.
Maatschappelijke verandering door emancipatie.
Ondersteuning van minderheden, het bestrijden van discriminatie.
Het afschaffen van traditionele regels die als onderdrukkend worden ervaren.
Er zijn 3 partijen in de Utrechtse gemeenteraad die aan een meerderheid van deze criteria voldoen: te weten SP, PvdA en GL. Andere partijen kunnen raakvlakken of overeenkomsten hebben, maar zijn dus nooit eenduidig links te noemen. SP, PvdA en GL hebben bij elkaar opgeteld geen meerderheid in de Utrechtse raad. De “rest” is groter bij elkaar opgeteld.
De linkse partijen hebben jarenlang, op de SP na (alhoewel de verkoop van sociale woningbouw werd door een SP-wethouder goed gekeurd), geen wantrouwen gehad tegenover marktwerking. Dus links was zichzelf zelfs kwijt
Ik denk dat in Indonesië niemand zit te wachten op die oude troep. Die lui daar willen door met hun leven en zitten helemaal niet te wachten op excuses, schuldbekentenissen en museale rommel wat vroeger van rivaliserende koninkrijkjes was. Ga de samenwerking aan met dat land en vergroot elkaar economische potentie en kennis. Daar hebben we veel meer aan dan kruipen en buigen voor een paar drammers binnen de grachtengordel.
@Gregor
Er zitten echt wel mooie dingen bij.
Bijna net zo mooi als onze Domtoren.
(Die oude troep op het Domplein, weet je wel ?)
@Uuutje
Utrecht is progressief, dat is echt wel een dingetje van links, net zoals ‘het lichtend morele voorbeeld willen zijn’. Rechts staat meer bekend om conservativiteit. En het midden, ach die waaien met alle winden mee om aan de macht te blijven.
Maar onze cynische Scherpschutter verspreid hier verder geen desinformatie hoor. Zowel de ambtenaren en politiek zijn ‘ons’ personeel.
Ons= de belastingbetaler die zorgen dat de loonstrookjes van politici en ambtenaren kunnen worden uitbetaald. En die politici worden Ons gekozen om Ons te vertegenwoordigen in Ons verfijnd democratisch poldermodel van het politieke arena.
En vanuit dat perspectief houdt ‘Ons Personeel’ er opvallende hobbies op na in de tijd en op kosten van ‘De Bazen’ (de werkgevers voor politiek en ambtenaren zijn toch echt 17 miljoen Nederlanders)….
Dat hobby probleem kunnen ‘De Bazen’ enkel voorkomen door het huiswerk te doen van een dikke stapel aan verkiezingspropaganda te lezen als we weer eens naar de stembus moeten.
Vanuit dat perspectief, het zou wel eens fijn zijn als de politieke partijen op 1 à 2 A4tjes kunnen zeggen waar ze voor staan!
In plaats van een 45 pagina’s dik dictaat in full colour vol plaatjes neer te leggen waar om de andere zin staat “wij willen”…
Want dat betekend enkel: wij willen populair zijn.
Ah; er is dus een vleugje progressiviteit. Dat is nogal wat anders dan kneiterlinks he? Maar een flink deel van de ambtenaren stemt liberaal; of D’66 (VVD-light) of VVD. Een ander deel zal vast GL stemmen. De PvdA’ers (met pensioen) zijn beetje ingeruild de laatste jaren.