Herplantvoorstel aangenomen: voor elke gekapte boom komt binnenkort een nieuwe terug | De Utrechtse Internet Courant Herplantvoorstel aangenomen: voor elke gekapte boom komt binnenkort een nieuwe terug | De Utrechtse Internet Courant

Herplantvoorstel aangenomen: voor elke gekapte boom komt binnenkort een nieuwe terug

Herplantvoorstel aangenomen: voor elke gekapte boom komt binnenkort een nieuwe terug
PvdD was aanwezig bij demonstratie tegen plannen om bomen te verwijderen uit Amelisweerd.
De gemeenteraad besloot donderdagavond unaniem dat de herplantplicht voor bomen wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze plicht houdt in dat iedere gekapte boom in de gemeente Utrecht binnenkort vervangen moet worden door een nieuwe.

De gemeenteraad besloot donderdagavond unaniem dat de herplantplicht voor bomen wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze plicht houdt in dat iedere gekapte boom in de gemeente Utrecht binnenkort vervangen moet worden door een nieuwe.

De gemeenteraad besloot op 27 september unaniem dat bij een kapvergunning de verplichting tot herplant wordt opgelegd. Het initiatiefvoorstel was afkomstig van de Partij voor de Dieren (PvdD). Door het voorstel hoopt de PvdD het aantal bomen op peil te houden. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Van mij mag het nieuwe beleid vandaag al ingaan, maar wettelijk gezien mag het 5 weken na publicatie van de wijziging in de APV op overheid.nl.” Het zal dus nog een aantal weken voordat het beleid in de praktijk wordt gebracht.

Groener
Over het oude beleid zegt Van Esch: “Bij de aanvraag van een kapvergunning kan je aangeven dat je wil dat je bomen worden teruggeplant. Dat is een optie, maar nog geen verplichting.” Bij het nieuwe beleid gaat ook rekening gehouden worden met het bladvolume en de ecologische waarde van het groen. “Het moet nog worden uitgewerkt. De Gemeente Utrecht is nu ook in gesprek met Alterra, het kennisinstituut voor de groene leefomgeving uit Wageningen. Zij doen onderzoek naar hoe je een boom kwalitatief een bepaalde waarde kunt geven, om zo ook die waarde terug te kunnen planten.”

Daarnaast moet het herplanten op dezelfde plek gebeuren, of zo dichtbij mogelijk. Van Esch: “Dat is nog vrij lastig vorm te geven. Soms is het toch handig om bomen buiten een wijk terug te planten. Denk aan een ontwikkelingsproject waar 600 bomen gekapt worden. Dat is een hele zoektocht. Eerst wordt op buurtniveau gekeken, daarna binnen de wijk en anders binnen de gemeente Utrecht. Dat is eigenlijk de grens, want uiteindelijk is het doel om onze gemeente groener en beter bestendig te maken tegen klimaatverandering.”

4 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Prima. En nu nog de achterstallige herplant aanpakken. Langs de grachten, maar ook langs de singels, zijn door werkzaamheden, ziekte en storm de afgelopen jaren heel wat bomen verdwenen die niet vervangen zijn.

  2. Claudia

    hoe mooi het is dat er bomen terug komen, hopelijk zet dit niet de trend dit dan maar als excuus te gebruiken om onbeperkt te kappen. Aan een boom hangt een heel ecosysteem vast, daar wordt aan voorbijgegaan. Dat systeem mag weer helemaal opgebouwd worden bij elke kap,

  3. Pauline

    Voor elke omgehakte boom zijn al gauw drie nieuwe exemplaren nodig om dezelfde CO2 op te slaan, water op te nemen, schaduw te geven en vooral ZUURSTOF te geven. Dus meer bomen herplanten zo moet het in besluit staan. Anders stikt men in Utrecht!

  4. Herman

    Graag even met terugwerkende kracht.
    Wordt het rond HC en Utrecht CS misschien toch nog groen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).