Mirjam Bikker is aangewezen als de nieuwe politiek leider en fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Ze is hiermee de opvolger van fractievoorzitter Gert-Jan Segers, die vrijdag bekendmaakte te stoppen. Eerder was Bikker fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht.
Mirjam Bikker (40) was van 2005 tot 2013 actief in de Utrechtse politiek als lijsttrekker, gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor de Utrechtse fractie van de ChristenUnie. In Utrecht maakte Bikker zich onder meer hard voor de slachtoffers van vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Ook stelde ze eenzaamheid onder ouderen aan de kaak.
Na haar tijd in Utrecht werd Bikker verkozen tot Eerste Kamerlid. In oktober 2020 werd duidelijk dat ze op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 stond. Ze werd verkozen en nam haar plaats in, waarmee ze de Eerste Kamer verliet. Nu volgt Bikker dus Gert-Jan Segers op als fractievoorzitter en politiek leider van de ChristenUnie. Ze wordt de eerste vrouwelijke fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.
Mirjam Bikker laat op Twitter weten Gert-Jan Segers te gaan missen. “Wat gaan we je missen Gert-Jan Segers! Met hart en ziel heb je je ingezet voor de ChristenUnie en voor ons land. Recht doen aan die ene, die voor je staat. Dat is onze missie. Ik wens je Gods zegen toe voor de toekomst en dank je enorm voor alles.”
14 Reacties
ReagerenDat zijn grote schoenen die ze op gaat vullen, veel respect voor Gert-Jan Segers: veel succes Mirjam Bikker
Geen respect voor de opvattingen over medisch-ethische kwesties van die partij.
Segers wilde niet meer met de VVD regeren. En ging gelijk door de knieën. Principieel hè ?
@Rose: waarom geen respect??? Een ieder mag zijn/haar mening hebben, je kunt het er niet mee eens zijn maar respect is iets anders.
@Zuilen030
CU meent zijn aspecten van zijn geloof aan een ander te mogen opleggen.
Geed die vrouw een kans, wetend dat ze staat voor principes waar je het niet mee eens kan zijn. Ze heeft gehalte, dat kun je niet van iedere politicus zeggen (Baudet, Wilders).
Hoed u voor mensen die zich beroepen op geschriften van duizenden jaren oud!
@Zuilen030 : ieder mag van mij zijn mening hebben, maar op het moment dat het mijn leven, of dat van wie ieder ook, gaat beinvloeden, is er iets goed mis!
Met de medisch-ethische principes van de CU niet eens. Die zijn hun zaak, zolang ze een ander die daarmee van mening verschilt die principes niet opdringen door wetgeving te blokkeren en wetenschappelijke ontwikkelingen te frustreren. Als een ander naar die principes wil leven, vind ik dat OK. Maar ik wil zonder hun betutteling kunnen kiezen.
@Rose, Luuk Upuuk; democratie heet dat, en werkt niet alleen bij uw eigen standpunten.
Zuilen030
Democratie heeft m.i. niks te maken met mijn overwegingen t.a.v. abortus, voltooid leven, euthanasie etc. Mensen die CU aanhangen kunnen altijd voor iets anders kiezen. Ik leg aan hen mijn geloof niet op. Maar ik wil omgekeerd niet moeten kiezen voor wat er volgens hún geloof niet mag. Dat is scheef.
@Rose; in een democratie mag iedereen zijn/haar standpunten aanhangen en verdedigen. Hypothetisch: als de CU een meerderheid krijgt voor hun abortus standpunt en daar komt een wet voor is dat ook democratie.
@Zuilen030
Geloof opdringen staat haaks op democratie. Grondwet, artikel 1, weet u wel?
Gewaagde keuze van de Christenunie. Niet alleen omdat ze een vrouw is (en dat helaas nog altijd niet met evenveel enthousiasme ontvangen wordt in bepaalde Christelijke electorale kringen), maar wellicht nog wel meer omdat ze in de debatten in de Tweede Kamer regelmatig werkelijk totaal opgevroten wordt door de oppositie, op vorm en zo mogelijk nóg veel meer op inhoud.