Verbod op kampvuren en vuurkorven in Utrecht? College van B&W nu geen voorstander Verbod op kampvuren en vuurkorven in Utrecht? College van B&W nu geen voorstander

Verbod op kampvuren en vuurkorven in Utrecht? College van B&W nu geen voorstander

Verbod op kampvuren en vuurkorven in Utrecht? College van B&W nu geen voorstander
Archieffoto
Moet het verboden worden om buitenshuis een vuurtje te maken? Als het aan de Utrechtse fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt wel. Kampvuren en vuurkorven die gestookt worden met hout zouden namelijk schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en daarmee voor de gezondheid. Het college van B&W laat in een reactie weten op dit moment geen voorstanders te zijn van het verbod.

Moet het verboden worden om buitenshuis een vuurtje te maken? Als het aan de Utrechtse fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt wel. Kampvuren en vuurkorven die gestookt worden met hout zouden namelijk schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en daarmee voor de gezondheid. Het college van B&W laat in een reactie weten op dit moment geen voorstanders te zijn van het verbod.

De twee politieke partijen hebben een voorstel gedaan waarmee de regels in Utrecht veranderd moeten worden. Op dit moment mogen mensen in hun achtertuin of op hun eigen terrein een ‘sfeervuur’ maken, door bijvoorbeeld hout te stoken in een kampvuur of vuurkorf.

GroenLinks en Partij voor de Dieren zien dit graag veranderen. Het stoken van hout heeft namelijk negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en de rook is ongezond. Ook kan het voor hinder zorgen bij omwonenden. De partijen menen daarbij dat er alternatieven beschikbaar zijn, zoals het maken van een vuurtje met bio-ethanol. Daar zijn speciale sfeerhaarden voor te koop.

‘Te veel onzekerheid’

Recent heeft het college van B&W laten weten wat hun standpunt is. Zij zijn geen voorstander van het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren. “Er is op dit moment nog te veel onzekerheid over de (kosten)effectiviteit en handhaafbaarheid, evenals over draagvlak voor dit voorstel.”

Ook speelt mee dat de gemeente Utrecht op dit moment juist aan het onderzoeken is welke maatregelen het meest effectief zijn om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Ook het stoken van hout wordt meegenomen in dit onderzoek. Het college van B&W wacht liever dit onderzoek af om alle mogelijke maatregelen af te wegen en dan pas te besluiten welke het meest opleveren.

Het is dus maar te bezien of het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren een meerderheid gaat behalen in de gemeenteraad wanneer er over gestemd gaat worden.

20 Reacties

Reageren
 1. Bert

  Houtstoken verbieden is klinklare nonsens.
  Laten die rare partijen eerst maar eens met bewijzen/cijfers komen; nu zijn ze alleen maar roeptoeters die op de gevoelens van mensen spelen!
  Beleid mag niet bepaald worden door een kleine minderheid die heel hard aan het klagen is!

 2. Wim Vreeswijk

  We gaan de winter in, dus een beetje warmte bij een kampvuur in je tuin lijkt me niet verkeerd.

 3. Hetty

  De gemeente Utrecht is toch zo voor het milieu? Soms word hier in de omgeving zo rokerig gestookt, dat het net lijkt, of er brand is uitgebroken. En ook al sluit je de deuren, de rook komt toch binnen. Heel erg ongezond, en zeker voor astma- en COPD-patienten. Bert, bewezen is al lang, dat deze rook heel slecht is voor de gezondheid. Ook zo krom, wel roken verbieden in de horeca, maar niet die kampvuren en vuurkorven verbieden. Utrecht, ga met de tijd mee en verbied deze voor derden vaak zo overlastgevende manier van vrijetijds-besteding.

 4. BdV

  Het zal de meeste mensen niet zijn ontgaan dat het de bedoeling is dat we van het gas af gaan. Ik kan me niet voorstellen dat de reden daarvoor nog uitgelegd zou moeten worden. Het zou dan ver van logisch zijn om vervolgens binnen of buiten fikkie te gaan of blijven stoken.

 5. JdV

  Als zware hooikoortspatiënt wil ik pleiten voor een direct verbod op echt gras in tuinen en de openbare ruimte. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben allergieën voor (vaak) graspollen. Vervang verplicht alle gras per direct door kunstgras. Dit kunstgras word gemaakt van gerecycled plastic, laat net zo goed water door als echt gras en is op de lange termijn beter voor het milieu. Het hoeft namelijk niet dagelijks water als het warm is, hoeft niet te worden gemaaid, hoeft niet na een aantal jaar te worden vervangen. Kunstgras kan minimaal 20 jaar mee zonder onderhoud.
  Aanpakken die grasterreur, en wel nu.

 6. G.H.

  @Wim Vreeswijk
  Eerst nog even een hittegolf komende week.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Fijnstof van houtstook is zeer schadelijk voor de mensen, of je nou links of rechts bent,het is wel de realiteit zoals hij is.
  En ontkennen is erg dom vind ik ….

 8. Stank

  Zo’n vuurtje in de tuin is leuk als je een vrijstaand huis hebt, maar bij een rijtjeshuis of appartementencomplex is het gewoon vrij asociaal om te gaan stoken in je tuin. De rook waait bij de (boven)buren het huis in, of die moeten alles verplicht potdicht houden voor jouw pleziertje.

 9. homie

  Komende dagen lekker weer. Nog eens even stevig barbecueën dit weekend. Mag dat straks nog?

 10. Nico

  @bertje struisvogel:

  https://ggdleefomgeving.nl/overlast/houtrook/

  https://nos.nl/l/2368898

  https://houtrookvrij.nl/

 11. Barbie Q.

  Tuurlijk Homie. Elektrisch.

 12. JdV

  @barbie q: gas ook een optie, zolang het geen russisch gas is?

 13. W

  Hartverwarmende bijdragen weer. Met zo’n instelling komen we er wel @bert, @wim en @jdv. Topkerels.

 14. Katja

  Op zich een goed initiatief. Maar doe eerst maar een vuurwerkverbod.

 15. Andere

  Natuurlijk is het leuk, zo’n houtkachel. Maar dan uitsluitend voor de stoker. De rook verdwijnt door het rookkanaal en de bewoners naast de stoker vangen die rook vervolgens op.
  De geur alleen al is bloedirritant, maar de gezondheidsschade voor de buren door deze rook is een nog veel groter probleem. En dit is allang en breed bekend.
  Het is dus zonder meer asociaal om zoiets te doen.

 16. Wim Vreeswijk

  Prima als we nog kunnen door zomeren. Heerlijk !

 17. Wies

  Hier hebben we ook van die types wonen. Stoken in een tuin omringd door appartementen. In een van de meest dichtbevolkte wijken van de stad. Asociaal. Wat mij betreft verbieden.

 18. Binnenstadbewoner

  Vuurtje buitenshuis op eigen terrein stoken, betekent dat je je buren in de rook zet en die pikken dat meestal niet. Gebeurt daarom zelden.

 19. Pee

  Mensen gaan op zoek naar alternatieven voor de CV en komen dan al gauw uit bij een houtkachel ,anders is het niet te betalen.
  Een vuurkorf in de tuin vind ik niet nodig.

 20. Piet

  Laat de gemeente eerste eens naar alle terrasverwarmers bij cafe’s gaan kijken in de stad. De hoeveelheid zinloos gas die daarmee verstookt wordt is belachelijk. Laat men lekker binnen gaan zitten als het te koud is. En roken dient sowieso ontmoedigt te worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).