Utrechtse VVD maakt zich zorgen over veiligheid in Lunetten en wil uitleg van burgemeester Utrechtse VVD maakt zich zorgen over veiligheid in Lunetten en wil uitleg van burgemeester

Utrechtse VVD maakt zich zorgen over veiligheid in Lunetten en wil uitleg van burgemeester

Utrechtse VVD maakt zich zorgen over veiligheid in Lunetten en wil uitleg van burgemeester
De politie doet onderzoek in Lunetten. Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse fractie van de VVD zegt zich steeds meer zorgen te maken over de veiligheid in Lunetten. De VVD en ook het CDA vroegen al eerder aandacht voor de veiligheid, maar afgelopen maanden waren er opnieuw verschillende ernstige incidenten in Lunetten. De VVD vraagt de burgemeester dan ook om uitleg.

De Utrechtse fractie van de VVD zegt zich steeds meer zorgen te maken over de veiligheid in Lunetten. De VVD en ook het CDA vroegen al eerder aandacht voor de veiligheid, maar afgelopen maanden waren er opnieuw verschillende ernstige incidenten in Lunetten. De VVD vraagt de burgemeester dan ook om uitleg.

Lunetten kampt de afgelopen maanden met meerdere incidenten, waaronder inbraken, berovingen en een dodelijk misdrijf. De VVD wil van de burgemeester weten hoe ze aankijkt tegen de opeenstapeling van incidenten in Lunetten en of zij zich daar ook zorgen over maakt.

De fractie van de VVD heeft naar eigen zeggen van meerdere bewoners gehoord dat ze zich steeds onveiliger voelen in de buurt. Dat zou onder meer komen door het grote aantal woninginbraken, maar ook door intimidatie en pesterijen. De VVD vraagt de burgemeester dan ook hoeveel meldingen de gemeente, de politie en woningcorporaties afgelopen jaren hebben gekregen over overlast of onveilige situaties in Lunetten.

Ook wil de partij weten of de burgemeester goed in beeld heeft welke problematiek ten grondslag ligt aan de onveiligheid in de buurt en of er mogelijkheden zijn voor extra toezicht in Lunetten. De VVD denkt dan aan bijvoorbeeld het inzetten van extra handhaving, extra camera’s of de inzet van jongerenwerk.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Wies

  Vele maatschappelijke problemen worden in de wijk gedumpt. Met name rond het winkelcentrum in sociale huurwoningen. Ook zijn er de reclassering, Altrecht en zo nog wat instellingen. Het winkelcentrum is ingericht als voormalig Hoog Catharijne met vele donkere hoekjes en steegjes. Daarnaast is de wijk groen en kent deze vele beboste paadjes en ben je er ook zo weer uit via snelweg, of spoor. Een dodelijke cocktail lijkt mij dit voor de veiligheid.

  Zo, dat scheelt weer een onderzoek naar oorzaken!

 2. Lombokker

  “De VVD denkt dan aan bijvoorbeeld het inzetten van extra handhaving, extra camera’s of de inzet van jongerenwerk.”
  In een ver verleden waren het uitsluitend linkse partijen die dachten dat het opentrekken van een blik symptoombestrijding een oplossing zou zijn.
  Als ik de cv’s van de dames en heren raadsleden bij de fractie bekijk valt het me overigens op dat de meesten van hen bij of voor de overheid werken, misschien dat dat er iets mee te maken heeft?

 3. Pee

  Laat dat jongerenwerk maar achterwegen dat heeft totaal geen nut.
  Ook het niet geven van signalementen , terwijl dat er wel is , helpt er niet aan mee.
  Pakkans moet omhoog net als de strafmaat.

 4. Koel Hoofd

  @Wies: Dat was kort maar erg krachtig, mijn dank

 5. Martin van Heusden

  Sowieso is het (minstens) interessant te weten hoeveel ambtenaren en ambtenaarachtigen in de Utrechtse gemeenteraad zitting hebben.

  Over machtsgreep van de bureaucratie op de democratie gesproken. En dit tamelijk zieke verschijnsel is al jaren en jaren aan de gang!

 6. Wies

  Was nog één dingetje vergeten in mijn analyse. Het structureel bezuinigen op geestelijke gezondheidszorg/jeugdzorg, goede (sociale) huisvesting en de politie door de VVD/CDA middenmotor in wisselende samenstelling heeft ook niet geholpen. Terwijl er echt wel veel geld is uitgegeven (aan managers, Tesla’s, Sywerts en andere schimmige bedrijfjes). 🙂

 7. Geenstijl@Utrecht 🤮

  Misschien zou het helpen om eens goed te straffen, inplaats van na drie dagen naar huis te sturen.
  Zolang er nog wordt geknuffeld met drugsdealers en gebruikers,zal dit probleem zich nooit oplossen.

 8. Joop

  Ik heb dit vanaf de bouw nooit een prettige wijk gevonden. Het was destijds al een dump van woningzoekenden.

 9. Wim Vreeswijk

  Dit is niet een wijkprobleem, maar een landelijk probleem en dat is al 40 jaar geleden ontstaan omdat er nimmer in Den Haag is nagedacht of de moed had om over oorzaken en gevolgen te reclameren. Enkelingen wel, zoals Fortuyn of Theo van Gogh werden prompt vermoord.

 10. Matt

  Ik woon er sinds 1985. Was prima wijk toen met van alles wat: voormalig Sterrenwijkers, milieuliefhebbers, studenten enz. Wel wat psychisch aangedane luidruchtigen maar daar viel mee te leven. Rond 2000 kwamen er steeds meer schotelantennes en daarmee ook cultureel luidruchtigen. Dat was al minder. De crisis van 2008 veroorzaakte veel leegstand in het winkelcentrum, dat trok publiek dat het niet zo heeft op regels en die zijn niet meer weggegaan.

  Er liepen een tijdje jongens van een organisatie die de openbare ruimte veilig probeert te houden door overlastgevende jongeren op hun eigen manier te benaderen. Weet niet meer hoe die club heet maar dat gaf een veiliger gevoel.

  Ik zou inzetten op handhaving bij de twee supermarkten: boetes uitdelen als je daar fietst of met ‘n scooter door het winkelend publiek slalomt – boetes voor afval weggooien. Misschien ook een samenscholingsverbod.

 11. RABE

  Camera’s bij de Musketon en camera’s op het winkelcentrum. En dan zou het fijn zijn als de camera’s ook aan staan.
  Als je niks te verbergen hebt, is het niet erg als je in beeld komt. Toch?????

 12. Utrechtse Jantje

  Beste @ Wies , @ Wim Vreeswijk , @ Matt en @ RABE , wat zou het goed voor Utrecht wezen , als jullie in de gemeenteraad zouden zitten , met jullie wijze kijk op de diverse problemen in deze , en bijbehorende oplossingen …

 13. RABE

  Het kan natuurlijk altijd beter.

 14. Bernhard

  @Utrechtse Jantje: Eens. Nuchtere Utrechters met levenservaring en woonachtig in modale woonwijken. We moeten ons niet langer laten besturen door baantjesjagers en regenten, die hoog en droog in Oudwijk of Wittevrouwen bivakkeren.

 15. Sjaan

  Bij de Musketon zitten ze overdag halve liters bier weg te tikken en dan heb ik het over 20ers en 30ers. Sowieso grimmig sfeertje altijd in dat winkelcentrum. Je voelt de achterdocht en de angst bij de mensen. En terecht blijkt nu.

 16. lunetje

  Grappig, ik woon al jaren prima in Lunetten en heb nergens last van. Kan aan mij liggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).