Verkiezingen in Utrecht; GroenLinks in de stad grootst | De Utrechtse Internet Courant Verkiezingen in Utrecht; GroenLinks in de stad grootst | De Utrechtse Internet Courant

Verkiezingen in Utrecht; GroenLinks in de stad grootst

Verkiezingen in Utrecht; GroenLinks in de stad grootst
De stemmen worden geteld in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
In de gemeente Utrecht is GroenLinks veruit de grootste partij geworden voor de Provinciale Staten met 27,8% van de stemmen. D66 eindigt op 14,5% en de VVD op 12,6. De grote winnaar in de provincie, Forum voor Democratie, kreeg 6,8% van de stemmen in de stad en daarmee de zesde partij.

In de gemeente Utrecht is GroenLinks veruit de grootste partij geworden voor de Provinciale Staten met 27,8% van de stemmen. D66 eindigt op 14,5% en de VVD op 12,6. De grote winnaar in de provincie, Forum voor Democratie, kreeg 6,8% van de stemmen in de stad en daarmee de zesde partij.

De uitslag in de provincie

In de provincie is de nieuwkomer Forum voor Democratie de grote winnaar. Het is volgens de voorlopige uitslagen de derde partij in de provincie Utrecht en zou uitkomen op 6 zetels. GroenLinks verdubbelt in de provincie naar 8 zetels en zou samen met VVD (ook 8) nu de grootste partij worden. D66 levert in en gaat naar 5 (in 2015 nog 9).

De overige partijen in de provincie staan in de voorlopige uitslagen op: CDA – 5, PvdA – 4, ChristenUnie – 3, Partij voor de Dieren – 2, SGP – 2, SP – 2, PVV – 2, 50Plus – 1 en DENK – 1.

Opkomst in de stad

In de stad Utrecht werd het meest gekozen voor GroenLinks: de partij behaalde daar 27,8% van de stemmen voor de Provinciale Staten – bijna het dubbele van vier jaar geleden, toen was dat 14,6%. In de stad is de tussenstand van de voorlopige uitslag voor de Provinciale Staten als volgt:

GL: 27,66%
D66: 14,48%
VVD: 12,38%
PvdA: 7,97%
FvD: 6,78%
PVDD: 6,74%
CDA: 5,04%
DENK: 4,27%
CU: 4,10%
PVV: 3,88%
SP: 3,54%
50PLUS: 1,41%
U26: 0,81%
SGP: 0,36%

De opkomst in de stad Utrecht voor de verkiezingen voor Provinciale Staten is fors hoger dan vier jaar geleden. De voorlopige opkomst in de gemeente Utrecht voor de Provinciale Staten Utrecht is 60,7% (vorig jaar aan het eind van de verkiezingsdag was dat 48,8 procent). Van de vier grote steden in Nederland is de opkomst het hoogst in Utrecht. De voorlopige opkomst in de stad voor Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is 53,6%.

 

Waterschap

Voor het waterschap Stichtse Rijnlanden wordt donderdag om 16.00 uur de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen bekendgemaakt. Maandag 25 maart om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt.

36 Reacties

Reageren
 1. gerben

  Top! een partij de geen programma heeft voor de provincie, een van de grootste.

 2. Herman

  Mooi voorbeeld dat duidelijk aangeeft dat de verhoudingen in de stad nogal afwijken van die hier op Duic.
  Hier kan groen links en met name Lot weinig goed doen, maar uiteindelijk waarderen de mensen op straat en in het stemhokje groen links gelukkig wel.

 3. Hadjememaar

  Landelijk is de partij klimaatverandering ontkent en migranten verafschuwd de grootste geworden, dan komen we er in Utrecht nog goed van af. “De zure regen was ook een hoax …” (verkiezingsuitspraak Baudet).

 4. NK

  Je zou toch verwachten dat na alle ellende die d66 en gl in de stad veroorzaken ze hier wel op afgerekend zouden worden.

  Helaas blijkt de werkelijkheid anders…

 5. 030

  Brhhhh,,groenlinks de grootste,,,dat komt door wereldvreemde studenten,,,die laten zich van alles wijsmaken,,,de ene keer d66 het grootst,,nu groenlinks
  Daar zijn de echte utrechters niet blij mee

 6. R.Teijgeler

  Nu landelijk de FvD en de PVV ca 22% van de stemmen hebben gehaald, 1 op de 5 Nederlanders, maak ik mij zorgen. Ik ben een van de zgn ‘verdunners'(Baudet) omdat mijn voorouders in 1795 uit Duitsland naar Nederland emigreerden. Moet ik nu mijn koffers pakken?

 7. Hendrik

  @ 030

  Ja, dat is het noodlot van onze stad. De stad wordt geregeerd door partijen die gekozen worden door passanten die een jaar of vijf hier rondlopen en daarna weer verdwijnen.

 8. Fred

  @ 030
  Inderdaad, ik vraag me af of die studenten, als ze zelf een huishouden runnen en overal voor moeten dokken en al die maatregelen zelf gaan voelen, of ze dan nog op GL of dergelijke “progressieve” partijen zullen stemmen.
  Vooral als een ander ervoor mag dokken, dan willen ze de wereld wel verbeteren, of het nu realistisch is of niet.
  En of ze erg op de hoogte zijn van de verrichtingen van hun favoriete partijen is ook maar de vraag (o.a. financien rond de uithoflijn).

 9. dhrB

  Helemaal met 030 eens. Utrecht begint helaas te veel om A’dam te lijken. Daar zie je ook dat al dat import GL stemt. Je zou denken dat de student een beetje verstand had. Het tegendeel is waar!!

 10. Hadjememaar

  @030, wat zijn volgens jou dan “echte Utrechters”? Ik woon in Utrecht, werk in Utrecht, betaal hier veel belasting en mijn kinderen zijn hier geboren. Ook al ben zelf niet in Utrecht geboren, toch voel ik mij hier thuis en verbonden met de stad. Ben ik dan geen “echte Utrechter omdat ik progressief stem en niet alleen maar zeur hoe vroeger alles beter was? Ik ken heel wat “echte Utrechters” die geven om deze stad en GL stemmen.

 11. DhrB

  Met 030 eens! Te veel links in utecht. Slecht voor de echte Utrechter!!

 12. Wim

  Waarom worden we in Utrecht geregeerd door studenten die hier passeren,
  waarom stemmen de echte Utrechters niet op een fatsoenlijke partij die zich de echte problemen behartigen en ons niet op kosten jagen door de groene gekte.

 13. Hugo Aylva

  @030: Hahaha! Definieert u alstublieft ‘de echte Utrechter’?

 14. Bill

  @Herman: De GL stemmers zijn waarschijnlijk mensen die de lokale/regionale politiek niets interesseert en gemakshalve hetzelfde stemmen als landelijk. Jammer dat er zoveel in Utrecht wonen…

 15. VincentZ

  Ik ben een echte Utrechter en wel redelijk tevreden met het functioneren van het bestuur. Als we er van uitgaan dat van ellende sprake is wanneer dat bij meerderheid zo ervaren wordt: Welke ellende voorzaken GL en D’66 onze stad? Ik vermoed dat de antwoorden door een minderheid als zodanig worden ervaren.
  En wat is een echter Utrechter? Als we naar de uitslag van de verkiezingen kijken dan is de gemiddelde Utrechter links progressief. Utrecht is sowieso al honderden jaren een echter studentenstad. Dat kun je vervelend of onwenselijk vinden maar het is zoals het is.

 16. Vincent

  @ 030

  Die term ben ik vaker tegengekomen, “echte Utrechters”. Bekt lekker, maak je makkelijk vrienden mee. Wie is er nou tegen “echte Utrechters”? Maar wat dan die “echte Utrechters” zijn, blijft meestal gissen. Moet je er geboren zijn? Er werken? Er een koophuis hebben? Een minimumbedrag aan gemeentelijke belasting betalen? Wanneer krijg je het recht om jezelf “echte Utrechter” te noemen? En waar moeten “echte Utrechters” dan volgens u op stemmen? Ik heb de eerste twee decennia van mijn leven gewoond in deze mooie stad gewoond, maar ben inmiddels verhuisd. Ben ik mijn status als “echte Utrechter” meteen bij vertrek verloren, of is er een transitieperiode? Wanneer verloopt die?

 17. Barend

  @ Bill

  De spijker op zijn kop. Klaver scoort met zijn uitstraling en zijn klimaatagenda. Helaas wordt vervolgens bij locale en provinciale verkiezingen kritiekloos op zijn partij gestemd zonder na te denken over hoe de agenda’s waar het bij deze verkiezingen om draait er nu eigenlijk uitzien.

 18. WP

  D66 wordt weer eens afgestraft voor het nemen van verantwoordelijkheid door regeringsdeelname…. En dan massaal vluchten naar een partij die nooit dingen gedaan krijgt, omdat ze enkel deel willen nemen in een enkel links kabinet….
  Populisme bestaat helaas niet alleen bij de conservatieve politieke vleugel, maar ook bij de progressieve vleugel.
  NB Ik ben dan wel weer blij dat m’n stad Utrecht een progressieve meerderheid kent, ook na de aanslag op het 24 oktoberplein

 19. Harry

  Duidelijk dat het groene extremisme en populisme in Utrecht gewonnen hebben. Benieuwd wat de groene partijen gaat doen wanneer de persoonlijke uitstoot van CO2 verminderd moet worden. Gecontroleerde bevolkingsgroei en eugenetica? Heel eng.

 20. Sjonnie

  @ Harry

  Ze gaan allemaal houtstoken. Met als resultaat een grote fijnstofmist in de stad.

 21. Yo

  Het blijkt dat de FvD aanhang op dit medium niet zo gediend is van democratie, getuige hun uitspraken. Stem je iets anders dan hun lief is, dan ben je ineens geen echte Utrechter meer. Uitspraken als alleen studenten stemmen op Groen Links zijn nergens op gebaseerd, daarnaast zijn die studenten ook gewoon inwoner van de stad en blijven ze vaak de rest van hun leven in de stad wonen. bedenk dan ook nog eens dat de economie van de stad Utrecht voor een zeer groot deel op hogescholen en Uni draaien (en dus heel veel mensen direct en indirect er hun baan aan te danken hebben) en dat een groot deel van veel voorzieningen er zonder Uni niet waren geweest. Een uni die er al honderden jaren zit trouwens. Dus als er iets echt Utrechts is, dan is het de uni wel.

  Misschien staan zij er niet bij stil, maar is de meerderheid van inwoners gewoon voor het beleid van Groen Links, beter dan het FvD die helemaal geen provinciaal beleid hebben. Het waren ten slotte provinciale statenverkiezingen.

  Daarnaast is ook buiten de stad Utrecht gewoon veel op Groen Links gestemd.

 22. Klaas

  Volgens de FvD aanhang is maar 6,87 % van de Utrechters in Utrecht een echte Utrechter, hahahahaha.

  Misschien wonen er gewoon meer hoger opgeleiden in Utrecht die doorhebben dat de FvD helemaal geen provinciaal programma heeft en het dus een weggooide stem zou zijn? Of hoger opgeleiden die doorhebben, doordat FvD en PVV niet willen samenwerken met de regeringspartijen, er alleen maar samenwerking op links mogelijk is en FvD als proteststem tegen de VVD sowieso niet gaat werken? Wie zou het zeggen.

 23. Utrechter

  Ik ben geboren getogen Utrechter. En ik woon er mijn hele leven (nu al 47 jaar). En ik heb D66 gestemd.

  Oh nee, ik ben ook geen échte Utrechter. Mijn beide ouders mogen dan wel in Utrecht geboren zijn, maar ik heb onder mijn grootouders 1 opa, die niet in Utrecht geboren is. Toch geen echte dus. Dus dat verklaart dit afwijkende stemgedrag dus. Zie je nou wel…

 24. Cico

  Applaus voor de opkomst van de Utrechters. Op mijn eigen stembureau liep de rij tot buiten aan de straat. Dit blijkt dus op heel veel andere stembureau’s ook zo te zijn. Ben trots op mijn stadsgenoten die de democratie serieus nemen, hoogste opkomst!

 25. Cico

  NB. De reacties lezende, Yo slaat de spijker op z’n kop. Kijk naar de demografische samenstelling van de stad en de uitslag kan je beter interpreteren dan de valse tegenstellingen als ‘echte utrechters’ vs ‘passanten’.
  Ik ben zelf trouwens ‘echte utrechter’ EN heb gestudeerd, dus wat dan?

 26. Ralph

  Geboren, getogen en (ondanks dat ik er een paar keer weg geweest ben) nu al in totaal meer dan ca. 50 jaar Utrechter. Het is onjuist dat alleen studenten en jongeren in Utrecht stemmen op progressieve partijen. Ik ben erg blij dat ik dat de stad waarin ik opgegroeid ben en nu in leef zo’n verkiezingsuitslag heeft. Daarmee onderscheiden we ons gelukkig van de zorgelijke landelijke trend. Dat geeft hoop !

 27. De Echte Utrechter

  Trots op de hoge opkomst in ons stadsie! Lekker bezig Utrechters!

  Voor de reaguurders die het nodig vinden om stemmers die niet aan hun wereldbeeld voldoen meteen weg te zetten als ‘nep utrechters’.
  Laat de uil van minerva haar vleugels voor u spreiden en u verwittigen dat er heel veel geboren en getogen Utrechters waaronder ikzelf op Groenlinks stemmen.

  Dat is natuurlijk moeilijk te verkroppen en moet afgereageerd worden op anderen.

  In de geest van de ‘echte’ Utrechter snij ik liever een deel van mijn mantel der liefde af zoals Sint Maarten en eer ik zo het wapen van Utrecht.

  #doeslief

 28. Hans

  @ De Echte Utrechter

  Hartverwarmend betoog! Leve Sint Maarten en het vergroenen van ons prachtstadsie!
  Welverdiende overwinning voor Groen Links.

 29. Wilma

  @030: helemaal mee eens. Echte Utrechters stemmen FvD, roken zware shag, gaan op vakantie met de caravan naar de Veluwe en rijden een Ford.
  Manmanman…

 30. Patrick Moonen

  Zelf heb ik zeker geen GL gestemd, maar is het juist niet fijn dat de grote steden Amsterdam en Utrecht een beetje tegenwicht brengen t.o.v. de rest, zodat we weer een beetje in het midden uitkomen zonder een ruk naar recht danwel links te maken.

 31. Marcel

  Het vreemde is dat je je afvraagt waarom GL zoveel moet winnen. Ik zie nergens enig beleid wat met Utrecht te maken zou hebben. Ik ben Utrechter, geboren op het Vredenburg en werk in Utrecht in het centrum. Ik zie niks verbeteren in een stad zoals de mijne. Beleid? Wat dan? De Singels met steentjes beleggen ? Groen hekje langs de singel wat overal al kapot is? Stoplichten bij de schouwburg die oeverloos op rood staan? Linksaf de Nachtegaalstraat in wat niet mag dus omrijden over de singels, dan Maliebaan, dan naar de Burgemeester Reigerstraat? Kruispunt Biltstraat naar de singels wat te gek voor woorden is? Handhavers die een uur een vuilnis zak onderzoeken, dan aanbellen en niemand opendoet en dan lachen en weglopen? Vredenburg zo kaal als wat? Vredenburg plein met steentjes die alleen te zien zijn met een drone? Belachelijke parkeertarieven? Geen eenrichtingsverkeer? Een tramlijntje miskleun van 120 miljoen? Een stadskantoor met de meest verspilde openbare ruimte die er bestaat in een kantoor waardoor niemand enige privé ruimte heeft om te overleggen? Nog ff doorgaan? Dat is een stadsbestuur? Nou geen wonder dat men zich niet gehoord voelt en dat andere partijen hier in de toekomst gebruik van gaan maken.

 32. Martijn

  Qua aantal is maar de vraag of studenten zo bepalend zijn – er wonen er ruim 30.000 in de stad – op 270.000 stemgerechtigden is dat minder dan 12%. Ook als de opkomst onder studenten extra hoog was, is dat nog altijd veel minder dan de 28% die GroenLinks kreeg… en dan zijn er vast hier en daar ook nog wel wat studenten die op een andere partij stemden :-).

 33. Piet

  @ Marcel

  Je kan altijd wel voorbeelden van dingen vinden die niet goed gaan.

  Maaareh, het waren verkiezingen voor Provinciale Staten, niet voor het gemeentebestuur. En: jij bepaalt niet voor anderen of zij wel of geen vertrouwen in het huidige bestuur hebben. Kennelijk hebben meer dan genoeg mensen in Utrecht vertrouwen in Groen Links. Nog veel meer dan in andere provincies. Dat zegt iets. Het is jouw mening ten opzichte van veel mensen die vertrouwen hebben. Punt.

 34. Wim Vreeswijk

  Als de VVD verstandig is, maar dat zijn ze niet, gaan ze met FVD samen werken in plaats van linksaf met GL te gaan samenwerken, want dan lopen alle VVDers over naar het Forum.

 35. Sjaak

  @ Wim Vreeswijk

  Wat een onzin. Waarom zouden de VVD’ers overlopen? Heb je ook cijfers om dit soort uitspraken te staven? Mensen die dus alleen op een partij stemmen enkel en alleen omdat die groter is geworden? Het is geen wedstrijd he. Het gaat erom dat je een partij steunt die ideetjes over de wereld uitdraagt waar jij jezelf in kan vinden.

  Ze zitten toch willens en wetens bij de VVD, en het getuigt niet van heel veel vertrouwen in je eigen stem dan (sommige mensen snappen het niet geloof ik).

  Je staat ergens voor of niet. Daarnaast is het met de versnippering van de partijen prima dat alle groepen zo veel mogelijk vertegenwoordigt zijn in besturen, ook linkse partijen, want dat is nu eenmaal de afspiegeling in het land (zeker bij een snel groeiende partij als Groen Links). Jij wil dus gewoon een hele grote partij als Groen Links negeren? We hebben dan toch de VVD om op rechts tegengas te geven?

  Of komt de aap uit de mouw en wil je net als de andere Forum kiezers gewoon rechtse dominantie en 85% van de bevolking gaan domineren?

  Dat klinkt toch ergens al weer bijzonder eng.

  De VVD heeft trouwens veel te weinig steun aan Forum in Utrecht. Dus ze zullen alsnog een brede coalitie moeten smeden en dan zou dus, mocht Forum mee willen doen (als ze eens met een programma komen), water bij de wijn moeten doen. Zij zijn immers niet de grootste in Utrecht en zullen dus niet alle eisen gaan bepalen. Overigens getuigen veel uitspraken van Forum nu niet van een partij die samen met andere partijen het beste wil doen voor grote groepen kiezers maar vooral en alleen zijn eigen agenda wil doordrukken. Uitspraken van partij en aanhang zijn van tijd en wijlen over de fatsoensgrenzen heen en als er iets is dat een bestuurder moet doen dan is het wel fatsoen en (westerse) beschaving uitdragen. Daar hoort het uitsluiten van grote groepen in de samenleving niet bij (zeg maar bijna alle hoger opgeleiden).

  Het lijkt mij prima als Groen Links en de VVD samen het beleid bepalen. Links van het midden en rechts samen. Dan krijg je precies de vertegenwoordiging waar “het volk” bij deze verkiezingen om gevraagd heeft. Maar dat zie je kennelijk niet ofzo.

 36. Karin

  Eigenlijk bedoelen al die Forum-aanhanger hier met ‘studenten’ de hongeropgeleiden in de stad. En daar zijn er nogal wat van in Utrecht.

  Deze (hoogopgeleide) Utrechters zijn een groot percentage van alle inwoners. Daar hebben de forum aanhangers namelijk een hartsgrondige hekel aan: slimme mensen; die misschien in Utrecht net iets vaker Groen Links stemmen (waarschijnlijk een deel zelfs goedoordacht, daar zijn ze slim genoeg voor).

  Maar zo is dat, mensen vervult van haat ten opzichte van groepen in de samenleving, in dit geval de Groen Links stemmende medemens zijn niet altijd voor rede meer vatbaar. Waarschijnlijk wordt dit licht kritisch stukje ook weer opgevat als het demonieren van Forum. Tja, als je zo denkt, wat moet je daar nog tegenin brengen dan? Zo kan je alles en iedereen makkelijk wegserveren.

  En ik ben ook nog een vrouw, een vrouw met een kritische mening. Daar houden ze bij Forum niet zo van; want ik moet waarschijnlijk mijn plaats kennen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).